2023.11.14.Szerző: OTP Otthon #ingatlanbefektetés #albérlet

Kik ezek a külföldiek, akik még életben tartják az ingatlanpiacot?

Kik ezek a külföldiek, akik még életben tartják az ingatlanpiacot?

Szinte teljesen eltűntek a befektetők az ingatlanpiacról. Külföldiek közül még a vietnamiak képviseltetik magukat nagyobb számban. A túl magasra kúszó árak és a rendkívül vonzóvá váló állampapírpiac ellenére a helyzet azonban megváltozhat.


Míg 2022-ig stabilan és rekord dinamizmussal emelkedtek Magyarországon is az ingatlanárak, a gazdasági recesszió és az infláció, valamint a magas kamatkörnyezetben a magas ingatlanárakat már nem fizetik meg a befektetők, sem a külföldi vásárlók, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda. A befektetők kizárólag a mélyen áron alul kínált ingatlanokat keresik, a külföldiek pedig szinte csak az eladói oldalon vannak jelen.

A befektetők az elmúlt időszakban a pénzüket nem ingatlanba tették, hanem inkább állampapírba. Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője találkozott is olyan esettel, amikor egy vevő meggondolta magát, és ingatlan helyett a pénzén inkább állampapírt vásárolt.

elado-teglalakas-budapest-iii-kerulet-csillaghegy-98231630-t6.webp Ez az óbudai egyszobás lakás 30 millió forint alatti összegért várja új tulajdonosát.

Pedig az ingatlanbefektetés is működik, hiszen a kereslet a kiadó lakásokra nagyon nagy, és a bérleti díjak is elég magasak.

Sebestyén Tamás, az ingatlaniroda XIV. és XVI. kerületi vezetője szerint a "befektetői oldal felszívódott", mivel az állampapír nagy vetélytársa lett az ingatlanbefektetésnek. Persze akadtak befektetők, hiszen néhányan tartanak az állampapírpiactól, és jobbnak látják - főleg hosszabb távban gondolkodva -, ha ingatlanban van a pénzük.

A szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy bár csak 5 százalékos hozamot tudtak realizálni az elmúlt hónapokban lakáskiadással - miközben egyes állampapírok hozama ezt jóval meghaladta -, ugyanakkor, azt is figyelembe kell venni, hogy az ingatlanok értéke azért kisebb-nagyobb megtorpanásokkal, de folyamatosan növekszik.

Mindenesetre most a piacon jellemzően inkább azok a vevők aktívak, akik élethelyzetük változásából adódóan adnának vagy vennének ingatlant: nagy a lakás, kicsi a lakás, elválnak, összeköltöznek, gyerek születik".

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-angyalfold-98015346-t6.webp A XIII. kerületben jó forgalmat bonyolítanak a kiadó lakások, egy ilyen egyszobás lakás befektetésnek is bőven megérheti.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint alapvetően csak azok vásároltak kiadásra ingatlant, akik szeretik a kézzel fogható befektetéseket, vagy nem bíznak az állampapírokban.

Külföldiek is jelen voltak ugyanakkor az észak-pesti régióban, többnyire vietnámi vásárlók, akik saját maguk számára próbálták megoldani a lakhatást, elsősorban a XV. kerület ingatlanpiacán. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője elmondta, hogy megfigyelhető volt a külföldi vásárlók - kínaiak, vietnámiak - jelenléte is Dél-Budán, akik saját használatra a kisebb, csomópontokban lévő, felújított lakásokat keresték, de befektetésre is vásároltak ingatlanokat, többek között üzlethelyiségeket, melyeket aztán kiadnak. Rájuk az volt jellemző, hogy nagyon keményen alkudtak

Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője szerint mivel az elmúlt időszakban egyre jobban lehetett alkudni, élénkebbé váltak a befektetők, és az is megmozgatta őket, hogy építkezéshez a korábbi évekhez képest valamivel könnyebben kaptak megfelelő kivitelezőt.

elado-csaladi-haz-siofok-szabadifurdo-97442803-t6.webp "Csobbanjon! lakóparkban" - hirdetik ezt a siófoki ikerházat, amely ideális lehet nyaraltatásra.

Ráadásul figyelembe kell venni, hogy jó lehetőség hosszú távú kiadásra vásárolni ingatlanokat, mivel ezekből állandó hiány van, és Siófokon például 250 ezer forintos havi bérleti díj alatt nem lehetett normális kiadó lakást találni.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 241 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
2024.06.17. #albérlet #ingatlanpiac
Bécstől olcsóbb, Pozsonynál drágábbak a budapesti albérletek
17 százalékkal emelkedett a budapesti lakások bérleti díja 2022-höz képest tavaly az európai városok relatív megélhetési költségeinek összehasonlítását célzó Eurostat tanulmány lakásbérleti díjainak felmérése szerint. A magyar főváros a középmezőnyben, közvetlenül Madrid és Zágráb után jön az uniós országok központjainak rangsorában.
Miközben gyűlölték, iszonyatosan sokat segítettek Magyarországnak
2024.06.14. #ingatlantörténelem #albérlet
Miközben gyűlölték, iszonyatosan sokat segítettek Magyarországnak
Sokszor szeretjük a lakótelepeket valami természeti csúfságként kezelni, pedig felfoghatatlanul nagy szolgálatot tettek, tesznek a mai napig. Lakóteleptörténelem.
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
2024.06.10. #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
A fővárosi autós közlekedésnek és parkolásnak megvannak a maga szabályai, ami néha olyan, mintha nem is lenne. Vagy mintha mindenki más kiadású KRESZ könyvből tanult volna. Az autókkal telített Budapesten a kormány mögül vívják az utcai harcot az elsőbbségért, a haladásért és a parkolásért. Az utóbbival kezdődnek igazán a bajok: a kerületek nagy részében kétszer annyi gépjármű van, mint parkolóhely, ha az állandó lakosokat vesszük figyelembe. Most itt a lehetőség a saját parkolókra, ezekből mutatunk néhány eladósorba került helyet.
Sopronban teltház van, de ez a meghitt zug téged vár
2024.06.06. #eladólakás #ingatlanbefektetés
Sopronban teltház van, de ez a meghitt zug téged vár
Sokan gondolták azt az elmúlt években, hogy Sopron a magyar települések egyik legjobbika, emiatt jelentősen megnőtt a lakosok száma. Ausztria közelsége több szempontból is vonzó: munka, üdülés, továbbtanulás, de azért nem szabad elfelejteni, hogy még a határ innenső oldalán vagyunk. Ugyanakkor ez az a város, ahol amellett, hogy nagy gondot fordítanak a történelmi belváros állagmegőrzésére, teret adnak a kortárs szellemiségnek is. Mutatjuk, miért érdemes itt letelepedni.
Milyen a balatoni bérleti piac?
2024.05.23. #vízpart #ingatlanbefektetés
Milyen a balatoni bérleti piac?
Az elmúlt hónapokban az előző évi pangás után némi mozgás érzékelhető a Balaton ingatlanpiacán, miközben az árak változatlanok. De talán már nem sokáig.
A biatorbágyi Ezeregy éjszaka és az amerikai középosztály luxusa a Balatonnál
2024.05.02. #eladóház #ingatlanbefektetés
A biatorbágyi Ezeregy éjszaka és az amerikai középosztály luxusa a Balatonnál
A heti válogatásunkban megmutatjuk az ingatlanok csillogó világát, ahol a helyszín, az építészeti megoldások és a modern technológiai felszereltség dönti el, hogy melyik otthon válik igazi gyöngyszemmé.
Volt orosz laktanya keresi nagyot álmodni merő gazdáját
2024.04.25. #ingatlanbefektetés #gazdaság
Volt orosz laktanya keresi nagyot álmodni merő gazdáját
Egy vállalkozás helyszínének megválasztása sosem egyszerű. Pláne, ha olyan üzletágról van szó, ami fizikai helyiséget igényel. Pláne, ha a tevékenységhez hatalmas területre van szükség. Amit nem mellesleg át is kell alakítani. Ugyanakkor nagy sikereket csak azok érnek el, akik mernek nagyot álmodni. Ha lenne néhány milliárd forint a zsebedben, te mit hoznál ki ebből a két ipari területből?
Albérletkeresők figyelem! Személyes sztorival gyorsabban találni lakást
2024.04.23. #budapest #albérlet
Albérletkeresők figyelem! Személyes sztorival gyorsabban találni lakást
Érdekes kettősség alakult ki a társadalomban. A személyesség olyan mértékben vált értékké, hogy a cégek énmárka építésre, magánszemélyek pedig albérletkeresésre is sikeresen használják. Nem kell feltétlenül szívet tépő sztori sőt, a legjobb már a kezdetekkor az őszinteség. Egy humorosan megírt bejegyzést vagy gyermekkel, háziállattal költöző családokat, egyéneket szívesen segítenek egy-egy megosztással az emberek. Erre mutatunk példát.
Élet 20 négyzetméter alatt - minilakások a hazai ingatlanpiacon
2024.04.12. #eladólakás #ingatlanbefektetés
Élet 20 négyzetméter alatt - minilakások a hazai ingatlanpiacon
Továbbra is könnyen lehet eladni a kis alapterületű, 10-20 négyzetméter közötti minilakásokat Magyarországon, írja közleményében a Duna House. Míg azonban Budapesten elsősorban befektetésként, addig vidéken az életvitelben adódó változás, a kisebb lakásba költözés igénye volt a vásárlások célja 2023-ban. De mi a helyzet 2024-ben?