2023.05.15. #építőanyag #dekor #fenntarthatóság

Miért imádjuk a betont? Helye van a modern városban, de ismerni kell a korlátait

Miért imádjuk a betont? Helye van a modern városban, de ismerni kell a korlátait

Vannak, akik a szótól is rosszul vannak, mások imádják a betont. Egy biztos: Magyarországon különösen sokat használunk belőle, olyannyira, hogy évekig elsők voltunk a lebetonozási listán az EU-ban.


Az új városépítészeti trendek általában a zöldterületek visszatérése irányába mutatnak, de itthon továbbra is imádjuk a betont. Hogy ez miért és hogy mikor alakult ki, azt nehéz megmondani. A hagyományos beton az előző rendszerben sokáig a fejlődést és modern irányt jelentette, amit a keleti blokk politikai vezetői amúgy nagyon szerettek magukról gondolni. Ennek megfelelően Magyarországon a vasbetonhoz való viszony az 1989 előtti világgal van összefüggésben, holott a némileg más történelmi pályán mozgó Egyesült Királyságban is elterjedt a brutalista építészet, amelynek alapját a letisztult beton képezi.

Ezzel szemben Magyarország a beton csúcskorszakában sem használta igazán fantáziadúsan a betont, amire jó bizonyíték Magyarország és az egykori Jugoszlávia lakótelepeinek összehasonlítása: nálunk (és amúgy Közép-Európa jelentős részében) főleg az egyenépületekkel dolgozó kockaházak terjedtek el, miközben egy délszláv lakótelep hemzseg a furcsa, de fantáziadús formáktól, kilógó erkélyektől és megtört vonalaktól.

Azon persze régóta zajlik a vita, hogy melyik az élhetőbb: a képzeletet szabadon engedő betonbirodalmak ma már úgy hatnak ránk, mintha a Szárnyas Fejvadász valamelyik jelenetébe toppantunk volna, miközben az idehaza ismert panelrengetegnek szinte csak egy festésre volt szüksége a megszokottnál pozitívabb hangulathoz, de a egyhangúságot így is nehéz megszokni.

Az egyébként egész népes táborral rendelkező brutalizmus rajongóitól persze legalább nem kell tartani a Havanna-lakótelepen, míg Koszovóban egyre értetlenebbül figyelik az odalátogató külföldieket, akik az otthonukat fotózgatják.

belgrade-gce2cecd2f_1280.jpg

A 2020-as években a betonhasználat már nem jelent egyet a nyomasztó panelrengeteggel, ugyanakkor a Föld Napja Alapítvány cikke szerint komoly problémákat jelent, hogy ennyire rajongunk érte: a nagy anyagigényű fejlesztések következtében Magyarország az első az EU-ban a 2013–2018 közötti mesterséges felszínborítottság növelésében.

A KSH szerint 2012 és 2018 között, a természetes borítású felszínek rovására a legnagyobb arányban az összefüggő településszerkezet (17%) és az ipari, kereskedelmi területek (16%) alkotta mesterséges felszín növekedett. Röviden: egész Európában élen járunk betonozásban, kövezésben, amit sajnos sokszor zöldterületek rovására értünk el. Persze, hol van ez Kínához képest, ahol 2010-2013 között több betont használtak fel, mint az Egyesült Államok az egész 20. században.

Magyarország betonmániájának, lehet, hogy egyszerűen a körülmények szabhatnak határt: Juhász Attila, az Újház igazgatósági elnöke a Pénzcentrumnak adott interjújában figyelmeztetett, hogy 2022-ben már cement- és betonhiány alakult ki az országban. Bár ez sokaknak nem tűnt fel, mert az érintettek** külföldi beszerzéssel próbálták betömni a lyukakat**, de hosszútávon ez már nem elég.

És akkor még nem is beszéltünk a tervezett beruházásokról, illetve azokról az ötletekről, amik kezdenek meghonosodni idehaza, hogy házaik, kastélyaik díszítését, mint például a József főherceg palotájánál látható, betonstukkóval képzelik el.

bkk.jpg

Ettől függetlenül nem kell megijedni a betontól: bár a szürke színe továbbra sem változott, jó felhasználással sok fantázia van benne: elég csak megnézni Budapesten a frissen átadott kettes metró egyes megállóit, vagy a négyes metrót mondjuk a Rákóczi téren, hogy kiderüljön, egy modern városban is van helye a betonnak. A kérdés a mennyiség, amiben úgy tűnik, Magyarország még keresgéli az arányokat.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 145 565 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
2024.03.02. #dekor #tippektrükkök
Hozd otthonod is tavaszi hangulatba - 3 egyszerű dekor ötlet
Nyakunkon a húsvét és a tavaszi szünet. Bár még vissza-visszakacsint a tél, ideje búcsút inteni neki. Nem baj, ha egy-egy napon még elkél a meleg téli kabát, öltöztesd otthonod tavaszváró oázissá. Így a lakásba belépve azonnal jobb kedved lesz és talán nem gyűr maga alá a tavaszi fáradtság sem. Mutatunk három nagyon egyszerű dekorációs ötletet, amivel feldobhatod otthonod.
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
2024.02.21. #dekor #tippektrükkök
5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
Az év legrövidebb hónapja, de lehet a legtermékenyebb is az otthonod tekintetében. A farsangon és a Valentin-napon kívül semmilyen más, fontosabb esemény nincs ilyenkor, ezért érdemes kihasználni az időt arra, hogy rendet tegyél a környezetedben és felkészítsd a tavaszra. Ehhez bizony meg kell válnod néhány dologtól, ebben a cikkben ezeket mutatjuk meg!
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
2024.02.20. #dekor #lakberendezés
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
Az úgynevezett civilizált világban minden negyedik ember rendetlenségben él. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódít az új lakberendezési trend, a minimalizmus, ami nem csupán dizájnt jelent. Ebben a cikkben a minimalista életmódot mutatjuk be.
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
2024.02.16. #dekor #tippektrükkök
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
Van néhány dolog, amire oda kell figyelned, mielőtt gyertyafényes vacsorát rendezel! Nincs is meghittebb pillanat annál, mint egy stresszes nap után tele engedni a kádat forró vízzel, és gyertyaláng mellett relaxálni a habokban. Egyes gyertyák isteni illatot árasztanak, míg más darabok remekül mutatnak a vacsoraasztalon. Viszont egyre több olyan teóriát hallani, hogy nem tesz jót az egészségednek, ha belső térben élvezed a gyertyalángot. Lássuk, mit mondanak erről a szakemberek!
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!