2023.11.15.Szerző: fá #energiahatékonyság #fenntarthatóság #ingatlanbefektetés

Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?

Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?

Irodákat építeni évtizedekig egyet jelentett a prosperitással, minél nagyobb és csillogóbb irodák emelkedtek a magasba, ezzel megmutatva, hogy milyen a helyi gazdasági és pénzügyi helyzet. Aztán a pandémia és a home office-ozás tömegessé válása ezt a piacot is teljesen átalakította. Vagy mégsem teljesen?


Az irodaházak továbbra is az egyik legbiztosabb ingatlanformáknak számítanak: még a legjobb irodának használt tér is meglepően igénytelen ahhoz a szinthez képest, amit egy lakóháztól elvárnánk. Kevesebb csatornázás, vékonyabb falak, kevesebb vesződés. Az építtetőnek tulajdonképpen csak nagy terekre és megfelelő szellőztetésre van szüksége. Így állt elő az a - a lakáspiac szempontjából amúgy nem annyira kedvező - helyzet, hogy egy irodaházat már 60 százalékos kihasználtsággal is nyereségesen lehet üzemeltetni. A nagy verseny miatt viszont nem mindegy, mit tud nyújtani szolgáltatás terén.

Közben megváltozott a feltételek elfogadása is: egyre kevesebben mennek bele hosszútávú bérlésbe, miközben értelemszerűen többen keresnek rövidtávú bérletet. Ez persze nem csak az otthoni munkavégzés miatt van, hanem azért is, mert jelenleg az ország gazdasági helyzete sem annyira biztos, hogy egy friss cég magabiztosan kösse oda magát akár öt évre is egy irodaépülethez. De energiahordozók árának kiszámíthatatlansága is erős tényező, hiszen jóval nehezebb megtervezni a várható költségeket.

elado-iroda-irodahaz-budapest-x-kerulet-ujhegy-90590359-t6.webp Nemcsak építeni lehet, hanem eladó irodaházakat is találni, mint ez a 2000 négyzetméternyi, hatemeletes Kőbányán.

Emiatt a bérlők egyik legfontosabb szempontja tehát most a rugalmasság, de ezen túl léteznek szükségletek is.

Bármilyen elcsépeltnek hangzik, egy irodának mostanra egyszerre kell munkahelyként és közösségi térként is funkcionálnia, hiszen az irodai munka fő előnye eleve az, hogy személyes kapcsolatot tarthatunk a kollégáinkkal. Előny, ha a régi kockásterítős menzák helyett pedig szép és hangulatos kávézók várják az irodák népét, ahol bátran lehet az ügyfelekkel is találkozni akár.

Az irodáknak kiadott helyiségeket is ehhez a gondolathoz érdemes igazítani: a legfontosabb, hogy variálható legyen, aminek az alapja a lehető legnagyobb beépítetlen tér. A cégek sokfélék persze, tehát az igények is sokfélék: vannak, ahol a jól rendezett asztalokban hisznek, máshol az össze-vissza dobált babzsákokban, de a lényeg mégiscsak az a kiadó oldaláról, hogy akár a falakat a bérlő is variálhassa.

Egyre jellemzőbb, hogy a cégek egy-egy irodával a maguk arculatát is ki akarják fejezni: egy építészirodának kifejezetten jót tud tenni például a csupasz téglafal, de persze az sem akkora meglepetés talán, hogy a fenntarthatóság is nagy szerepet kap ideális esetben.

kiado-uzlet-budapest-i-kerulet-82193919-t6.webp Az irodakiadás is működőképes tevékenység, ez az I. kerületi, 41 négyzetméteres iroda a Pálya utca és a Mészáros utca között található, havi 187 ezerért.

Az iroda otthonossá tétele azért fontos, mert a home office-szal szembeni legerősebb érvet hangsúlyozhatja ki: azt, hogy valójában nem feltétlenül egészséges az, ha a saját lakásunkat használjuk irodának. Mentálisan ugyanis nehezebb kikapcsolni a munka végén, ha tulajdonképpen annyiról van szó, hogy lezárjuk a laptopunkat, ezért egy otthonos hangulatú iroda jó alternatívát képes nyújtani, és segíthet a munka kint hagyásában.

Vannak persze praktikus szempontok is: bármilyen dizájnos íróasztalokat szeretnénk, a legfontosabb mindig az, hogy a dolgozónak megfelelő mennyiségű helye legyen, és közben gondolni kell az introvertált dolgozókra is, akik nagyon nem szeretnének a figyelem és a zaj közepében ülni.

