2023.11.03.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #építőanyag

Ha családi házat szeretnél, a mobilház nyújthatja a legolcsóbb megoldást

Ha családi házat szeretnél, a mobilház nyújthatja a legolcsóbb megoldást

A magas ingatlanárak, a folyamatosan növekvő építőanyag költségek nem kedveznek mostanában az építkezéseknek. A mobilházak viszont kisebb anyagi ráfordítást igényelnek akár a könnyűszerkezetes társaikhoz képest is. Természetesen a mobilházak le is szűkítik a lehetőségeket, ezért le kell mondani egy-két dologról. Cikkünkből megtudod, hogy pontosan mivel jár a mobilház-vásárlás.


Mit nevezünk mobilháznak?

Mobilházak alatt azokat az építményeket értjük, amiket a gyártó teljes egészében elkészít, majd így, kulcsrakészen szállíttat az adott helyszínre. Szerkezetileg egy fa- vagy fém, önhordó utánfutó alapon nyugvó felépítményről van szó. Külső falazata alumínium, belül pedig műanyag, esetleg farostlemez. A szivacsos rétegrend alkotója még a falak közti faszerkezet, valamint a szigetelés. Ez történhet hungarocellel, PUR habbal, de akár kőzetgyapottal is.

Komfortos horgásztanya ez a galériás mobilház Bodonhelyen elado-egyeb-haz-bodonhely-97613732-t6.webp

Milyen előnyei vannak a mobilháznak?

1. Gazdaságos - legalábbis, ami a bekerülési költséget illeti. Ugyanakkor nagyon fontos mérlegelni, hogy valóban ilyen típusú ingatlanra van-e szükséged. A legtöbb hazai gyártó, az ígéretével ellentétben, nem tudja garantálni az olyan minőségű szigetelést, ami egész évben alkalmassá teszi az épületet a lakhatásra. Lehetséges, de alapos utánajárást igényel.

2. Gyorsan elkészül - a megrendelés véglegesítését követően 8-10 héten belül elkészül a leendő házikó. A bekerülési költséget így nem befolyásolják a naponta emelkedő anyagdíjak ráadásul rengeteg stressztől kíméled meg magad.

3. Magaddal viheted a házad - ha környezetváltozásra vágysz és az ország másik pontján szeretnél hétvégi telket vásárolni vagy letelepedni, magaddal is viheted a megszokott kuckódat.

A kisméretű mobilházak szállítása kamion nélkül is megoldható elado-csaladi-haz-kecskemet-91129323-t1.webp

Miről kell lemondani, ha mobilházat vásárolsz?

A magyar jog számára egyelőre ismeretlen fogalom a mobilház kategória. Az építmény jellegéből adódó belmagasság, komfort, szobák száma, valamint az engedélyezhetőség hiánya miatt nem tudsz rá hitelt vagy CSOK-ot felvenni, de még fedezetként sem fogadják el.

Kell hozzá építési engedély?

Amennyiben nemcsak hétvégi házként funkcionálna, hanem egész évben ez lenne az otthonod, akkor építésiengedély-köteles. Sőt, ebben az esetben még használatba vételi engedélyét is szerezned kell az illetékes önkormányzatnál.

Akkor is javasolt felkeresned az önkormányzatot, ha még csak tervezel egy településen telket venni, de azt már tudod, hogy mobilházat szeretnél rá. Ugyanis mindig a helyi önkormányzat dönti el, hogy a mobilház telepítése kimeríti-e az építkezés fogalmát. Ha igen, akkor ugyanaz az eljárás, mintha egész évben ott szeretnél lakni. Előfordulhat, hogy tanúsítványokat, igazolásokat kell benyújtanod a mobilház állékonyságát illetően. Ezekről jó, ha időben értesülsz, és nem utólag bosszankodsz a plusz kiadáson vagy a bürokrácián.

Ennek a szegedi mobilháznak nagyobb a konyhája, mint némelyik panellakásnak elado-egyeb-haz-szeged-baktoi-kiskertek-91635501-t6.webp

Mennyibe kerül egy mobilház?

