2023.11.22.Szerző: fá #budapest #ingatlantörténelem

Óbudán még mindig látogatható a mesébe illő lakótelep

Óbudán még mindig látogatható a mesébe illő lakótelep

A Gázgyári Lakótelep mindennek éppen az ellenkezőjét nyújtja, amit alapvetően egy lakótelepről gondolunk. Megmutatjuk.


A lakótelepekről, nem teljesen ok nélkül, hatalmas betontömbök jutnak az eszünkbe, pedig létezett olyan időszak is, amikor kedves polgári házakat értettek alatta, már-már mesés kiskertekkel. Ennek a tökéletes példája az Óbudai Gázgyári Lakótelep, Budapest egyik kedvenc titkos randihelyszíne, amit az 1910-es években azért építettek, hogy el tudják szállásolni az Óbudai Gázgyár dolgozóit.

A nagyvonalúság azért jöhetett össze, mert az eredetileg tervezett 25 millió korona építési költségből megmaradt 1,5 millió korona, úgyhogy a gyár felépülésével egy időben megszülettek a munkáslakások is. A lakóépületeket és egyéb kiegészítő létesítményeit a gázgyárért is felelős zürichi Albert Weiss tervezte volna, de végül a Magyar Mérnök- és Építészegylet elnöke, Kájlinger Mihály javaslatára magyar építészeket bíztak meg a munkával. Így került a projekt Almási Balogh Lorándhoz és Reichl Kálmához. Előbbi a munkások lakótelepét, utóbbi a tisztviselőtelepért volt felelős, mindketten 1912-ben nyújtották be az engedélyeztetési terveket.

640px-%C3%93budai_G%C3%A1zgy%C3%A1ri_Lak%C3%B3telep%2C_21.jpg

Persze nem feltétlenül a nagyvonalúság állt az 1913-ra már nagyrészt felépült lakótelep megszületése hátterében, hanem az, hogy Óbudának az a része kifejezetten gyéren lakott volt akkoriban, és a városi tömegközlekedés is sok kívánni valót hagyott maga után, ezért fontossá vált a lehető legtöbb potenciális munkás közelbe költöztetésének. A gyár beindulásakor felvett 450 dolgozónak nagyjából a harmada meg is tudott szállni itt.

A két rész persze nem ugyanaz, és ez kívülről is látszik: a tisztviselőtelep természetesen a gyár vezetőinek és magasabb beosztású szakembereinek volt a lakhelye, összesen 17 lakással. Már akkor járt mindegyikhez angol WC és fürdőszoba, kiskert, parkettás szoba és kőlappal burkolt konyha.

A kertekhez akkoriban külön kertészet is épült üvegházzal, fűtőházzal és kertészlakkal. Ez a luxus visszavonult a második világháború után, amikor átépítették a telepet, és több lakást is kialakítottak a telkeken, de sokatmondó adat így is az exkluzivitásról, hogy a 2000-es évek végéig őrszolgálat védte a területet, és csak azóta látogatható.

elado-panellakas-budapest-iii-kerulet-pok-utcai-lakotelep-98215842-t6.webp A gázgyári lakóteleppel szemben, a Pók utcai lakótelepen kínálják ezt a panellakást 40 millió alatt.

A munkástelepet pedig az alacsonyabb beosztású dolgozóké vehették a birtokukba, amit sokan csak Gázgyári kolóniának hívták. A telep három házcsoportból állt, épületeiben összesen három háromszobás, 78 kétszobás, 14 egyszobás lakás és négy padlásszoba létesült. Az életkörülmények itt is korszerűek voltak, hiszen vezetékes víz, angol WC, gázzal majd később már villannyal működő világítás, gáztűzhely is került beléjük, bár saját fürdőszobája csak három lakásnak volt. A szobákat hajópadlóval, a konyhákat betonlappal burkolták be.

elado-panellakas-budapest-iii-kerulet-97007987-t6.webp Ezt az élhető lakást 43 millió forintért kínálja tulajdonosa.

Az épületek egymás mellé épültek, és kiskertek kerültek mögéjük. A telephez tartozott közösségi épület, legényszálló, iskola és óvoda is, az 1920-as évek végére pedig a futballpályát is átadták.

Bár később többször is felmerült a telep bővítésének gondolata, végül soha nem valósult meg. A gázgyár 1984-ben bezárt, de a bezárást mindkét telep túlélte, mivel 2004-ben a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába kerültek. Mivel a bérleti díjak magasak, új emberből kevés van itt, viszont mivel a volt gázgyári dolgozók még jóval alacsonyabb bérleti díjakra írták alá a szerződésüket, ők továbbra is gondtalanul lakhatnak itt. A munkástelep iskolája sajnos már bezárt, az óvoda viszont azóta is várja a gyerekeket.

képek: Wikimedia Commons


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
2024.02.20. #eladóház #ingatlantörténelem
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
Izgalmas válogatást állítottunk össze, ahol az ingatlanpiac gyöngyszemeit vonultatjuk fel. Válogatásunkban szerepel egy Makovecz-stílusú családi ház, ami szinte erődítmény. Helyet kapott a Fertő-tóhoz közeli Széchenyi-kastély, egy Bauhaus villa és egy festői szőlőbirtok is.
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
2024.02.15. #eladólakás #ingatlantörténelem
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
Itt az ideje, hogy megismerkedj Budapest egyik legismertebb lakótelepével, ahol már az Ókorban is éltek emberek!
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
2024.02.10. #eladóház #ingatlantörténelem
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
Soha senki nem lakott még abban az amerikai otthonban, amit 26 évvel ezelőtt építettek. A nem mindennapi ház így teljesen új. Vagyis még nem volt használatban. Megmutatjuk.
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
2024.01.23. #eladóház #ingatlantörténelem
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
Különleges ingatlanokat tartalmazó válogatást mutatunk, amelybe bekerült többek között egy Provence-i hangulatú ikerház és a Pokvári-kastély is. Nézelődj és gyönyörködj ezekben a magyarországi villákban!
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
2024.01.19. #energiahatékonyság #ingatlantörténelem #újépítésű
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
Idehaza korántsem ritkaság egy-egy volt szovjet laktanya látványa. A katonaság kivonulásával ezek elhagyatottakká váltak, rendbehozatalukra és fenntartásukra pedig sok esetben nem futja, így lepusztulnak, benövi őket a gaz és némelyik akár igazi szellemvárossá is válik. A győri Vadász-laktanya néven elhíresült komplexum azonban szerencsére nem maradt teljesen kihasználatlanul.
Szegényeket gyógyítottak itt, majd Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála gondolt egyet
2024.01.16. #eladóház #ingatlantörténelem
Szegényeket gyógyítottak itt, majd Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála gondolt egyet
Bármennyire is különleges és mesés egy ingatlan, előbb-utóbb eljön a pillanat, hogy a tulajdonosa értékesíteni szeretné. Ezeket az ingatlanhirdetéseket aztán hétről-hétre összegyűjtjük. Ebben a cikkben pedig bemutatjuk a Sziráki-kastélytól kezdve az Érdligeten található organikus villán át, egy vilonyai mesebeli kúriáig, hogy milyen csodálatos épületekkel, otthonokkal vagyunk körülvéve.
Igazi barátok közt - mesés házikók és a közösség teszi a főváros egyik legnyugodtabb környékévé
2024.01.15. #ingatlantörténelem #eladólakás
Igazi barátok közt - mesés házikók és a közösség teszi a főváros egyik legnyugodtabb környékévé
A Kispest - Wekerletelep azon kevés magyarországi lakótelepek egyike, ami nem hírhedt, sötét és veszélyes utcákról lett ismert, sőt: az Óbudai Gázgyári Lakótelephez hasonlóan kedves, néha szinte mézeskalácsház-szerű épületei, és a Barátok közt című sorozat intrójában két évtizeden keresztül látható társasháza tette népszerűvé.
Kormányfőnek már nem kell, most a legdrágábban árult ház Magyarországon
2024.01.12. #ingatlanvásárlás #ingatlantörténelem
Kormányfőnek már nem kell, most a legdrágábban árult ház Magyarországon
Volt miniszterelnöki rezidenciára, magyar Versailles-ba, lakodalmas celeb kastélyába és főúri fészekbe is költözhet, aki közismert és drága ingatlanra vágyik. De ha csak egyszerű kastélyt szeretnél magadnak, a vásárláshoz elég lehet egy közepes méretű budai lakás ára is.
Ló a lakásban és egyéb érdekességek az ingatlanpiac korai szakaszából
2024.01.06. #ingatlanvásárlás #ingatlantörténelem
Ló a lakásban és egyéb érdekességek az ingatlanpiac korai szakaszából
Különleges viszony fűzi az emberiséget több állatfajhoz is, az egyik ilyen biztosan a ló. Számtalan történet, mese, mítosz főszereplője a sokfunkciós állat, nem túlzás azt állítani, hogy a történelem menetét is alapvetően meghatározta az ember és a ló viszonya. Megsokszorozott munka- és harci erőt, művészeti inspirációt, sport és rekreációs lehetőségeket jelentett többek közt az emberiségnek. Vannak, akiknek azonban ennél is sokkal többet, társat az életben, sőt lakótársat. Az talán még nem annyira meglepő, hogy a régmúltban valaki egy fedél alatt élt, legalább átmenetileg, kedvenc paripájával, az talán már inkább, hogy ez manapság is elő-előfordul.