Az vitás kérdés, hogy hússzútávon egyáltalán versenyképes lehetne-e az iroda a home office-hoz képest: a kibérelhető közösségi terek és az internet lassan minden funkciót el tudnak látni, a cégek pedig jelentős mennyiségű pénzt spórolhatnak rajta. Ugyanakkor ez is olyan kicsit, mint a nyomtatott sajtó: mindenki tudja, hogy kicsit elavult, mégis presztízst sugároz, ahogy egy fizikailag meglévő és dolgozókkal teli iroda. Hiszen ha ügyfélként ellátogatunk valakihez, akkor a partner úgy tűnik komolynak, hitelesnek, ha egy irodában fogad mondjuk egy kávézó helyett.

Borítókép: Pixabay


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
2023.11.29. #fenntarthatóság #tippektrükkök
5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
Kandallós ingatlanban lakni remek lehetőség, de tízből kilenc kandalló- és kályhatulajdonos biztosan utálja kikaparni a hamut. Pedig ha tudnák, mennyi mindenre használható a hamu a ház körül, máris sokkal jobban kedvelnék.
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
2023.11.28. #energiahatékonyság
Okosotthont szeretnél? Mutatjuk a legnépszerűbb funkciókat – árakkal együtt
Piaci becslések alapján 2020-ban Magyarországon a lakóingatlanok csupán 4-5 százaléka volt okosotthon, azonban az előrejelzések szerint a jövő év végére már 14 százalékra nőhet az arányuk hazánkban. A legtöbben a kényelem miatt költöznének egy ilyen ingatlanba, pedig számos egyéb előnyük is van ezeknek a megoldásoknak. De nézzük, melyek a legnépszerűbb funkciók a hazai felhasználók körében, és mennyibe kerülnek ezek. Annyit elárulhatunk: az összeg jóval alacsonyabb, mint amennyire a legtöbben gondolnak.
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
2023.11.26. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
A változékony energiaárak és a klímaszorongás mellett igazán jó lépésnek tűnik, ha napkollektort telepítesz az otthonodba, akár még ősszel is. Esetleg, ha éppen ingatlant vásárolnál, akkor pedig olyanra esne a választásod, ahol a korábbi tulajdonos ezt a lépést már megtette. Ehhez adunk ötleteket.
Azt suttogják, egyre jobbak az ingatlanpiaci kilátások
2023.11.23. #ingatlanbefektetés #csok
Azt suttogják, egyre jobbak az ingatlanpiaci kilátások
A lakáspiaci fordulatot jelez a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése, de a kibontakozás nem lesz gyors, és az adatok sem egyformán biztatók a piac valamennyi szereplője számára.
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
2023.11.23. #energiahatékonyság #lakberendezés
Tükröm, tükröm mondd meg nékem, hány fok lesz a jövő héten?
Miként szövi át a digitális technológia az életünket egyre jobban? Okostévé, okoskarkötő, robotporszívó, robotfűnyíró, hangvezérelt médialejátszó, csak, hogy néhányat említsünk. Bár az okostükör is már majdnem tíz éves, a magyar háztartások csak most kezdték el felfedezni. Mire jó?
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
2023.11.22. #ingatlanbefektetés #újépítésű
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
Budapest átalakításának egyik szimbolikus helyszíne a XIII. kerület. Az egykori gyárnegyed a modernizálódó főváros élmunkásaként előbb jelentős irodaövezetté nőtte ki magát, mostanra pedig a középosztály legkedveltebb otthonteremtési célpontja lett. Ennek a változásnak az egyik hajtómotorja Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING. Az új lakások jövőjéről, annak behozhatatlan előnyeiről a használt lakásokkal szemben, és hogy milyen lehetőségeket kínál a kerület, arról Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója beszélt.
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
2023.11.21. #kertészet #fenntarthatóság
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
Ha még nem kezdtél neki a téliesítésnek, akkor itt az idő, hogy felkészítsd a növényeket a hideg hónapokra.
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
2023.11.20. #eladóház #újépítésű #energiahatékonyság
Modern technológia az otthonodban - miért éri meg a hőszivattyús rendszer?
Akár új otthonba költözik, akár a régit igyekszik felújítani, ma már szinte mindenki a modern technológiát, a hőszivattyús hűtő- és fűtőrendszereket keresi. Most ezt a témát járjuk körbe és mutatunk rá példákat is.
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
2023.11.20. #eladóház #fenntarthatóság
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
Szinte minden ház egy idő után szűkössé válik a lakóinak; miután belakod az ingatlant, elkezdesz tárgyakat felhalmozni, amik újabb és újabb helyeket foglalnak el. Az is megeshet, hogy a lakás kialakítása miatt hiába szelektálsz rendszeresen, elkelne egy olyan helyiség is, ahova elhelyezheted a dolgaidat. Vagy magadnak elvonuláshoz.