2023.11.15.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #családiház

3+1 praktikus tanács azoknak, akik fával fűtenek

3+1 praktikus tanács azoknak, akik fával fűtenek

A központi fűtés elterjedése előtt közismert volt, de a távfűtésen felnőtt generációknak újra meg kell ismerniük a különböző fák tulajdonságait. Mielőtt begyújtanál a cserépkályhába vagy a kandallóba, nem árt tisztába kerülnöd, hogy milyen fűtőanyag a legcélszerűbb. Olvasd el tűzifa-gyorstalpalónkat, hogy fojtogató füst nélkül élvezhesd a tűz melegét.


A puhafáktól a keményfákig

Faipari berkekben aszerint sorolnak kemény- vagy puhafa kategóriába egy fajtát, hogy mekkora a sűrűsége. A vízválasztó szám az 500-as; tehát az 500 kg/m3 -nél nagyobb sűrűségű fafajtákat keményfának, a kisebb sűrűségűeket puhafának nevezzük. A keményfák alkalmasabbak fűtésre, mert hosszabban égnek és magas fűtőértékkel bírnak. A puhafák ezzel szemben tökéletesen használhatók gyújtósnak.

Reneszánszát éli a fatüzelésű cserépkályha elado-csaladi-haz-hajdusamson-96900729-t6.webp

Kertrendezésnél gondolkodj előre

Ha nem is egy teljes szezonnyi fűtőanyagot, de valamennyit összegyűjthetsz az őszi és a tavaszi kerti munkák során. A lemetszett gallyakat mielőbb dolgozd fel, ágaprítóval vágd kisebb darabokra! A fa nedvességtartalmának óriási szerepe van, hogy mekkora hőt fog majd égés közben leadni, ezért alaposan ki kell szárítani. Vannak olyan fajták, amiknek egy nyár elég a teljes száradáshoz, de az a gyakoribb, hogy két évet kell várni a felhasználásig.

Azzal is spórolhatsz, ha jó előre megvásárlod a tüzelőt, és otthon várod meg a száradást. Szintén olcsóbban juthatsz fához, ha te magad aprítod fel. A nem hasított tűzifáért megközelítőleg 20-30 ezer forintot kérnek el köbméterenként, fajtától függően. A hasított 30-40 ezer forintba kerül. Számolj azzal is, hogy általában a szállítási díj nincs benne az árban!

Kellemes kiegészítője a klímás fűtésnek a hangulatos kályha elado-csaladi-haz-zalaszentlaszlo-97055946-t6.webp

Hol tárold a tűzifát?

Olyan fedett helyen érdemes tárolni a tűzifát, aminek van alapja, teteje és kellően szellős. Ez a hely lehetőleg ne a lakóház mellett vagy a közelében legyen, és semmiképpen se a garázst vagy a pincét nevezd ki fatárolónak! A fa ugyanis számos élőlény búvóhelye, tápláléka. Ezek a rovarok, rágcsálók messziről kiszagolják a nagy mennyiségű fát, és a megkérdezésed nélkül birtokba is fogják venni.

Érdemes időnként megforgatni a hasábokat, ellenőrizni, hogy milyen állapotban vannak. Ezzel biztosíthatod, hogy a faanyag minden oldala kellően száradjon és a betolakodókat is elriasztod.

Amit NE dobj a tűzre!

Bár jól hangzik, hogy a vegyestüzelésű kazánban bármit elégethetsz, azért csak módjával tedd! Egyes anyagok az égés során olyan mérgező anyagokat juttatnak a levegőbe, amik ártalmasak az egészségre nézve. Ilyenek a különböző festékek, lakkok. Emiatt kezelt fát - szekrényt, régi ablakot, raklapot - ne égess el!

A műanyag palackok, az üzemanyag, a gumi lényegében semmilyen fűtőértékkel nem bír, ellenben büdös és rendkívül káros a füstje. Óvd a saját és a környezeted egészségét!

