2022.08.19.

3+1 szobanövény, mellyel tisztább lehet otthonod levegője

3+1 szobanövény, mellyel tisztább lehet otthonod levegője
Ingatlankeresőként bizonyára elgondolkodtál már azon, hogy mennyire fontosak a lakások esetében is a környezetvédelmi szempontok. „Legyen korszerű a fűtése, legyenek benne modern és környezettudatos gépek, a világítása pedig legyen energiatakarékos” – mantrázzuk magunkban az alábbi kritériumokat, amikor a hirdetéseket böngésszük. De mi a helyzet akkor, ha ezek már megvannak, akkor milyen lépéseket tehetünk azért, hogy otthonunk ennél is környezetbarátabb legyen? Következő cikkünkben erre mutatunk egy példát.

Az élet egyre több területén jutnak kiemelt szerephez a fenntarthatósági szempontok, az utóbbi időben már az ingatlanpiacra is begyűrűztek. Nem véletlenül próbálják sokan ingatlanjukat minél zöldebbé tenni. De mi a helyzet azokkal, akiknek nincs elegendő forrásuk ahhoz, hogy drága beruházásokat hajtsanak végre, esetleg a lakás, amiben laknak nem az övék? Nos, nekik sem kell csüggedniük, hiszen pár apró lépéssel ők is sokat tehetnek azért, hogy otthonuk fenntarthatóbbá váljon. Kezdetnek például beszerezhetnek pár olyan növényt, melyek segítenek megszűrni otthonuk levegőjét. S hogy miket? Alább mutatjuk!

1. Aloe vera

Az aloe vera nagyszerű dísznövény, de gyógynövényként is funkciónál. A tartása elég szerteágazó, hiszen sokan csak gyógyhatása miatt tartják, de van, aki a külseje miatt. Egy gyakori tévhit szerint az aloe vera egy kaktusz, pedig a pozsgások közé tartozik. A különlegessége, hogy a teljes növény mindössze 1,5 százaléka szilárd, a többi mind víz. A vastag levelei tartalmazzák azt a gyógyhatású zselét, amely például bőrsérülésekre jó.

Kiadó iroda

2. Anyósnyelv

Az anyósnyelv, ismert nevein fácánlevél, tigrislevél a liliomfélék családjába tartozik. Egyes fajokat a rostjaik miatt termesztik, amiből remek vontatókötelet, szőnyeget lehet készíteni, de eközben a növény környezetvédelmi szempontokat is kielégít. A légtisztító hatásán kívül sokan amiatt vásárolják meg, hogy a babona szerint szerencsét hoz.

3. Bambuszpálma

A bambuszpálma vagy gyompálma elsősorban leveleivel díszítő, mutatós és nagyméretű pálmafaj, amely akár a 3 méteres magasságot is elérheti. A gondozása igen egyszerű, egyedül arra kell fokozottan figyelni, hogy ne kerüljön olyan helyre, ahol nagy a huzat, mert azt a fikuszokhoz hasonlóan rosszul viseli. Légtisztító növény, mely a levegőben található formaldehid és a xylén mennyiségét csökkenti.

+1 Szobai futóka

A márványos szobai futókának vagy aranyos szobai futókának is nevezett növény levelei jellemzően élénkzöldek, melyeken márványszerű foltok figyelhetők meg. Eredeti őshazája Dél-Amerika, léggyökeres liánnövény. Ezért kaspóból vagy akár falon felfuttatva is tökéletesen eléldegél. Légtisztító szobanövény, mely a levegő xilol, benzol, formaldehid, triklór-etilén tartalmát szűri meg.

Ha még keresed a helyet, ahova a szobanövényeidet nevelheted
Ha szabadulnál a szobanövényeidtől

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra