2024.02.09.Szerző: Árgyelán Dorina #kertészet #fenntarthatóság

Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!

Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!

Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!


Telepíts most madárlakot, hogy 50 év múlva is legyen hol élned

Miért nem raknak fészket maguknak a madarak? Raknának ők, de a viszonyok jelentősen megváltoztak az utóbbi évtizedekben. Azok az idősebb fákból álló erdők, amik ideális madárodúként szolgáltak, a helytelen erdőgazdálkodás következményeként eltűntek. Ennek következtében sokkal kisebb területen kell több egyednek osztoznia. Ami megnöveli az egyes fajokra jelentő veszélyt is.

Madarakra is veszélyes a rovarirtás?

Az MME évek óta hangsúlyozza, hogy a kémiai rovarirtás komolyan befolyásolja a tápláléklánc többi tagjának életét is, ideértve például a madarakat, akik szintén elpusztulhatnak az idegrendszert támadó vegyszer hatására. Azt már sikerült elérni, hogy védett területen csak biológiai módon lehessen védekezni a szúnyogok és egyéb rovarok ellen.

A következő szint az lenne, hogy a helyi önkormányzatok is nagyobb tudatossággal rendeljék meg a településükön a szúnyoggyérítést. Lakott területen ugyanis egyelőre legális a kémiai szer használata.

Felelős madártartás

DIY vagy vásárolt madáretetők használata néhány évtizede még csak egy jópofa dolog volt, hogy a kisgyermekes családok a természet, állatok szeretetére neveljék a csemetét, ma már külön edukálni kell erre a lakosságot, mert a teljes ökoszisztéma felborul, ha kipusztulnak a madaraink.

Azokat a madarakat, amik nem repülnek el melegebb tájra, nem kell félteni télen sem a táplálékhiánytól. Amikor érzékelik, hogy fogyóban van az élelem, azonnal tovább állnak. Ezeknek a madaraknak bőven elég, ha csak egy kis apró odút biztosítunk, ahová behúzódhat például eső vagy erős szél elől.

Az ideális odú – madárszemmel

Ha van benned egy kis affinitás, akkor saját magad is készíthetsz üres tejes vagy folyékony mosószeres flakonból, PET palackból búvóhelyet. Némi barkácsolással igazán autentikus hajlékot is varázsolhatsz. Ha te állsz neki, akkor ügyelj a megfelelő alapanyag használatra, szigetelésre, illetve, hogy a festék vagy lakk, amivel lekened természetes összetevőket tartalmazzon. Fontos, hogy a tető nyitható és ferde legyen, mert így egyszerűen tisztán tartható és nem teszi tönkre az eső.

Az odúköltő madaraink azonban nem egységes odúkat preferálnak, ahogy mi emberek is különböző otthonokban érezzük jól magunkat. Annak megfelelően vásárolj madárházat, hogy milyen fajták élnek a környezetedben.

Nézd meg a videónkat, amelyet a madárodúkról készítettünk.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
2024.02.12. #kertészet #dekor
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
Az illatos növény csökkenti a stresszt, enyhíti a légúti problémákat és növeli az energiaszintet – csak, hogy gyorsan meggyőzzünk az előnyeiről. Mi mást is mutathatnánk, ha nem olyan ingatlanokat, amelyeknél már ráéreztek az eukaliptusz előnyeire, még ha más formában is.
Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!
2024.02.11. #kertészet #tippektrükkök
Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!
Elsőre kissé furán hat a neve annak a bórvegyületnek, ami nátrium-tetraborát vagy dinátrium-tetraborát néven is ismert. Azonban nem csak az elnevezése különleges, hanem az is, hogy mennyi mindent megtisztíthatsz vele a lakásban. Ebben a cikkben felhívjuk a figyelmet a veszélyeire, és megmutatjuk, hol lehet hasznos.
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
2024.02.11. #eladóház #fenntarthatóság
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
A szárazság már nem csak a nyári kánikula idején okoz gondot az Alföldön. Új fogalom került be a köztudatba, a téli aszály. A klímaváltozás mellett az emberi beavatkozások is hatással vannak a kedvezőtlen folyamatra. Nagyjából a hetvenes évek felé figyeltek fel a jelenségre, ami azóta még szembetűnőbb változásokat hozott. Eltűnhet a víz az Alföldről?
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
2024.02.05. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!
Így tartsd életben téli árvácskákat!
2024.01.29. #ingatlaneladás #kertészet
Így tartsd életben téli árvácskákat!
Rengeteg örömet tud adni a leginkább lilában, sárgában, fehérben, pirosban vagy rózsaszínben tündöklő virág, ha megfelelően gondozod. Ebben a cikkben a megfelelő gondozást mutatjuk be.
Az elfoglalt férj alteregója, aki pontos és akkor csinálja meg a munkát, amikor megígéri
2024.01.27. #kertészet #barkácsolás
Az elfoglalt férj alteregója, aki pontos és akkor csinálja meg a munkát, amikor megígéri
Nézted már napokig, hetekig, aztán hónapokig a csöpögő csapokat? A leszakadt függönykarnist? Ahogy megfogalmazódnak bennem a kérdések, tudom, hogy - az interjúig - biztosan nem kapok rájuk választ, így egy kicsit olyan érzésem van, mintha a férjemmel beszélgetnék. Remekül hozza a Pótférj, azaz Urbanovich András még ezt a vonalat is. Ki az a Pótférj és mit is csinál pontosan?