2022.11.24.

Ne kerülj padlóra - így tartsd karban a parkettád

Ne kerülj padlóra - így tartsd karban a parkettád
A parketta nagyon szép és rengeteg előnnyel rendelkezik, de nem mindegy, hogyan tartod karban a minősége megőrzése érdekében.

hirdetés


A parkettának rengeteg előnye van, melyek közül a legfontosabbak, hogy meleg hatást keltenek, kellemes rajtuk járni. Tökéletes megoldást jelenthet az allergiásoknak, a kisgyermekes családoknak és azoknak, akik könnyen tisztítható padlóra vágynak. De vajon hogyan kell a parkettát karban tartani, hogy hosszú évekig megőrizze a minőségét?

Figyelj a páratartalomra

Mivel a fa természetes anyag, ezért folyamatosan idomul a helyiség levegőjének páratartalmához. Fűtési szezonban a levegő páratartalma lecsökken, amelyre a fa is nedvességleadással reagál, vagyis zsugorodik. A folyamat eredményeképpen a svédpadló és a faparketta is fugásodásnak indulhat, ez a jelenség pedig fokozódhat hosszan tartó fűtési szezon esetén, ami azt jelenti, hogy szélesebb rések jelenhetnek meg a fapadlódon. Nyár végén a fugák rendszerint kisebbek lesznek, vagy teljesen összezárnak, eltűnnek.

A parkettát ápolni kell

A fugaképződést valamelyest meg lehet előzni például a fűtőtestre függesztett vízpárologtatóval és/vagy megfelelő mennyiségű zöld növény adott helyiségben történő elhelyezésével. Általánosságban a helyiség hőmérsékletét kb. 20 °C-on, a relatív páratartalmat pedig 55-65 százalékon kell tartani a fa jelentősebb méretváltozásának megelőzése érdekében.

Hagyd ki a felmosást

A fapadlót köztudott, hogy ápolni kell ahhoz, hogy hosszú távon megőrizze a minőségét. Legyen lakkozott parketta, olajozott hajópadló vagy viaszolt fapadló, egy biztos: a vizet egyik sem szereti. Nem véletlen, hogy a legfőbb alapszabály szerint a parkettát elsősorban száraz tisztítással kell takarítani. Tehát a porszívózás, söprés vagy portörlés legyen az általános takarítási mód. Amikor pedig mégis szükség van nedves tisztításra, akkor olyan szereket érdemes választanunk, amiben elegendő tápláló anyag van a parketta megfelelő ápolásához.

A parkettát ápolni kell

A vízhez hasonlóan a maró savas tisztítószerek sem ajánlottak a takarításra, ugyanis ezek károsíthatják a parketta felületét. Ha mindenféleképpen ragaszkodunk a tisztítószerekhez, akkor speciálisan az ilyen típusú padlók ápolásához kifejlesztett tisztítószert használjunk, így megőrizhetjük a padló fényét, szépségét és tartósságát.

Ne karistold össze

A parketta esetében fontos arra is figyelnünk, hogy a felület karcmentességét a lehető legnagyobb mértékben biztosítsuk. Ehhez a bútorok, széklábak aljára padlóvédő korongokat ragaszthatunk, amivel megóvjuk padlónkat a rongálódástól. A görgős bútorok görgőjét cseréljük puha görgőre, illetve az irodai görgősszék alá tegyünk székalátétet. Az átlátszó alátét a padló esztétikáját nem rontja, ráadásul vágható, a kívánt méretre és formára alakítható.

A padló napi használata során ügyeljünk arra, hogy szemcsés szennyeződéseket ne hordjunk be a helyiségbe és a padlóra esetlegesen kiömlő folyadékot minél hamarabb távolítsuk el.

A parketta könnyen karcolódik

Összességében a parketta egy hosszú élettartamú és felújítható jellemzőkkel bíró burkolattípus. Természetes anyaga révén esztétikus és természetes környezetet teremt a helyiségben és soha nem megy ki a divatból. Nem véletlen, hogy a mai napig a legkedveltebb burkolattípus, legyen szó az otthonunkról vagy a munkahelyünkről.

Ha épp parkettás ingatlant keresel

Ha csak tovább olvasnád a cikkeinket

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra