2023.10.13.Szerző: D. B. #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság

Elsőre nem lakásnak épült, de lehet belőle még igazi otthon

Elsőre nem lakásnak épült, de lehet belőle még igazi otthon

Adja magát a kérdés, miért ne lehetne a kiadhatatlan irodaépületekből lakásokat csinálni, ha azokra meg van igény? Léteznek már ötletek, sőt sikeres próbálkozások is, de azért nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek elsőre tűnhet. Irodába viszont akkor is beköltözhet bárki, ha az hivatalosan nem minősül lakásnak. Budapesten is van már olyan szálloda, amely korábban irodaház volt.


Ha senkinek nem kell egy irodaépület, mit kezdjen vele a tulajdonosa? Ez főleg a régebbi, rosszabb minőségű, magas rezsijű helyek esetében lehet kérdés, amelyek az energiaárak emelkedése és a modern, mégis olcsóbban fenntartható irodaépületek megszaporodása óta egyre nehezebben kiadhatók. De a piac visszaesése miatt – amihez nagyban hozzájárult a covid-járvány és az otthoni munka terjedése – az újabb irodaépületek sorsa is bizonytalanabbá vált. Ezért Amerikában, de ingatlanpiaci szakértők szerint már Magyarországon is elkezdődött az ötletelés, vagy már annál is több, arról, hogyan lehetne ezeket az épületeket lakássá alakítani.

elado-csaladi-haz-gyongyos-belvaros-95710001-t6.webp Bár nem irodából otthon, hanem fordítva: ez az eladó gyöngyösi kilenc szobás ház ideális irodának is.

Stranddal és kosárpályával felszerelt lakóház lesz belőle

Több amerikai nagyvárosban már nemcsak tervezgetik, hanem jelentős beruházások is indultak az egyébként nehezen hasznosítható irodák lakássá alakítására, az új trend pedig Magyarországon is hasonló lépésekre ösztönözheti a nehezen kiadható irodahelyiségek tulajdonosait. Az ebbe az irányba mutató folyamatok már nálunk is megindultak, de még sok a bizonytalanság.

De lássuk először, mi is történik Amerikában. Chicagóban, Philadelphiában és New Yorkban is több nagy irodaátalakító beruházás indult. Utóbbi metropoliszban, például az alsó-manhattani üzleti negyed egyik utcájában, több mint százezer négyzetméternyi irodát építenek át lakássá. A beruházás tárgya az egyik Water Street-i felhőkarcoló, amelyben ezerháromszáz lakást alakítanak ki a kisebb, stúdióméretűektől a négy hálószobás otthonokig.

Az átszabott épületben ezen kívül lesz kosárlabdapálya, valamint külső- és belsőmedencés fürdő is. A Wall Street közelében álló New York-i beruházáshoz hasonló projektek Chicagóban is indultak az irodapiac visszaesése miatt, és részben ennek is köszönhetően a közép-nyugati nagyváros üzleti negyedének, a Loopnak a lakossága tíz év alatt a háromszorosára nőtt.

Még nagyobb volt a lakosságnövekedés Philadelphiában – több mint ötven százalék –, amit szintén összefüggésbe hoznak az üressé vált irodák lakássá alakításának megindulásával. A folyamat kezdete még a kilencvenes években volt, amikor New Yorkban és Philadelphiában is adókedvezményeket adtak az irodatulajdonosoknak, ha ilyen projektbe vágtak.

elado-csaladi-haz-budapest-xv-kerulet-94158176-t6.webp Melyik iroda lehetne alkalmasabb lakhatásra, ha nem egy olyan, ami eleve családi háznak épült? Ez a XV. kerületi, jó állapotú ház a Szentmihályi úton található.

Egyedül nem megy, csak ritkán

Elemzők szerint a városrészek felvirágoztatásának társadalmi előnyeit szem előtt tartó önkormányzatok kedvezményei nagyon fontos elemei voltak az amerikai folyamatnak, olyannyira, hogy újabb, effajta anyagi ösztönzések nélkül nem is igen elképzelhető, hogy a jövőben tömegével alakítsanak irodákat lakássá. És ez várhatóan Magyarországon sem lehet másképp.

A legtöbb régi irodaépületnek ugyanis csak teljes szerkezeti átalakítással lehetne lakófunkciót adni, ami túl nagy költség. Sok szakértő szerint az elavult irodák esetében a bontás, majd egy új korszerű irodaépület felhúzása a korszerűsítésnél és a lakássá alakításnál is olcsóbb.

Ha tehát nem is épül lakássá az összes kiadhatatlan iroda, vannak olyan üzleti ingatlanok, amelyek esetében központi források nélkül, piaci alapon is működhet az elképzelés.

Budapesten is van már olyan szálloda, amely korábban irodaház volt. Hogy a trend mennyire lesz erős, még kérdéses, az azonban biztos, hogy nemcsak az átalakítás költségein múlhat egy ilyen projekt sikere. Szükséges hozzá az is, hogy az ingatlan jó helyen legyen, olyan területen, ahová hajlandók beköltözni a lakáskeresők, mert az épület jól megközelíthető és a környékén többféle szolgáltatás is elérhető. És persze az is kell, hogy az átalakítás megkapja a hatósági engedélyeket, a folyamat pedig viszonylag gördülékeny legyen, amin sok idő és pénz múlhat.

Jó lesz így is

Mindenesetre, ha valaki nem akar várni, és úgy hozza a sors, vagy a szükség, azt is megteheti, hogy egyszerűen beköltözik egy addig irodaként funkcionáló ingatlanba, semmilyen törvényi akadálya nincs ugyanis, hogy az állampolgár eredetileg nem lakáscélú ingatlanban éljen. Ha egyébként a hivatalosan irodának minősített ingatlanban van megfelelő konyhai rész és fürdőszoba, akkor már kisebb átalakításokkal, vagy akár csak a berendezés megváltoztatásával is kényelmes otthon válhat belőle. Azzal viszont számolni kell, hogy egy ilyen ingatlanra nem veheti igénybe a vevő az egyébként a városokban már csak idén év végéig elérhető családi otthonteremtési kedvezményt, és lakáscélú hitel sem vehető fel a vásárlására.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Élet 20 négyzetméter alatt - minilakások a hazai ingatlanpiacon
2024.04.12. #eladólakás #ingatlanbefektetés
Élet 20 négyzetméter alatt - minilakások a hazai ingatlanpiacon
Továbbra is könnyen lehet eladni a kis alapterületű, 10-20 négyzetméter közötti minilakásokat Magyarországon, írja közleményében a Duna House. Míg azonban Budapesten elsősorban befektetésként, addig vidéken az életvitelben adódó változás, a kisebb lakásba költözés igénye volt a vásárlások célja 2023-ban. De mi a helyzet 2024-ben?
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
2024.04.09. #fenntarthatóság #tippektrükkök
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
Használd azokat a természetes tisztítószereket és citrom is! Mindezek nagyon hatékonyak és biztonságosak a vegyszermentes tisztításhoz.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
A luxusingatlanpiacon hozhat átrendeződést a rákosrendezői ingatlanberuházás    
2024.03.28. #luxusingatlan #ingatlanbefektetés
A luxusingatlanpiacon hozhat átrendeződést a rákosrendezői ingatlanberuházás   
A kormány és az Egyesült Arab Emírségek megállapodása értelmében rendbe hozzák és teljesen felújítják a Rákosrendező pályaudvar környékét, ezáltal egy új városközpont jöhet létre a fővárosban, bevásárlóközpontokkal és lakóingatlanokkal. A beruházás jelentős hatással lehet nem csupán a XIV. kerület, hanem a közvetlenül vele határos szomszédos kerületek ingatlanpiacára is. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg is sokan keresnek otthont maguknak ezekben a kerületekben.
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
2024.03.27. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
2024.03.24. #kertészet #fenntarthatóság
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
2024.03.15. #dekor #fenntarthatóság
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
Valószínűleg hallottál már a feng shuiról, a tárgyak elrendezésének ősi kínai művészetéről. Ezen gyakorlat alapjait képező nézetek szerint néhány dologgal könnyen a javadra billentheted a szerencsédet, mellette pedig az egészségi állapotodat és az anyagi életedet is pozitív irányba fordíthatod. Mivel mindezeket biztos, hogy szeretnéd, a legközelebbi nagybevásárlás alkalmával a következő holmikat tedd a kosaradba.
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
2024.03.12. #fenntarthatóság
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
Annyira megnyugtató, hogy egyik finomsághoz sem kell idegen szavak gyűjteménye, és biztosan kapható a hozzád legközelebb található élelmiszerüzletben is. Akkor meg, miért ne ennéd? Teljesen nyilvánvaló, hogy a hal, a gomba, a bab és a lencse egészséges étek, de azt tudtad, hogy a táplálkozási szakértők, melyiket kiáltották ki szuperételként?