2022.10.17.

Nem szabad kihagynod az amerikai konyhát, mutatjuk miért

Nem szabad kihagynod az amerikai konyhát, mutatjuk miért
Az amerikai konyhák az 1990-es években jelentek meg, és azóta is nagyon népszerűek. A megnövekedett tér és fény azonban nem csak a lelkünknek tesz jót, de akár a házunk ékessége is lehet.

hirdetés


Az amerikai konyha – ellentétben a hagyományos konyhákkal – egy olyan helyiséget jelent, mely a nappalihoz vagy étkezőhöz rendszerint egy pulttal kapcsolódik. Az amerikai konyha elterjedését a főzés folyamatának radikális változása tette lehetővé: a félkész és mélyfagyasztott termékek megjelenésével a nagyobb rendetlenséggel járó munkák (például nyersanyagok tisztítása és hámozása, előkészítés) jelentősen lecsökkentek. A főzés ennek köszönhetően ma már gyakran szociális, kulináris tevékenységként jelenik meg. Az amerikai konyha elnevezése egyébként a származási helyére utal, kialakítása pedig rengeteg előnyt tartogat.

Sok jó ember nagy helyen

Az amerikai konyha talán legnagyobb előnye, hogy tágassá és világossá varázsolja még a szűk lakásokat is. Gondoljunk csak bele: adott egy 7 négyzetméteres konyha, egy 12 négyzetméteres étkező és egy 18 négyzetméteres nappali, melyek bár nem annyira kicsik, mégsem egy 37 négyzetméteres tágas térként vannak jelen az ingatlanunkban. Így minden egyes főzéskor szinte szorongunk a konyhában, ahol amennyiben több dolgot készítünk egyszerre, akkor garantáltan hamar elfogy minden helyünk. Ezzel szemben egy amerikai konyhában nem csak a főzés lesz élvezetesebb, de a nagyobb tér hangulatosabbá és otthonosabbá teszi az otthonunkat.

amerikai konyha

Nem beszélve arról, hogy egy nyitott nappali-konyha-étkező relációnak jelentős kényelmi értéke is lehet akkor, ha a fogásokat egy nagyobb vendégség esetén, vagy éppen egy egyszerű vasárnapi ebédkor kell felszolgálnunk. Hiszen egy különválasztott helyiségű ingatlanban mi történik ilyenkor? A házigazda úgy rohangál az egyes fogások között az étkező és a konyha között, mint pók a falon. Egy amerikai konyhával ugyanakkor mindez a múlt lehet, és evés közben akár a plazma tv-n nézhetjük a kedvenc sorozatunkat is.

S ha már tv nézés: a hagyományos konyhák esetében gyakori probléma, hogy a családtagok külön helyiségben tartózkodnak egy nagyobb főzés alkalmával, azaz a szakács teljesen elszakad a családjától. Azaz minél szervesebben kapcsolódik a konyha egy ingatlan más közösségi helyiségéhez, annál kevésbé lesz magányos az, aki sok időt tölt a főzéssel. Így ha egyben vannak a különböző terek, akkor egyrészt láthatjuk, ki mit csinál, illetve egy baráti összejövetel idején a beszélgetésbe is bekapcsolódhatunk.

A konyha az ingatlan tükre

Természetesen a nappalival egybe nyitott konyhának a megannyi előnye mellett lehetnek azért rossz tulajdonságai is. Ilyen például a rendetlenség, mely egy amerikai konyhában azonnal láthatóvá válik. Így a tulajdonosoknak érdemes a konyhában folyamatosan rendet tartaniuk, vagyis egy főzést követően mindig elpakolniuk maguk után.

amerikai konyha

Ezen felül az amerikai konyha hátránya az is, hogy a főzéssel járó szagok az egész lakásban elterjedhetnek, amennyiben a helyiségben nincsen megfelelő páraelszívó beépítve. Persze minden szagot ez a technológia sem tűntet el, dehát annyi baj legyen, ki is akarná kisöpörni a házából egy finom húsleves illatát!

Végül fontos hangsúlyozni az amerikai konyhákkal kapcsolatban, hogy minden tárgynak meg kell lennie a pontos helyének, s a pulton így csak a legfontosabb tárgyakat érdemes megtartani. Hiszen ez nem csak a rendetlenséget segít elkerülni, de nappaliba belépők szemét is gyönyörködtetheti.

A fentiekből is látható, hogy egy amerikai konyha mennyi előnyt tartogat, s hogy mennyire fontos élettér lehet egy család életében. Persze mint mindennek, azért ennek is vannak hátrányai, de azok messze nem megoldhatatlanok. Ugyanakkor, aki amerikai konyhát szeretne az otthonába, az forduljon szakemberhez, aki pontosan segít megtervezni és adott esetben kivitelezni a helyiséget, hogy az a lehető legpraktikusabb legyen.

amerikai konyha Ha amerikai konyhás ingatlanra vágysz
Ha további cikkeket olvasnál az OTP Otthon oldalán

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra