2023.10.04.Szerző: Árgyelán Dorina #építkezés #építőanyag #fenntarthatóság

Zöldülő építkezések - hogyan csökkenthető a cementgyártás brutális környezeti lábnyoma?

Zöldülő építkezések - hogyan csökkenthető a cementgyártás brutális környezeti lábnyoma?

Az építkezések jelentős környezetszennyezéssel járnak, ezért a projektek tervezésénél ma már sokkal inkább figyelnek arra, hogy a leendő épületek ne csak a pillanatnyi igényeket elégítsenek ki, hanem a fenntarthatósági szempontoknak is teljesen mértékben megfeleljenek. Az első lépésektől. Igen, már a cement kiválasztásánál.


Mi is az a cement?

A cement mészkőből, kalciumból és egyéb ásványi anyagokból álló finom por. Legalábbis abban a formában, ahogy mi találkozunk vele. Ez előtt hevítik, hogy megszilárduljon, és ezután őrölik porózussá. A porhoz aztán gipszet kevernek, majd a felhasználáskor vizet adnak hozzá, a hidraulikus cement pedig ennek hatására megkeményedik, és ez az a kiszámítható tulajdonsága, ami miatt előszeretettel dolgoznak vele a legkülönfélébb területeken.

A nem hidraulikus cement típus nem keményedik meg, ha vizet kevernek hozzá. Bár olcsóbb, viszont számolni kell a hátrányával: a száradás jóval tovább tart, nedves körülmények között pedig így ellehetetleníti a vele való hatékony munkát.

A beton és a cement kapcsolata

A cement önmagában is alkalmazható, például vakolásnál habarcsként, betont azonban nem lehet cement nélkül előállítani. A beton alapanyaga ugyanis a sóder, a cement és a víz.

elado-ikerhaz-gyorzamoly-94489066-t6.webp Ezek az energiatakarékos házak Győrzámojban környezetbarát megoldásokkal készülnek.

Attól függően, hogy az adott építkezési fázisban, milyen minőségű, mennyire ellenálló vagy éppen gyorsan száradó betonra van szükség, némileg lehetséges a hozzávalók arányain változtatni.

Mindenhol találkozhatsz vele: portlandcement

A portlandcement szinte mindenhol megtalálható: családi házakban, úttestekben, kifutópályákon. A belőle készült transzbetonnal karöltve a modern építőanyagok népszerűségi listájának élén található.

Több fajtája is van, amiknek a felhasználási területe és bekerülési költségük is különböző. Nemcsak a beton, hanem a hozzá keverhető összetevők az aránya is változtatható, aszerint, hogy milyen tulajdonságú betont szeretnénk kapni.

  • Egyes fajtákban nagyobb mértékben van jelen szénpernye vagy kohósalak, amivel a kötési időt tudják lassítani.
  • A magas mész-kvarc tartalmú cementnek nagy a kezdő-és végszilárdsága, tehát gyorsan köt és tartós végeredményt lehet vele elérni.

A zöld cement aránya

A Massachusetts Institute of Technology már 2014-ben bemutatott egy tanulmányt, amit Roland Pellenq, a MIT vezető kutatója készített több professzorral és társszerzővel közösen. A kutatók azért kezdték el a cement összetételét mélyrehatóbban elemezni, mert az építőipar megkerülhetetlen anyaga, ugyanakkor az előállításakor keletkező kibocsátás a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok tizedéért egyedül felelős.

elado-ikerhaz-siofok-93145836-t6.webp Siófokon ezekben a hetekben adják át ezeket az energiatakarékos, korszerű és környezetbarát megoldásokkal épült ikerházakat.

Pellenq és társai arra voltak kíváncsiak, hogy ha a cement alapanyagainak aránya aszerint változtatható, hogy a későbbiekben hol kívánják felhasználni, akkor esetleg van-e arra mód, hogy a módosítással „zöldebb” cementet alkossanak?

Az öt éves kutatómunka során megnézték, hogy mi történik, ha a hagyományos cementhez képest a kalcium-szilícium-dioxid tömegarányát megváltoztatják. Amikor a kutatók csökkentették azt, azt tapasztalták, hogy a kapott beton molekuláris szerkezete megváltozott, ellenállóbb lett, ráadásul a cement hevítésekor jelentősen kevesebb szén-dioxid keletkezett.

Környezetbarátabb építkezés

Egyre több hazai építőipari cég forgalmazza / használja az innovatív anyagot. Ha építkezel és van lehetőséged meghatározni, egyeztetni az építkezéshez használt anyagokat, akkor mindenképpen élj a lehetőséggel. Támogasd a fejlődést azzal, hogy olyan anyagból készüljön a házad, ami kevésbé ártalmas a Föld ökoszisztémájára, mindemellett az optimális beton sziklaszilárd alapja lesz otthonodnak.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
2024.02.11. #eladóház #fenntarthatóság
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
A szárazság már nem csak a nyári kánikula idején okoz gondot az Alföldön. Új fogalom került be a köztudatba, a téli aszály. A klímaváltozás mellett az emberi beavatkozások is hatással vannak a kedvezőtlen folyamatra. Nagyjából a hetvenes évek felé figyeltek fel a jelenségre, ami azóta még szembetűnőbb változásokat hozott. Eltűnhet a víz az Alföldről?
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
2024.02.09. #kertészet #fenntarthatóság
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
2024.02.05. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
2024.02.01. #építőanyag #felújítás
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
Nehéz eldönteni, melyik helyiséggel kezd, de a szakértők természetesen erre is tudják a választ. Ebben a cikkben a felújítás menetrendjéhez adunk útmutatót.
Visszaesett az építőipar, akkor mostantól könnyebb lesz szakembert találni?
2024.01.21. #építkezés #felújítás
Visszaesett az építőipar, akkor mostantól könnyebb lesz szakembert találni?
Az elmúlt hónapok többek között a jelentős mértékű építőipari visszaesésről szóltak. Ez vajon jelentheti azt, hogy felszabadultak a korábban lefoglalt építőipari kapacitások, ezáltal könnyebb szakembert találni egy-egy megvásárolt ingatlan felújítására?
Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen
2024.01.21. #építőanyag #kertészet
Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen
A szú igen komoly károkat tud okozni egy házban, lakásban, de akkor sincs minden veszve, ha már hallod a sercegést a fában. Ebben a cikkben a szú elleni védekezéshez adunk tanácsokat.