2023.10.24.Szerző: Támogatott tartalom #energiahatékonyság #fenntarthatóság

Mi az? Energiatakarékos, kényelmes és biztonságos lesz tőle az otthonod

Mi az? Energiatakarékos, kényelmes és biztonságos lesz tőle az otthonod

Néhány évtizede a sci-fi írók egyik kedvenc visszatérő motívuma volt a gondolkodó épületekkel társalgó emberiség, de a repülő autókkal ellentétben az intelligens ingatlan mára valóságos lett, és olyannyira elterjedtek, hogy pár éven belül a fejlett világ magán lakásainak a harmada okos otthon lesz. Okos otthonról a többség persze már biztosan hallott, de azzal talán nem mindenki van tisztában, hogy milyen csodálatos dolgokra képesek az ilyen rendszerek. Ez a cikk nekik szól.


Még a legkiválóbb memóriával rendelkező emberek között is előfordulhat, hogy a lépcsőfordulóban megtorpannak egy pillanatra, és végig kell gondolniuk, vajon kulcsra zárták-e az ajtót, vagy lekapcsolták-e a villanytűzhelyt, vagy elvégeztek-e akármilyen egyszerű és mindennapos kis műveletet, ami bármennyire is kicsi, alapvetően meghatározza a mindennapjainkat.

Egy nyitva hagyott ablak a nappaliban, miközben nem vagyunk otthon és vihar közeleg, esetleg egy hirtelen bekövetkezett csőtörés, amiről addig még csak nem is értesülnénk, amíg haza nem érünk: ezek mind mind olyan apró bosszúságok, amiknek az elkerüléséért nagyon hálásak tudunk lenni. Az okos otthonok éppen ezeket kis nüanszokat nyújtják a lakásban, amitől egy picit könnyebbé válik az élet. Vagyis ennél jóval többet.

Sokaknak ennyi minden még nem lenne feltétlenül elegendő ahhoz, hogy okos otthonnal felszerelt lakásba költözzenek, vagy a már meglévő házukat ilyen rendszerrel szereljék fel, hiszen nem a legolcsóbb eszközről van szó, de tagadhatatlan, az okos otthonok népszerűsége egyre nagyobb. A Berg Insight prognózisa szerint három év múlva a fejlett világ otthonainak a harmada már olyan intelligens ingatlan lesz, amik a kényelmi szempontokon túl a legkorszerűbb technológiai szempontokat segítenek érvényesíteni a lakások fogyasztásánál is.

15 százalékkal is csökkenthető a közműszámlák összege

Az okos otthonok népszerűségének ugyanis van egy másik oka is, ami egyfajta kényszerhelyzet, és a megnövekedett energiaköltségekkel van összefüggésben, hiszen ennek következményeként szinte mindenki jelentős figyelmet kezdett fordítani a saját és az otthonának is az energiafelhasználására.

iPhone14_Main-v4.png

A csekkek miatti fokozott aggodalom viszont kevésbé érinti azokat, akik okos otthonban élnek. Nem véletlen, hogy egyre többen már nem is a kényelem, hanem elsősorban a költségmegtakarítás miatt döntenek egy ilyen rendszer beszerzése mellett. Egy 3 szobás lakás nagyjából egymillió forint körüli összegből okosítható, ennek köszönhetően pedig akár 10-15 százalékot is megspórolhatunk a havi közüzemi számlák összegéből, mondta Szarvas Péter, a Chameleon alapítója.

Az okos otthonok által kínált és előnyei Magyarországon sem ismeretlenek, sőt a 2021-es Dubaji Világkiállításon a világon elsőként a magyar Chameleon Smart Home Nyrt. mutatta be az okos otthont az okos társasházzal összekapcsoló, felhőalapú koncepcióját. A cég Kanadában terjeszkedik, és megoldásai mostanra már több tengerentúli toronyházban is elérhetőek.

Hogyan spórol az okosotthon?

