2023.09.19.Szerző: Papillon #lakberendezés #fenntarthatóság

Hulladékkezelés és hulladékmentesség - az apokalipszis négy lovasa az otthonodban

Hulladékkezelés és hulladékmentesség - az apokalipszis négy lovasa az otthonodban

Itt az ideje, hogy alaposan szemügyre vedd a személyes hulladéktermelésedet. A teljesen hulladékmentes életmódhoz, vagy ha egyszerűen csak csökkenteni szeretnéd a hulladéktermelést, számos zero waste tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek az indulásban.


Fürdőszoba

Ami a fürdőszobát illeti, rengeteg olyan, műanyagba csomagolt illatosított termék található, amelyeket nem könnyű újrahasznosítani. Ha ehhez hozzáadjuk az eldobható tárgyakat, például a WC-papírt, nedves törlőkendőket, nagyon sok hulladék kerül a kukába.

Például, ha a folyékony szappan műanyag flakonját egy nem eldobhatósra cseréled, nemcsak a műanyaghulladék csökken, hanem kevesebb helyet is foglal. Vannak alternatívák az arcradírokra, tisztítószerekre és hidratáló krémre, valamint lehetőség van arra is, hogy a konyhában a saját kozmetikumokat készíts.

elado-csaladi-haz-budapest-ii-kerulet-budaliget-87428125-t6.webp

Gardrób

A divatipar a második legszennyezőbbnek számít a bolygón, és a fast fashion fellendülése az elmúlt két évtizedben megdöbbentő mértékben súlyosbította a problémát. Nemcsak a ruhaneműk gyártása okoz hatalmas mennyiségű hulladékot, hanem maguk a ruhadarabok is károsítják a környezetet.

  • A mikroszálak elkerülésének legjobb módja, ha természetes szálakból készült ruhákat vásárolsz.
  • Fogyasztóként érdemes a vásárlást is mérsékelni és nem felhalmozni a ruhákat.
  • Vásárolhatsz használtruha boltokban is, de ott sem feleslegesen.
  • A ruhákat az élettartamuk végéig használni, és lehetőség szerint javítani, ahol lehetséges!

Konyha

Mindenkinek ennie kell, és szinte lehetetlen a konyhát hulladékmentesen tartani, főleg, ha a legközelebbi üzletben az élelmiszer duplán vagy akár háromszor is műanyagba van csomagolva.

  • Könnyű módja annak, hogy elkerüld a felesleges csomagolást a konyhában, ha csomagolásmentesen vásárolsz, például piacról.
  • Sok nagyvárosban vannak olyan üzletek, amelyek hulladékmentességre törekszenek, azonban ha nincs a közelben csomagolásmentes üzlet, a nagykereskedelmi üzletek is előnyben részesítik az ömlesztve történő vásárlást, ezzel is csökkentve a környezetre gyakorolt terhelést, és legtöbb esetben még pénzt is takaríthatsz meg így.
  • Ami a műanyag zacskókat illeti, az újrahasznosítás lényegében lehetetlen. Az a legjobb, ha kicseréled az egyszer használható zacskókat, szatyrokat újra felhasználhatóra.

elado-csaladi-haz-erd-parkvaros-94772707-t6.webp

A szilikon sütőpapír egy másik jó lehetőség az egyszer használatos papírok, például a sütőpapír és az alumínium fólia helyettesítésére.

Iroda

Az home office egyre népszerűbb, és minden eddiginél többen dolgoznak otthonról, a hét legalább egyik részében. Ez azt jelenti, hogy az összes olyan hulladékkal, amely általában az irodában gyűlik fel, legyen az papír, műanyag, élelmiszer- és e-hulladék, azt otthon kell kezelni.

