2023.10.18.Szerző: Árgyelán Dorina #építőanyag #fenntarthatóság #dekor

Megmaradt a cement?! Nézd, meg mit készíthetsz belőle!

Megmaradt a cement?! Nézd, meg mit készíthetsz belőle!

A kreatív emberek bármiből képesek valami újat létrehozni. Még a cementből is. Ha neked is maradt még a 25 kilós zsák alján néhány kanálnyi, akkor mutatunk pár felhasználási ötletet, hogy megmentsd attól, hogy tönkre menjen.


Nincs elég kaspód? Önts cementből!

A kaspókészítés egyszerű és garantált a sikerélmény. Több módszert is kipróbálhatsz, mi most a két legnépszerűbb technikát mutatjuk meg.

Először is, szükséged lesz egy keverőedényre, amiben a cementet a vízzel elegyíted, továbbá egy fóliával bevont vázára vagy kicsit vastagabb henger alakú tárgyra, mint amekkora kaspót szeretnél és egy kisméretű törölközőre, konyharuhára, amit egyébként is kidobnál.

Alaposan forgasd bele a textilt a kikevert cementbe, majd terítsd rá a formára! A maradék cementhez önts egy kis vizet és a kenj a rongy tetejére még egy két marék higított cementet. 24 óra elteltével már megszárad annyira, hogy le tudd venni a formáról és használatba vehesd.

A másik módszerhez is szükséged lesz egy kibélelt sablonra. Ez lehet egy kedvenc kaspód, egy formás tál vagy akár egy PET palack alja. Ebbe töltsd bele a cementet, tegyél a tetejére nylont, majd nyomj bele egy másik edényt. Szükség lehet nehezékre, hogy megtartsa a kívánt formát. Várd meg a 24 óra száradási időt, távolítsd el az eszközöket és már ültetheted is bele a növényedet!

Tökéletes kiegészítői lehetnek a cementből készült kaspók a mediterrán kerteknek, hiszen akár a keveréskor, akár száradás után színezheted az elkészült darabokat.

szo_9_fr_05.jpg

Lakásdekoráció cementből

Mivel a cement utólag is jól formázható, ezért nem kell attól félned, hogy rideg és szürke dekoráció fog éktelenkedni a lakásban. Keress akkora méretű műanyag légmentesen zárható tasakot, amin elfér legalább egy teamécses! Töltsd majdnem tele cementtel, zárd le! Helyezd el a mécsest és ragasztószalaggal rögzítsd! Egy nap múlva kibonthatod, festékszprével lefújhatod, és máris kész a tűzálló mécsestartó.

Ha akad egy pár egyszer használatos gumikesztyűd, azt is felhasználhatod. Önts mindkét kesztyűbe annyi cementet, hogy kitöltse az ujjakat és tenyérrészt, de az alját még meg tudd kötözni! Igazítsd egy tálba úgy a kesztyűket, mintha tartanának valamit! Tegyél rá egy üvegtálat, és így hagyd megkötni! Másnap leveheted a tálat meg a kesztyűt és a kezekbe tehetsz egy mécsest.

f446d586d9502d721ef29791351f8860_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

Figurákat, betűket is lehet készíteni cementből. Szerezz be hungarocell lapot, ebből fogod a negatívat kivágni! Arra figyelj, hogy úgy rajzold át a hungarocellre a mintát, hogy minden oldalától legalább 5 centiméterre legyen a széle! Érdemes olyan alakzatokat választani, amik viszonylag tömörek, nincsen bennük nagy kiugró, mert ezek hosszabb életűek lesznek.

Fűrésszel vagy sniccerrel vágd ki a negatívot és az alján is csinálj egy vágást merőlegesen a mintára, hogy könnyebben ki tudd majd venni a kész formát! Válassz egy munkalapot, ami lehet egy nylonnal bevont hullámkarton vagy használaton kívüli vágódeszka! Erre tedd a hungarocellt és öntsd a sablonba a cementet. Kicsit rázogasd, ütögesd meg, hogy a buborékok távozzanak!

