2024.02.09.Szerző: Árgyelán Dorina #kertészet #fenntarthatóság

Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!

Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!

Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!


Telepíts most madárlakot, hogy 50 év múlva is legyen hol élned

Miért nem raknak fészket maguknak a madarak? Raknának ők, de a viszonyok jelentősen megváltoztak az utóbbi évtizedekben. Azok az idősebb fákból álló erdők, amik ideális madárodúként szolgáltak, a helytelen erdőgazdálkodás következményeként eltűntek. Ennek következtében sokkal kisebb területen kell több egyednek osztoznia. Ami megnöveli az egyes fajokra jelentő veszélyt is.

Madarakra is veszélyes a rovarirtás?

Az MME évek óta hangsúlyozza, hogy a kémiai rovarirtás komolyan befolyásolja a tápláléklánc többi tagjának életét is, ideértve például a madarakat, akik szintén elpusztulhatnak az idegrendszert támadó vegyszer hatására. Azt már sikerült elérni, hogy védett területen csak biológiai módon lehessen védekezni a szúnyogok és egyéb rovarok ellen.

A következő szint az lenne, hogy a helyi önkormányzatok is nagyobb tudatossággal rendeljék meg a településükön a szúnyoggyérítést. Lakott területen ugyanis egyelőre legális a kémiai szer használata.

Felelős madártartás

DIY vagy vásárolt madáretetők használata néhány évtizede még csak egy jópofa dolog volt, hogy a kisgyermekes családok a természet, állatok szeretetére neveljék a csemetét, ma már külön edukálni kell erre a lakosságot, mert a teljes ökoszisztéma felborul, ha kipusztulnak a madaraink.

Azokat a madarakat, amik nem repülnek el melegebb tájra, nem kell félteni télen sem a táplálékhiánytól. Amikor érzékelik, hogy fogyóban van az élelem, azonnal tovább állnak. Ezeknek a madaraknak bőven elég, ha csak egy kis apró odút biztosítunk, ahová behúzódhat például eső vagy erős szél elől.

Az ideális odú – madárszemmel

Ha van benned egy kis affinitás, akkor saját magad is készíthetsz üres tejes vagy folyékony mosószeres flakonból, PET palackból búvóhelyet. Némi barkácsolással igazán autentikus hajlékot is varázsolhatsz. Ha te állsz neki, akkor ügyelj a megfelelő alapanyag használatra, szigetelésre, illetve, hogy a festék vagy lakk, amivel lekened természetes összetevőket tartalmazzon. Fontos, hogy a tető nyitható és ferde legyen, mert így egyszerűen tisztán tartható és nem teszi tönkre az eső.

Az odúköltő madaraink azonban nem egységes odúkat preferálnak, ahogy mi emberek is különböző otthonokban érezzük jól magunkat. Annak megfelelően vásárolj madárházat, hogy milyen fajták élnek a környezetedben.

Nézd meg a videónkat, amelyet a madárodúkról készítettünk.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 158 009 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
2024.07.22. #fenntarthatóság #okosotthon
Ennél zöldebb nem lesz a magyar ingatlanpiacon
Budapest emblematikusabb lakóépületfejlesztései a XIII. kerülethez kötődnek, közülük is a leglátványosabbnak a Marina-part számít, ahol az épülő lakásoknál és társasházaknál az energiahatékonyság legalább akkora súllyal bír, mint az élhetőség. Hogy ez a két kulcsfontosságú szempont hogyan tud szorosan kapcsolódni egymáshoz, annak jelképe a River Life lakópark. Nem magasodik bántóan a gyönyörű és ritka adottságokkal bíró öböl fölé, hanem szinte belesimul a környezetébe, szimbiózist alkot vele. Mutatjuk, hogyan.
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
2024.07.20. #fenntarthatóság #energiahatékonyság
Miért fontos a mosógép rendszeres tisztítása?
A háztartási berendezések is igénylik a törődést, csakúgy mint a növények. Igaz, beszélni ugyan nem kell hozzájuk, de nekik is vannak igényeik, amikre erősen ajánlott odafigyelni. A gépek esetében sem működik a végtelen kizsákmányolás; ha nem törődsz velük, akkor jóval hamarabb felmondják a szolgálatot. Bár most a mosógépé a főszerep, de a javaslatokat a többi háztartási eszközre is vonatkoztathatod.
Vodkával a jó illatú otthonért?
2024.07.19. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Vodkával a jó illatú otthonért?
A finom illatok mellett tisztaságot is varázsolhatsz az átlátszó rövid itallal, de még számos dolgot bevethetsz a kellemetlen szagok ellen.
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
2024.07.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök #konyha
Mennyi ideig tárolhatod az ételeket a hűtőben?
Biztosan fogyasztható még az a csirkemell a fagyasztó alján? És mi a helyzet a szójaszósszal, ami, ki tudja, mióta figyel a frigóban? Most megtudod, hogy még főzhetsz-e belőlük vacsorát.
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
2024.07.01. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
A hatékony és okos fűtés receptje a hajdutól
A gázkazán hőszivattyú hozzáadásával a jó receptje a kis üzemeltetési költségű, de nagy üzemeltetési biztonsággal rendelkező, nem túl nagy beruházási igényű, hagyományos építésű – de a vonatkozó előírásoknak megfelelő – ház gépészetének.
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
2024.06.16. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
Évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztunk el világszerte, ez a legkelendőbb gyümölcs az összes többi közül. Lehet sárga, zöld, sőt akár piros, ami sokkal egészségesebb és finomabb a másik két fajtához képest. Ám mielőtt a banánhéjat a kukába dobnád, tedd félre, mert egy igazi csodaszer, amit az otthonodban is felhasználhatsz!
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
2024.06.14. #lakberendezés #fenntarthatóság
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
Nézd meg a padlót, és válaszd ki a kamrából, konyhából vagy fürdőszobai szekrényből azt a terméket, amivel biztosan dolgozhatsz! Mindig a padlótípushoz kell a terméket kiválasztani, de mit tegyél a vízbe, hogy sokáig tiszta és jó illatú maradjon a padló?
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
2024.06.10. #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
A fővárosi autós közlekedésnek és parkolásnak megvannak a maga szabályai, ami néha olyan, mintha nem is lenne. Vagy mintha mindenki más kiadású KRESZ könyvből tanult volna. Az autókkal telített Budapesten a kormány mögül vívják az utcai harcot az elsőbbségért, a haladásért és a parkolásért. Az utóbbival kezdődnek igazán a bajok: a kerületek nagy részében kétszer annyi gépjármű van, mint parkolóhely, ha az állandó lakosokat vesszük figyelembe. Most itt a lehetőség a saját parkolókra, ezekből mutatunk néhány eladósorba került helyet.
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
2024.06.09. #fenntarthatóság #kertészet
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
Egész évben friss uborkát, epret vagy koriandert tennél az asztalra rakni? Akár egy kis lakásban kialakíthatsz egy saját kertészetet.