2024.04.10.Szerző: OTP Otthon #ingatlanvásárlás #finanszírozás #lakáshitel

Melyik hitel éri meg jobban, a fix vagy a változó kamatperiódusú?

Melyik hitel éri meg jobban, a fix vagy a változó kamatperiódusú?

Az idén többen készülnek hitelt felvenni ingatlan vásárlásához, mint 2023-ban. Nagy kérdés, hogy mennyi időtávra és milyen havi törlesztőrészletet kell visszafizetni, ehhez előbb arra érdemes megkeresni a választ, hogy fix, kiszámítható, vagy változó kamatozású kölcsönhöz folyamodj. Ebben a cikkben azt járjuk körül, hogy milyen hitelkonstrukcióban érdemes gondolkodni.


Ha megkérdeznénk az utca emberét, hogy szerinte melyik a legjobb kölcsön, feltehetően azt mondaná, hogy az, amelyiknél a legkevesebb összeget kell havonta visszafizetni. Logikus válasznak tűnik, holott a kérdés nem ennyire egyszerű: "A legalacsonyabb kamatláb alkalmazása okosnak tűnhet, tekintve, hogy mennyi kamatot fizet a jelzáloghitel futamideje alatt. De vannak esetek, amikor a legalacsonyabb díjtétel kiválasztása nem feltétlenül a legértelmesebb. A legalacsonyabb kamatnál sokkal fontosabb, hogy a helyzetének megfelelő jelzálogkölcsönt kapjon – és egy hitelezőt, aki segít ebben" - fogalmazta meg egy amerikai online igénylést biztosító jelzáloghitelező bank, hogy milyen az ideális konstrukció.

A kölcsönigényléshez ugyanis egy kicsit önmagadat is ismerned kell. Nem elég csak azt megmondani, hogy éppen milyen helyzetben vagy, hanem azt is tekintetbe kell venned, hogy mikor érzed magad jobban: hosszú távú, biztonságra törekvő személyiség vagy, esetleg olyan, aki nem fél kockáztatni, mert úgy többet nyerhet?

Biztonság vs. kockázat

Amikor hitelt veszel fel, lehetőséged van kiválasztani, hogy milyen konstrukcióban törleszted a kölcsönt. Lehet fix kamatozású és olyan, aminél

5, illetve 10 éves kamatperiódus szerint változik a törlesztőrészlet. Magyarul, öt, illetve tíz év múlva, az akkori piaci helyzet és hozamkörnyezet határozza majd meg, hogy lefelé vagy fölfelé változik-e a kamat és a törlesztőrészlet. Tehát pozitív, vagy akár negatív irányú is lehet a változás, nagyot nyerhetsz, de bukhatsz is ezzel. Hogy a kamatok majd évek múlva hogyan változnak, azt a szerződéskötéskor nem tudhatod és nincs is ráhatásod. A módosítás napja adott, sem előbb, sem utóbb, pontosan az 5, illetve a 10 éves kamatperiódus napján bekövetkezik.

shutterstock_2386260159.jpg

A kamatperiódus változásának napjáról és magáról a kamatváltozásról 90 nappal annak bekövetkezése előtt tájékoztatást küld a bankod, amit lehetőséged van visszautasítani is, de ebben az esetben vissza kell fizetnied a forduló napjáig a teljes tartozást. Ez lehet hitelkiváltás is, ami viszont meglehetősen macerás, új igénylésre van szükség, új dokumentumokra, továbbá a bankba személyesen be kell menned legalább a szerződéskötés miatt, valamint felmerülnek további költségek is, mint például a közjegyző.

A végig fix kamatozású kölcsönök esetén viszont kiszámíthatóságot kapsz, mert biztosan nem emelkedik a kamat. Az OTP Banknál, ezzel szemben biztosan csökkenhet, ha egy egyszeri kamatcsökkentési szolgáltatással veszed igénybe a kölcsönt. Ezzel a szolgáltatással egyszeri alkalommal lehetőséged van csökkentést kérni, akkor, amikor azt szeretnéd. Ez egy ingyenes szolgáltatás, csak egy kérelemre van szükség, semmilyen utánajárás, macera, extra dokumentumok beszerzésére nincs szükség, ezért meglehetősen kényelmes. Az egyszeri kamatcsökkentés a futamidő 11. évétől kérhető.

Melyik érheti meg jobban?

Az idei évben megindult a bérrendezés, jelentősen emelkedtek a fizetések, ami egy változatlan kamatozású kölcsönnél azt jelenti, hogy az emelkedő fizetés egyre kisebb hányadát terheli a fix részlet.

A végig fix kamatozású kölcsön esetén biztosra mehetsz, hogy nem fognak megnőni a törlesztőrészletek.

