2024.03.24.Szerző: S. E. #kertészet #fenntarthatóság

Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon

Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon

Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!


A saját avokádóhoz a következőkre lesz szükséged:

• Avokádó mag – egy korábban vásárolt is megteszi, nem feltétlenül kell friss hozzá • Pohár vagy befőttesüveg • 25 centiméteres cserép • Virágföld • Fogpiszkáló

Így kezdj neki!

Mosd le a magról az esetleges maradványokat, de vigyázz arra, hogy sehol ne sérüljön a külseje! Miután megszáradt, szúrj be 3-4 darab fogpiszkálót a mag oldalának a felénél! A mag széles végét tedd lefelé egy ivópohárba vagy befőttesüvegbe, és győződj meg róla, hogy az edényben annyi víz legyen, hogy a mag alsó harmada a folyadék alá kerüljön!

elado-csaladi-haz-piliscsaba-klotildliget-98894850-k6.webp Mesés házikót kínálnak Piliscsabán, ráadásul 50 millió forint alatt, ahol a gondtalan kertészkedést, locsolást egy szivattyúval ellátott gyűrűs ásott kút biztosítja.

Ügyelj arra, hogy az üveget meleg helyen, de ne tűző napon tárold, és rendszeresen cserélj benne vizet! Körülbelül 2-6 hét múlva már apró gyökereket és csírákat kellene látnod, de ha ezeknek semmi jele, dobd ki a magot és próbálkozz egy másikkal.

Amikor a csíra eléri a 15 centiméter magasságot, vágd vissza 7-8 centire, hogy elősegítsd a további gyökérnövekedést! Amikor a szár újra kinő, tegyél virágföldet egy 25 centiméteres cserépbe, majd ültesd bele a zöld jövevényt! Most már csak türelemmel meg kell várnod, amíg a fa kivirágzik.

Hogyan kell gondozni?

Tedd a cserepet egy beltéri, napsütötte pontra, és gyakorta öntözd meg kevés vízzel! A cél az, hogy a talaj nedves legyen, de ne átázott. Nyáron ki is teheted a kertbe vagy az erkélyre, de csak akkor, ha tartósan 8 Celsius fok fölött van az átlaghőmérséklet. Időnként metszd meg a növényt, hogy még teltebb legyen a fácska! Mivel az avokádó trópusi növény – Mexikó déli részén őshonos –, fagymentes régiókban a szabadtéri földbe is ültetheted, de erre kevés esély van itthon. Gazdag, jó vízelvezetésű talajban, teljes napfényben és közepesen magas páratartalom mellett fejlődik a legjobban.

elado-csaladi-haz-mogyorod-93448283-t6.webp A fővárostól pár percre, Mogyoródon nyugodt környezetben nevelgethetnéd akár az avokádó cserjét, akár ebben a jó hangulatú ingatlanban is.

Március és június között érdemes elültetni, és hagyd neki bőven helyet, különösen akkor, ha több fában gondolkodsz! Megfelelő körülmények között akár 10-25 méteresre, illetve 6 méter szélesre is megnőhet. Ezenkívül az avokádófa gyökerei kimondottan terebélyesek, és főként a talaj felső 15 centiméteres rétegében nőnek, ezért a mulcsozás kulcsfontosságú az ültetés után. Hetente 2-3 alkalommal öntözd meg a fát úgy, hogy talaj nedves legyen, majd miután beszívta a vizet, csak akkor tegyél rá újabb folyadékot!

Fog termést hozni?

Mielőtt belevágnál a saját avokádófa nevelésbe, egy fontos dolgot muszáj tudnod – általában 5-13 évre van szüksége ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzon.

Az is elég nagy kihívás, hogy ez beltéren is megtörténjen, pont ezért olyan drága a kertészetekben. De még ha a fád nem is fog egyhamar – vagy soha – megajándékozni egyetlen gyümölccsel sem, a fásítás sok örömet okozhat. Ha pedig megkívánnád az avokádót, szerencsére már szinte minden élelmiszerüzletben kapható. Azért is fogyaszd rendszeresen, mert tele van fontos tápanyagokkal, például egészséges zsírokkal és rostokkal, valamint C-, E- és K-vitaminnal. Készíthetsz belőle krémet, salátát vagy isteni smoothie-t.

Címlapkép: Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

8 dolog, amit tilos mosogatószerrel vagy folyékony szappannal
2024.04.13. #kertészet #dekor
8 dolog, amit tilos mosogatószerrel vagy folyékony szappannal
A piszkos, zsíros edények megtisztításához továbbra is a legjobb eszköz a kézi mosogatószer, de akármilyen egyszerű megoldásnak is tűnik más tárgyakat is azzal takarítani, soha ne tedd! A mosószerek esetenként túl erősek lehetnek bizonyos felületekhez, anyagokhoz.
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
2024.04.09. #fenntarthatóság #tippektrükkök
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
Használd azokat a természetes tisztítószereket és citrom is! Mindezek nagyon hatékonyak és biztonságosak a vegyszermentes tisztításhoz.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
2024.03.27. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.
Lusta kertészek ars poeticája: azért nem kapálok, mert gyógyító gyomot nevelek
2024.03.23. #eladóház #kertészet #tippektrükkök
Lusta kertészek ars poeticája: azért nem kapálok, mert gyógyító gyomot nevelek
A gaz olyan növény, amit nem szándékosan terveztek a kertbe. Az elhivatott kertész úgy érezheti, hogy elcsúfítja, csorbát ejt a művén a gyom megjelenése. Lehet, hogy a látványuk nem illik bele a gondosan megtervezett kert összképébe, de csak emiatt kár lenne őket gyökerestől kitépni. Ezekre a növényekre ugyanis többszörösen igaz, hogy a belső tulajdonságaik miatt értékeljük őket. Szóval ne stresszelj, ha gazosodik a kert: inkább nézz szét és főzz belőle egy teát! Megmutatjuk, melyik gyomnövény mire lehet jó.
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
9 zöldség, amit már most, kora tavasszal is elvethetsz
2024.03.21. #kertészet #tippektrükkök
9 zöldség, amit már most, kora tavasszal is elvethetsz
Soha sem késő elkezdeni a saját zöldségek termesztését. A hétvégén véget érhetnek a fagyos hajnalok, ideje megnézni, mit érdemes elvetni.
Szeretnéd, ha sokáig friss és lédús maradjon a citrom a limonádéba? Akkor így tárold!
2024.03.18. #tippektrükkök #kertészet
Szeretnéd, ha sokáig friss és lédús maradjon a citrom a limonádéba? Akkor így tárold!
Annyit előjáróban elárulhatunk, hogy a hűtőszekrény jó barátod lehet, ha a citromot frissen szeretnéd tartani. További tippek a penészesedés ellen.
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
2024.03.15. #dekor #fenntarthatóság
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
Valószínűleg hallottál már a feng shuiról, a tárgyak elrendezésének ősi kínai művészetéről. Ezen gyakorlat alapjait képező nézetek szerint néhány dologgal könnyen a javadra billentheted a szerencsédet, mellette pedig az egészségi állapotodat és az anyagi életedet is pozitív irányba fordíthatod. Mivel mindezeket biztos, hogy szeretnéd, a legközelebbi nagybevásárlás alkalmával a következő holmikat tedd a kosaradba.