2022.09.21.

Nehéz, de nem lehetetlen a zajtalan együttélés

Nehéz, de nem lehetetlen a zajtalan együttélés
Mindig vannak olyan szomszédok, akik hangosabbak a kelleténél: akkor tesznek-vesznek, amikor épp pihennél, a lehető legrosszabb időpontban futkároznak a lakásukban. Az általuk keltett zaj rengeteg bosszúságot okoz, de van megoldás rá!

hirdetés


Bizonyára sokaknak ismerős az „idegesítő és hangos szomszéd” jelensége. Az a személy, aki este 6 óra után simán neki áll a panelban falat fúrni, akinek a lakásában a felújítás egész évben tart. Vagy épp az a kamasz, aki a szülei távollétében üvöltve hallgat zenét, illetve azok a párok, akiknek a családi élete gyakorlatilag a szomszédok füle hallatára zajlik. Pontosan erre a problémára jelent jó megoldást a zajszigetelés, mellyel nem csak a kifelé, hanem a befelé szűrődő hangoknak is az útját állhatjuk.

Nem mindegy, honnan jön a zaj

A megfelelő hangszigetelés kialakítását összességében két körülmény határozza meg: a hangforrás típusa és a zaj erőssége. Lényegesen egyszerűbb a feladatunk, ha a levegőben terjedő hangok (léghang) kizárását kell megoldanunk, vagyis a tévéjét túl hangosan hallgató szomszédot, a kintről beszűrődő hangos utca zaját, vagy a kutyaugatást kell kiiktatnunk az otthonunkból. Ilyenkor ugyanis csak a fal hangszigetelésére van szükség.

Más a helyzet viszont, amikor az idegesítő zajt az épület szerkezete – a falak, a vasbeton gerendák, a padló – továbbítja, azaz a testhangok jutnak el hozzánk. Ilyenkor a felettünk lakó lépései, a becsapódó liftajtó, a falban szaladó vízvezeték, a dübörgő basszus okoz problémát, amikkel úgy tudjuk felvenni a harcot, ha a hang fizikai útját teljes egészében megszakítjuk.

Eladó lakás

Ezekből lesz a zajvédelem

De vajon hogyan vehetjük fel a kesztyűt a különböző zajok ellen? Ennek egyetlen módja van, ha lakásunkat hangszigeteljük. Itt azonban nem a tojástartó dobozok falra ragasztására kell gondolnunk, hanem konkrét hangszigetelő anyagok felhasználására, melyeket anyag és felhasználás szerint különböztetünk meg. Általában az alábbiak a legjellemzőbb hangszigetelési megoldások:

1. Kőzetgyapot, ásványgyapot, üveggyapot: könnyűek, de közben nagy térfogatúak. Az építőiparban előszeretettel használják falak, válaszfalak, tetőterek szigetelésére. Hangszigetelési képessége közepes.
2. Hungarocell alapú termékek: bár nagyon jó hőszigetelési tulajdonságai vannak, de gyenge hangszigetelő.
3. Hab: jó a hang és hőszigetelő képessége. Könnyűek és kis helyet foglalnak.
4. Szövetek: a függöny önmagában egy hangszigetelő anyag, de létezik speciálisan és külön hangszigetelt formája is.

Ezen a ponton érdemes azonban leszögezni, hogy mennyiben valaki a hangok útját szeretné állni, úgy nem kifejezetten egyetlen egy hangszigetelő anyagot kell keresnie, hanem rendszerben érdemes gondolkodnia. Azaz első körben meg kell határoznia, hogy az adott területen milyen megoldások és technológiák érhetők el és milyen mértékű hangszigetelést szeretne elérni.

Eladó lakás

Falon és padlón egyaránt működik

Innentől azonban jöhet a konkrét munka, azaz a ricsaj száműzése az otthonunkból. A falak esetében – tehát a léghangok ellen – általánosan elfogadott szigetelési megoldás a kőzetgyapot használata, aminek azonban fontos ismérve, hogy sokszor kissé csökkenti az adott helyiség belméretét. Akit viszont ez az apróság nem riaszt el a használatától, az bátran szigetelje falait ezzel az anyaggal, hiszen a végeredmény önmagáért beszél majd. A gyapotot amúgy általában gipszkarton fal mögé rejtik, akár már meglévő falazat esetében is. A másik népszerű eszköze a hangszigetelésnek az ásványgyapot, amit viszont jellemzően nagyobb vastagságban kell alkalmazni ahhoz, hogy ún. úsztatott rétegként jól működjön. Az ásványgyapot használata jellemzően csak az új építésű ingatlanok esetében lehetséges, ahol a tervezés során erre külön figyelmet fordítottak.

A testhangok elleni legnagyobb fegyvert a plafonunk vagy a padlónk hangszigetelése jelenti. Ekkor a padló lépéshangszigetelést kap, azaz a födémre kerül a lépésálló, hanggátló, hangszigetelő anyag, amire egy osztóváz, majd az úsztatott hangelnyelő anyag (például extrich beton) kerül. A mennyezet szigetelésekor hasonló a helyzet, ám ekkor az előbb felsorolt rétegrend változik meg.

A fentiekből láthatjuk, hogy bár első olvasatra nem tűnik túl bonyolultnak a zavaró hangok kizárása az otthonunkból, a valóságban ez mégsem annyira egyszerű, ráadásul rendkívül költséges lehet. A hangszigetelés ugyanis komoly szakértelmet kíván, a kivitelezést ráadásul mindig gondos tervezésnek kell megelőznie. Ezért – noha nem tűnik túl bonyolultnak a feladat – a hangszigetelési munkák elvégzése előtt érdemes szakemberhez fordulnunk.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra