2023.05.04. #ingatlantörténelem #ingatlanvásárlás

A magyar ingatlanpiac aranykorának vetett véget 2022

A magyar ingatlanpiac aranykorának vetett véget 2022

Mindenki tapasztalhatta, aki az elmúlt tíz évben legalább két különböző alkalommal megnézte a magyar ingatlanárakat, hogy 2010 óta milyen drágulás volt a négyzetméterárakban. Az viszont már kevésbé ismert, hogy ez a drágulás még világmércével is sokkoló, az itteni lakásárak a világon az egyik legnagyobb mértékben emelkedtek. A tavalyi év nagy fordulatot hozott.


12 éve tartó száguldásnak vetettek véget az elmúlt hónapok az ingatlanpiacon. Magyarország ingatlanárai például 2010 óta 84 százalékkal emelkedtek meg, amivel a magyar ingatlanpiac a világ nyolcadik legdinamikusabban emelkedő részének számított.

Az ingatlanok drágulása egybeesik a 2007 és 2023 közötti általános jólétnövekedéssel. Persze a jólét nem mindenhol egyformán , Európában például Törökországnak nem sikerült előbbre jutnia, sőt ott némi visszaesést mért a Legatum Prosperity Index, Magyarország pedig, az egész időszakot alapul véve, megőrizte a 15 évvel ezelőtti gazdasági szintjét.

Miért függ össze a jólét és az ingatlanár-növekedés? Évezredekig nem volt kérdés, hogy az emberek hova tegyék a megtakarított vagyonkájukat: például elásták a földbe. De ma már nem ez a legjárhatóbb út. Az ingatlan viszont sajátos egyvelegét adja a szükségnek, a hasznosságnak, a lelki igényeknek, és persze elsődleges befektetési célpont is az egész világon. Ezek a tulajdonságai pedig ideálissá teszi arra, hogy a megkeresett pénzünket ebbe forgassuk, ami tovább fokozta a keresletet az ingatlanok iránt. Mindez a folyamat az egekbe emelte az árakat.

Az én házam, az én váram

A tízes években, a húszas évek elejéig a magyarok nagy része is úgy érezte, elég pénzt gyűjtött, aminek az egyik következménye lett, hogy itt is rengeteg pénz áramlott az ingatlanpiacra, és a keresletnek megfelelően az árak jelentős emelkedésnek indultak.

Housing-Prices.jpg

Forrás

A magyar ingatlanárak 2010 óta 84 százalékkal emelkedtek (nominálisan 168 százalékkal), ami Luxemburg és Hongkong négyzetméterár-mozgásával vetekedett, és sokkal nagyobb arányú emelkedést produkált, mint a világ nagy részén. A házáremelkedéses listát Izland vezeti 102 százalékos drágulással, utána Észtország, Új-Zéland, Chile Törökország, Kanada következnek. Az első tízbe került még Izrael is.

Miközben a világ nyolcvan százalékában csak alig emelkedtek a házárak, a világ tíz legértékesebb ingatlanpiacán tobzódik az összingatlanvagyon hetven százaléka. 200 billió dollár értékűre becsült ingatlanvagyonról van szó, aminek az ötöde egyedül Kínáé, tőle alig lemaradva következik az Egyesült Államok, majd Japán, Nagy-Britannia, India, Németország, Franciaország, Brazília, Olaszország és Oroszország.

Kínában 2010 óta azonban reálértékben csupán 8 százalékkal (nominálisan 42 százalékkal) emelkedtek az árak, amivel még éppen csak a növekedési oldalra került, szemben az utána következő országokkal, ahol nemhogy nőttek, hanem csökkentek a házárak. Ezekből nézzük az érdekesebbeket:

Extrém módon még a világ legnagyobb ingatlanvagyonú országai között szereplő Olaszországban, illetve Görögországban sem nőttek az árak, sőt 10 és 20 százalékkal csökkentek. A legnagyobb mértékű zuhanást Oroszországban tapasztaltak, ahol nominálisan 54 százalékos ingatlanáremelkedés mellett, figyelembe véve a pénz romlását, reálértékben harmadával estek az árak. De olyan, Magyarországgal szomszédos országokban is estek az ingatlanárak, mint Románia, Szerbia, vagy kicsit távolabbi rokonuknál, Finnországban.

Az elmúlt év nagy fordulatot hozott a magyar ingatlanpiacon. A KSH adatai szerint míg 2020-ban a lakáspiacon 134 ezer ingatlant adtak el, 2021-ben több, mint 160 ezret, tavaly viszont ez a szám visszaesett 120 300-ra. 2022-es év utolsó negyedévében ötödével esett vissza a forgalom, és a főváros kivételével mindenütt kevesebb lakást adtak el.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
2024.04.14. #eladólakás #ingatlantörténelem
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
Békéscsaba legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek szerencsésen alakult a sorsa, hiszen eleve olyan korszakban épült, amikor már azon kívül is merültek fel szempontok a tervezésnél, hogy legyen négy fala és teteje, így jutott hely a kényelemnek és a mentális egészségnek is. Most a József Attila lakótelepet járjuk körbe ebben a cikkben.
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
2024.04.06. #eladóház #ingatlantörténelem
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
Több száz éves épületek tucatjai hevernek parlagon szerte az országban, amiket az idő, vagy valakik egyaránt kikezdtek, és erős fantázia szükséges ahhoz, milyen lehetett a volt - többnyire nemesi - lakóinak. Kúriák, kastélyok, amiket királyok, főnemesek adományoztak tovább a lojalitásért cserébe. Ezek a jobb sorsra érdemes építmények a gyökereinkre, a történelmünkre emlékeztetnek mindannyiunkat. Örökbefogadható kastélyokat mutatunk.
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
2024.04.03. #ingatlanvásárlás #vízpart
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
Egyre többen élnek életvitelszerűen a Budapestről kevesebb, mint egy óra autóútra lévő tónál. A Velencei-tó ingatlankínálatát böngészve kiderül, mi a különbség a Balaton és Agárd között.
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
2024.04.03. #eladóház #ingatlantörténelem
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
Lehetőségek végtelen sora nyílik meg ezzel a 11 szobával. A képzeletnek csak szigorú cash flow szabhat határt. Mindenesetre, ha az a terv, hogy befektetsz egy ingatlanba, akkor tudunk mutatni hozzá egy nagyszerű helyszínt, egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlannal. Sőt arra is adunk ötleteket, hogy mi mindent alakíthatsz ki belőle.
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
2024.04.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
Márciusában 11 046 lakóingatlant sikerült értékesíteni a Duna House tranzakciószámbecslése szerint, ami ötven százalékkal jobb első negyedévet jelent, mint a tavalyi.
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
2024.04.01. #ingatlanvásárlás #tippektrükkök
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
Így szerezhetsz magadnak értékes énidőt a gyógyfürdőn, az edzőtermen és a szórakozóhelyen kívül.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
2024.03.27. #ingatlantörténelem #eladóház
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
Eladóvá vált az Esterházy Péter könyveiből is ismert csodálatos családi villa a III. kerületben. Dragomán György író számolt be erről a Facebookon, ahol a kommentek között összefogás indult, hogy megmentsék. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rómaifürdőn található ingatlant.
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?