2023.09.19.Szerző: Papillon #lakberendezés #fenntarthatóság

Hulladékkezelés és hulladékmentesség - az apokalipszis négy lovasa az otthonodban

Hulladékkezelés és hulladékmentesség - az apokalipszis négy lovasa az otthonodban

Itt az ideje, hogy alaposan szemügyre vedd a személyes hulladéktermelésedet. A teljesen hulladékmentes életmódhoz, vagy ha egyszerűen csak csökkenteni szeretnéd a hulladéktermelést, számos zero waste tippet gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek az indulásban.


Fürdőszoba

Ami a fürdőszobát illeti, rengeteg olyan, műanyagba csomagolt illatosított termék található, amelyeket nem könnyű újrahasznosítani. Ha ehhez hozzáadjuk az eldobható tárgyakat, például a WC-papírt, nedves törlőkendőket, nagyon sok hulladék kerül a kukába.

Például, ha a folyékony szappan műanyag flakonját egy nem eldobhatósra cseréled, nemcsak a műanyaghulladék csökken, hanem kevesebb helyet is foglal. Vannak alternatívák az arcradírokra, tisztítószerekre és hidratáló krémre, valamint lehetőség van arra is, hogy a konyhában a saját kozmetikumokat készíts.

elado-csaladi-haz-budapest-ii-kerulet-budaliget-87428125-t6.webp

Gardrób

A divatipar a második legszennyezőbbnek számít a bolygón, és a fast fashion fellendülése az elmúlt két évtizedben megdöbbentő mértékben súlyosbította a problémát. Nemcsak a ruhaneműk gyártása okoz hatalmas mennyiségű hulladékot, hanem maguk a ruhadarabok is károsítják a környezetet.

  • A mikroszálak elkerülésének legjobb módja, ha természetes szálakból készült ruhákat vásárolsz.
  • Fogyasztóként érdemes a vásárlást is mérsékelni és nem felhalmozni a ruhákat.
  • Vásárolhatsz használtruha boltokban is, de ott sem feleslegesen.
  • A ruhákat az élettartamuk végéig használni, és lehetőség szerint javítani, ahol lehetséges!

Konyha

Mindenkinek ennie kell, és szinte lehetetlen a konyhát hulladékmentesen tartani, főleg, ha a legközelebbi üzletben az élelmiszer duplán vagy akár háromszor is műanyagba van csomagolva.

  • Könnyű módja annak, hogy elkerüld a felesleges csomagolást a konyhában, ha csomagolásmentesen vásárolsz, például piacról.
  • Sok nagyvárosban vannak olyan üzletek, amelyek hulladékmentességre törekszenek, azonban ha nincs a közelben csomagolásmentes üzlet, a nagykereskedelmi üzletek is előnyben részesítik az ömlesztve történő vásárlást, ezzel is csökkentve a környezetre gyakorolt terhelést, és legtöbb esetben még pénzt is takaríthatsz meg így.
  • Ami a műanyag zacskókat illeti, az újrahasznosítás lényegében lehetetlen. Az a legjobb, ha kicseréled az egyszer használható zacskókat, szatyrokat újra felhasználhatóra.

elado-csaladi-haz-erd-parkvaros-94772707-t6.webp

A szilikon sütőpapír egy másik jó lehetőség az egyszer használatos papírok, például a sütőpapír és az alumínium fólia helyettesítésére.

Iroda

Az home office egyre népszerűbb, és minden eddiginél többen dolgoznak otthonról, a hét legalább egyik részében. Ez azt jelenti, hogy az összes olyan hulladékkal, amely általában az irodában gyűlik fel, legyen az papír, műanyag, élelmiszer- és e-hulladék, azt otthon kell kezelni.

