2024.04.02.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #vízpart

Ugyanúgy meg akarnak szabadulni a fiatalok a balatoni nyaralótól, mint a nagyi kristálykészletétől

Ugyanúgy meg akarnak szabadulni a fiatalok a balatoni nyaralótól, mint a nagyi kristálykészletétől

Generációs váltás szemtanúi vagyunk. Amíg az X és az Y generáció legfelejthetetlenebb nyári élménye volt a balatoni céges üdülőben hasonló korú srácokkal bandázni, vagy valakinek saját nyaralójában ellenni a tónál, az őket követő Z és alfa generáció már kevésbé kötődik a magyar tengerhez. Mutatjuk, miért van ebben a szezonban több eladó ingatlan a Balatonnál, mint általában.


A Z és az alfa generáció vs. Balaton

Volt idő, amikor a nagy családi nyaralások helyszíne kizárólag a Balaton lehetett, esetleg egy másik tópart Magyarországon. Aztán a rendszerváltás után, ahogy megnyíltak a határok, egyre többen vágtak neki más országoknak. Az utazási irodák számára eljött az aranykorszak, hiszen az idegen nyelven sem beszélő magyarok még vezetékes telefonnal is alig rendelkeztek, hogy szállást tudjanak foglalni.

De a kilencvenes évektől kitárult a világ, és elsődleges célként különböző tengerpartokat vettek célba a magyar turisták. Kifejezetten kedvelt lett a bolgár Napospart után Görögország és Olaszország is. A kétezres évekre a digitális technológia és az infrastruktúra fejlődésével az autóval könnyen elérhető külföldi célpontok lettek a legnépszerűbbek, és a horvát tengerpart lekörözte a Balatont. A Z generáció gyakran már jobban ismeri a horvát szigetvilágot, mint a magyar tengert.

Strandolni, kirándulni is lehet Ábrahámhegyen elado-csaladi-haz-abrahamhegy-96755563-t1.webp

A digitális „bennszülöttek” új riviérákat fedeznek fel

A szülők nem leépítették - mint ahogy a vállalati üdülőket -, hanem ki sem alakították a Balatonhoz való kötődést az utódokban. Az a gyerek, aki folyamatosan azt hallja, hogy a Balaton:

  • vize koszos
  • drága
  • a strandokon tömeg van

az természetesen nem fog vágyakozni, hogy akár egyszer is megmártózzon benne. Mivel mind technológiai, mind idegennyelvtudásban előrébb jár, mint a szülei, sokszor nemcsak nyaralás, hanem továbbtanulás vagy a jövője szempontjából is a határon kívül gondolkodik.

A balatoni nyaralásoknak nincs párja a nagyvilágban elado-csaladi-haz-balatonszarszo-100285174-t6.webp

Nem jelent többet az örökölt balatoni nyaraló, mint a Zsolnay váza

Pedig mindkettő ritkaságszámba menő értékkel bír. Valakinek, aki ismeri őket, de nem mindenkinek. Van, akinek megdobban a szíve a tanúhegyek láttán és a zöldeskék vízen imbolygó vitorlák mosolyt csalnak az arcára. Van, akinek mindez nem jelent semmit. Az örökül kapott ingatlantól ezért mielőbb szabadulni szeretne, mert az ő értékrendjében ez kolonc és nem nyereség.

Az a generáció, akinek valaha még presztízst jelentett egy nyaraló a Balatonnál, lassan kikopik. A környék folyamatosan fejlődik, a víz minőségének a javításáért 2023-ban fejeződött be egy nagyobb projekt. A több évtizeddel ezelőtt épült ingatlanok mellett rengeteg új építésű társasház keres gazdát a partmenti városokban. Ezek főleg a befektetőket célozzák, de elsődleges otthonként is kitűnő választás azoknak, akiknek megdobban a szívük a Balaton láttán.

