2024.02.05.Szerző: Árgyelán Dorina #energiahatékonyság #fenntarthatóság

Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?

Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?

A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!


Irritálóan hangos

Az egyik leggyakrabban felvetett téma a hőszivattyúk kültéri egységének a zajossága. Lakókörnyezetben szabályozva van, hogy mennyire élhetünk hangosan, és külön meg vannak határozva a nappali és külön az éjszakai értékhatárok. A hőszivattyú működésével járó folyamatos zaj is kellemetlen, de sokkal inkább a hosszú időn át fennálló zajszennyezés-kitettség miatt kialakuló következményeket figyelembe véve aggasztó.

Koncentrációs zavar, állandó fáradtságérzet, de ennél komolyabb problémák is felléphetnek. Azok, akik tartósan 75 dB feletti tartományú zajforrás mellett élnek, halláskárosodást szenvedhetnek. Ez a 75 decibel a körúti autóforgalom alsó szintje.

Mit lehet tenni, ha hangos a hőszivattyú?

Többféle gyártmányhoz lehet hozzájutni: az olcsó anyagokból, nagy sebességgel működő ventilátoros és a lassabban működő, szigetelt gépek közül inkább a magas minőségű készülékben érdemes gondolkozni, mert esélyesebb, hogy csendesen üzemelnek.

Ha újépítésű, hőszivattyús ingatlant vásárolsz, akkor tájékozódj a hőszivattyú gyártójáról, és az is hasznos, ha egy hivatalos zajszintmérővel felszerelkezel, elmész a helyszínre és működés közben leteszteled. Így nem csak azt tudhatod meg, hogy a kültéri egység a hatértéken belül dolgozik-e, hanem, hogy kellő távolságba, megfelelő körülményeket biztosítva történt-e a telepítése.

Amennyiben te nem hallod, de a szomszédod panaszkodik, hogy a gép hangos, megoldás lehet egy zajcsökkentő fal építése.

Ebben az újépítésű projektben még van lehetőséged egyeztetni a hőszivattyúval kapcsolatban elado-sorhaz-tatabanya-98547116-t1.webp

130 nm-es a ház, kétszintes, BB energia besorolású. Milyen hőszivattyút vegyek?

Elképesztően sok hasonló kérdés kering az interneten. Van olyan is, aki a paramétereket sem tartja kellően fontosnak, csak a hőszivattyú gyártóját, holott pont ugyanennyi idő és energia egy hozzáértő szakértőnek feltenni ezt a kérdést, aminek feltehetőleg nagyobb haszna is van, mint laikusokkal teli csoportokban érdeklődni.

Ennyi adat az induláshoz jó, de ezeken kívül is még néhányra szüksége lesz a szakembernek. Például, hogy mekkora hőveszteséget kell a hőszivattyúnak pótolnia. Abból az épület adottságai és a család szokásainak figyelembevételével meg lehet állapítani, hogy mekkora teljesítményű berendezésre van szükség.

A további finomítások, hogy ezt milyen típusú, illetve milyen gyártmányú hőszivattyúval lehet elérni, csak ezután következhetnek.

Pompás energetikai adottságokkal rendelkezik ez a nagytétényi ház elado-csaladi-haz-budapest-xxii-kerulet-nagyteteny-99153966-t1.webp

Mikor térül meg a hőszivattyúba befektetett összeg?

És megtérül-e egyáltalán? Mint minden fűtésrendszert, a hőszivattyút is 25-30 éves működésre tervezték. Ez ideálisnak tűnik, még úgy is, hogy a bekerülési költsége a legolcsóbb változatnak is több millió forint.

Viszont a megtérülés kiszámításához ennyi adat nem elég. Ahhoz, hogy a berendezés élettartama elérje vagy megközelítse a maximumot, évente egyszeri karbantartás szükséges.

A megfelelő rendszer egy dolog, a szakértő telepítés meg egy másik. Önmagában attól, hogy a hőszivattyús rendszer ilyen vagy olyan márkájú, nem feltétlenül hozza az elvártakat. A hosszú élettartamhoz, az optimális működéshez hozzáértő beépítésre és beállításokra is szükség van. Ezért olyan kivitelezőt érdemes keresni, aki minimum 3 év garanciát vállal a saját munkájára.

Nem elhanyagolható tényező a rendszer energiafogyasztása, ami függ a kifogástalan kiépítéstől és a karbantartástól. Az igényelhető kedvezményes H tarifával csökkenthető a rezsiköltség.

Sokan napelemrendszerrel kombinálják, így a hőszivattyú energiaigényét is – a többi áramfelhasználás mellett – ez biztosíthatja. Ezen információk birtokában lehet nekiülni matekozni, hogy összességében mennyi idő alatt térül meg a beruházás.

Napelemmel kombinálva minimális lehet a rezsiköltség elado-ikerhaz-debrecen-lencztelep-97130539-t1.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 159 157 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
2024.07.08. #energiahatékonyság #okosotthon
Chameleon: minél nagyobb tömegnek adjunk új funkciót, ami megkönnyíti az életet
Okosotthon nélkül egy új ingatlan ma már elképzelhetetlen, és a régebbi épületeknél is egyre népszerűbb az otthonok felokosítása. Hogy milyen előnyei vannak, milyen lehetőségeket nyújt egy ilyen intelligens rendszer, arról a legnagyobb magyarországi okosotthon cég vezetője beszélt. A már külföldön is terjeszkedő Chameleon okosotthonrendszer-fejlesztései a mindennapjaink jövőjébe engednek bepillantást.
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
2024.07.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök #konyha
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
Biztosan fogyasztható még az a csirkemell a fagyasztó alján? És mi a helyzet a szójaszósszal, ami, ki tudja, mióta figyel a frigóban? Most megtudod, hogy még főzhetsz-e belőlük vacsorát.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
2024.06.30. #eladólakás #energiahatékonyság
Hány beltéri egység kell a klímádhoz, hogy hűvös legyen a lakás?
Elég volt a katlanná melegedett lakásból és beszerelteted életed első klímáját? Pontosan milyet is? Hányat és hova? Ebben a cikkben adunk egy kis rálátást, hogy hány beltéri egységre lehet szükséged.
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
2024.06.22. #felújítás #családiház #energiahatékonyság
Három tipp, hogy hogyan kerüld el az energetikai katasztrófát a kockaházadban
Bár elsőre nem tűnik könnyűnek egy régivágású kockaház (értsd: Kádár-kocka) energetikai felújítása, ám az egyáltalán nem is megvalósíthatatlan. Ráadásul még ingatlanunk értékét is jelentősen növelhetjük vele.
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
2024.06.20. #újépítésű #energiahatékonyság
Kijevtől Németországig tízezrek elégedettek vele - Budapestre érkeztek ezek a kedvezményes lakások
Van, aki régóta kacérkodik azzal a gondolattal, hogy új otthont vásárolna egy jó környéken, esetleg befektetés céljából keres lakást, de nem érdemes sokáig habozni, mert azok a kelendő, modern ingatlanok, amelyek minden igényt kielégítenek, illetve amelyeket gyorsan és megfelelő áron bérbe is lehet adni, nagyon gyorsan gazdára találnak. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a lakás vonzó környéken legyen, ami otthonos és idővel az értéke is növekszik.
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
2024.06.16. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
Évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztunk el világszerte, ez a legkelendőbb gyümölcs az összes többi közül. Lehet sárga, zöld, sőt akár piros, ami sokkal egészségesebb és finomabb a másik két fajtához képest. Ám mielőtt a banánhéjat a kukába dobnád, tedd félre, mert egy igazi csodaszer, amit az otthonodban is felhasználhatsz!
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
2024.06.14. #lakberendezés #fenntarthatóság
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
Nézd meg a padlót, és válaszd ki a kamrából, konyhából vagy fürdőszobai szekrényből azt a terméket, amivel biztosan dolgozhatsz! Mindig a padlótípushoz kell a terméket kiválasztani, de mit tegyél a vízbe, hogy sokáig tiszta és jó illatú maradjon a padló?
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
2024.06.12. #újépítésű #energiahatékonyság
Duna-part, szabadság, otthon: páratlan élmények a Marina Cityben
A jövő városa épül a pesti Duna-parton: a lakások a folyóra és a budai hegyekre kínálnak örök panorámát, 90 000 négyzetméternyi autómentes zöldterület ölelésében.