2024.06.10.Szerző: Árgyelán Dorina #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság

Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet

Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet

A fővárosi autós közlekedésnek és parkolásnak megvannak a maga szabályai, ami néha olyan, mintha nem is lenne. Vagy mintha mindenki más kiadású KRESZ könyvből tanult volna. Az autókkal telített Budapesten a kormány mögül vívják az utcai harcot az elsőbbségért, a haladásért és a parkolásért. Az utóbbival kezdődnek igazán a bajok: a kerületek nagy részében kétszer annyi gépjármű van, mint parkolóhely, ha az állandó lakosokat vesszük figyelembe. Most itt a lehetőség a saját parkolókra, ezekből mutatunk néhány eladósorba került helyet.


Parkolás az utcán

Parkolásra több lehetőség is van. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy fedett garázsban parkolj, akkor marad a félig felállás a járdára vagy a P+R parkolók. Egyre több kerület vezeti be azt, hogy az összes szabadtéri parkolóhelyéből 30 százalékot kizárólag a helyi lakosoknak tart fenn este 6 és reggel 7 között. Ezzel szeretnék az önkormányzatok enyhíteni azt a feszültséget, hogy a munkából hazaérkezők egyáltalán ne, vagy csak az otthonuktól több háztömbnyire tudjanak megállni.

A korlátozást, valamint az ezt jelző táblákat az V., VI., VII., illetve a IX., és XIII. kerületekben szerelték fel. Míg azonban a IX. kerületben csak tábla hívja fel a figyelmet ezekre a parkolóhelyekre, addig a VI. kerületben nemcsak fehér színnel különböztetik meg a többi helytől ezeket, hanem még Terézváros címerét is felfestik rájuk.

Ha egy sofőr nem követi a változásokat, akkor a kicsit drága mulatságtól a drasztikusig terjedhet a büntetése. Ugyanis a retorzió sem egységes: hiába az érvényes parkolójegy, ha ilyen helyen állsz. Egyes kerületekben további 13 000 forint büntetésre is számíthatsz, esetleg kerékbilincsre vagy elszállításra. Máshol azért ennél kíméletesebbek: 11 500 forintos bírság mellett hagyják, hogy elhagyd az autóddal a helyszínt.

Biztonságosabb az utcai parkolásnál teremgarázst bérelni kiado-teremgarazs-budapest-ix-kerulet-87067676-t1.webp

Van megoldás?

Az biztos, hogy lehetetlen lesz olyan megoldást találni, ami mindenkinek tetszik. Viszont muszáj kompromisszumot kötnie a két végletes álláspontot képviselőknek. Míg az egyik tábor azt mondja, hogy legalább a belvárosból tiltsák ki az autókat, addig a másik tábor az így is gyér zöldterületet áldozná be további parkolókért.

Az világosan látszik, hogy bármennyi parkolóhelyet alakítanának ki – igen rövid időn belül megtelne. Ékes példa erre az Etele téri P+R parkoló, ahol a majdnem 500 hely reggel 8 órára megtelik. Az elhelyezkedéséből adódóan valószínűleg sok ingázó is él a még ingyenes parkolási lehetőséggel.

Érdekes, hogy a belsőbb kerületekben is az ingázóktól védik a parkolóhelyeket a fizető övezetek bővítésével vagy akár a fenti megoldással. Ahol már élesben működik a rendszer, ott vannak pozitív jelek az önkormányzat szerint. Azt a problémát, hogy sem a belváros, sem a lakótelepek tervezésénél nem kalkulálták bele, hogy mára egy háztartáson belül két autó is lesz, azt nem ilyen megoldásokkal lehet megszüntetni.

A belvárosban felbecsülhetetlen értékkel bír egy garázs kiado-teremgarazs-budapest-vii-kerulet-nagykoruton-beluli-terulet-90815890-k1.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 241 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
2024.06.16. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
Évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztunk el világszerte, ez a legkelendőbb gyümölcs az összes többi közül. Lehet sárga, zöld, sőt akár piros, ami sokkal egészségesebb és finomabb a másik két fajtához képest. Ám mielőtt a banánhéjat a kukába dobnád, tedd félre, mert egy igazi csodaszer, amit az otthonodban is felhasználhatsz!
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
2024.06.14. #lakberendezés #fenntarthatóság
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
Nézd meg a padlót, és válaszd ki a kamrából, konyhából vagy fürdőszobai szekrényből azt a terméket, amivel biztosan dolgozhatsz! Mindig a padlótípushoz kell a terméket kiválasztani, de mit tegyél a vízbe, hogy sokáig tiszta és jó illatú maradjon a padló?
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
2024.06.09. #fenntarthatóság #kertészet
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
Egész évben friss uborkát, epret vagy koriandert tennél az asztalra rakni? Akár egy kis lakásban kialakíthatsz egy saját kertészetet.
Sopronban teltház van, de ez a meghitt zug téged vár
2024.06.06. #eladólakás #ingatlanbefektetés
Sopronban teltház van, de ez a meghitt zug téged vár
Sokan gondolták azt az elmúlt években, hogy Sopron a magyar települések egyik legjobbika, emiatt jelentősen megnőtt a lakosok száma. Ausztria közelsége több szempontból is vonzó: munka, üdülés, továbbtanulás, de azért nem szabad elfelejteni, hogy még a határ innenső oldalán vagyunk. Ugyanakkor ez az a város, ahol amellett, hogy nagy gondot fordítanak a történelmi belváros állagmegőrzésére, teret adnak a kortárs szellemiségnek is. Mutatjuk, miért érdemes itt letelepedni.
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
2024.05.24. #eladóház #fenntarthatóság
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
Mi abban a buli, hogy több idegen közösségként él egy fedél alatt? A 2010-es évek elején néhány építész hallgató hazatérve külföldről itthon is elkezdte megvalósítani és népszerűsíteni az együttélés ezt a formáját.
Milyen a balatoni bérleti piac?
2024.05.23. #vízpart #ingatlanbefektetés
Milyen a balatoni bérleti piac?
Az elmúlt hónapokban az előző évi pangás után némi mozgás érzékelhető a Balaton ingatlanpiacán, miközben az árak változatlanok. De talán már nem sokáig.
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
2024.05.16. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
Egyre nehezebb összeegyeztetni a környezetünkkel kapcsolatos igényeket a környezet tiszteletben tartásával, de az alábbi DIY-szerekben az a legjobb, hogy semmilyen vegyszert nem tartalmaznak, és otthon is gyorsan elkészítheted őket.
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
2024.05.10. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
Egy átlagos család naponta több mint 1130 liter vizet használ el az Egyesült Államokban, és Európában sem sokkal kevesebb megy le belőle a lefolyón. Pedig a víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk, ami elengedhetetlen az emberek, állatok és növények létfenntartásához. Most eláruljuk, hogy miért fontos óvatosan bánni a vízzel.
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
2024.05.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
A nyugodt kávézás az élet egyik legegyszerűbb örömforrása, de a kávézacc eltávolítása a gépből már kevésbé közkedvelt tevékenység. Mielőtt azonban a zaccot kivinnéd a komposztba vagy kiöntenéd a kukába, inkább kezdd el gyűjteni egy tiszta edénybe, ugyanis számos felhasználási módja van a ház körül!