2022.09.29.

Veszprémben keresel ingatlant? Akkor ezt mindenképp látnod kell!

Veszprémben keresel ingatlant? Akkor ezt mindenképp látnod kell!
Veszprém a királynék városa, egy megyei jogú település a Közép-Dunántúl régióban, Veszprém megye és a Veszprémi járás székhelye. Egyetemi város, 2023-ban az Európa kulturális fővárosa címet is viselni fogja. Veszprém hazánk egyik legrégebben alapított városa, szinte egyidős a magyar állammal.

hirdetés


Veszprém városának fontos vallási szerepe volt abban a harcban, hogy a kereszténység hivatalos vallássá váljon a Magyar Királyság területén, és a város rendelkezett az ország első egyetemével, melyen elsősorban jogot és művészetet oktattak. Végül az egyetemet tűzvész pusztította el 1276-ban. A város a 20. században vált ismét egyetemi várossá. A város az 1526-os mohácsi csata után 1684-ig folyamatosan gazdát cserélt az osztrákok és az oszmánok között, majd a Habsburg Birodalom része lett, 1867 után pedig az Osztrák-Magyar Monarchia részévé vált. A város sajnos nem úszta meg a világégések – és különösen a második világháború – pusztítását, bár a várnegyed szerencsésen elkerülte bombatalálatokat. A várost 1945 és 1953 között a részletekre való odafigyeléssel építették újjá, azaz szinte az eredetihez hű teljes pompájában.

Veszprém a királynék városa

A városban járva érdemes felkeresni az óvárosi részt is, ami a Várból, az Óváros térből és a kettőt összekötő Vár utcából áll. Veszprém legtöbb látnivalója itt helyezkedik el, itt található például az ország legrégibb püspöki székesegyházának alapjain álló Szent Mihály-székesegyház, a város jelképeként is szolgáló Tűztorony, illetve természetesen a veszprémi vár is. A Várhegy tetején álló építmény az ország egyik legkorábban épített kővára, amit érdemes kívül-belül bejárni, és közben fentről élvezni a városra nyíló pazar kilátást. 

Veszprém további nevezetessége a Dubniczay-Palota, melyet Dubniczay István kanonok építtetett 1751-ben. Az épület a Szentháromság téren Veszprém egyik legszebb barokk emléke. A palotát története során többször átépítették, de Dubniczay István kanonok püspöki parancsra egytraktusos, egyemeletes házat építtetett. Szimmetrikus ablaktengelyes, timpanonos oromdíszén két angyal tartja a Jó Tanács Anyjának képét. A feltárások során istálló, várfal, ágyúbástya, kazamata nyomaira bukkantak. A palotában a restauráció során jó állapotú, aprólékosan kidolgozott díszítőfestéseket tártak fel.

Eladó családi ház

A királynék városa kapcsán nem mehetünk el szó nélkül a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark hazánk egyik legrégebbi állatkertje, amely a veszprémi Fejes-völgyben és a Gulya-dombon található. Az állatkertben madárröpte, Maki ösvény, Állatsimogató, Majomház, Dél-Amerika és Afrikai szavanna kifutó, valamint Kölyökdzsungel Játszóház és Terrárium is található, de akár a Dínó Parkban is múlathatjuk az időt.

De mi a helyzet a veszprémi ingatlanpiacon? Az OTP Otthon oldalán jelenleg összesen 282 eladó ingatlant hirdetnek a felhasználók, melyek közül az egyik legolcsóbb az a 285 négyzetméteres telken található ingatlan, mely a város egyik legcsendesebb környékén terül el. A mindösszesen 42,9 millió forintért kínált ház bár csak 42 négyzetméteres, így is bőven elfér benne öt helyiség (előszoba, konyha, spájz, fürdő, szoba). Az ingatlan fűtését gázkonvektorok biztosítják, de a hirdetés szerint akár cserépkályhával is fűthető. A nyílászárók hang- és hőszigeteltek, így a meleg télen bent, míg a kintről érkező zajok garantáltan a házon kívül maradnak. A belváros a háztól 15 perces sétára található.

Eladó családi ház

Egy másik hirdetés szerint összesen 62 millió forintot kérnek a jelenlegi tulajdonosok azért a kőből épült, 62 m2 hasznos alapterületű családi házért, melynek szinte minden szeglete felújításon esett át. A ház egy fedett teraszból, három szobából, két folyosóból, valamint egy a fürdőből és egy konyhából áll. A házban található egy kamra is, mely a garázsba vezet. A ház fűtését és melegvíz ellátását kombi gázkazán biztosítja radiátorokon keresztül, de a nappaliban egy fűteni is képes, elektromos látványkandalló teszi hangulatosabbá a téli estéket.

Szinte minden igényt kielégít a város egyik legdrágábban, 154,9 millió forintért kínált ingatlana. A Veszprém kertvárosias részén, Jutaspusztán elhelyezkedő háromszintes ingatlanhoz egy 918 négyzetméteres telek tartozik. A ház 2000-ben épült, jó állapotú. A földszinten található többek között egy nappali, egy dolgozó szoba, valamint egy fürdő, míg az emeleten további 3 szoba, 2 gardrób, valamint egy további fürdő kapott helyet. Az ingatlan fűtéséről gázkazán gondoskodik, radiátoros hőleadással, napkollektoros rásegítéssel.

A fentiekből jól látszik, hogy a történelmi múltú Veszprémben nem csak a csendet, de a városiasabb hangulatot kedvelők is megtalálhatják a számításaikat. Azaz a település jó választás lehet bárki számára.

Eladó családi ház

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra