2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás

Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!

Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!

A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?


Az ingatlan, mint jövedelem


Az arisztokrácia tagjain és a vagyonos kereskedőkön kívül számos más magánépíttetők, illetve társaságok is hozzájárultak a bérházak számának gyors növekedéséhez. Különböző biztosítótársaságok, nyugdíjtársaságok és természetesen pénzintézetek is meglátták a lehetőséget a tőkéjük értékének megőrzésére, illetve gyarapítására. Az elkészült lakásokat bérbe adták, később pedig jelzáloghitel felvétel mellett lehetett hozzájuk jutni.
Ez az V. kerületben található nagypolgári lakás 1895-ben épült. Második emeleti, ablakai a Dunára és a Bazilikára néznek. Az ingatlan 2+1 szobával szobával rendelkezik, 110 négyzetméteres.
elado-teglalakas-budapest-v-kerulet-lipotvaros-94418713-t6.webp
##Az otthon fogalma
A 19. század eleji szecessziós stílusirányzat a művészetből átterjedt az iparművészetre, az építészetre és a közfelfogásra is. A kivonulást jelentő és megtestesítő trend az otthonokban a kényelmet, a családi együttlétek fontosságát, a nyugalmat honosította meg. Ennek érdekében a különböző tereknek megvolt a maguk funkciója: konyha, étkező, hall, szülői hálószoba. A gyerekek gyakran a cseléddel vagy egy kisméretű zárt és sötét helyen aludtak.

Az egymásból nyíló szobák csak félig-meddig szolgálták ki az intim szférára vágyók igényeit, viszont a századforduló után a lakáson belül volt a fürdőszoba, külön helyiségben volt a konyha, az étkező, a szalon és a cselédszobák. Átlagosan 6-8 szobából álltak a nemesek lakásai, az ennél kisebbekben középosztálybeli családok laktak.

Tökéletes példa erre ez a XIII. kerületben található három szobás ingatlan. A három szobából kettőben szabad átjárás van. Mintha visszarepülnénk az időben, a felújítás sokán restaurálták az eredeti mennyezetet és megőrizték a polgári hangulatát.

elado-teglalakas-budapest-xiii-kerulet-ujlipotvaros-99200522-t6.webp
##A nagypolgári lakás berendezése
A gyereknevelés és a háztartás felügyelése mellett a nőknek jutott a családi fészek berendezéséről való gondoskodás is. Ez meglehetősen könnyű feladat volt az 1800-as évek végéig, hiszen meg kellett felelni a társadalmi elvárásoknak: a hálószobában az ágyak és az éjjeliszekrény szigorúan szimmetrikusan voltak elhelyezve. A ruhák, egyéb textíliák (terítő, ágynemű) a kétajtós szekrényben kaptak helyet.
Annak ellenére, hogy a szalont használták a legritkábban, ennek a berendezési tárgyaira ügyeltek a legjobban. Mahagóni bútorok, plüss vagy bársony kanapék ékesítették, amiken rengetegen díszpárna kapott helyet. Szinte minden ablak előtt nehéz sötétítő függöny lógott, mivel a hatalmas nyílászárók nem voltak túl jó hőszigetelők. Az sem segített a komfortérzeten, hogy egymást váltották a fűtött és fűtetlen szobák. A helyiségek falai eltérő mintázatú (selyem)tapétával voltak bevonva és szinte mindenhol növények zöldelltek.
Az eltérő stílusú berendezés összhangja, a falak mintájának különbözősége, a parkettát óvó, és hidegségét ellensúlyozó szőnyegek jelenléte a mai napig megfigyelhető:
elado-teglalakas-budapest-v-kerulet-belvaros-98874860-t6.webp
Keress még több nagypolgári lakást az otpotthon.hu-n


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A legkülönlegesebb ingatlanok pompás környezetben, és eladó lett egy felszentelt templom
2024.04.17. #eladóház #ingatlantörténelem
A legkülönlegesebb ingatlanok pompás környezetben, és eladó lett egy felszentelt templom
A heti válogatásunkban hétről hétre hozzuk az újabb izgalmas ingatlanokat. A héten bekerült egy úszóház és egy felszentelt magántemplom is.
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
2024.04.14. #eladólakás #ingatlantörténelem
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
Békéscsaba legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek szerencsésen alakult a sorsa, hiszen eleve olyan korszakban épült, amikor már azon kívül is merültek fel szempontok a tervezésnél, hogy legyen négy fala és teteje, így jutott hely a kényelemnek és a mentális egészségnek is. Most a József Attila lakótelepet járjuk körbe ebben a cikkben.
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
2024.04.06. #eladóház #ingatlantörténelem
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
Több száz éves épületek tucatjai hevernek parlagon szerte az országban, amiket az idő, vagy valakik egyaránt kikezdtek, és erős fantázia szükséges ahhoz, milyen lehetett a volt - többnyire nemesi - lakóinak. Kúriák, kastélyok, amiket királyok, főnemesek adományoztak tovább a lojalitásért cserébe. Ezek a jobb sorsra érdemes építmények a gyökereinkre, a történelmünkre emlékeztetnek mindannyiunkat. Örökbefogadható kastélyokat mutatunk.
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
2024.04.03. #eladóház #ingatlantörténelem
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
Lehetőségek végtelen sora nyílik meg ezzel a 11 szobával. A képzeletnek csak szigorú cash flow szabhat határt. Mindenesetre, ha az a terv, hogy befektetsz egy ingatlanba, akkor tudunk mutatni hozzá egy nagyszerű helyszínt, egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlannal. Sőt arra is adunk ötleteket, hogy mi mindent alakíthatsz ki belőle.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
2024.03.27. #ingatlantörténelem #eladóház
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
Eladóvá vált az Esterházy Péter könyveiből is ismert csodálatos családi villa a III. kerületben. Dragomán György író számolt be erről a Facebookon, ahol a kommentek között összefogás indult, hogy megmentsék. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rómaifürdőn található ingatlant.
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
2024.03.06. #luxusingatlan #ingatlantörténelem
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
Heti válogatásunkban a legkülönlegesebb ingatlanokat mutatjuk be hétről hétre. Helyet kapott többek között a Nemzeti Bank egykori épülete Sopronban, és egy szecessziós villaház is Budakeszin.
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
2024.02.20. #eladóház #ingatlantörténelem
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
Izgalmas válogatást állítottunk össze, ahol az ingatlanpiac gyöngyszemeit vonultatjuk fel. Válogatásunkban szerepel egy Makovecz-stílusú családi ház, ami szinte erődítmény. Helyet kapott a Fertő-tóhoz közeli Széchenyi-kastély, egy Bauhaus villa és egy festői szőlőbirtok is.
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
2024.02.15. #eladólakás #ingatlantörténelem
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
Itt az ideje, hogy megismerkedj Budapest egyik legismertebb lakótelepével, ahol már az Ókorban is éltek emberek!