2023.01.24.

Szőnyeg- és kárpittisztítás az otthonodban

Szőnyeg- és kárpittisztítás az otthonodban
Biztosak vagyunk benne, hogy a te otthonodban is lapul minimum egy szőnyeg, a nappalidnak pedig elengedhetetlen bútora a kanapé. Akárhogy is, a textilek egyrészt barátságosabbá teszik a lakást, másrészt például a szőnyegeknek számos más hasznos funkciója is van. Csökkentik az alsó szomszéd felé terjedő hangokat, a port, és kellemesebb érzés egy puha meleg szőnyegen lépkedni, mint a hideg parkettán vagy járólapon. Időnként azonban rájuk fér egy alaposabb tisztítás, hogy újra friss illatú, élősködő- és koszmentes legyen a felület.

hirdetés


A szőnyeg típusának megfelelő takarítás

A rendszeres, alapos porszívózás hetente kétszer megfelel egy általános tisztításnak. Ezzel a szőnyegben megült port el tudod távolítani, így azok nem fognak az anyag mélyebb rétegeiben megülni. A speciálisabb típusok, mint amilyen a hosszúszálú shaggy vagy a kézi szövésű kárpitok, különlegesebb bánásmódot igényelhetnek. A hosszú szálak között minden szennyeződés jobban megbújik, ezért aprólékosabban kell rajta a porszívóval haladni. A kézi szőtteseket pedig valamivel gyengébb fokozaton tisztítsd, és mindig a szál irányába told a készüléket - így sokáig megőrizheti eredeti állapotát.

elado-csaladi-haz-debrecen-veres-peter-kert-84367533-k6.jpg

Ha megtörténik a baj

A folttisztítás sikere nagyban múlik azon, hogy mennyire gyorsan reagálsz rá. Miután kiömlött az üdítő vagy a tea, a lehető leghamarabb tegyél egy fehér papírtörlőt a foltra és itasd fel vele. Ne nyomd erősen, mert azzal azt éred el, hogy még mélyebbre kerül a folyadék. Mindig úgy hajtogasd a papírt, hogy a tiszta rész érjen a felülethez. Ha a törlőn már nem látszik nedvesség, szórhatsz egy kis sót vagy szódabikarbónát a foltra, amit száradás után egyszerűen felporszívózhatsz. A magas savtartalmú anyagokat (ecet, citromlé) inkább mellőzd, mert az anyag összetételét könnyen roncsolhatják, vagy megváltoztathatják a színét.

elado-csaladi-haz-szentendre-88913459-k1.webp

Milyen foltokat ne kezelj házilag?

Hacsak nem a fotel ráhúzásával történő eltakarást választod, a kényesebb, vagy nehéz szennyeződéseket otthoni megoldásokkal szinte lehetetlen maradandó károsodás nélkül eltüntetni. Ha nálad is vörösbor, kávé, tinta, körömlakk, vagy esetleg egy háziállat okozta baleset kerül a kárpitra, itasd fel, amennyire csak lehetséges, majd hívj szőnyegtisztításra szakosodott szakembert.

elado-sorhaz-nyiregyhaza-87627117-k1.webp

Fertőtlenítés, atkamentesítés

Évente egyszer ajánlott egy olyan kezelést is alkalmazni, ami a mélyebb rétegekből is eltávolítja a port és az élősködőket. Ehhez bérelhetsz ózonos készüléket, vagy használhatsz gőztisztítót, de emellé még egy vizes-samponos mosás majd HEPA szűrős porszívóval történő takarítás is javasolt. A kombinált eljárással tudod az élőlényt és a végtermékét is 100 százalékosan kiiktatni. Mivel az atka az ember elhalt hámsejtjeivel táplálkozik, minden olyan textilt, amivel sűrűn érintkezel, cserélj és moss gyakran. Amikor szép az idő, teregess a teraszon, mert a napfény is segít elpusztítani őket. A foteleket, kanapét érdemes mosható huzattal bevonni, így a bútor is sokáig megőrzi eredeti állapotát és a tisztán tartása is gyerekjáték lesz.

Olvasd el többi tippünket is otthonoddal kapcsolatban

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra