2023.11.23.Szerző: Bohus Péter #ingatlanbefektetés #csok

Azt suttogják, egyre jobbak az ingatlanpiaci kilátások

Azt suttogják, egyre jobbak az ingatlanpiaci kilátások

A lakáspiaci fordulatot jelez a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentése, de a kibontakozás nem lesz gyors, és az adatok sem egyformán biztatók a piac valamennyi szereplője számára.


A magas infláció okozta reálbércsökkenés és az alacsony fogyasztói bizalom miatt továbbra is mérsékelt kereslet jellemzi a hazai lakáspiacot – idézi az MNB legfrissebb jelentését az OTP Ingatlanpont, ami rámutat, hogy 2023 nyarától szeptemberig bezárólag - 2022 ugyanezen időszakához képest - 11 százalékkal csökkent a forgalom, ugyanakkor ez az adat a késő tavaszhoz képest 10 százalékos élénkülést jelent.

A bankok ugyancsak az érdeklődés növekedését tapasztalták július és szeptember között, ám az új lakáshitelszerződések volumene még így is 41 százalékkal maradt el az előző év megfelelő időszakának eredményei mögött.

elado-teglalakas-sopron-98068169-t6.webp Jelentősen csökkentették ennek a soproni, 4+1 szobás lakásnak az árát.

A forgalmi mélypontról való elmozdulással a III. negyedév lakáspiaci aktivitása a 2014-es szintre jutott, ami a magyar ingatlan bummot megelőző időszak, de éppen szeptemberben már a legtöbb településtípus esetében elérte a forgalom nagyságrendje a 2022 őszi szintet. Egyedül a falusi CSOK-kal érintett települések esetében jelentős, 23 százalékos a visszaesés.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a jövőre ígért új, emelt összegű támogatások hírére sokan egyelőre elhalaszthatták a vásárlásukat. És amint elérhetővé válnak a támogatások, dinamikusabb árnövekedés is elindulhat a CSOK-os településeken.

  • 2023 második negyedében az átlagárak 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak mint egy évvel korábban. Ez kilenc éves rekord.
  • Budapesten 4,9 százalékkal nőttek az árak
  • A vidéki városokban 1,1 százalékos az emelkedés
  • a községekben 8,1 százalékos volt az átlagos leértékelődés

Ez persze csak a nominális érték. A magas infláció miatt ugyanis a reál értékben teljesen másképpen fest a helyzet:

  • 2023 április és júniusa között átlagosan 18,5 százalékos volt a lakások értékének a csökkenése az egy évvel korábbihoz képest.
  • Július és szeptember vége között 12 százalékos a csökkenés
  • Ezekben a késő őszi és téli hónapokban pedig várhatóan 2,6 százalékos lesz a reálár-csökkenés.

Az MNB a piacon aktuálisan kialakult lakásárakat rendszeresen összeveti a gazdaság fundamentumai alapján becsült, és azokhoz viszonyítva reálisnak tartott árszinttel. Amikor az otthonok e szerint alulértékeltnek látszanak, akkor – az egyéb lehetőségekhez képest – jó üzlet lehet lakásba fektetni, míg ha túlértékeltek, akkor fordított a helyzet.

elado-teglalakas-gyor-sziget-98074757-t6.webp Ennek a győri, másfél szobás, második emeleti téglalakásnak csökkentették az árát, CSOK-kal együtt is jó lehetőségnek tűnik.

2011-től kilenc éven át, lényegében a Covid járvány hazai megjelenéséig alulértékeltség jellemezte a lakáspiacot. Ennek csúcsát 2014. III. negyedévében regisztrálták, amikor 18,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak a „reálisnál”. Számottevő túlértékeltség a járvány második évére alakult ki: 2021 végére elérte a 14 százalékot is, fél évvel később pedig már 24,6 százalékkal tetőzött.

Az árak tavalyi megtorpanása, illetve a bérinfláció megfékezte a további növekedést, sőt az év végére csökkent a túlértékeltség is. Ám a 2022. IV. negyedévi 11,9 százalék még mindig magasnak mondható: a két évtizede vezetett statisztika – a Covid előtt – még sosem mutatott ekkora értéket, a korábbi csúcsot 9,2 százalékkal regisztrálták 2010. III. negyedévében. 2023 első felében aztán meg is állt a túlértékeltség enyhülése: április-júniusban 13,2 százalékon állt ez a mutató.

A fővárosi árak eltérése a „reálistól” sokkal szélsőségesebb képet mutat. E pálya lokális csúcsai: 2004: +14%, 2008: -17%, 2010: +20%, 2014: -21%, 2021: +11%, 2023 első felében a 0,6-0,7 százalék, ami lényegében egyensúlyi érték.

A túlértékeltség mérséklődése azt is jelenti, hogy a további nominális árcsökkenés rizikója is kisebb, ami a kedvezőbb inflációval a befektetési hajlandóságra is hatással lehet. A befektetési céllal vásárlók aránya az idén az első kilenc hónapban vidéken csökkent (33% → 23%), míg a fővárosban a júniusi mélypont után már újra növekedést mutatott (47% → 31% → 36%).

Az MNB jelentése alapján kiderül, 2022. második felétől újra emelkedett a lakáskiadással elérhető hozam. Az OTP Ingatlanpont elemzője mindezek alapján úgy számol, hogy ha tekintetbe vesszük a konkurens állampapírhozamok és a kamatok várható további csökkenését, akkor középtávon újra vonzó befektetési célpont lehet a lakásvásárlás.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
2024.02.21. #ingatlanbefektetés #albérlet
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik. Hol érdemes és milyen ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként? Ebben a cikkben szakértők válaszolnak.
Újlipótváros legújabb gyöngyszeme: a Duna Pearl
2024.02.18. #ingatlanbefektetés
Újlipótváros legújabb gyöngyszeme: a Duna Pearl
A Duna Pearl projekt Budapest városképének egyik legújabb ékköve, amely a XIII. kerület szívében, az Újlipótvárosban található. Ez a kivételes fejlesztés tökéletesen illeszkedik a környék elegáns és zöldövezeti jellegéhez, amely miatt gyakran emlegetik „Pest Budájaként”. A Duna Pearl nemcsak modern építészeti megoldásaival és kifinomult stílusával tűnik ki, hanem fantasztikus elhelyezkedésével is, közvetlenül a Duna partján. Ennek köszönhetően a lakók lenyűgöző kilátásban részesülhetnek a folyóra és a városra.
Van egyszer a lakás ára, amire még jönnek a most felsorolt költségek
2024.02.15. #ingatlaneladás #csok
Van egyszer a lakás ára, amire még jönnek a most felsorolt költségek
Egy lakásvásárlásnál a költség nem annyit jelent, amennyi az adott ingatlan árcéduláján olvasható, ezért ajánlják az ingatlanszakértők mindenkinek, hogy egy költségvetés összeállításával készüljenek a lakásvásárlásra. Ebből már előre és pontosabban láthatják, hogy mit engedhetnek meg maguknak, másrészt az sok olyan kényes pontra mutathat rá, amire, ha nem figyelnek, százezreket vagy éppen milliókat veszthetnek, hívta fel a figyelmet az OTP Ingatlanpont. A főbb tételeket még a gyakorlottabb ingatlanvásárlóknak is érdemes időről-időre áttekinteniük, mert például a támogatásokra vonatkozó szabályok is gyakran változnak.
Változások a láthatáron: így hat a CSOK Plusz Győr-Sopron vármegyére
2024.02.08. #újépítésű #csok
Változások a láthatáron: így hat a CSOK Plusz Győr-Sopron vármegyére
Most is lehet kedvezményes hitelhez jutni ingatlanvásárláshoz, a családi otthonteremtési kedvezmény plusznak nevezett állami források ugyanis kamattámogatást nyújtanak azoknak, akik megfelelnek a szigorú banki feltételeknek. A CSOK Plusz felhasználásával Győr-Moson-Sopron vármegyében új építésű és meglévő lakásokat vagy családi házakat lehet vásárolni, amelyek megfelelnek a program részletes feltételeinek. Ez magában foglalhatja az energetikai hatékonysági szempontokat és a minimális alapterületi követelményeket is. Ebben a cikkben a Győr-Sopron vármegyei ingatlankínálatból válogattunk.
Új lehetőségek kapujában: kedvezményekkel és árcsökkenéssel várnak Fejér vármegyében
2024.02.05. #eladóház #csok
Új lehetőségek kapujában: kedvezményekkel és árcsökkenéssel várnak Fejér vármegyében
Az új otthonvásárlási támogatás, a CSOK Plusz Fejér vármegyében újra nyitott korábban már bezártnak hitt kapukat, és ismét lehetőség van városokban is ingatlant vásárolni hitelből, államilag támogatott kamatra. Ebben a cikkben kedvezményesen megvehető Fejér vármegyei ingatlanokat mutatunk, amelyek ára egyébként tíz százalékkal magasabb lenne az országos átlagnál.
7 dolog, amit a hatékony munkatársak csinálnak, miután hazaérnek a melóból
2024.02.04. #ingatlanbefektetés #tippektrükkök
7 dolog, amit a hatékony munkatársak csinálnak, miután hazaérnek a melóból
Amikor szakmai sikerekről beszélsz, általában a munkahelyi stratégiákra, viselkedésformákra koncentrálsz, pedig nem csak ettől függ, mikor leszel a hónap dolgozója. Az is sokat számít, mit csinálsz a szabadidődben.
A CSOK-tól a CSOK Plusz-ig: változások és lehetőségek Csongrádban
2024.01.29. #ingatlaneladás #csok
A CSOK-tól a CSOK Plusz-ig: változások és lehetőségek Csongrádban
A CSOK Plusz felhasználásával Csongrád megyében új építésű és használt lakásokat vagy családi házakat lehet vásárolni, amelyek megfelelnek a program részletes feltételeinek. Ez magában foglalhatja az energetikai hatékonysági szempontokat és a minimális alapterületi követelményeket is. Most a CSOK Plusz keretének határáig mutatunk igényes otthonokat a vármegye különböző pontjain.
CSOK Plusz kalauz Borsodban: így használhatod ki a legjobban a támogatást
2024.01.19. #eladóház #csok
CSOK Plusz kalauz Borsodban: így használhatod ki a legjobban a támogatást
A CSOK megszűnése után ismét lehetséges állami segítséggel városokban is ingatlant vásárolni. Ezúttal Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében mutatunk a CSOK Plusz maximális keretéig, tehát 80 millió, illetve 150 millió forintos határig igényes otthonokat a vármegye különböző pontjain.
Most megvalósíthatod életed álmát, és tiéd lehet a Szívek szállodája
2024.01.17. #eladóház #ingatlanbefektetés
Most megvalósíthatod életed álmát, és tiéd lehet a Szívek szállodája
Egy szálloda mindennapi működése már számos írót, filmkészítőt megihletett. Így ismerhettük meg a Grand Hotelt vagy éppen az olyan, néhány szobás meghitt panziókat, mint amilyen a Szitakötő szálló a Szívek szállodájából. Ha már te is eljátszottál a gondolattal, hogy milyen izgalmas lehet egy szállodát működtetni, akkor most mutatunk hozzá néhány létező és lélegzetelállító ingatlant.