Ha gondoskodsz arról, hogy az elektronikai eszközöket a teljes élettartamuk alatt használd, ahelyett, hogy folyamatosan a legújabbra cserélnéd, az segít csökkenteni a forgalomban lévő eszközök számát. Ezenkívül a nem használt eszközök eladása vagy adományozása is segít az erőforrások forgalomban tartásában.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 165 124 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
2024.07.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök #konyha
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
Biztosan fogyasztható még az a csirkemell a fagyasztó alján? És mi a helyzet a szójaszósszal, ami, ki tudja, mióta figyel a frigóban? Most megtudod, hogy még főzhetsz-e belőlük vacsorát.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
2024.06.16. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
Évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztunk el világszerte, ez a legkelendőbb gyümölcs az összes többi közül. Lehet sárga, zöld, sőt akár piros, ami sokkal egészségesebb és finomabb a másik két fajtához képest. Ám mielőtt a banánhéjat a kukába dobnád, tedd félre, mert egy igazi csodaszer, amit az otthonodban is felhasználhatsz!
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
2024.06.14. #lakberendezés #fenntarthatóság
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
Nézd meg a padlót, és válaszd ki a kamrából, konyhából vagy fürdőszobai szekrényből azt a terméket, amivel biztosan dolgozhatsz! Mindig a padlótípushoz kell a terméket kiválasztani, de mit tegyél a vízbe, hogy sokáig tiszta és jó illatú maradjon a padló?
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
2024.06.10. #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
A fővárosi autós közlekedésnek és parkolásnak megvannak a maga szabályai, ami néha olyan, mintha nem is lenne. Vagy mintha mindenki más kiadású KRESZ könyvből tanult volna. Az autókkal telített Budapesten a kormány mögül vívják az utcai harcot az elsőbbségért, a haladásért és a parkolásért. Az utóbbival kezdődnek igazán a bajok: a kerületek nagy részében kétszer annyi gépjármű van, mint parkolóhely, ha az állandó lakosokat vesszük figyelembe. Most itt a lehetőség a saját parkolókra, ezekből mutatunk néhány eladósorba került helyet.
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
2024.06.09. #fenntarthatóság #kertészet
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
Egész évben friss uborkát, epret vagy koriandert tennél az asztalra rakni? Akár egy kis lakásban kialakíthatsz egy saját kertészetet.
Pár trükk, amit ha betartasz, a szűk fürdődből egy palotát varázsolhatsz
2024.06.08. #felújítás #lakberendezés
Pár trükk, amit ha betartasz, a szűk fürdődből egy palotát varázsolhatsz
Éppen a panellakásod fürdőszobájának berendezésén vagy átalakításán ügyködsz, de sehogy sem boldogulsz a szűk térrel? Akkor ezt a bejegyzést mindenképpen olvasd el!
Színes otthon: Tippek és trükkök a hangulatos terekért
2024.06.01. #lakberendezés #tippektrükkök
Színes otthon: Tippek és trükkök a hangulatos terekért
Életünkben a színeknek nagyobb szerepe van, mint amennyit sokszor tulajdonítunk nekik. Hagyományok, szokások kötődnek hozzájuk: a fekete a halál, gyász jelképe, a piros a szerelemé. Mivel otthonod tükrözi a személyiséged, nem mindegy, hogy mit mivel kombinálsz. Míg az emberi lélek ezernyi árnyalatot él meg, ezt egy lakáson belül lehetetlen lekövetni, és nem is kell. Bőven elég, ha nagy vonalakban nyilvánítja ki, hogy temperamentumos, esetleg visszafogottabb a személyiséged.
Tippek: hogyan töltsd meg élettel az erkélyed?
2024.05.25. #lakberendezés #tippektrükkök
Tippek: hogyan töltsd meg élettel az erkélyed?
Az utóbbi években meglehetősen felértékelődtek azok a társasházi lakások, amik rendelkeznek erkéllyel. Hiába csak pár négyzetméternyi plusz helyről van szó, a szabadság, amit nyújtani tud, megéri a plusz költséget.