2022.08.21.

Neked sem mindegy, milyen a tető a fejed fölött? Mutatjuk a lehetőségeket

Neked sem mindegy, milyen a tető a fejed fölött? Mutatjuk a lehetőségeket
Épp most vásároltál házat, ami azonban némi felújításra szorul? Esetleg az egész tetőt le kell cserélni? Nyugodj meg, egy átlagos tetőfelújítás általában pár napba telik, ami elenyésző kellemetlenséget jelent ahhoz képest, hogy a munkát évtizedekig tartó nyugalom is követheti. Ehhez csak az kell, hogy megfelelő anyagból építtessünk, a kivitelezés pedig precíz és szakszerű legyen. Azaz a gondosan kiválasztott, lehető legjobb minőségű tetőfedő anyagot a szakemberek ne az elöregedett lécekhez rögzítsék. De vajon melyek azok az anyagok, melyekkel garantált lesz a hosszú évekig tartó gondtalanság, s milyen érvek szólnak mellettük? Máris mutatjuk.

Bizonyára te is vágtál már bele házfelújításba, esetleg az ismerőseid között volt olyan, aki átesett már ezen a procedúrán. Talán olyan emberrel is találkoztál, aki a háza felújításakor ilyen vagy olyan okokból lecseréltette a tetőt. Nos, ez nem kis feladat, érdemes időt szánni arra, hogy a lehető legtökéletesebb kivitelezőt megtaláljuk, mint ahogyan a munka során felhasznált anyagokról is érdemes elgondolkodnunk. Manapság a két legkeresettebb tetőfedő anyag a cserepeslemez és a cserép, azonban a legtöbbünknek fogalma sincs arról, hogy mi a lényeges különbség a kettő között. Az alábbiakban megmutatjuk hogy melyik anyag pontosan micsoda, s hogy milyen előnyöket hordoznak magukban.

Cserép: kicsi, de hasznos

Az égetett agyagból készült tetőfedő cserép a leggyakoribb tetőfedő anyagunk. Különféle kiképzésű cserepeket ismerünk: vannak a hódfarkú, a hornyolt, a sajtolt, az ikerfüles és sima gerinccserepek. A cserepeket festve, natúr, illetve mázzal bevont kivitelben készítik.

Előnyük, hogy kis elemekből épülnek fel, így felszerelésük lényegesen egyszerűbb egy nagyon tagolt vagy egyedi kialakítású tető esetében is. A cserepek emellett iszonyúan tartósak, mely főleg abban nyilvánul meg, hogy a gyártók a cserép egészét színezik. Így ha le is pattan egy darab a cserépből, az távolról nem lesz észrevehető.

Eladó ház

Cserepeslemez: nem csak a súlya, az ára is kedvező

A cserepeslemez egy lakossági körben nagyon elterjedt tetőfedő anyag, ami esztétikájában a tetőcseréphez hasonló, súlyában és árában azonban annak csak a töredékét jelenti. Általában családi házak, társasházak, garázsok fedésére alkalmazzák, de egyéb építmények tetőfedésére is alkalmas.

Óriási előnye, hogy az anyagot méretre gyártva lehet rendelni, így az anyagveszteség minden esetben kiválóan minimalizálható. Ez természetesen jó irányban befolyásolja a cserepeslemez szükséges mennyiségét, a termék súlyát, így pedig a fizetendő szállítási költséget is. A cserepeslemez további előnye, hogy felülete sokkal egyenletesebb és simább bármilyen más anyagnál, így nem tapad meg rajta a por és vele a moha. A cserepeslemezből épült tető a hótehertől is hamarabb megszabadul, mivel a tetőlemezről a hó hamarabb lecsúszik.

Összességében talán kijelenthető, hogy a két tetőfedő anyagot összevetve legtöbbünknél talán a cserepeslemez kerülne ki győztesként, főként egy régi tető felújításakor. Ha viszont a tetőszerkezet mindkét lehetőséget megengedi, úgy érdemes mindegyik lehetőséget komolyan átgondolni, akár egy szakembert is bevonva a döntéshozatali folyamatba.

Eladó ház

Ha te is szeretnél tetőt a fejed fölé
Ha csak bérelnéd a tetőt

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra