2023.11.15.Szerző: fá #energiahatékonyság #fenntarthatóság #ingatlanbefektetés

Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?

Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?

Irodákat építeni évtizedekig egyet jelentett a prosperitással, minél nagyobb és csillogóbb irodák emelkedtek a magasba, ezzel megmutatva, hogy milyen a helyi gazdasági és pénzügyi helyzet. Aztán a pandémia és a home office-ozás tömegessé válása ezt a piacot is teljesen átalakította. Vagy mégsem teljesen?


Az irodaházak továbbra is az egyik legbiztosabb ingatlanformáknak számítanak: még a legjobb irodának használt tér is meglepően igénytelen ahhoz a szinthez képest, amit egy lakóháztól elvárnánk. Kevesebb csatornázás, vékonyabb falak, kevesebb vesződés. Az építtetőnek tulajdonképpen csak nagy terekre és megfelelő szellőztetésre van szüksége. Így állt elő az a - a lakáspiac szempontjából amúgy nem annyira kedvező - helyzet, hogy egy irodaházat már 60 százalékos kihasználtsággal is nyereségesen lehet üzemeltetni. A nagy verseny miatt viszont nem mindegy, mit tud nyújtani szolgáltatás terén.

Közben megváltozott a feltételek elfogadása is: egyre kevesebben mennek bele hosszútávú bérlésbe, miközben értelemszerűen többen keresnek rövidtávú bérletet. Ez persze nem csak az otthoni munkavégzés miatt van, hanem azért is, mert jelenleg az ország gazdasági helyzete sem annyira biztos, hogy egy friss cég magabiztosan kösse oda magát akár öt évre is egy irodaépülethez. De energiahordozók árának kiszámíthatatlansága is erős tényező, hiszen jóval nehezebb megtervezni a várható költségeket.

elado-iroda-irodahaz-budapest-x-kerulet-ujhegy-90590359-t6.webp Nemcsak építeni lehet, hanem eladó irodaházakat is találni, mint ez a 2000 négyzetméternyi, hatemeletes Kőbányán.

Emiatt a bérlők egyik legfontosabb szempontja tehát most a rugalmasság, de ezen túl léteznek szükségletek is.

Bármilyen elcsépeltnek hangzik, egy irodának mostanra egyszerre kell munkahelyként és közösségi térként is funkcionálnia, hiszen az irodai munka fő előnye eleve az, hogy személyes kapcsolatot tarthatunk a kollégáinkkal. Előny, ha a régi kockásterítős menzák helyett pedig szép és hangulatos kávézók várják az irodák népét, ahol bátran lehet az ügyfelekkel is találkozni akár.

Az irodáknak kiadott helyiségeket is ehhez a gondolathoz érdemes igazítani: a legfontosabb, hogy variálható legyen, aminek az alapja a lehető legnagyobb beépítetlen tér. A cégek sokfélék persze, tehát az igények is sokfélék: vannak, ahol a jól rendezett asztalokban hisznek, máshol az össze-vissza dobált babzsákokban, de a lényeg mégiscsak az a kiadó oldaláról, hogy akár a falakat a bérlő is variálhassa.

Egyre jellemzőbb, hogy a cégek egy-egy irodával a maguk arculatát is ki akarják fejezni: egy építészirodának kifejezetten jót tud tenni például a csupasz téglafal, de persze az sem akkora meglepetés talán, hogy a fenntarthatóság is nagy szerepet kap ideális esetben.

kiado-uzlet-budapest-i-kerulet-82193919-t6.webp Az irodakiadás is működőképes tevékenység, ez az I. kerületi, 41 négyzetméteres iroda a Pálya utca és a Mészáros utca között található, havi 187 ezerért.

Az iroda otthonossá tétele azért fontos, mert a home office-szal szembeni legerősebb érvet hangsúlyozhatja ki: azt, hogy valójában nem feltétlenül egészséges az, ha a saját lakásunkat használjuk irodának. Mentálisan ugyanis nehezebb kikapcsolni a munka végén, ha tulajdonképpen annyiról van szó, hogy lezárjuk a laptopunkat, ezért egy otthonos hangulatú iroda jó alternatívát képes nyújtani, és segíthet a munka kint hagyásában.

Vannak persze praktikus szempontok is: bármilyen dizájnos íróasztalokat szeretnénk, a legfontosabb mindig az, hogy a dolgozónak megfelelő mennyiségű helye legyen, és közben gondolni kell az introvertált dolgozókra is, akik nagyon nem szeretnének a figyelem és a zaj közepében ülni.