Kiadásra és kétgeneráció együttélésére is alkalmas ez a ház Balatonlellén elado-csaladi-haz-balatonlelle-88307549-t6.webp

Címlapkép: Siófok, Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Közeledik a nyár, mutatjuk a Balaton legmenőbb luxusházait
2024.04.06. #eladóház #vízpart
Közeledik a nyár, mutatjuk a Balaton legmenőbb luxusházait
Ha nincs éppen rengeteg pénzed, akkor is érdemes elidőzni, és megcsodálni ezeket a Balaton-parti ingatlanokat, amelyekből összegyűjtöttük a legvonzóbbakat.
Hogyan növekszik a termálfürdős települések lélekszáma?
2024.04.05. #ingatlaneladás #vízpart
Hogyan növekszik a termálfürdős települések lélekszáma?
A statisztika szerint trendi lett termálfürdős kistelepülésekre költözni. A demográfiai adatok szerint inkább vonzza a lakosságot a helyi gyógyfürdő lehetőség.
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
2024.04.03. #ingatlanvásárlás #vízpart
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
Egyre többen élnek életvitelszerűen a Budapestről kevesebb, mint egy óra autóútra lévő tónál. A Velencei-tó ingatlankínálatát böngészve kiderül, mi a különbség a Balaton és Agárd között.
A Barkóczy-kastély titokzatos újjászületése - luxus fenyőkkel
2024.04.02. #eladóház #vízpart
A Barkóczy-kastély titokzatos újjászületése - luxus fenyőkkel
A legmagasabb hegységünkben épült romantikus és egyben hírhedt kastéllyal kezdődik a különleges ingatlanokat bemutató sorozatunk. A Barkóczy-kastélyból a környék legszebb szállodája lehet majd egyszer. Különleges képeken lehet megnézni egy vidám, fenyőből épült rönkházat és egy modern dizájnban épült nyaralót az élő fenyők sűrűjében.
A Balaton-felvidék varázslatos ösvényein át a Balaton-partra
2024.03.27. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #vízpart
A Balaton-felvidék varázslatos ösvényein át a Balaton-partra
A túrázás nemcsak szórakoztató, hanem nagyon hasznos időtöltés is. Az ország egyik legnépszerűbb túraútvonalán, 1127 kilométeren és 27 szakaszon át mutatjuk be a különböző tájegységeket, és a helyi ingatlanokra is felhívjuk a figyelmet. Tapolca és Badacsonytördemic közötti szakaszra fókuszálunk ebben a cikkben.
Termálcsoda: hogyan hódítanak vissza lakosokat a termálvárosok?
2024.03.24. #ingatlaneladás #vízpart
Termálcsoda: hogyan hódítanak vissza lakosokat a termálvárosok?
Érdekes tendenciára hívták fel a figyelmet, ami szerint az olyan településeken, ahol jól működő termálfürdő található, a lakosság száma emelkedést mutat. Ennyi lenne a megoldás a népességfogyásra? A cikkben mutatunk néhány lehetőséget, hogy te is kipróbálhasd, milyen az élet a termálvárosokban.
Téli csend a Balatonnál: most érdemes elmerülni az ingatlankínálatban
2024.01.13. #eladóház #vízpart
Téli csend a Balatonnál: most érdemes elmerülni az ingatlankínálatban
Bár fagypont alatt a hőmérséklet, a Balaton ilyenkor is számos izgalommal vár: csodáld meg a befagyott tavunkat, és nézz körül, milyen most az ingatlanpiac! Ha el akarod kerülni a nyári nyüzsgést, arra is van megoldás: a vízparttól 15-20 percnyire található lehetőségeket mutatunk meg ebben a cikkben.
Győr négy legdrágább utcája ingolstadti magasságokban
2023.12.10. #vízpart #ingatlanpiac
Győr négy legdrágább utcája ingolstadti magasságokban
A győri ingatlanpiac miatt, és a környező országokból is sokan választják lakhelyül.
Blue mind – a kék elme ereje nem csak tengerpartra
2023.12.08. #eladóház #vízpart #tippektrükkök
Blue mind – a kék elme ereje nem csak tengerpartra
A kék elme adta nyugalomhoz nem feltétlenül kell tengerparti közeg, már egy akváriummal vagy egy forró fürdővel is nekiláthatsz feloldani magadban a stresszes állapotot.