2024.02.05.Szerző: Árgyelán Dorina #energiahatékonyság #fenntarthatóság

Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?

Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?

A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!


Irritálóan hangos

Az egyik leggyakrabban felvetett téma a hőszivattyúk kültéri egységének a zajossága. Lakókörnyezetben szabályozva van, hogy mennyire élhetünk hangosan, és külön meg vannak határozva a nappali és külön az éjszakai értékhatárok. A hőszivattyú működésével járó folyamatos zaj is kellemetlen, de sokkal inkább a hosszú időn át fennálló zajszennyezés-kitettség miatt kialakuló következményeket figyelembe véve aggasztó.

Koncentrációs zavar, állandó fáradtságérzet, de ennél komolyabb problémák is felléphetnek. Azok, akik tartósan 75 dB feletti tartományú zajforrás mellett élnek, halláskárosodást szenvedhetnek. Ez a 75 decibel a körúti autóforgalom alsó szintje.

Mit lehet tenni, ha hangos a hőszivattyú?

Többféle gyártmányhoz lehet hozzájutni: az olcsó anyagokból, nagy sebességgel működő ventilátoros és a lassabban működő, szigetelt gépek közül inkább a magas minőségű készülékben érdemes gondolkozni, mert esélyesebb, hogy csendesen üzemelnek.

Ha újépítésű, hőszivattyús ingatlant vásárolsz, akkor tájékozódj a hőszivattyú gyártójáról, és az is hasznos, ha egy hivatalos zajszintmérővel felszerelkezel, elmész a helyszínre és működés közben leteszteled. Így nem csak azt tudhatod meg, hogy a kültéri egység a hatértéken belül dolgozik-e, hanem, hogy kellő távolságba, megfelelő körülményeket biztosítva történt-e a telepítése.

Amennyiben te nem hallod, de a szomszédod panaszkodik, hogy a gép hangos, megoldás lehet egy zajcsökkentő fal építése.

Ebben az újépítésű projektben még van lehetőséged egyeztetni a hőszivattyúval kapcsolatban elado-sorhaz-tatabanya-98547116-t1.webp

130 nm-es a ház, kétszintes, BB energia besorolású. Milyen hőszivattyút vegyek?

Elképesztően sok hasonló kérdés kering az interneten. Van olyan is, aki a paramétereket sem tartja kellően fontosnak, csak a hőszivattyú gyártóját, holott pont ugyanennyi idő és energia egy hozzáértő szakértőnek feltenni ezt a kérdést, aminek feltehetőleg nagyobb haszna is van, mint laikusokkal teli csoportokban érdeklődni.

Ennyi adat az induláshoz jó, de ezeken kívül is még néhányra szüksége lesz a szakembernek. Például, hogy mekkora hőveszteséget kell a hőszivattyúnak pótolnia. Abból az épület adottságai és a család szokásainak figyelembevételével meg lehet állapítani, hogy mekkora teljesítményű berendezésre van szükség.

A további finomítások, hogy ezt milyen típusú, illetve milyen gyártmányú hőszivattyúval lehet elérni, csak ezután következhetnek.

Pompás energetikai adottságokkal rendelkezik ez a nagytétényi ház elado-csaladi-haz-budapest-xxii-kerulet-nagyteteny-99153966-t1.webp

Mikor térül meg a hőszivattyúba befektetett összeg?

És megtérül-e egyáltalán? Mint minden fűtésrendszert, a hőszivattyút is 25-30 éves működésre tervezték. Ez ideálisnak tűnik, még úgy is, hogy a bekerülési költsége a legolcsóbb változatnak is több millió forint.

Viszont a megtérülés kiszámításához ennyi adat nem elég. Ahhoz, hogy a berendezés élettartama elérje vagy megközelítse a maximumot, évente egyszeri karbantartás szükséges.

