2022.08.15.

Valóban még mindig az ingatlan a legjobb befektetés?

Valóban még mindig az ingatlan a legjobb befektetés?
Úgy gondolod, hogy a következő időszakban nem árt alaposan elgondolkodnod azon, hogy mibe fektesd az elmúlt években felhalmozott anyagi tartalékaidat? Helyesen teszed, hiszen a hamarosan beköszöntő válság biztosan nem lesz kíméletes a pénzeddel, az nem fogja megőrizni az értékét. A következőkben eláruljuk, mi lehet egy okos döntés ennek kivédésére!

 

Kár lenne tagadni, hogy hamarosan egy minden eddiginél nehezebb időszak köszönt ránk. Az ukrán-orosz háború, az infláció elszabadulása, az energiaválság jelentős mértékben befolyásolja az életünket, és a magyar gazdaság teljesítményére is negatív hatást gyakorol. Éppen ezért komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy a konjunktúra idején felhalmozott tartalékainkat befektessük-e vagy ne, s ha igen, akkor mibe.

Van jobb befektetés?

Először is fontos leszögeznünk, hogy a kérdést nem intézhetjük el egy legyintéssel, érdemes minden esetben részletesen utánanézni a témának, s ha szükségesnek érezzük, úgy pénzügyi szakértőt segítségül hívni! Az interneten a kérdéssel kapcsolatban ugyanis rengeteg forrás található, melyek igen szerteágazó véleményt fogalmaznak meg. Ezek egyike például azt mondja, hogy nem létezik olyan, hogy legjobb befektetés, akik viszont hosszú távra terveznek, s a következő 10-15 évben nem lesz szükségük a pénzükre, azoknak az ingatlan lehet a legjobb befektetés.

S hogy miért? Erre már egyszerűbb megadni a választ. A befektetéseket nagyon sok féle szempontból meg lehet közelíteni, példának okáért értékállóságot figyelembe véve. Ez alapján az ingatlan a lehető legjobb befektetésnek számít, mivel egy lakás vagy ház a nemzetgazdaság mélyrepülése esetén ugyan veszíthet valamennyit az értékéből, de már a válságból való kilábalás kezdő fázisában képes behozni az addigi veszteséget, míg egy gazdasági fellendülés esetén az ingatlanok értéke akár meg is többszöröződhet. Így pedig viszonylag egyszerű felelni a kérdésre…

Eladó ház

Biztosnak tűnik, de nem veszélytelen

Fontos tisztázni, hogy cikkünkben nem az 5-ös lottó nyerőszámait osztjuk meg, így felhívjuk a figyelmet, hogy mint minden befektetés, úgy az ingatlanokba invesztálás is hordozhat némi kockázatot. Érdemes egy vásárlás előtt figyelembe venni, hogy a vételár kifizetése mellett illetékfizetési, adózási, és egyéb jogi költségekkel is számolnunk kell, illetve nem árt egy jó biztosítást is kötni. Amennyiben a lakást vagy házat ki szeretnénk adni, úgy érdemes megvizsgálnunk, hogy az ingatlan mennyiért adható ki, milyen eséllyel találunk a számunkra megfelelő bérlőt.

A túlzott forrásigényen túl a kockázatok közé tartozik még, hogy a lakással folyamatosan törődni kell. Azaz ügyelnünk kell arra, hogy az ingatlanban a lehető legalacsonyabb mértékű amortizáció menjen végbe, hogy időről időre végezzünk értéknövelő beruházásokat benne. Hiszen a különböző szabályozások éppen elég értékcsökkenést okozhatnak, nem kell, hogy saját magunk ássuk meg a sírunkat.

Tippek a jó döntéshez

Amennyiben ingatlanbefektetésen gondolkodsz, minden esetben gondold végig a pénzügyi lehetőségeidet, valamint a rövid- közép- és hosszútávú céljaidat is. Fontos, hogy ne hozz érzelmi alapú döntéseket, hiszen az ingatlanlvásárlás nem olyan, mintha egy cipőt vennél valamelyik butikban, akár egy életre szóló befektetést is jelenthet! Érdemes meggondolni, hogy biztosan egy egész lakóépületet szeretnénk-e megvásárolni, nem elég-e egy sokkal olcsóbb garázs, amit könnyű lehet kiadni, illetve kevesebb problémánk akadhat a bérlőkkel.

Amennyiben ingatlanba fektetnél
Ha felmérnéd a piacot

 

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra