2023.10.24.Szerző: Támogatott tartalom #energiahatékonyság #fenntarthatóság

Mi az? Energiatakarékos, kényelmes és biztonságos lesz tőle az otthonod

Mi az? Energiatakarékos, kényelmes és biztonságos lesz tőle az otthonod

Néhány évtizede a sci-fi írók egyik kedvenc visszatérő motívuma volt a gondolkodó épületekkel társalgó emberiség, de a repülő autókkal ellentétben az intelligens ingatlan mára valóságos lett, és olyannyira elterjedtek, hogy pár éven belül a fejlett világ magán lakásainak a harmada okos otthon lesz. Okos otthonról a többség persze már biztosan hallott, de azzal talán nem mindenki van tisztában, hogy milyen csodálatos dolgokra képesek az ilyen rendszerek. Ez a cikk nekik szól.


Még a legkiválóbb memóriával rendelkező emberek között is előfordulhat, hogy a lépcsőfordulóban megtorpannak egy pillanatra, és végig kell gondolniuk, vajon kulcsra zárták-e az ajtót, vagy lekapcsolták-e a villanytűzhelyt, vagy elvégeztek-e akármilyen egyszerű és mindennapos kis műveletet, ami bármennyire is kicsi, alapvetően meghatározza a mindennapjainkat.

Egy nyitva hagyott ablak a nappaliban, miközben nem vagyunk otthon és vihar közeleg, esetleg egy hirtelen bekövetkezett csőtörés, amiről addig még csak nem is értesülnénk, amíg haza nem érünk: ezek mind mind olyan apró bosszúságok, amiknek az elkerüléséért nagyon hálásak tudunk lenni. Az okos otthonok éppen ezeket kis nüanszokat nyújtják a lakásban, amitől egy picit könnyebbé válik az élet. Vagyis ennél jóval többet.

Sokaknak ennyi minden még nem lenne feltétlenül elegendő ahhoz, hogy okos otthonnal felszerelt lakásba költözzenek, vagy a már meglévő házukat ilyen rendszerrel szereljék fel, hiszen nem a legolcsóbb eszközről van szó, de tagadhatatlan, az okos otthonok népszerűsége egyre nagyobb. A Berg Insight prognózisa szerint három év múlva a fejlett világ otthonainak a harmada már olyan intelligens ingatlan lesz, amik a kényelmi szempontokon túl a legkorszerűbb technológiai szempontokat segítenek érvényesíteni a lakások fogyasztásánál is.

15 százalékkal is csökkenthető a közműszámlák összege

Az okos otthonok népszerűségének ugyanis van egy másik oka is, ami egyfajta kényszerhelyzet, és a megnövekedett energiaköltségekkel van összefüggésben, hiszen ennek következményeként szinte mindenki jelentős figyelmet kezdett fordítani a saját és az otthonának is az energiafelhasználására.

iPhone14_Main-v4.png

A csekkek miatti fokozott aggodalom viszont kevésbé érinti azokat, akik okos otthonban élnek. Nem véletlen, hogy egyre többen már nem is a kényelem, hanem elsősorban a költségmegtakarítás miatt döntenek egy ilyen rendszer beszerzése mellett. Egy 3 szobás lakás nagyjából egymillió forint körüli összegből okosítható, ennek köszönhetően pedig akár 10-15 százalékot is megspórolhatunk a havi közüzemi számlák összegéből, mondta Szarvas Péter, a Chameleon alapítója.

Az okos otthonok által kínált és előnyei Magyarországon sem ismeretlenek, sőt a 2021-es Dubaji Világkiállításon a világon elsőként a magyar Chameleon Smart Home Nyrt. mutatta be az okos otthont az okos társasházzal összekapcsoló, felhőalapú koncepcióját. A cég Kanadában terjeszkedik, és megoldásai mostanra már több tengerentúli toronyházban is elérhetőek.

Hogyan spórol az okosotthon?

HdA_okoslakas_006.jpg

• Ha például égtáji redőnyvezérlés van az otthonunkban, akkor az elektromos redőnyök a Nap járását követve, automatikusan mozognak fel-le. Így a nyári hónapokban a túlzott felmelegedéstől, míg télen – a nyílászárókon beengedve a napfényt – a lehűléstől védik az otthonunkat. Ennek köszönhetően nyáron kevesebbet kell hűteni, télen pedig kevesebbet kell fűteni a lakást.

