2024.07.04.Szerző: OTP Otthon #ingatlanpiac #gazdaság

Az ország egy kicsit nyugatabbra költözött, ami nem csoda, ha ilyen ingatlanok várnak

Az ország egy kicsit nyugatabbra költözött, ami nem csoda, ha ilyen ingatlanok várnak

A lakáspiac megtorpanása a hazai költözési kedvet is erősen visszavetette, ez tűnik ki a belföldi vándorlás legfrissebb adatait bemutató KSH-statisztikából. A számok ugyanakkor azt is mutatják, hogy az évek során egyre mobilisabbak lettek az otthonteremtők, hovatovább rekordot is döntöttek 2023-ban.


Tavaly, szűkült a lakáspiac, óvatosabbak lettek az otthonkeresők, a költözések száma pedig nyolcéves mélypontra esett. 2022-ben még 287 ezren kezdtek új életet egy másik vármegyében, addig 2023-ban már csak 221 ezren (-23%) .

Ugyanilyen arányban csökkent az egyes megyéken belül költözők száma is, amelynél alacsonyabbra 2015-ben volt utoljára példa. „Ezzel a Covid-hatás is lecsengett” – mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

elado-csaladi-haz-erd-101403047-t6 (1).webp Tágas, medencés, wellnesses házat érdemes venni Pest vármegyében, és a pandémia idején igencsak felértékelődtek az ilyen ingatlanok, mint ez a 226 négyzetméteres érdi családi ház is, amit 199 millió forintért hirdetnek.

A költözési kedv a járvány nyomán szökött fel a 2021-es csúcsra, amikor 307 ezren váltottak vármegyét. Ez a folyamat igen markánsan látszott a főváros és a külső zöldövezete, a környező Pest vármegye versenyében. A kisebb népsűrűséget, viszont több zöldet kínáló agglomerációt akkor különösen felértékelte a járványt kísérő preferenciaváltozás. A pandémia elmúltával viszont már az országban Pest vármegyében csökkent a legnagyobb arányban – éves összevetésben 31 százalékkal – az odaköltözők száma.

Budapest ehhez képest stabilan vonzó maradt, ott csupán 19 százalékkal csökkent ez a mutató. Sőt a főváros eredménye országos mércével mérve is elég jónak mondható: csupán három vámegyében, Békésben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Jász-Nagykun-Szolnokban volt kisebb (14-18 százalék közötti) a visszaesés. E három vármegye kitűnő szereplését árnyalja, hogy rájuk a piac megtorpanása az elköltözés fékezésében is kevésbé hatott, mindössze 18-19 százalékos csökkenéssel.

A másik végletet ebből a szempontból is a főváros jelenti, az onnan elköltözők száma 30 százalékkal esett vissza 2023-ban. A statisztika szerint az átlagos országos költözési aktivitás tavaly 2,3 százalék volt, azaz a lakosság ekkora része váltott vármegyét a költözése során. Ehhez viszonyítva a legzártabb városnak Budapest bizonyult, ahol a ki-, illetve a beköltözés egyaránt csupán a polgárok 1,6 százalékát mozgatta meg. Mögötte a második Csongrád-Csanád, mindkét irányban 1,9 százalékos mutatóval. A vándorlásnak leginkább kitett vármegyék között már erősen irányfüggő az élboly: a lakosságszámukhoz képest a legtöbb beköltözőt vonzók csoportjába Pest, Heves, Fejér, Zala és Nógrád tartozik (2,6-2,8 százalék), míg ahonnan a legtöbben távoznak, az Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves (2,8-3 százalék). Ami azt is mutatja, hogy költözési szempontból Heves, illetve Nógrád a legnyitottabb vármegyénk.

elado-csaladi-haz-szihalom-103169961-t6.webp Hevesben, Szihalom településen hirdetik ezt a 210 négyzetméteres, kétszintes, és gazdálkodásra alkalmas méretű telekkel rendelkező házat 32,99 millióért.

Ha a megyei mérlegekre tekintünk, azt látjuk, hogy tavaly Magyarország lakossága megint egy kicsit nyugatabbra költözött. A vármegyék túlnyomó többségében, illetve a Dunától keletre mindegyikben az elköltözők voltak többségben. Ott lakosságarányosan a legnagyobb vesztes Szabolcs-Szatmár-Bereg (-0,4 százalék) és Borsod-Abaúj-Zemplén (-0,3 százalék), míg legjobban Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun szerepelt, melyek csak egy-két tucatnyi állandó lakosukat veszítették el.

A veszteség csekélysége adja a főváros sikerét is, míg korábban évi öt-tízezer polgárt is elveszített az ide-oda vándorlásban, tavaly csak mintegy hatszáz állandó lakos volt Budapest deficitje. A környező Pest vármegye, bár a lakosságvonzó hatása abszolút volumenben a korábbihoz képest nagyot csökkent, még mindig pozitív mérleggel zárta a tavalyi évet, hiszen a vármegyék közül arányaiban a legnagyobb mértékben, 0,4 százalékkal tudta növelni a népességét.

A Dunántúl összességében nyertese a költözéseknek, a vármegyéit tekintve pedig Győr-Moson-Sopron könyvelhette el a legnagyobb a lélekszám-gyarapodást (+0,3 százalék). Ám volt egy tömb itt is – Baranyával, Tolnával, s a Balaton menti Somoggyal és Veszprémmel –, ahonnan többen távoztak, mint oda érkeztek. Az elemző szerint nem nehéz ebben felfedezni a térség lakáspiacának a tartósabb problémáit. Egyre többen panaszkodnak arra, hogy a tó körüli árak már a helyi fiatalok számára is nehézzé teszik az ottani családalapítást, megmaradást. Emellett idén a külföldiek is inkább az eladói oldalon jelennek meg a helyi lakáspiacon.

elado-csaladi-haz-nyul-103512276-t6.webp Súlyos milliókat kell fizetnie annak, aki Nyugat-Magyarországon képzeli el az életét, de ezért a győri agglomerációba tartozó ingatlanért, Nyúlon, talán sokan kifizetnék a 220 milliót forintot is, elég csak megnézni a fotókat.

Egy hosszabb periódust tekintve azt mutatja a statisztika, hogy a költözők mind nagyobb arányban keresik új lakóhelyüket egy másik vármegyében. Valkó Dávid szerint „egyre mobilisabbak a magyarok”. Míg 2003-ban a költözések 64,8 százalékával lépték át a vármegyehatárt, addig ez az arány az évek során lassan növekedett, 2023-ban 66,9 százalékkal ért csúcsra.

Ám az egyes területek között is nagy a különbség a tekintetben, hogy az onnan indulók találnak-e alkalmas új otthont még a vármegyehatárok között, vagy ahhoz messzebbre kell vándorolniuk. E szempontból 2023-ban Pest képviselte az egyik végletet, az innen indulóknak kevesebb mint harmada (29 százalék) talált helyben új otthonra. Ezzel szemben van három vármegyénk, amelyekben a költözők több mint kétötöde a határaik között is célt ér: Győr-Moson-Sopron (41,2 százalék), Baranya (40,2 százalék), valamint Vas (40,2 százalék).


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 140 884 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Új országos játék indult: harmadával kevesebbért vinnék az ingatlant
2024.07.23. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Új országos játék indult: harmadával kevesebbért vinnék az ingatlant
Szakértők szerint továbbra is jelentősen túlárazottak az ingatlanok Magyarországon, ami hátráltatja a lakáseladást, ugyanakkor előfordul olykor 20-30 százalékos alku is. Alkupiaci körkép.
Mennyiért lehet most nyaralót venni?
2024.07.10. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Mennyiért lehet most nyaralót venni?
Nehezebb, de egyáltalán nem lehetetlen dolguk van azoknak, akik most szeretnének venni nyaralót valamelyik kedvelt magyar üdülőhelyen. Az otpotthon.hu ingatlankereső adatai szerint a legtöbb hétvégi házat Siófok és Gárdony környékén hirdetik. A Balaton-parti ingatlanok négyzetméterára a fővároséval vetekszik, a Velencei-tónál és az Orfűi tavaknál olcsóbbak lettek az üdülők tavalyhoz képest.
Vágynak saját lakásra a fiatalok, de azt gondolják, hogy sosem lesz rá elég pénzük
2024.06.25. #ingatlanárak #gazdaság
Vágynak saját lakásra a fiatalok, de azt gondolják, hogy sosem lesz rá elég pénzük
Minden harmadik 25-34 év közötti fiatal borúlátó a tekintetben, hogy képes lesz-e az életben kifizetni egy lakást – derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából, a közelmúltban készült kutatásból. Mindez nem is csoda, az ingatlankereső portál több mint 160 ezres hirdetési adatbázisa szerint Budapesten átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik a használt lakásokat és a fővárost nem beleszámítva is, országosan négyzetméterenként 726 ezer forintba kerül egy garzonlakás.
A legjobb alkus történetek ingatlanvásárlásnál
2024.06.20. #ingatlaneladás #gazdaság
A legjobb alkus történetek ingatlanvásárlásnál
Az elmúlt évben az összes ingatlanügynökség felhívta a figyelmet arra, hogy milyen nehéz a túlárazott ingatlanokat értékesíteni, ezért nagy az alku szerepe. Bár 2024 az elmúlt évhez képest kiugró keresletet eredményez, ami az eladókat segítheti, ugyanakkor így is egész sokan mennek bele alkuba, most árcsökkentésből mutatunk néhány extrémet.
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
2024.06.17. #albérlet #ingatlanpiac
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
17 százalékkal emelkedett a budapesti lakások bérleti díja 2022-höz képest tavaly az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány lakásbérleti díjainak felmérése szerint. A magyar főváros a középmezőnyben, közvetlenül Madrid és Zágráb után jön az uniós országok központjainak rangsorában.
Már nem az V. kerület a legdrágább
2024.06.13. #ingatlaneladás #ingatlanpiac
Már nem az V. kerület a legdrágább
2023-ban a lakáspiac 30 százalékos forgalomcsökkenés mellett 8 százalék körüli nominális drágulást hozott Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy tavaly a magas infláció miatt kétszámjegyű körüli reálár-csökkenés következett be. Idén a forgalomban élénkülést mérnek, de a korábbi szárnyalás visszatérésére nem számítunk, írja közleményében az OTP Jelzálogbank.
Tolna vármegye ingatlanpiaca: alacsony árak, alacsony forgalom - de miért?
2024.05.29. #ingatlanpiac #családiház
Tolna vármegye ingatlanpiaca: alacsony árak, alacsony forgalom - de miért?
Az ország legkisebb ingatlanpiaca Tolna vármegyében van, ahol a forgalom is alacsony, noha országos viszonylatban is itt vannak szinte a legalacsonyabb árak. Megnézzük az okokat, és megvizsgáljuk Tolnát széltében-hosszában. Most Dombóvárt, Bonyhádot, a névadó Tolnát és Dunaföldvárat, illetve az ingatlanpiacukat vesézzük ki.
Így küzdöttek a túlárazottság ellen a lakáspiacon, de ismét történik valami
2024.05.23. #ingatlanárak #gazdaság
Így küzdöttek a túlárazottság ellen a lakáspiacon, de ismét történik valami
A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint míg két éve még jelentősen túlárazottak voltak az ingatlanárak Magyarországon, ez tavaly év végére mérséklődött, de az idén ismét nyílhat az olló az átlagárak és a realitás között.
A fokozódó kereslet magával húzta a baranyai ingatlanárakat
2024.05.12. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
A fokozódó kereslet magával húzta a baranyai ingatlanárakat
Egyre több ingatlant adnak el Baranya vármegyében, ahol 11 százalékkal, 432 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterára az eladott ingatlanoknak, így átlagosan már több mint 31 millió forintot kell fizetni adásvételnél. A legtöbben Pécsen keresnek, de a Falusi CSOK-os preferált kistelepülések is egyre nagyobb figyelmet kapnak.