Az vitás kérdés, hogy hússzútávon egyáltalán versenyképes lehetne-e az iroda a home office-hoz képest: a kibérelhető közösségi terek és az internet lassan minden funkciót el tudnak látni, a cégek pedig jelentős mennyiségű pénzt spórolhatnak rajta. Ugyanakkor ez is olyan kicsit, mint a nyomtatott sajtó: mindenki tudja, hogy kicsit elavult, mégis presztízst sugároz, ahogy egy fizikailag meglévő és dolgozókkal teli iroda. Hiszen ha ügyfélként ellátogatunk valakihez, akkor a partner úgy tűnik komolynak, hitelesnek, ha egy irodában fogad mondjuk egy kávézó helyett.

Borítókép: Pixabay


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 217 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
2024.05.22. #eladóház #energiahatékonyság
A főváros kapujában: hogy működik ez a gazdasági erőközpont és befektetési paradicsom?
Fejér vármegye mindig is különleges státuszban volt más országrészekhez képest, hiszen a főváros közelsége és a jó közlekedés is arra predesztinálta, hogy fontos események és beruházások helyszínévé váljon. Fejér az ország egyik legerősebb gazdasági régiója, ráadásul két népszerű tóhoz is közel esik, ezért különlegesek az itteni ingatlanok is.
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
2024.05.16. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
Egyre nehezebb összeegyeztetni a környezetünkkel kapcsolatos igényeket a környezet tiszteletben tartásával, de az alábbi DIY-szerekben az a legjobb, hogy semmilyen vegyszert nem tartalmaznak, és otthon is gyorsan elkészítheted őket.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
2024.05.10. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
Egy átlagos család naponta több mint 1130 liter vizet használ el az Egyesült Államokban, és Európában sem sokkal kevesebb megy le belőle a lefolyón. Pedig a víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk, ami elengedhetetlen az emberek, állatok és növények létfenntartásához. Most eláruljuk, hogy miért fontos óvatosan bánni a vízzel.
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
2024.05.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
A nyugodt kávézás az élet egyik legegyszerűbb örömforrása, de a kávézacc eltávolítása a gépből már kevésbé közkedvelt tevékenység. Mielőtt azonban a zaccot kivinnéd a komposztba vagy kiöntenéd a kukába, inkább kezdd el gyűjteni egy tiszta edénybe, ugyanis számos felhasználási módja van a ház körül!
A biatorbágyi Ezeregy éjszaka és az amerikai középosztály luxusa a Balatonnál
2024.05.02. #eladóház #ingatlanbefektetés
A biatorbágyi Ezeregy éjszaka és az amerikai középosztály luxusa a Balatonnál
A heti válogatásunkban megmutatjuk az ingatlanok csillogó világát, ahol a helyszín, az építészeti megoldások és a modern technológiai felszereltség dönti el, hogy melyik otthon válik igazi gyöngyszemmé.
Így építik a jövőt az építőiparban
2024.05.02. #építőanyag #fenntarthatóság
Így építik a jövőt az építőiparban
A klímaváltozásért felelősnek tartott szén-dioxid egy jelentős részét az építőipar bocsátja ki. Persze távolról sem kizárólagosan ez a szektor tehető felelőssé, de része van benne, és éppen ezért olyan üdvös itt minden olyan innováció, ami hozzájárul a fauna és a flóra élettartamának meghosszabbításához. A következő cikkben éppen egy ilyen, nemzetközi szinten elismert vállalatot és termékét mutatunk be, amely proaktívan keresi a környezetkímélő megoldásokat, ráadásul meghatározó építőipari szereplő.
A tiszta ivóvíz titka - mennyire hatékony a vízszűrőd?
2024.04.27. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A tiszta ivóvíz titka - mennyire hatékony a vízszűrőd?
Az oxigén után vízre van a legnagyobb szüksége a szervezetünknek. Annak ellenére, hogy a Föld 71%-át víz borítja, ennek a készletnek a nagy része nem iható. Az édesvíz készlet pedig nem csak rohamosan fogy, hanem a szűrések ellenére is tartalmazhatnak (nem ártalmas mennyiségben) klórt, a csövekből kioldódó ólmot és egyéb mikroorganizmusokat. Az egészséged támogatásán túl otthonod értékét is növelheted, ha beruházol egy központi vízszűrő rendszerre. Ha most nincs lehetőséged egy ekkora változtatásba invesztálni, akkor mutatunk költségkímélőbb lehetőségeket, hogy tiszta vizet önthess a poharadba.
Volt orosz laktanya keresi nagyot álmodni merő gazdáját
2024.04.25. #ingatlanbefektetés #gazdaság
Volt orosz laktanya keresi nagyot álmodni merő gazdáját
Egy vállalkozás helyszínének megválasztása sosem egyszerű. Pláne, ha olyan üzletágról van szó, ami fizikai helyiséget igényel. Pláne, ha a tevékenységhez hatalmas területre van szükség. Amit nem mellesleg át is kell alakítani. Ugyanakkor nagy sikereket csak azok érnek el, akik mernek nagyot álmodni. Ha lenne néhány milliárd forint a zsebedben, te mit hoznál ki ebből a két ipari területből?