A megfelelő rendszer egy dolog, a szakértő telepítés meg egy másik. Önmagában attól, hogy a hőszivattyús rendszer ilyen vagy olyan márkájú, nem feltétlenül hozza az elvártakat. A hosszú élettartamhoz, az optimális működéshez hozzáértő beépítésre és beállításokra is szükség van. Ezért olyan kivitelezőt érdemes keresni, aki minimum 3 év garanciát vállal a saját munkájára.

Nem elhanyagolható tényező a rendszer energiafogyasztása, ami függ a kifogástalan kiépítéstől és a karbantartástól. Az igényelhető kedvezményes H tarifával csökkenthető a rezsiköltség.

Sokan napelemrendszerrel kombinálják, így a hőszivattyú energiaigényét is – a többi áramfelhasználás mellett – ez biztosíthatja. Ezen információk birtokában lehet nekiülni matekozni, hogy összességében mennyi idő alatt térül meg a beruházás.

Napelemmel kombinálva minimális lehet a rezsiköltség elado-ikerhaz-debrecen-lencztelep-97130539-t1.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők
2024.02.22. #energiahatékonyság
Kielemezte az OTP az állami családtámogatás kedvezményeket: így döntöttek az igénylők
Az OTP Bank megvizsgálta, hogy az eredetileg családtámogatási eszközként bevezetett CSOK és falusi CSOK támogatások esetében milyen mértékben valósultak meg olyan fejlesztések, amelyek egyébként energiamegtakarítást eredményeztek.
Hogyan használd a mesterséges intelligenciát a lakásod megtervezéséhez?
2024.02.20. #eladólakás #energiahatékonyság
Hogyan használd a mesterséges intelligenciát a lakásod megtervezéséhez?
Amióta 2022 őszén az OpenAI piacra dobta a ChatGPT, azóta számos olyan kiegészítőt integráltak, amivel akár böngészni tud a neten és képeket is alkothat. Akár egy bonyolult excel táblázatot is képes kezelni, vagy egy több száz oldalas dokumentumot tud összefoglalni pár perc leforgása alatt. Ismerd meg, hogyan veheted hasznát a lakásod megtervezésénél!
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
2024.02.11. #eladóház #fenntarthatóság
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
A szárazság már nem csak a nyári kánikula idején okoz gondot az Alföldön. Új fogalom került be a köztudatba, a téli aszály. A klímaváltozás mellett az emberi beavatkozások is hatással vannak a kedvezőtlen folyamatra. Nagyjából a hetvenes évek felé figyeltek fel a jelenségre, ami azóta még szembetűnőbb változásokat hozott. Eltűnhet a víz az Alföldről?
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
2024.02.09. #kertészet #fenntarthatóság
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
2024.02.03. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Tiszta légzés otthon: útmutató a levegőminőség javításához
Az otthoni tiszta levegő nagyon fontos, ezért mutatunk három trükköt és pár hozzájuk tartozó iránymutatást, amiket érdemes betartanod.
4+2 funkció, amiért imádjuk a szárítógépeket
2024.01.28. #tippektrükkök #energiahatékonyság
4+2 funkció, amiért imádjuk a szárítógépeket
A háztartási gépek létének egyik oka, hogy komfortosabbá teszik az otthont, de például a szárítógépek ennél ma már jóval többet nyújtanak. Megnéztük, hogy milyen energiahatékonysági szempontokat alkalmaznak ezeknek a gépeknek a fejlesztésénél.
5 tévhit a napelemekről – és az igazság
2024.01.20. #eladólakás #energiahatékonyság
5 tévhit a napelemekről – és az igazság
Amint megjelenik egy újdonság a piacon, azonnal lesznek olyanok, akik csak a hibát látják benne. Így volt ez a napelemmel is. Mivel a tájékozódás során elsősorban az internetet hívjuk segítségül - könnyen előfordulhat, hogy a félinformációk miatt lebeszéled magad egy kedvező beruházásról. Hoztunk 5 olyan gyakori téves információt, amit lehet, hogy eddig te is rosszul tudtál a napelemekről.