2023.09.10.Szerző: Cs. Z. #építkezés #csok

Erre figyelj, ha CSOK-ot igényelsz, ezeknek a feltételeknek kell megfelelned

Erre figyelj, ha CSOK-ot igényelsz, ezeknek a feltételeknek kell megfelelned

Pénzügyi, ügyvédi és ingatlanos segítségre is szükséged lehet, ha az otthonteremtéshez még a jelenlegi állami támogatási rendszerrel, főként a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) akarsz élni. Mutatjuk, mire kell nagyon figyelned, amikor otthont választasz!


1: Mire? A CSOK Magyarország területén megvalósuló alábbi lakáscélok esetén igényelhető: új lakás vásárlása, új lakás építése, használt lakás vásárlása, meglévő lakás bővítése. Amennyiben az igénylő használt lakást akar vásárolni, a gyermekek számához egy minimális alapterületet rendeltek. Ez egy gyerek esetén 40, kettőnél 50, háromnál 60, 4 vagy annál többnél 70 négyzetmétert jelent. Ugyanezek az adatok vonatkoznak arra, is, ha ingatlan bővítésre veszed fel a CSOK-ot.

Ha új lakásról, illetve lakóházról van szó, akkor egy gyermek eseten 40, illetve 70, kettőnél 50, illetve 80, három vagy többnél pedig 60, illetve 90 minimális négyzetméterű lakásról, illetve lakóházról lehet csak szó.

2: Kinek jár? A CSOK igénylésekor lehetnek rejtett buktatók. Például, hogy a CSOK-igény megadásához

  • 180 napos társadalombiztosítási jogviszony szükséges, amiben egy maximum 30 napos megszakítás lehet.
  • Belátható időn belül a hitelfelvételt tervező ne váltson munkahelyet. Ebben az esetben ugyanis a 30 napos felmondási idővel, az új helyen pedig a minimum 3 hónapos próbaidővel számolva, legalább 4 hónapig nem adható be az igénylés.
  • Elengedhetetlen feltétel még a megfelelő jövedelem igazolása
  • büntetlen előélet
  • köztartozás-mentesség.

3: Mi számít a hasznos alapterületnek? A lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségek alapterületének – a nettó alapterületnek csak azon része vehető figyelembe, ahol a belmagasság legalább 1,90 m – összege: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség. A számítás során nem lehet figyelembe venni a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét is.

4: Milyen ingatlanra vehető igénybe? A lakhatás feltételeinek megfelelő, az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel, amely rendelkezik legalább 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel.

Ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel –, továbbá fürdőhelyiséggel és WC-vel, közműves villamos energia szolgáltatással, egyedi fűtési móddal, közműves szennyvízelvezetéssel, vagy ha nincs a településen (településrészen) közműves szennyvízelvezetés, a szennyvíz tisztítása és elhelyezése egyedi szennyvízkezelő berendezéssel vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárggyal vagy időszakos tárolása egyedi zárt szennyvíztárolóban történik, és közműves ivóvíz-szolgáltatással, vagy ha a településen (településrészen) nincs közműves vízszolgáltatás, a telken ivóvíz minőségű vizet szolgáltató kút van.

Fotó: Pixabay

Forrás: MTI - Duna House

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Jézus szíve, a Mátra közepe és egyéb nyalánkságok, amit a CSOK újra divatba hozhat
2023.09.27. #eladóház #csok
Jézus szíve, a Mátra közepe és egyéb nyalánkságok, amit a CSOK újra divatba hozhat
2024-től nő a falusi CSOK, és a települések listája is módosul, ahol igényelhető. Ebben a részben Heves vármegye ingatlanpiacát nézzük át ebből a szempontból.
Mi történik Hajdú-Bihar vármegyében?
2023.09.23. #eladóház #ingatlaneladás #családiház #csok
Mi történik Hajdú-Bihar vármegyében?
2024-től nő a falusi CSOK, és a települések listája is módosul, ahol igényelhető. Hajdú-Bihar vármegyében 59 olyan település található, amelyek a felzárkóztatás érdekében rajta vannak a 2024-es falusi CSOK-listán. Nézzük, milyen az ottani ingatlankínálat!
Falusi CSOK-kal is eljuthatsz az ország legígéretesebb vármegyéjébe
2023.09.20. #ingatlaneladás #családiház #csok
Falusi CSOK-kal is eljuthatsz az ország legígéretesebb vármegyéjébe
2024-től nő a falusi CSOK, és a települések listája is módosul, ahol igényelhető. Most az ország legdinamikusabban fejlődő térségét vizsgálunk meg, ahova nyugatra jár az ország.
Ezeket a lehetőségeket kínálja a falusi CSOK Csongrád-Csanád vármegyében
2023.09.18. #ingatlaneladás #családiház #csok
Ezeket a lehetőségeket kínálja a falusi CSOK Csongrád-Csanád vármegyében
2024-től nő a falusi CSOK-ra felvehető összeg, és azon települések listája is módosul, ahol igényelhető. Mennyiben vonatkozik az új helyzet Csongrád-Csanád vármegyére?
A vármegye, ahol okos lokációval megnyerheted a CSOK-jackpotot
2023.09.16. #ingatlaneladás #családiház #csok
A vármegye, ahol okos lokációval megnyerheted a CSOK-jackpotot
Tóparti nyugalomra, fejlődő nagyvárosra, vagy éppen a Balaton közelségére vágysz? 2024-től nő a falusi CSOK által igényelhető támogatási összeg, és a települések listája is bővül, ahol igényelhető. Megnéztük, Fejér vármegyében mik a lehetőségek.
CSOK-paradicsom Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében
2023.09.07. #családiház #csok
CSOK-paradicsom Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében
2024-ben nagy változások várhatók a Családi otthonteremtési kedvezményt igénybevételével kapcsolatban, megnéztük, mennyiben érinti a falusi CSOK változása Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét?
„Bármit meg tudok csinálni”- mondja a nő, aki burkolóként és hegesztőként is bizonyított
2023.09.04. #építkezés #felújítás
„Bármit meg tudok csinálni”- mondja a nő, aki burkolóként és hegesztőként is bizonyított
Eleged van abból, hogy a szakember kijelenti, "majd a férjének elmondom"? Tóth Erika egyike azoknak a nőknek, akik nem a hétköznapi értelemben vett nőiesnek nevezett szakmában tevékenykedik. 2021 óta is több változás történt az életében: profilt váltott, és úgy tűnik a magánélete is révbe ért. Most a Hello, Otthon Magazin olvasóközönsége is megismerheti nem mindennapi történetét.
Már nem a Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete
2023.09.02. #építkezés #ingatlantörténelem
Már nem a Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete
Az új győztes Indiában épült meg egy olyan versenyben, aminek egyetlen komolyanvehető európai versenyzője a romániai parlament.
Privát Balaton-partért nagyobb ház - és kié a közvetlen vízpart a világban?
2023.08.28. #vízpart #építkezés
Privát Balaton-partért nagyobb ház - és kié a közvetlen vízpart a világban?
A vízpartok a legtöbb országban a legkeresettebb területek közé tartoznak, nemcsak a turisták, hanem az ingatlanvásárlók és a vállalkozók körében is. A víz közelébe vágyók lehetőségei ugyan országonként és vidékenként meglehetősen különbözőek, elsősorban a természeti adottságok, a jogi környezet és a helyi politika szándékai szerint, de jellemző, hogy a beach-ek, fövenyek, strandok felé közeledve sűrűsödnek a konfliktusok. Kié a part, ki és hogyan férhet hozzá? Néhány ország példája következik.