2024.02.23.Szerző: Támogatott tartalom #energiahatékonyság #fenntarthatóság

Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz

Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz

Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!


Január közepe óta lehet előregisztrálni, és már a pályázati lehetőség is megnyílt a Napenergia plusz program 2024-re, ami újra kinyitja a kaput azon családok, háztartások előtt, akik a jövőben napenergiával szeretnék az áramfogyasztásukat biztosítani, és a rezsiköltségeiket szeretnék jelentősen csökkenteni. A pályázatot az Energiaügyi Minisztérium, illetve az alá tartozó Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. bonyolítja. Advertisement

A Napenergia plusz programban összesen 75,8 milliárd forintot osztanak szét, beérkezési sorrendben a legfeljebb 15 160 nyertes pályázó között, hogy minél többen és minél korszerűbb napelemes rendszert, tárolókat és más kapcsolódó eszközöket, például invertert telepítsenek, csatlakoztassanak, illetve helyezzenek üzembe maguknak. A napelemes rendszerek ugyanis a jövő energiaforrásai, amelyek fenntartható, megújuló, tiszta, továbbá kifejezetten olcsó áramot nyújt mindazoknak, akik a házukra ilyet telepítenek.

A sikeres pályázóknak az állam maximum 5 millió forintig vissza nem térítendő támogatást nyújt napelemes rendszer kiépítésére, amivel a saját célú termelést és felhasználást, valamint az energetikai fókuszú öngondoskodást ösztönzik.

Mik a pályázat részletei?

Kik pályázhatnak? A kertes házban, sorházban, ikerházban élő tulajdonosok, haszonélvezeti joggal, vagy résztulajdonnal, vagy lízingszerződéssel rendelkezők, akik magyar adóazonosító jellel, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkeznek. Ennek a viszonylag tág körnek a meghatározásával a program célja, hogy minél többen telepíthessenek napelemes rendszert. És ez rámutat a pályázat egyik nagy előnyére, ugyanis nemcsak napelem és tárolóakkumulátorok, hanem a hozzá kapcsolódó esetlegesen szükséges mérőhely-szabványosítás elvégzésére is fordítható a pályázaton elnyert pénz.

shutterstock_2212181513.jpg

Mennyibe fog kerülni? Az elnyert összeg az egész beruházás kétharmadát fedezi a pályázati kiírás szerint, tehát fontos, hogy a napelem telepítéséhez mindenki rendelkezzen a költségvetés 34 százalékát kitevő önrésszel. Ez nagyságrendileg 1,5-2 millió forintot jelent, az ötmilliós állami támogatással együtt tehát összesen 6,5-7 millió forintos beruházásról lehet szó, ha csak a pályázati feltételeket nézzük. Ha valaki prémiumabb kategóriájú akkumulátor választ valamivel nagyobb összegért, akkor jobb hatásfokkal tudja átalakítani a villamosenergiát akkumulátor töltéskor és akkumulátor kisütéskor, tehát összességében kevesebb vesztesége lesz az egyes villamosenergia átalakítások során. A költségekbe nemcsak közvetlenül az anyagköltséget és a telepítés munkadíját számolhatjuk bele, hanem a pályázati adminisztrációt, a tervezést, engedélyezést is.

A napelemes rendszerrel megtermelt energia felhasználásával csökken a közhálózatról vételezett villamosenergia mennyisége, ami jelentős rezsiköltség-megtakarítást eredményezhet. És persze arról sem érdemes megfeledkezni, hogy mindez az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkenti a saját fogyasztásunk szintjén.

A napelemes rendszer előnyei között hangsúlyosan megjelenik az egyre gyakrabban felmerülő öngondoskodási képesség növelése, hiszen egy bizonyos fokú függetlenséget kínál a közcélú hálózattól. A pályázat a legnagyobb problémára is választ ad, márpedig, hogy mi történik, ha nem süt a Nap. A rendszerhez tartozó tárolók, akkumulátorok képesek az energiát tárolni, és akkor is biztosítani, amikor a körülmények nem ideálisak a villamosenergia termeléshez.

Az új pályázat egyik legfontosabb része, hogy továbbra is lehetőség van a közcélú hálózatba betáplálásra, viszont a korábbihoz képest hosszabb megtérülési időre kell számítani, mert az eddigi szaldós rendszert felváltotta bruttó elszámolás, ami szerint a fogyasztó az egyetemes szolgáltatásban meghatározott rezsicsökkentett árat fizeti, és ugyanezt kapja vissza. Tudnunk kell hozzá, hogy betáplálásnál csak a villamosenergia díjat kapjuk vissza, hiszen RHD (rendszerhasználati díj) csak vételezés után van Magyarországon.

Mielőtt rákattintanál a pályázati portálra, nem árt, ha fejben végig gondolod a következő lépéseket, és az a legbiztosabb, ha ezekre a kérdésekre már válaszolni is tudsz.

Alkalmas-e az ingatlanod arra, hogy napelemeket telepíts rá? Elég erős-e a tetőszerkezet, illetve elég erős lesz-e a napelemek teljes élettartama alatt is?

Tudod-e, hogy kivel fogod elvégeztetni a munkát? És ezzel el is érkeztünk az egyik kulcskérdéshez. Ha az E.ON Solar Home-ot bízod meg, akkor az egyik piacvezető cég szaktudására támaszkodhatsz, hiszen az E.ON csoporthoz tartozó napelemes rendszerekkel foglalkozó cég teljes szolgáltatást nyújt a rendszerfelméréstől a tervezésen, az engedélyeztetésen, a kivitelezésen át az üzembehelyezésig. De már abban is segítenek, hogy elindulj, díjmentes konzultációs lehetőséggel segítik az érdeklődőket.

shutterstock_2188347069.jpg

A rendszer 4-5 kW teljesítményű inverterrel, valamint 7,5, -10 kWh kapacitású tárolóval kell, hogy rendelkezzen. A napelem panelek teljesítménye legfeljebb az inverter teljesítményének maximum 120 százaléka lehet.

Lépésről lépésre a napelemért

  • Keresd az E.ON SOlar HOme-ot, amely ingyenes konzultációt biztosít, hogy megtudd, érdemes-e belevágnod!
  • Előregisztráció a pályázati portálon: fontos lépés, mert enélkül nem tudsz a pályázaton elindulni. Ez csak egy általános jelentkezés, még tényleges tervet nem kell felmutatni, tehát az igényelt támogatás összegét sem kell megadni. A cél az, hogy a kiíró eldöntse, jogosultak vagyunk-e egyáltalán arra, hogy részt vegyünk a pályázaton. A kiírónak 15 munkanapja van arra, hogy elbírálja a kérelmet.
  • Megjön az értesítés, ez lehet elfogadás, elutasítás vagy hiánypótlási felszólítás.
  • Vedd fel a kapcsolatot a kivitelezővel, akiknek a listáját a pályázati oldalon találod!
  • Beadod a támogatási kérelmet, csatold a szerződést és a költségvetést is!
  • 15 napon belül megérkezik a döntésről a határozat.

És a végére egy jó tanács. Ha napelemed van, törekedj arra, hogy minél több áramot a napelemről használj! Ez nem is annyira magától értetődő, hiszen amikor napközben, napos időben a napelem termeli az áramot, általában éppen nem túl nagy a fogyasztás, például nem kell lámpát kapcsolni, és a család sincs feltehetően otthon. Ilyenkor jó, ha a napelemek az akkumulátort töltik, ahonnan később is felhasználható az energia.

A cikket az E.ON SOlar HOme támogatta.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
2024.04.09. #fenntarthatóság #tippektrükkök
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
Használd azokat a természetes tisztítószereket és citrom is! Mindezek nagyon hatékonyak és biztonságosak a vegyszermentes tisztításhoz.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
2024.03.27. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
2024.03.26. #energiahatékonyság #tippektrükkök
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
Az üveg- vagy kerámialapos szupertűzhelyek rendkívül érzékenyek, tisztítás során különleges odafigyelést igényelnek, ezért most eláruljuk, hogyan kerüld el a felületkárosodást.
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
2024.03.24. #kertészet #fenntarthatóság
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
2024.03.17. #energiahatékonyság #barkácsolás
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
Egy mosogatógéppel jelentős időt és energiát spórolhatsz meg, kivéve, ha a ciklus végén foltosan veszed ki a tányérokat, poharakat, amelyeket aztán kézzel újra el kell mosnod. Veled is gyakran előfordul? Ahelyett, hogy új mosógépet vásárolnál, elég a következő szokásaidon változtatni. Ne habozz, olvass tovább!
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
2024.03.15. #dekor #fenntarthatóság
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
Valószínűleg hallottál már a feng shuiról, a tárgyak elrendezésének ősi kínai művészetéről. Ezen gyakorlat alapjait képező nézetek szerint néhány dologgal könnyen a javadra billentheted a szerencsédet, mellette pedig az egészségi állapotodat és az anyagi életedet is pozitív irányba fordíthatod. Mivel mindezeket biztos, hogy szeretnéd, a legközelebbi nagybevásárlás alkalmával a következő holmikat tedd a kosaradba.
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
2024.03.12. #fenntarthatóság
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
Annyira megnyugtató, hogy egyik finomsághoz sem kell idegen szavak gyűjteménye, és biztosan kapható a hozzád legközelebb található élelmiszerüzletben is. Akkor meg, miért ne ennéd? Teljesen nyilvánvaló, hogy a hal, a gomba, a bab és a lencse egészséges étek, de azt tudtad, hogy a táplálkozási szakértők, melyiket kiáltották ki szuperételként?