HdA_okoslakas_006.jpg

• Ha például égtáji redőnyvezérlés van az otthonunkban, akkor az elektromos redőnyök a Nap járását követve, automatikusan mozognak fel-le. Így a nyári hónapokban a túlzott felmelegedéstől, míg télen – a nyílászárókon beengedve a napfényt – a lehűléstől védik az otthonunkat. Ennek köszönhetően nyáron kevesebbet kell hűteni, télen pedig kevesebbet kell fűteni a lakást.

• Spórolhatunk a fűtésen és a hűtésen azzal is, ha a rendszerre bízzuk a szabályozását: egy okosotthon automatizáltan kezeli a zónákra osztott lakás klímáját; például a középső szobát nem fűti vagy hűti annyira, mint a szélső helyiségeket, ahogyan a hálószobák hőmérsékletét is alacsonyabbra állítja, mint például a nappaliét.

• Azzal is megtakaríthatunk kisebb-nagyobb összeget, hogy amikor elhagyjuk az otthonunkat, a rendszer automatikusan lekapcsolja a klímát, a villanyokat, a tévét vagy a konnektorokat.

• A Chameleon mobilalkalmazásán keresztül folyamatosan ellenőrizhetjük a lakásunk áram- és vízfogyasztását, így ha az adott időszakban elérünk egy általunk választott határt, lekapcsolhatunk vagy alacsonyabb üzemmódra állíthatunk bizonyos eszközöket, hogy mérsékeljük a fogyasztást.

Nemcsak olcsóbb, de biztonságosabb is

HdA_okoslakas_008.jpg

Az anyagi szempontok mellett a másik fontos dolog, ami miatt sokan az okosotthonok mellett döntenek, a biztonság.

• Mit tud a vízkár-megelőzés funkció? Ha otthonunkban van szivárgás- és vízfolyás-érzékelő, akkor ez a mobilunkon keresztül figyelmeztet, ha nagyobb mennyiségű víz került a padlóra. Ha ezt csőtörés okozta, akkor a rendszer automatikusan elzárja a központi vezetéket, megakadályozva ezzel az elázást és a jelentősebb, akár milliós anyagi kárt.

• Az extrém időjárásra is figyel a rendszer: nagy erejű széllökések vagy jelentős csapadék lezúdulása esetén lehúzza a redőnyöket, behúzza az árnyékolókat, a pergolát, valamint bezárja azokat az ablakokat, amelyeken beeshet az eső.

• A feledékenyebb fogyasztók számára hasznos, hogy a Chameleon rendszere az otthonunk elhagyása, vagy például lefekvés előtt figyelmeztet, ha nyitva felejtettünk egy ajtót vagy ablakot, esetleg bekapcsolva maradt a tűzhely vagy a vasaló.

• Népszerű funkció az „elmentem mód" is, ami egy gombnyomásra áramtalanít minden fogyasztót (kivéve persze az olyanokat, mint például a hűtő vagy a fagyasztó), bezárja a motorosan működő ablakokat, bekapcsolja a riasztót és lekapcsolja a fűtést és a hűtést.

A pénzen túl időt és energiát is spórolhatunk

Míg a legtöbben a smart home-megoldások által kínált megtakarítási lehetőségek miatt döntenek az okosotthonok mellett, korábban inkább a kényelem volt az elsődleges szempont, és a Chameleon rendszere azóta számos újdonságot hozott a piacra ezen a téren is.

• A rendszer helyettünk is odafigyel arra, hogy abban a helyiségben, ahol nem tartózkodik senki, lekapcsolja a lámpákat.

HdA_okoslakas_023.jpg

• A teraszon vagy a kertben kialakított mini-meteorológiai állomás jelzése alapján esős időben nem kapcsolja be az automatikus öntöző-berendezést, viszont becsukja az ablakokat.

• A Chameleon mobilapplikációján keresztül hazaérkezés előtt kinyithatjuk az ablakokat, hogy az otthonunkba belépve friss levegőt szívhassunk.

• A telefonunk segítségével kezelhetjük a kaputelefont, a garázskaput, vagy akár magát a bejárati ajtót is – így távolról is beengedhetjük a lakásba például a családtagokat.

• Ha olyan társasházban lakunk, ahol okosfunkciók vannak, akkor az applikációval lefoglalhatjuk például a társasházi közösségi tereket (a grillteraszt, a fitneszrészleget vagy egy vendégparkolót), de még közösségi autótöltő és -kölcsönző szolgáltatásokat is elérhetünk.

A Chameleon okosotthon-megoldásával tehát egyrészt hozzájárulhatsz a környezetvédelemhez, hiszen egy energiatakarékos otthon kevesebb károsanyag-kibocsátással jár (ráadásul a környezet mellett még a pénztárcádat is kíméli), másrészt kényelmesebbé és biztonságosabbá is teheted azt a helyet, ahol a legtöbb idődet töltöd.

Hogy pontosan mennyibe is kerülnek ezek az okosotthon-megoldások és milyen csomagokat választhatsz, azt a következő cikkünkben járjuk körbe.

A cikket a Chameleon Smart Home Nyrt. támogatta.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 158 009 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
2024.07.22. #fenntarthatóság #okosotthon
Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
Budapest emblematikusabb lakóépületfejlesztései a XIII. kerülethez kötődnek, közülük is a leglátványosabbnak a Marina-part számít, ahol az épülő lakásoknál és társasházaknál az energiahatékonyság legalább akkora súllyal bír, mint az élhetőség. Hogy ez a két kulcsfontosságú szempont hogyan tud szorosan kapcsolódni egymáshoz, annak jelképe a River Life lakópark. Nem magasodik bántóan a gyönyörű és ritka adottságokkal bíró öböl fölé, hanem szinte belesimul a környezetébe, szimbiózist alkot vele. Mutatjuk, hogyan.
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
2024.07.20. #fenntarthatóság #energiahatékonyság
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
A háztartási berendezések is igénylik a törődést, csakúgy mint a növények. Igaz, beszélni ugyan nem kell hozzájuk, de nekik is vannak igényeik, amikre erősen ajánlott odafigyelni. A gépek esetében sem működik a végtelen kizsákmányolás; ha nem törődsz velük, akkor jóval hamarabb felmondják a szolgálatot. Bár most a mosógépé a főszerep, de a javaslatokat a többi háztartási eszközre is vonatkoztathatod.
Vodkával a jó illatú otthonért?
2024.07.19. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Vodkával a jó illatú otthonért?
A finom illatok mellett tisztaságot is varázsolhatsz az átlátszó rövid itallal, de még számos dolgot bevethetsz a kellemetlen szagok ellen.
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
2024.07.08. #energiahatékonyság #okosotthon
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
Okosotthon nélkül egy új ingatlan ma már elképzelhetetlen, és a régebbi épületeknél is egyre népszerűbb az otthonok felokosítása. Hogy milyen előnyei vannak, milyen lehetőségeket nyújt egy ilyen intelligens rendszer, arról a legnagyobb magyarországi okosotthon cég vezetője beszélt. A már külföldön is terjeszkedő Chameleon okosotthonrendszer-fejlesztései a mindennapjaink jövőjébe engednek bepillantást.
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
2024.07.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök #konyha
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
Biztosan fogyasztható még az a csirkemell a fagyasztó alján? És mi a helyzet a szójaszósszal, ami, ki tudja, mióta figyel a frigóban? Most megtudod, hogy még főzhetsz-e belőlük vacsorát.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
2024.06.30. #eladólakás #energiahatékonyság
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
Elég volt a katlanná melegedett lakásból és beszerelteted életed első klímáját? Pontosan milyet is? Hányat és hova? Ebben a cikkben adunk egy kis rálátást, hogy hány beltéri egységre lehet szükséged.
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
2024.06.22. #felújítás #családiház #energiahatékonyság
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek egy régivágású kockaház (értsd: Kádár-kocka) energetikai felújítása, ám az egyáltalán nem is megvalósíthatatlan. Ráadásul még ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük vele.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.