Mivel a fix és a kamatperiódussal rendelkező kölcsön törlesztőrészletei között ma nincs érdemi különbség, akkor miért kockáztatnál? Ki gondolta volna korábban,hogy még az 5 éves kamatperiódusú kölcsönöknél is ilyen szinten megemelkednek a kamatok, mint az elmúlt években? Ezt jelenleg még elfedi a Kamatstop, de csak átmeneti ideig, ami sokakat tölthet el aggodalommal.

A havi törlesztőrészletben körülbelül naponta egy gépi kávé ára a különbség. Hogy a te élethelyzetedben, hogyan éri meg a legjobban, abban kérd az OTP Bank szakértőinek a segítségét!

Illusztráció: Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 241 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Felkészültél már a házad korszerűsítésére? Start előtt egymillió ház
2024.06.06. #finanszírozás #lakáshitel
Felkészültél már a házad korszerűsítésére? Start előtt egymillió ház
A júniusra bejelentett otthonfelújítási program csúszása sokaknak adhatja vissza az esélyt, hogy éljenek a lehetőséggel, hiszen a becslések szerint több, mint egymillió olyan régi családi ház akad az országban, aminek az energetikai korszerűsítésére felhasználható az európai uniós forrású támogatás. Az új lehetőség sok szempontból eltér az előzőtől, ezért is érdemes még az indulása előtt felkészülni, tájékozódni és beszerezni a szükséges információkat.
Az állami támogatásokat így lehet a legelőnyösebben felhasználni
2024.05.10. #finanszírozás #csok
Az állami támogatásokat így lehet a legelőnyösebben felhasználni
Az év elejétől elérhető, megújult állami támogatások és hitelek iránti élénk érdeklődést jól mutatja, hogy az OTP Banknál az idén, április közepéig közel 1500 család igényelte az új falusi CSOK támogatást, 1600 pedig CSOK Plusz hitel iránti igényt. Mostantól még kedvezőbb lehetőséget kínálnak a falusi CSOK-igénylőknek, akik az államilag támogatott megoldások előnyeit kihasználva a korábbinál egyszerűbben szeretnének nagyobb összeghez jutni lakáscéljaik megvalósításához.
Hogyan gyorsítsd fel a lakáshiteledet? - 5+1 tipp
2024.05.07. #ingatlanvásárlás #lakáshitel
Hogyan gyorsítsd fel a lakáshiteledet? - 5+1 tipp
Aki ingatlanvásárláshoz kölcsönt vesz fel, annak az egyik legfontosabb szempontja, hogy mennyire gördülékeny a hitelelbírálás folyamata. Ezt a gördülékenységet segítik elő azok az ingyenesen kérhető szolgáltatások, értékbecslések, amelyek jóvoltából nemcsak egy héttel is lerövidülhet a folyamat, hanem szinte kockázatmentessé tehető a lakásvásárlás. Mutatjuk, mire van ehhez szükség.
Megduplázódott a fővárosi első lakást vásárlók aránya
2024.04.17. #ingatlanvásárlás #finanszírozás
Megduplázódott a fővárosi első lakást vásárlók aránya
Minden ötödik ingatlant első lakásnak vásároltak 2024 első negyedévében. Majdnem minden harmadik szerződéskötés budapesti lakásra vonatkozott, de Pest és Bács-Kiskun vármegye is népszerű az első lakásukat vásárlók körében.
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
2024.04.09. #finanszírozás #felújítás
Kelet-Magyarországon segíthet a legjobban az új állami felújítási program
Újabb felújítást segítő állami támogatást jelentett be a kormány. Azok kaphatnak a 108 milliárd forintot elérő keretösszegből, akik 1990 előtt épült, gázfűtésű családi házuk energetikai korszerűsítését határozzák el. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg az összes eladó családi ház harmadát érintheti a pályázat.
Így lehet Budapest környékén házad 30 millió forintért
2024.04.05. #ingatlanvásárlás #finanszírozás
Így lehet Budapest környékén házad 30 millió forintért
2024-ben a budapesti agglomerációt javasolják az otthonkeresőknek az ingatlanügynökségi munkatársak, mivel nagy kínálatból, már olcsóbb hitellel, és még az áremelkedés újraindulásának elején vásárolhatnak.
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
2024.04.03. #ingatlanvásárlás #vízpart
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
Egyre többen élnek életvitelszerűen a Budapestről kevesebb, mint egy óra autóútra lévő tónál. A Velencei-tó ingatlankínálatát böngészve kiderül, mi a különbség a Balaton és Agárd között.
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
2024.04.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
Márciusában 11 046 lakóingatlant sikerült értékesíteni a Duna House tranzakciószámbecslése szerint, ami ötven százalékkal jobb első negyedévet jelent, mint a tavalyi.
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
2024.04.01. #ingatlanvásárlás #tippektrükkök
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
Így szerezhetsz magadnak értékes énidőt a gyógyfürdőn, az edzőtermen és a szórakozóhelyen kívül.