• Spórolhatunk a fűtésen és a hűtésen azzal is, ha a rendszerre bízzuk a szabályozását: egy okosotthon automatizáltan kezeli a zónákra osztott lakás klímáját; például a középső szobát nem fűti vagy hűti annyira, mint a szélső helyiségeket, ahogyan a hálószobák hőmérsékletét is alacsonyabbra állítja, mint például a nappaliét.

• Azzal is megtakaríthatunk kisebb-nagyobb összeget, hogy amikor elhagyjuk az otthonunkat, a rendszer automatikusan lekapcsolja a klímát, a villanyokat, a tévét vagy a konnektorokat.

• A Chameleon mobilalkalmazásán keresztül folyamatosan ellenőrizhetjük a lakásunk áram- és vízfogyasztását, így ha az adott időszakban elérünk egy általunk választott határt, lekapcsolhatunk vagy alacsonyabb üzemmódra állíthatunk bizonyos eszközöket, hogy mérsékeljük a fogyasztást.

Nemcsak olcsóbb, de biztonságosabb is

HdA_okoslakas_008.jpg

Az anyagi szempontok mellett a másik fontos dolog, ami miatt sokan az okosotthonok mellett döntenek, a biztonság.

• Mit tud a vízkár-megelőzés funkció? Ha otthonunkban van szivárgás- és vízfolyás-érzékelő, akkor ez a mobilunkon keresztül figyelmeztet, ha nagyobb mennyiségű víz került a padlóra. Ha ezt csőtörés okozta, akkor a rendszer automatikusan elzárja a központi vezetéket, megakadályozva ezzel az elázást és a jelentősebb, akár milliós anyagi kárt.

• Az extrém időjárásra is figyel a rendszer: nagy erejű széllökések vagy jelentős csapadék lezúdulása esetén lehúzza a redőnyöket, behúzza az árnyékolókat, a pergolát, valamint bezárja azokat az ablakokat, amelyeken beeshet az eső.

• A feledékenyebb fogyasztók számára hasznos, hogy a Chameleon rendszere az otthonunk elhagyása, vagy például lefekvés előtt figyelmeztet, ha nyitva felejtettünk egy ajtót vagy ablakot, esetleg bekapcsolva maradt a tűzhely vagy a vasaló.

• Népszerű funkció az „elmentem mód" is, ami egy gombnyomásra áramtalanít minden fogyasztót (kivéve persze az olyanokat, mint például a hűtő vagy a fagyasztó), bezárja a motorosan működő ablakokat, bekapcsolja a riasztót és lekapcsolja a fűtést és a hűtést.

A pénzen túl időt és energiát is spórolhatunk

Míg a legtöbben a smart home-megoldások által kínált megtakarítási lehetőségek miatt döntenek az okosotthonok mellett, korábban inkább a kényelem volt az elsődleges szempont, és a Chameleon rendszere azóta számos újdonságot hozott a piacra ezen a téren is.

• A rendszer helyettünk is odafigyel arra, hogy abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik senki, lekapcsolja a lámpákat.

HdA_okoslakas_023.jpg

• A teraszon vagy a kertben kialakított mini-meteorológiai állomás jelzése alapján esős időben nem kapcsolja be az automatikus öntöző-berendezést, viszont becsukja az ablakokat.

• A Chameleon mobilapplikációján keresztül hazaérkezés előtt kinyithatjuk az ablakokat, hogy az otthonunkba belépve friss levegőt szívhassunk.

• A telefonunk segítségével kezelhetjük a kaputelefont, a garázskaput, vagy akár magát a bejárati ajtót is – így távolról is beengedhetjük a lakásba például a családtagokat.

• Ha olyan társasházban lakunk, ahol okosfunkciók vannak, akkor az applikációval lefoglalhatjuk például a társasházi közösségi tereket (a grillteraszt, a fitneszrészleget vagy egy vendégparkolót), de még közösségi autótöltő és -kölcsönző szolgáltatásokat is elérhetünk.

A Chameleon okosotthon-megoldásával tehát egyrészt hozzájárulhatsz a környezetvédelemhez, hiszen egy energiatakarékos otthon kevesebb károsanyag-kibocsátással jár (ráadásul a környezet mellett még a pénztárcádat is kíméli), másrészt kényelmesebbé és biztonságosabbá is teheted azt a helyet, ahol a legtöbb idődet töltöd.

Hogy pontosan mennyibe is kerülnek ezek az okosotthon-megoldások és milyen csomagokat választhatsz, azt a következő cikkünkben járjuk körbe.

A cikket a Chameleon Smart Home Nyrt. támogatta.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
2023.11.29. #fenntarthatóság #tippektrükkök
5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
Kandallós ingatlanban lakni remek lehetőség, de tízből kilenc kandalló- és kályhatulajdonos biztosan utálja kikaparni a hamut. Pedig ha tudnák, mennyi mindenre használható a hamu a ház körül, máris sokkal jobban kedvelnék.
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
2023.11.28. #energiahatékonyság
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
Piaci becslések alapján 2020-ban Magyarországon a lakóingatlanok csupán 4-5 százaléka volt okosotthon, azonban az előrejelzések szerint a jövő év végére már 14 százalékra nőhet az arányuk hazánkban. A legtöbben a kényelem miatt költöznének egy ilyen ingatlanba, pedig számos egyéb előnyük is van ezeknek a megoldásoknak. De nézzük, melyek a legnépszerűbb funkciók a hazai felhasználók körében, és mennyibe kerülnek ezek. Annyit elárulhatunk: az összeg jóval alacsonyabb, mint amennyire a legtöbben gondolnak.
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
2023.11.26. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
A változékony energiaárak és a klímaszorongás mellett igazán jó lépésnek tűnik, ha napkollektort telepítesz az otthonodba, akár még ősszel is. Esetleg, ha éppen ingatlant vásárolnál, akkor pedig olyanra esne a választásod, ahol a korábbi tulajdonos ezt a lépést már megtette. Ehhez adunk ötleteket.
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
2023.11.23. #energiahatékonyság #lakberendezés
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
Miként szövi át a digitális technológia az életünket egyre jobban? Okostévé, okoskarkötő, robotporszívó, robotfűnyíró, hangvezérelt médialejátszó, csak, hogy néhányat említsünk. Bár az okostükör is már majdnem tíz éves, a magyar háztartások csak most kezdték el felfedezni. Mire jó?
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
2023.11.21. #kertészet #fenntarthatóság
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
Ha még nem kezdtél neki a téliesítésnek, akkor itt az idő, hogy felkészítsd a növényeket a hideg hónapokra.
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
2023.11.20. #eladóház #újépítésű #energiahatékonyság
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
Akár új otthonba költözik, akár a régit igyekszik felújítani, ma már szinte mindenki a modern technológiát, a hőszivattyús hűtő- és fűtőrendszereket keresi. Most ezt a témát járjuk körbe és mutatunk rá példákat is.
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
2023.11.20. #eladóház #fenntarthatóság
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
Szinte minden ház egy idő után szűkössé válik a lakóinak; miután belakod az ingatlant, elkezdesz tárgyakat felhalmozni, amik újabb és újabb helyeket foglalnak el. Az is megeshet, hogy a lakás kialakítása miatt hiába szelektálsz rendszeresen, elkelne egy olyan helyiség is, ahova elhelyezheted a dolgaidat. Vagy magadnak elvonuláshoz.
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
2023.11.17. #fenntarthatóság #építkezés
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
Előremutató projektben segít az ingatlanfejlesztőknek a város vezetése.
Látod? Nem látod? Na látod! – Avagy a láthatatlan fűtés előnyei
2023.11.17. #eladóház #energiahatékonyság #felújítás
Látod? Nem látod? Na látod! – Avagy a láthatatlan fűtés előnyei
Ha építkezel, ha lakásfelújításban hagyományosan radiátorokat használnak hőleadóként. Ezért szokatlannak és modernnek gondoljuk az olyan alternatívákat, mint amilyen a padlófűtés vagy a szalagradiátor. Pedig utóbbi több mint 40 éve van a piacon, csak szinte láthatatlanul.