Másnap óvatosan nyomogasd ki a negatívból! Az egyenletlenségeket csiszolópapírral eltüntetheted és akrilfestékkel dekorálhatod.

Cement a kertben

Hangulatos, sárkánytojásra emlékeztető kerti világítást készíthetsz lufiból és cementből a következőképp: vastagabb anyagú lufit fújj fel gömb formájúra és állítsd egy befőttesüvegbe! Kezdd el kesztyűs kézzel felhordani a lufira a cementet egyenletes vastagságban! Azt a részét, ami az üvegben van, hagyd ki! Minél cikkcakkosabban fejezed be a cement felkenését, annál élethűbb lesz a „törött tojáshéj”. Száradás után távolítsd el a lufit és napelemes mécsessel már teheted is a terasz lépcsőjére!

szo_9_fr_04.jpg

Stílusos madáritatód lehet a kertben, amihez csak elég nagy levélre van szükség. A falevelet először most is letakarjuk nylonnal vagy fóliával, majd ezután felhordjuk rá a cementet. Jó alaposan nyomkodd rá, hogy minél részletesebben látszódjon a levél erezete! 24 óra elteltével leveheted a levelet, és antikolhatod, ha gondolod. Egy kiszuperált farönkre helyezve gyorsan oda fogja csalogatni a környék szomjas madarait.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
2024.02.21. #dekor #tippektrükkök
5 dolog, amitől még februárban meg kell szabadulnod
Az év legrövidebb hónapja, de lehet a legtermékenyebb is az otthonod tekintetében. A farsangon és a Valentin-napon kívül semmilyen más, fontosabb esemény nincs ilyenkor, ezért érdemes kihasználni az időt arra, hogy rendet tegyél a környezetedben és felkészítsd a tavaszra. Ehhez bizony meg kell válnod néhány dologtól, ebben a cikkben ezeket mutatjuk meg!
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
2024.02.20. #dekor #lakberendezés
Tisztaság, egyszerűség: a minimalizmus mint megváltás a rendetlenség korában
Az úgynevezett civilizált világban minden negyedik ember rendetlenségben él. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb teret hódít az új lakberendezési trend, a minimalizmus, ami nem csupán dizájnt jelent. Ebben a cikkben a minimalista életmódot mutatjuk be.
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
2024.02.17. #lakberendezés #dekor
Az eklektika művészete: hogyan teremtsünk összhangot különböző stílusok között?
Retro hatású bútorok, halvány és mély színárnyalatok, személyre szabott terek miatt egyre többen rendezik be eszerint az irányzat szerint otthonukat. Modern, fiatalos és komoly, akár üzleties hangulatot is lehet vele teremteni. A különböző korok stílusainak vegyítése szinte korlátlan szabadságot ad. Szinte. Ahhoz, hogy a több eltérő dekoráció, bútor ne keltsen felfordulás érzést, kifinomult stílusérzékkel kell vegyíteni azokat. Ha te is szeretnél trendi eklektikus otthont, mutatunk 4 tippet, amit, ha betartasz, mindenki csodájára fog járni a lakásodnak.
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
2024.02.16. #dekor #tippektrükkök
Tényleg egészségtelen beltérben gyertyát gyújtani?
Van néhány dolog, amire oda kell figyelned, mielőtt gyertyafényes vacsorát rendezel! Nincs is meghittebb pillanat annál, mint egy stresszes nap után tele engedni a kádat forró vízzel, és gyertyaláng mellett relaxálni a habokban. Egyes gyertyák isteni illatot árasztanak, míg más darabok remekül mutatnak a vacsoraasztalon. Viszont egyre több olyan teóriát hallani, hogy nem tesz jót az egészségednek, ha belső térben élvezed a gyertyalángot. Lássuk, mit mondanak erről a szakemberek!
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
2024.02.12. #kertészet #dekor
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
Az illatos növény csökkenti a stresszt, enyhíti a légúti problémákat és növeli az energiaszintet – csak, hogy gyorsan meggyőzzünk az előnyeiről. Mi mást is mutathatnánk, ha nem olyan ingatlanokat, amelyeknél már ráéreztek az eukaliptusz előnyeire, még ha más formában is.