A legolcsóbb, egyben a legkisebb és a standard minőségű, felszereltségű darabok 3x8 méteresek, ami egy, legfeljebb két személynek biztosítanak komfortot. A két-három milliós verzióktól nagyjából 20-25 millió forintos luxuslakásokig terjed a paletta. A végleges árat a hőszigetelés vastagsága és módja, a beépített bútorok igénylése, a nyílászárók típusa, a szobák száma és azok felszereltsége adja.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
2024.02.01. #építőanyag #felújítás
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
Nehéz eldönteni, melyik helyiséggel kezd, de a szakértők természetesen erre is tudják a választ. Ebben a cikkben a felújítás menetrendjéhez adunk útmutatót.
Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen
2024.01.21. #építőanyag #kertészet
Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen
A szú igen komoly károkat tud okozni egy házban, lakásban, de akkor sincs minden veszve, ha már hallod a sercegést a fában. Ebben a cikkben a szú elleni védekezéshez adunk tanácsokat.
Korszerűsítési hullám előtt áll a magyar ingatlanpiac
2024.01.12. #építőanyag #energiahatékonyság
Korszerűsítési hullám előtt áll a magyar ingatlanpiac
A hazai rezsiterhek hullámot, ám a lakásforgalom összetételén már erős nyomot hagyott. E tendenciák folytatódásával fokozódhat a korszerűtlen otthonok kiszorulása a piacról.
Kéznyomok, firkák a falon – Így szabadulj meg a foltoktól!
2024.01.04. #építőanyag #dekor
Kéznyomok, firkák a falon – Így szabadulj meg a foltoktól!
Az otthon része a rumli, és ahol gyerek van, ott vannak rajzok, karcolások, foltok a falon is. Csak ezek miatt azonban valószínűleg nem szívesen festenéd le az egész felületet, ha nem is szeretnéd látni a rongálást. Hogyan szedd le a filctoll vagy zsírkrétanyomokat, hogy ne tegyél kárt a falfestésben? Több megoldás is van, ebben a cikkben ezeket mutatjuk be.
A legszebb természetes építőanyag – melyik fafajta mire való?
2024.01.02. #építkezés #építőanyag
A legszebb természetes építőanyag – melyik fafajta mire való?
Szeretnéd, ha az új nyaralódban látszódnának a gerendák? Új könyvespolcot építenél natúr fából? Nem minden fa alapanyag alkalmas a különböző barkács- vagy építési projektekhez. Ebben a cikkben megnézzük, melyik fa mihez a legjobb.
Nicsak, ki cincog?! Mi az, ami biztosan bevonzza a házba az egereket?
2023.12.20. #fenntarthatóság #építőanyag
Nicsak, ki cincog?! Mi az, ami biztosan bevonzza a házba az egereket?
Meglepő módon a sajt nem szerepel azon a listán, ami biztosan bevonzza az egereket a házba. Az egerek hideg időben szeretnek behúzódni a házakba, garázsokba, kamrákba, a lényeg, hogy melegben legyenek. Mivel azonban számos betegséget terjeszthetnek és jelentős anyagi kárt is tehetnek a belső terekben, érdemes távol tartani őket. Ebben a cikkben feltárjuk, hogy mivel vonzod be a rágcsálókat a lakásodba, és hogy mitől menekülnek el majd onnan.
Lármás a szomszéd? Így hangszigeteld a lakást!
2023.12.14. #építőanyag #dekor
Lármás a szomszéd? Így hangszigeteld a lakást!
Szerencsésnek mondhatja magát, aki olyan régi építésű társasházban lakik, hogy még sosem volt problémája a lakótársak okozta rendszeres zajjal: éjjeli porszívózással, hétvégi házbulival, gyereksírással, rendszeresen ugató kutyával. Néhány óra barkácsolással te is elérheted, hogy az otthonod újra a nyugalom szigete legyen. Megmutatjuk a módját.
A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
2023.11.20. #építőanyag #újépítésű
A pandémiát követő vásárlási hullám után eladási hullám jöhet a Balatonon
Miközben a használt lakások esetében már elkezdődött az árak mérséklődése, ez a trend nem volt jellemző az újépítésű lakásoknál. Ez is közrejátszott abban, hogy jelentősen mérséklődött irántuk az érdeklődés, de van egy nagyobb gond.