2023.10.13.Szerző: D. B. #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság

Elsőre nem lakásnak épült, de lehet belőle még igazi otthon

Elsőre nem lakásnak épült, de lehet belőle még igazi otthon

Adja magát a kérdés, miért ne lehetne a kiadhatatlan irodaépületekből lakásokat csinálni, ha azokra meg van igény? Léteznek már ötletek, sőt sikeres próbálkozások is, de azért nem olyan egyszerű a dolog, mint amilyennek elsőre tűnhet. Irodába viszont akkor is beköltözhet bárki, ha az hivatalosan nem minősül lakásnak. Budapesten is van már olyan szálloda, amely korábban irodaház volt.


Ha senkinek nem kell egy irodaépület, mit kezdjen vele a tulajdonosa? Ez főleg a régebbi, rosszabb minőségű, magas rezsijű helyek esetében lehet kérdés, amelyek az energiaárak emelkedése és a modern, mégis olcsóbban fenntartható irodaépületek megszaporodása óta egyre nehezebben kiadhatók. De a piac visszaesése miatt – amihez nagyban hozzájárult a covid-járvány és az otthoni munka terjedése – az újabb irodaépületek sorsa is bizonytalanabbá vált. Ezért Amerikában, de ingatlanpiaci szakértők szerint már Magyarországon is elkezdődött az ötletelés, vagy már annál is több, arról, hogyan lehetne ezeket az épületeket lakássá alakítani.

elado-csaladi-haz-gyongyos-belvaros-95710001-t6.webp Bár nem irodából otthon, hanem fordítva: ez az eladó gyöngyösi kilenc szobás ház ideális irodának is.

Stranddal és kosárpályával felszerelt lakóház lesz belőle

Több amerikai nagyvárosban már nemcsak tervezgetik, hanem jelentős beruházások is indultak az egyébként nehezen hasznosítható irodák lakássá alakítására, az új trend pedig Magyarországon is hasonló lépésekre ösztönözheti a nehezen kiadható irodahelyiségek tulajdonosait. Az ebbe az irányba mutató folyamatok már nálunk is megindultak, de még sok a bizonytalanság.

De lássuk először, mi is történik Amerikában. Chicagóban, Philadelphiában és New Yorkban is több nagy irodaátalakító beruházás indult. Utóbbi metropoliszban, például az alsó-manhattani üzleti negyed egyik utcájában, több mint százezer négyzetméternyi irodát építenek át lakássá. A beruházás tárgya az egyik Water Street-i felhőkarcoló, amelyben ezerháromszáz lakást alakítanak ki a kisebb, stúdióméretűektől a négy hálószobás otthonokig.

Az átszabott épületben ezen kívül lesz kosárlabdapálya, valamint külső- és belsőmedencés fürdő is. A Wall Street közelében álló New York-i beruházáshoz hasonló projektek Chicagóban is indultak az irodapiac visszaesése miatt, és részben ennek is köszönhetően a közép-nyugati nagyváros üzleti negyedének, a Loopnak a lakossága tíz év alatt a háromszorosára nőtt.

Még nagyobb volt a lakosságnövekedés Philadelphiában – több mint ötven százalék –, amit szintén összefüggésbe hoznak az üressé vált irodák lakássá alakításának megindulásával. A folyamat kezdete még a kilencvenes években volt, amikor New Yorkban és Philadelphiában is adókedvezményeket adtak az irodatulajdonosoknak, ha ilyen projektbe vágtak.

elado-csaladi-haz-budapest-xv-kerulet-94158176-t6.webp Melyik iroda lehetne alkalmasabb lakhatásra, ha nem egy olyan, ami eleve családi háznak épült? Ez a XV. kerületi, jó állapotú ház a Szentmihályi úton található.

Egyedül nem megy, csak ritkán

Elemzők szerint a városrészek felvirágoztatásának társadalmi előnyeit szem előtt tartó önkormányzatok kedvezményei nagyon fontos elemei voltak az amerikai folyamatnak, olyannyira, hogy újabb, effajta anyagi ösztönzések nélkül nem is igen elképzelhető, hogy a jövőben tömegével alakítsanak irodákat lakássá. És ez várhatóan Magyarországon sem lehet másképp.

A legtöbb régi irodaépületnek ugyanis csak teljes szerkezeti átalakítással lehetne lakófunkciót adni, ami túl nagy költség. Sok szakértő szerint az elavult irodák esetében a bontás, majd egy új korszerű irodaépület felhúzása a korszerűsítésnél és a lakássá alakításnál is olcsóbb.

Ha tehát nem is épül lakássá az összes kiadhatatlan iroda, vannak olyan üzleti ingatlanok, amelyek esetében központi források nélkül, piaci alapon is működhet az elképzelés.

Budapesten is van már olyan szálloda, amely korábban irodaház volt. Hogy a trend mennyire lesz erős, még kérdéses, az azonban biztos, hogy nemcsak az átalakítás költségein múlhat egy ilyen projekt sikere. Szükséges hozzá az is, hogy az ingatlan jó helyen legyen, olyan területen, ahová hajlandók beköltözni a lakáskeresők, mert az épület jól megközelíthető és a környékén többféle szolgáltatás is elérhető. És persze az is kell, hogy az átalakítás megkapja a hatósági engedélyeket, a folyamat pedig viszonylag gördülékeny legyen, amin sok idő és pénz múlhat.

Jó lesz így is

Mindenesetre, ha valaki nem akar várni, és úgy hozza a sors, vagy a szükség, azt is megteheti, hogy egyszerűen beköltözik egy addig irodaként funkcionáló ingatlanba, semmilyen törvényi akadálya nincs ugyanis, hogy az állampolgár eredetileg nem lakáscélú ingatlanban éljen. Ha egyébként a hivatalosan irodának minősített ingatlanban van megfelelő konyhai rész és fürdőszoba, akkor már kisebb átalakításokkal, vagy akár csak a berendezés megváltoztatásával is kényelmes otthon válhat belőle. Azzal viszont számolni kell, hogy egy ilyen ingatlanra nem veheti igénybe a vevő az egyébként a városokban már csak idén év végéig elérhető családi otthonteremtési kedvezményt, és lakáscélú hitel sem vehető fel a vásárlására.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
2023.11.29. #fenntarthatóság #tippektrükkök
5 praktikus dolog, amire használhatod a tüzelő hamuját
Kandallós ingatlanban lakni remek lehetőség, de tízből kilenc kandalló- és kályhatulajdonos biztosan utálja kikaparni a hamut. Pedig ha tudnák, mennyi mindenre használható a hamu a ház körül, máris sokkal jobban kedvelnék.
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
2023.11.26. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A korszerűségi és kényelmi igényeket maximálisan kielégíti, még sincs most itt az ideje
A változékony energiaárak és a klímaszorongás mellett igazán jó lépésnek tűnik, ha napkollektort telepítesz az otthonodba, akár még ősszel is. Esetleg, ha éppen ingatlant vásárolnál, akkor pedig olyanra esne a választásod, ahol a korábbi tulajdonos ezt a lépést már megtette. Ehhez adunk ötleteket.
Azt suttogják, egyre jobbak az ingatlanpiaci kilátások
2023.11.23. #ingatlanbefektetés #csok
Azt suttogják, egyre jobbak az ingatlanpiaci kilátások
A lakáspiaci fordulatot jelez a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése, de a kibontakozás nem lesz gyors, és az adatok sem egyformán biztatók a piac valamennyi szereplője számára.
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
2023.11.22. #ingatlanbefektetés #újépítésű
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
Budapest átalakításának egyik szimbolikus helyszíne a XIII. kerület. Az egykori gyárnegyed a modernizálódó főváros élmunkásaként előbb jelentős irodaövezetté nőtte ki magát, mostanra pedig a középosztály legkedveltebb otthonteremtési célpontja lett. Ennek a változásnak az egyik hajtómotorja Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING. Az új lakások jövőjéről, annak behozhatatlan előnyeiről a használt lakásokkal szemben, és hogy milyen lehetőségeket kínál a kerület, arról Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója beszélt.
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
2023.11.21. #kertészet #fenntarthatóság
7 feladat, amit el kell végezned még tél előtt a kertben
Ha még nem kezdtél neki a téliesítésnek, akkor itt az idő, hogy felkészítsd a növényeket a hideg hónapokra.
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
2023.11.20. #eladóház #fenntarthatóság
Ezt az egy dolgot csak a mobilpince tulajdonosok értik igazán
Szinte minden ház egy idő után szűkössé válik a lakóinak; miután belakod az ingatlant, elkezdesz tárgyakat felhalmozni, amik újabb és újabb helyeket foglalnak el. Az is megeshet, hogy a lakás kialakítása miatt hiába szelektálsz rendszeresen, elkelne egy olyan helyiség is, ahova elhelyezheted a dolgaidat. Vagy magadnak elvonuláshoz.
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
2023.11.17. #fenntarthatóság #építkezés
New York egyszerre oldaná meg az elavult irodák és a kevés lakás problémáját
Előremutató projektben segít az ingatlanfejlesztőknek a város vezetése.
Érezd magad a nyárban, amikor kint esik, fúj, havazik és a mínuszok röpködnek
2023.11.17. #ingatlaneladás #ingatlanbefektetés #családiház
Érezd magad a nyárban, amikor kint esik, fúj, havazik és a mínuszok röpködnek
A házak dísze, a nyugalom szigete egy télikert, ami nemcsak a hasznos területet növeli, hanem a természetet hozza be a kertedbe nap mint nap. Megmutatjuk.
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
2023.11.16. #fenntarthatóság #energiahatékonyság #felújítás
Mit érdemes tudni az elektromos fűtőpanelekről?
Az igaz, hogy nincs új a Nap alatt, viszont a már ismert technológiák innovatív köntösbe bújva az újdonság erejével hatnak. Így azok a mostanában újra népszerűvé váló kérdések, hogy ki, mivel fűt, melyik a gazdaságosabb, környezetbarátabb, komfortosabb fűtési mód, ismerősnek tűnhetnek a régmúltból. Így bukkanhatunk rá az elektromos fűtőpanelre, amiről elmondjuk, mit érdemes tudni.