2023.11.14.Szerző: OTP Otthon #ingatlanbefektetés #albérlet

Kik ezek a külföldiek, akik még életben tartják az ingatlanpiacot?

Kik ezek a külföldiek, akik még életben tartják az ingatlanpiacot?

Szinte teljesen eltűntek a befektetők az ingatlanpiacról. Külföldiek közül még a vietnamiak képviseltetik magukat nagyobb számban. A túl magasra kúszó árak és a rendkívül vonzóvá váló állampapírpiac ellenére a helyzet azonban megváltozhat.


Míg 2022-ig stabilan és rekord dinamizmussal emelkedtek Magyarországon is az ingatlanárak, a gazdasági recesszió és az infláció, valamint a magas kamatkörnyezetben a magas ingatlanárakat már nem fizetik meg a befektetők, sem a külföldi vásárlók, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda. A befektetők kizárólag a mélyen áron alul kínált ingatlanokat keresik, a külföldiek pedig szinte csak az eladói oldalon vannak jelen.

A befektetők az elmúlt időszakban a pénzüket nem ingatlanba tették, hanem inkább állampapírba. Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője találkozott is olyan esettel, amikor egy vevő meggondolta magát, és ingatlan helyett a pénzén inkább állampapírt vásárolt.

elado-teglalakas-budapest-iii-kerulet-csillaghegy-98231630-t6.webp Ez az óbudai egyszobás lakás 30 millió forint alatti összegért várja új tulajdonosát.

Pedig az ingatlanbefektetés is működik, hiszen a kereslet a kiadó lakásokra nagyon nagy, és a bérleti díjak is elég magasak.

Sebestyén Tamás, az ingatlaniroda XIV. és XVI. kerületi vezetője szerint a "befektetői oldal felszívódott", mivel az állampapír nagy vetélytársa lett az ingatlanbefektetésnek. Persze akadtak befektetők, hiszen néhányan tartanak az állampapírpiactól, és jobbnak látják - főleg hosszabb távban gondolkodva -, ha ingatlanban van a pénzük.

A szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy bár csak 5 százalékos hozamot tudtak realizálni az elmúlt hónapokban lakáskiadással - miközben egyes állampapírok hozama ezt jóval meghaladta -, ugyanakkor, azt is figyelembe kell venni, hogy az ingatlanok értéke azért kisebb-nagyobb megtorpanásokkal, de folyamatosan növekszik.

Mindenesetre most a piacon jellemzően inkább azok a vevők aktívak, akik élethelyzetük változásából adódóan adnának vagy vennének ingatlant: nagy a lakás, kicsi a lakás, elválnak, összeköltöznek, gyerek születik".

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-angyalfold-98015346-t6.webp A XIII. kerületben jó forgalmat bonyolítanak a kiadó lakások, egy ilyen egyszobás lakás befektetésnek is bőven megérheti.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint alapvetően csak azok vásároltak kiadásra ingatlant, akik szeretik a kézzel fogható befektetéseket, vagy nem bíznak az állampapírokban.

Külföldiek is jelen voltak ugyanakkor az észak-pesti régióban, többnyire vietnámi vásárlók, akik saját maguk számára próbálták megoldani a lakhatást, elsősorban a XV. kerület ingatlanpiacán. Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője elmondta, hogy megfigyelhető volt a külföldi vásárlók - kínaiak, vietnámiak - jelenléte is Dél-Budán, akik saját használatra a kisebb, csomópontokban lévő, felújított lakásokat keresték, de befektetésre is vásároltak ingatlanokat, többek között üzlethelyiségeket, melyeket aztán kiadnak. Rájuk az volt jellemző, hogy nagyon keményen alkudtak

Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője szerint mivel az elmúlt időszakban egyre jobban lehetett alkudni, élénkebbé váltak a befektetők, és az is megmozgatta őket, hogy építkezéshez a korábbi évekhez képest valamivel könnyebben kaptak megfelelő kivitelezőt.

elado-csaladi-haz-siofok-szabadifurdo-97442803-t6.webp "Csobbanjon! lakóparkban" - hirdetik ezt a siófoki ikerházat, amely ideális lehet nyaraltatásra.

Ráadásul figyelembe kell venni, hogy jó lehetőség hosszú távú kiadásra vásárolni ingatlanokat, mivel ezekből állandó hiány van, és Siófokon például 250 ezer forintos havi bérleti díj alatt nem lehetett normális kiadó lakást találni.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 150 474 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Így válhatsz szimpatikus albérlővé - gyakorlati tanácsok a kevésbé szimpatikusoknak
2023.11.24. #albérlet #ingatlanvásárlás #budapest
Így válhatsz szimpatikus albérlővé - gyakorlati tanácsok a kevésbé szimpatikusoknak
Bizonyos szempontból nagyobb - legalábbis hosszabb ideig tartó - bizalomra van szükség lakáskiadásnál, mint ingatlanértékesítésnél. Nemcsak a lakásnak kell megfelelnie bizonyos elvárásoknak, hanem bérlőnek is. Hogy kettejük között jobban működhessen a kémia, ahhoz tanácsokat adunk.
Azt suttogják, egyre jobbak az ingatlanpiaci kilátások
2023.11.23. #ingatlanbefektetés #csok
Azt suttogják, egyre jobbak az ingatlanpiaci kilátások
A lakáspiaci fordulatot jelez a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése, de a kibontakozás nem lesz gyors, és az adatok sem egyformán biztatók a piac valamennyi szereplője számára.
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
2023.11.22. #ingatlanbefektetés #újépítésű
Miért éri meg a XIII. kerületben újépítésű lakást vásárolni?
Budapest átalakításának egyik szimbolikus helyszíne a XIII. kerület. Az egykori gyárnegyed a modernizálódó főváros élmunkásaként előbb jelentős irodaövezetté nőtte ki magát, mostanra pedig a középosztály legkedveltebb otthonteremtési célpontja lett. Ennek a változásnak az egyik hajtómotorja Magyarország egyik vezető lakóingatlan-fejlesztője, a LIVING. Az új lakások jövőjéről, annak behozhatatlan előnyeiről a használt lakásokkal szemben, és hogy milyen lehetőségeket kínál a kerület, arról Martin János, a WING vezérigazgató-helyettese, a LIVING lakó üzletágért felelős igazgatója beszélt.
Tökéletes albérlőt keresel? Akkor ez a cikk neked szól
2023.11.18. #albérlet #tippektrükkök
Tökéletes albérlőt keresel? Akkor ez a cikk neked szól
Az ingatlankiadás egyáltalán nem fenékig tejfel, nagyon nehéz megtalálni azt a személyt, akire teljes nyugalommal rábízhatjuk a lakásunkat. Nem is véletlen, hogy ez a folyamat sokszor elég időigényes, a főbérlőknek ugyanis nagyon sok mindenre kell odafigyelniük.
Érezd magad a nyárban, amikor kint esik, fúj, havazik és a mínuszok röpködnek
2023.11.17. #ingatlaneladás #ingatlanbefektetés #családiház
Érezd magad a nyárban, amikor kint esik, fúj, havazik és a mínuszok röpködnek
A házak dísze, a nyugalom szigete egy télikert, ami nemcsak a hasznos területet növeli, hanem a természetet hozza be a kertedbe nap mint nap. Megmutatjuk.
Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?
2023.11.15. #energiahatékonyság #fenntarthatóság #ingatlanbefektetés
Mitől lesz jó egy iroda? Egyáltalán létezik jó?
Irodákat építeni évtizedekig egyet jelentett a prosperitással, minél nagyobb és csillogóbb irodák emelkedtek a magasba, ezzel megmutatva, hogy milyen a helyi gazdasági és pénzügyi helyzet. Aztán a pandémia és a home office-ozás tömegessé válása ezt a piacot is teljesen átalakította. Vagy mégsem teljesen?
A leggazdagabbak faluja, milyen lehet ott egy pince?
2023.11.14. #ingatlanbefektetés #csok
A leggazdagabbak faluja, milyen lehet ott egy pince?
A KSH szerint van egy Zala megyei település, ahol az átlagjövedelem kis híján 700 ezer forint nettó, de az ország másik végén is találni ilyen módos települést. A titka a nagy gazdagságnak világos, de milyenek az ottani ingatlanok?
Repülő kifutópálya-méretű, disztópikus területből virágzó gazdaság? Nem lehetetlen
2023.11.11. #ingatlaneladás #ingatlanbefektetés
Repülő kifutópálya-méretű, disztópikus területből virágzó gazdaság? Nem lehetetlen
Ha ipari munkákra, logisztikára, mezőgazdasági termelésre alkalmas telket keresel, elég felcsapni az otpotthon.hu ingatlanhirdetéseit. Azonnal használatba vehető, az adott munkafolyamat elvégzésére alkalmas, vagy beruházásnak, lakóépületekké való átalakításra alkalmas ingatlanok széles választéka mellett a területek mérete is tág skálán mozog.
Raktárat vennél? Közel sem olyan egyszerű a helyzet!
2023.11.03. #ingatlanbefektetés #ingatlanvásárlás
Raktárat vennél? Közel sem olyan egyszerű a helyzet!
A koronavírus-járvány következményeiről nagyon nehéz bármiféle pozitívumot mondani, de egy szektornak biztosan segített a felvirágzásban: az online kereskedelemnek is szükség lehet. Ebben a helyzetben pedig érdemes átgondolni néhány szempontot.