2024.03.27.Szerző: Bohus Péter #ingatlantörténelem #eladóház

Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?

Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?

Eladóvá vált az Esterházy Péter könyveiből is ismert csodálatos családi villa a III. kerületben. Dragomán György író számolt be erről a Facebookon, ahol a kommentek között összefogás indult, hogy megmentsék. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rómaifürdőn található ingatlant.


"Sok-sok évig volt egy boldog nagycsalád otthona" áll ebben az irodalomtörténeti jelentőségű ingatlanhirdetésben. EP könyveiből eléggé pontosan tudható, mennyire így volt ez. Én csak életemben egyszer jártam ott, egy születésnapon, felejthetetlenül szép alkalom volt. Az jut eszembe erről a hirdetésről, hogy amikor 2016-ban meghirdették Thomas Mann villáját Los Angelesben, abban se szerepelt semmilyen utalás arra, hogy kié is volt az a ház. De aztán a teljes német kulturális és politikai élet összefogott, és a villa mára alkotóház." - írja Dragomán György író azzal kapcsolatban, hogy eladósorba került Esterházy Péter író családi villája.

elado-csaladi-haz-budapest-iii-kerulet-romaifurdo-97820045-t6.webp III. ker. / Rómaifürdőn, csodálatos kertvárosi, zöld környezetben eladó egy kétszintes, jó beosztású családi ház, napfényes, tágas terekkel, szép kerttel, garázzsal - olvasható a tömör leírás a hirdetésben.

Dragomán említést tett a kommentek között Szántó Piroska - Vas István lakásmúzeumáról, ami "tíz éve zárva, évi 40 millió forintja nincs rá a szombathelyi önkormányzatnak". A poszt alatt lelkes beszélgetés alakult ki, és Vámos Miklós író is lelkes kommentben jelezte, támogatná a kezdeményezést, ami valamilyen hasznos társadalmi, kulturális intézményé kialakítására vonatkozik.

A hirdetés szerint a "ház egy fantasztikus hangulatú, - zöldellő növényekkel teli, 1188 négyzetméteres saroktelken található a Római Strandfürdő szomszédságában. Az épületet 1980-ban bővítették - a tetőtér beépítésével - jelenlegi méretére, melynek köszönhetően sok-sok évig volt egy boldog nagycsalád otthona.

A tetőtér beépítéséről szerencsére Esterházy egyik írásából részletesebb információk is rendelkezésre állnak, amit egy kommentelő is idézett A szavak csodálatos életéből: „A kérdésemre, hogy valami mennyibe kerül, azt mondja a tisztességes és hozzáértő kőművesmester – kolléga tehát –, hogy húszezer. Amin én azt értettem, hogy az a valami húszezerbe kerül; ha 19-et mondott volna, nem lett volna hozzáértő, ha 21-et, akkor nem lett volna tisztességes, 20 az ára, tehát 20-at mond, és majd annyit fizetek, ha tudok."

elado-csaladi-haz-budapest-iii-kerulet-romaifurdo-97820048-t6.webp

"Eltelt fél év. Már más ember voltam, arcomra váratlan árkokat vágott az idő, egy kelet-európai tetőtérbeépítés konok, kemény ideje. Ha ekkor hallottam: 20 – mert kérdezni már nem kérdeztem, megtanultam, hogy nem szabad, mindent, csak kérdezni nem –, szóval azt is tudtam, hogy ez a 20 sok mindent jelenthet, egyet biztos nem, hogy az a valami 20-ba kerül. Illetve még az is lehet, hogy annyiba. Az csak azt jelentette, hogy abban a helyzetben neki egy számot kellett mondani: 2, 3, 5, 7 vagy pí vagy 20. Vagyis: csak nyugalom, majd lesz valami főnök úr, én meg fogom csinálni, maga ki fogja fizetni, nem kell aggódni. 20.000: ez azt jelenti, hogy élünk, megvagyunk, és előbb-utóbb a tetőtér is készen lesz.”