Ha gondoskodsz arról, hogy az elektronikai eszközöket a teljes élettartamuk alatt használd, ahelyett, hogy folyamatosan a legújabbra cserélnéd, az segít csökkenteni a forgalomban lévő eszközök számát. Ezenkívül a nem használt eszközök eladása vagy adományozása is segít az erőforrások forgalomban tartásában.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mire jó a glicerin? Minimalista őszi dekor ötletek 2023-ra
2023.09.30. #eladólakás #eladóház #lakberendezés
Mire jó a glicerin? Minimalista őszi dekor ötletek 2023-ra
Egyszerű és minimalista őszi dekor ötleteket hoztunk, amikkel gyorsan hangulatossá teheted az otthonod. Még vágysz egy csipetnyi nyárra vagy már az adventi időszakra alapoznál? Cikkünkben mindkettőre találsz ötleteket.
7 kávéfőzési hiba, amit sokan elkövetnek, de vajon te is?
2023.09.29. #tippektrükkök #fenntarthatóság
7 kávéfőzési hiba, amit sokan elkövetnek, de vajon te is?
Egy kis finom hangolással te is közelebb kerülhetsz a barista szintű élvezethez. A kávé csábító illata és esszenciális koffeintartalma még a legnehezebb reggeleket is bearanyozza. A legkeményebb kávésok számára semmi sem – például a matcha vagy a fekete tea sem – helyettesítheti a jól megszokott presszó- vagy a latte élményt, de néha az első korty túl gyenge, erősen zaccos vagy nem elég forró ahhoz, hogy kielégítse a várt vágyakat. Pont ezért figyelj a következő tanácsokra, ha tökéletes kávét innál.
Ezek az építészeti trendek határozzák meg a következő éveket - de mit látunk ebből Budapesten?
2023.09.22. #építőanyag #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ezek az építészeti trendek határozzák meg a következő éveket - de mit látunk ebből Budapesten?
Már nem csak modernnek kell lennie egy új épületnek: a modern kor kihívásai miatt egyre nagyobb terepet kap a környezetbarátság is.
Csodálatos helyek, ahol nincs szükséged autóra - így letenned sem kell az autómentes napon
2023.09.20. #eladóház #fenntarthatóság
Csodálatos helyek, ahol nincs szükséged autóra - így letenned sem kell az autómentes napon
Most zajlik az Európai Mobilitási Hét. Az autómentes nap köré egy egész héten át szerveződnek a programok. Ismét lesz Bringázz a munkába! felhívás, és lelkes önkétesek toborozhatnak a Bicibuszra résztvevőket. Az eddigi egynapos autómentes nap helyett tehát hét napon át élvezheted a tekerés adta szabadságot. Ha pedig eleve olyan helyen élsz, ahol pont fordított az arány, tehát évente nagyjából csak egyszer kell autóba ülnöd, akkor vagy igazán nyertese a természetbarát életmódnak.
Mi mindent vettünk át az amerikai lakberendezésből?
2023.09.15. #eladóház #lakberendezés
Mi mindent vettünk át az amerikai lakberendezésből?
Lehet szeretni vagy nem szeretni, de egy biztos: a filmeken látott otthonok megihlették a hazai belsőépítészeket is. Ma már természetes az úgynevezett amerikai konyhás nappali, pedig nagyszüleink idejében ez elképzelhetetlen volt. Még nagyobb a kontraszt, ha egy autentikus parasztházzal hasonlítjuk össze a belső tereket. Mindenesetre nem csak ezt vettük át a tengerentúli lakberendezésből, íme a lista.
Galériás kislakások a fővárosban
2023.09.11. #eladólakás #lakberendezés
Galériás kislakások a fővárosban
Kis alapterületű lakásoknál mindig akad egy aduász a térkihasználásra, a galéria. Megmutatjuk, ki, hogyan oldotta meg.
Így építsd fel a napi takarítási rutinodat! A tisztaság nyolc pontja
2023.09.09. #lakberendezés
Így építsd fel a napi takarítási rutinodat! A tisztaság nyolc pontja
Neked is nehézséget okoz, hogy az otthonod tiszta és rendezett legyen? Az egész hétvégét házimunkával töltöd, hogy utolérd magad, és ne uralkodjon el a káosz? Nem vagy egyedül!
A hörcsögök sem csinálják másképpen - így rendezd az éléskamrát!
2023.09.08. #lakberendezés
A hörcsögök sem csinálják másképpen - így rendezd az éléskamrát!
Ha már minden finomságot befőztél, eltetted télre a nyár ízeit, tele az éléskamra, akkor felmerülhet a kérdés, hogyan rendszerezd, hogy könnyen elérhető, jól látható és esztétikus legyen minden a spájzban. Van, hogy a spájz zárt, különálló helyiség, de vannak esetek, amikor a konyhában van egy sarok kialakítva, vagy egy szekrény a tartós élelmiszer tárolására. Ha jól csinálod, itt még a konyhai gépeknek is találhatsz helyet.
Máshogyan hat a klímaváltozás az ország részeiben - négyből egy lakás klimatizált Magyarországon
2023.09.07. #fenntarthatóság #újépítésű
Máshogyan hat a klímaváltozás az ország részeiben - négyből egy lakás klimatizált Magyarországon
Az otthonok és a bérlakások elvárt komfortjához egyre inkább hozzátartozik a léghűtés, ahogy a vízöblítéses mellékhelyiség vagy a melegvíz-szolgáltatás is. Így reagál az ingatlantechnológiai piac a klímaváltozásra.