A vegyestüzelésű kazánban is csak olyan dolgokat égess, amik nem károsak az egészségre! elado-csaladi-haz-god-alsogod-97673273-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
2023.11.04. #eladóház #építőanyag
Miért szeretjük télen nyáron a faházakat?
Egy hangulatos faház még akkor is jó érzéssel tölti fel a lelkünket, ha nem is a sajátunk és csak kívülről gyönyörködhetünk benne. Eljátszottunk a gondolattal, hogy milyen érzés lenne egy ilyen impozáns épület teraszán kávézni szombat reggel és hallgatni a madárcsicsergést? Így hát körbenéztünk az eladó ingatlanok között, hogy hol és mennyiért kapható egy romantikus fészek.
Megrakják a tüzet, mégis elaluszik – de csak a dalban, ezekben a kandallókban biztos nem!
2023.10.18. #eladóház #családiház
Megrakják a tüzet, mégis elaluszik – de csak a dalban, ezekben a kandallókban biztos nem!
Egyre hidegebbek a napok, jól esik lassan befűteni otthon és a melegből nézni a kinti, hangulatos, őszi időt vagy épp élvezni az otthonunkba varázsolt őszi dekorációt. Bár a radiátorunk is tökéletes szolgálatot tesz, mégiscsak sokkal idillibb, ha a kandallóban ég a tűz, miközben mi a kanapén ülve olvasgatunk. Összeszedtünk néhány házat, ami erre kiváló lehetőséget biztosít.
Pécsi panorámás vityilló, ennyiért? És mi ez a hatalmas vadászkastély? Baranyában járunk
2023.10.15. #ingatlanbefektetés #családiház
Pécsi panorámás vityilló, ennyiért? És mi ez a hatalmas vadászkastély? Baranyában járunk
Az otpotthon.hu ingatlankínálatában közel négyezer baranyai vármegyei ingatlan szerepel, közülük választottuk ki a két legkisebbet és a két legnagyobbat. Utóbbi nem is állandó lakhatásnak épült, inkább befektetésre alkalmas.
3 apróság, ami a többgenerációs családi házak vonzerejét növeli
2023.10.15. #családiház #energiahatékonyság
3 apróság, ami a többgenerációs családi házak vonzerejét növeli
Hogy egy családon belül több generáció is összeköltözzön, az sokaknál kizárt. Összeszedtük az előnyöket, hátha ez a szemlélet megváltozik.
Tökös programajánló októberre - már a hétvégén csodás program a Balatonon
2023.10.13. #családiház #újépítésű #energiahatékonyság
Tökös programajánló októberre - már a hétvégén csodás program a Balatonon
A sütőtökfaragás vicces és kreatív időtöltés kicsiknek és nagyoknak, és évről-évre egyre népszerűbb halloween előtt ijesztő arcot faragni a narancssárga termésnek. Programajánlónkban különböző rendezvényeket gyűjtöttünk össze, hogy a faragás mellett másra is figyelhess: jótékonykodnál, kipróbálnál tökös gasztro különlegességeket, esetleg a bátorságodat tennéd próbára?
Lakjunk jól a kétszintesben! Milyen előnyei és hátrányai vannak?
2023.10.12. #eladóház #családiház
Lakjunk jól a kétszintesben! Milyen előnyei és hátrányai vannak?
Sokaknak egy több emeletből álló ház jelenik meg a fejében, ha családi házról hallanak. Ugyanakkor előfordulhat egyszintes családi ház is, hiszen azoknak is megvannak az előnyei, ahogy a hátrányai is. De mire számíthat az, aki kétszintes ingatlanra teszi a voksot?
Tizenegynéhány milliós házak Debrecenben? - A csend és a rend kertjei
2023.10.12. #ingatlaneladás #családiház
Tizenegynéhány milliós házak Debrecenben? - A csend és a rend kertjei
A szocializmus egyik vívmánya a zártkertek világa, amikor az emberek saját művelésre kisebb földterületeket kaphattak a település határain kívül. Mára viszont sokan otthonként tekintenek ezekre az ingatlanokra. Most Debrecenben mutatunk néhány példát, amik igazolhatják, miért is népszerűek a zártkertes ingatlanok.
A Country a vidéki stílus - alternatíva a rohanásban
2023.10.10. #eladóház #családiház
A Country a vidéki stílus - alternatíva a rohanásban
Milyen is a country stílusú ház? Képzeljünk el egy olyan otthont, ahol tágas veranda fogad minket, egy hintaszékkel és zöld puha gyep veszi körül, ami bárhol is helyezkedjen el, biztosan otthon érezzük magunkat benne, természetesség és a kényelem uralja. Ilyen példákat mutatunk.
Ezeket a lehetőségeket kínálja a falusi CSOK Komárom-Esztergom vármegyében
2023.10.10. #családiház #csok
Ezeket a lehetőségeket kínálja a falusi CSOK Komárom-Esztergom vármegyében
2024-től nő a falusi CSOK, és a települések listája is módosul, ahol igényelhető. Komárom-Esztergom vármegyében kereken 50 olyan település található, ahol érvényesíthető a családi otthonteremtő támogatás. Megnéztük, milyen a kínálat ezekben a falvakban.