A ház továbbá gondosan karbantartott, az elmúlt években a belső tereiben átalakításokat végeztek, "de nem mindenre kiterjedően, így az ingatlan állapota változó, beköltözés előtt felújítást igényel" - olvasható a hirdetésben.

elado-csaladi-haz-budapest-iii-kerulet-romaifurdo-97820040-t6.webp

Az ingatlan jegyzőkönyvszerűen:

  • (hasznos) alapterülete 200 négyzetméter (a garázs, a kazánház, a teraszok és az erkély nélkül számítva)
  • földszint: a lakótér 110 négyzetméter, 7 négyzetméter kazánház, 16 négyzetméter a garázs, a teraszok 32 négyzetméteresek
  • emelet: lakótér 90 négyzetméteres, az erkély 20 négyzetméter

Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Rejtett gyöngyszem Budapest szívében: fedezd fel a Tisztviselőtelepet!
2024.04.24. #eladólakás #ingatlantörténelem
Rejtett gyöngyszem Budapest szívében: fedezd fel a Tisztviselőtelepet!
A főváros VIII. kerületét, a Palotanegyedet, a Magdolna-negyedet és a Tisztviselőtelepet más-más ingatlankínálat jellemzi. Megnéztük az utóbbi területet, amelyet 140 éve álmodtak meg maguknak kis pénzű tisztviselők.
3 millió alatti ingatlanok a Dunántúlon
2024.04.17. #eladóház #ingatlantörténelem
3 millió alatti ingatlanok a Dunántúlon
Milyen esélyeid vannak, ha 3 millió forintod van, és ingatlant szeretnél vásárolni? Mutatunk néhány ingatlant a Dunántúlon, amik kész aranybányává fejlődhetnek egy türelmes és tettre kész tulajdonos kezei alatt. Jól sejted, ha úgy gondolod, hogy ezekre az ingatlanokra ráfér egy alapos felújítás. De pont ez a dolog szépsége: meglátni valamiben a lehetőséget, ami mellett mindenki más elmegy.
A legkülönlegesebb ingatlanok pompás környezetben, és eladó lett egy felszentelt templom
2024.04.17. #eladóház #ingatlantörténelem
A legkülönlegesebb ingatlanok pompás környezetben, és eladó lett egy felszentelt templom
A heti válogatásunkban hétről hétre hozzuk az újabb izgalmas ingatlanokat. A héten bekerült egy úszóház és egy felszentelt magántemplom is.
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
2024.04.14. #eladólakás #ingatlantörténelem
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
Békéscsaba legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek szerencsésen alakult a sorsa, hiszen eleve olyan korszakban épült, amikor már azon kívül is merültek fel szempontok a tervezésnél, hogy legyen négy fala és teteje, így jutott hely a kényelemnek és a mentális egészségnek is. Most a József Attila lakótelepet járjuk körbe ebben a cikkben.
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
2024.04.06. #eladóház #ingatlantörténelem
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
Több száz éves épületek tucatjai hevernek parlagon szerte az országban, amiket az idő, vagy valakik egyaránt kikezdtek, és erős fantázia szükséges ahhoz, milyen lehetett a volt - többnyire nemesi - lakóinak. Kúriák, kastélyok, amiket királyok, főnemesek adományoztak tovább a lojalitásért cserébe. Ezek a jobb sorsra érdemes építmények a gyökereinkre, a történelmünkre emlékeztetnek mindannyiunkat. Örökbefogadható kastélyokat mutatunk.
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
2024.04.03. #eladóház #ingatlantörténelem
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
Lehetőségek végtelen sora nyílik meg ezzel a 11 szobával. A képzeletnek csak szigorú cash flow szabhat határt. Mindenesetre, ha az a terv, hogy befektetsz egy ingatlanba, akkor tudunk mutatni hozzá egy nagyszerű helyszínt, egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlannal. Sőt arra is adunk ötleteket, hogy mi mindent alakíthatsz ki belőle.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
2024.03.06. #luxusingatlan #ingatlantörténelem
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
Heti válogatásunkban a legkülönlegesebb ingatlanokat mutatjuk be hétről hétre. Helyet kapott többek között a Nemzeti Bank egykori épülete Sopronban, és egy szecessziós villaház is Budakeszin.