2023.06.12.Szerző: S. E. #kertészet #fenntarthatóság

Komposzt otthon? – Nagy hasznát veheted, és nem is nehéz belevágni

Komposzt otthon? – Nagy hasznát veheted, és nem is nehéz belevágni

A házi készítésű komposzt felbecsülhetetlen lehet a kertben. Egyszerre talajjavító, talajtakaró és termesztő közeg, sőt búvóhelyet is képez számos állatnak, a poszméhtől a hibernált pajzstetveken át a sünökig. Ráadásul a komposztálás pofonegyszerű lehet, ha sikerül megtalálnod az egyensúlyt a komposzt összetevőiben.


A jó komposzt előállításának a titka az egyensúly! Nitrogénben és a szénben gazdag összetevők egyensúlyát kell megtalálni: minden zöld hulladék nitrogénben dús, viszont ha túlsúlyba kerülnek a zöld összetevők a keverékben, akkor könnyen iszapot képeznek.

Minden barna összetevő szénben dúsítja a komposztodat. Ilyenek a fás szárak, a kartonpapírok, ezeket érdemes apró darabokra aprítanod, kivéve a tojástartókat és a WC-gurigát, ezek lehetnek mixtúránk szellőző rendszere. A barna elemek túlsúlyba kerülésük esetén lelassíthatják a komposztképződés folyamatát.

Hasznos giliszták

A komposztálóláda fából készüljön, legyen alulról nyitott, közvetlenül a földdel érintkezzen, hogy a giliszták és mikroorganizmusok felgyorsíthassák a folyamatot. Viszont egy csirkehálót érdemes letenned alá, hogy a rágcsálók távol maradjanak tőle – könnyen oda vonzhatja a patkányokat. Tetőt mindenképpen gyárts hozzá, hogy ne verje az eső! Viszont a nagyon száraz meleg évszakokban muszáj locsolni, mert a kiszáradt mixben leállhatnak a biológiai folyamatok. Végül fontos, hogy ládád a kert egy napos szegletébe legyen.

Mikor ne forgasd?

Időnként egy kerti villával forgasd át a kupacot, hogy levegőzzön, és keveredjenek az összetevők, különösen akkor, ha rossz szagúvá válik – ebben az esetben a levegővel érintkezés segíthet jó irányba terelni a folyamatot. Nem minden évszakban ajánlott a forgatás, ősz végétől áprilisig inkább ne tedd, ilyenkor a beköltözött állatok téli álmát zavarnád meg, áprilistól viszont bátran forgathatod tovább!

Kész van!

Amikor a keveréked megbarnul, enyhén édes illatú (egyesek szerint nedves földszagú) lesz és omlóssá válik, a folyamat befejeződött. Ekkorra már a keverék hőmérséklete a levegővel azonos. A nagy, ép darabok, valamint az intenzív hőhatás azt jelzik, hogy a komposztodnak még időre van szüksége. Körülbelül hat hónap, ha a kupacodat rendszeresen forgattad, de ne keseredj el, ha hónapokkal tovább tart.

Mit rakhatsz a komposztládába?

Nitrogénben gazdag hulladékok (zöldek):

 • levágott fű, egynyári gyomnövények
 • gyümölcs és zöldség héjak
 • csalánlevél
 • teafilterek
 • hullott alma, ha nem penészes

Szénben gazdag hulladékok (barnák):

 • metszésből, sövénynyírásból származó gallyak
 • papír vagy újság (lazán összegyűrve a legjobb)
 • karton (de nem a zsíros pizzás doboz!)
 • szalma
 • fűrészpor, forgács (nem a nagyon szennyezett alom)
 • papírtörlő és a gurigája, papírzacskók

Adhatsz hozzá még:

 • tojáshéj, természetes anyagok (gyapjú vagy pamut), fahamu (ezt ne vidd túlzásba!)

Ezt ne rakd bele!

 • beteg növények
 • évelő gyomok, invazív növények
 • főtt ételek
 • citrusfélék (lassan rothadnak, sokszor kezelve van a héjuk vegyszerekkel és nagyon savasak, ami csökkenti a férgek aktivitását)
 • húsok csontok, zsírok, olajok
 • tejtermékek
 • fényes vagy színes nyomtatott papír (bármi, amiben műanyag, vagy fém van)
 • Kokszkályha hamuja
 • Macska- vagy kutya ürülék
 • Őszi levelek (ezek gyakran a penész melegágyai)

Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
2024.02.12. #kertészet #dekor
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
Az illatos növény csökkenti a stresszt, enyhíti a légúti problémákat és növeli az energiaszintet – csak, hogy gyorsan meggyőzzünk az előnyeiről. Mi mást is mutathatnánk, ha nem olyan ingatlanokat, amelyeknél már ráéreztek az eukaliptusz előnyeire, még ha más formában is.
Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!
2024.02.11. #kertészet #tippektrükkök
Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!
Elsőre kissé furán hat a neve annak a bórvegyületnek, ami nátrium-tetraborát vagy dinátrium-tetraborát néven is ismert. Azonban nem csak az elnevezése különleges, hanem az is, hogy mennyi mindent megtisztíthatsz vele a lakásban. Ebben a cikkben felhívjuk a figyelmet a veszélyeire, és megmutatjuk, hol lehet hasznos.
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
2024.02.11. #eladóház #fenntarthatóság
Az Alföld télen is szomjazik: eltűnhet a jövőnk vize?
A szárazság már nem csak a nyári kánikula idején okoz gondot az Alföldön. Új fogalom került be a köztudatba, a téli aszály. A klímaváltozás mellett az emberi beavatkozások is hatással vannak a kedvezőtlen folyamatra. Nagyjából a hetvenes évek felé figyeltek fel a jelenségre, ami azóta még szembetűnőbb változásokat hozott. Eltűnhet a víz az Alföldről?
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
2024.02.09. #kertészet #fenntarthatóság
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
2024.02.05. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Gyakori kérdések a hőszivattyúról - Zajosabb-e, mint a körút?
A hőszivattyú telepítésének költségei, az áramfogyasztása, vagy hogy mennyire zajos, állandó kérdések a különféle szakmai fórumokon. A segítség azonban nem mindig bizonyul hasznosnak, és hiába a segítőkészség, ha a felhasználási körülmények teljesen eltérőek. És hasonlóan fontos szerepe lehet a berendezés márkájának és típusának, valamint a telepítés szakszerűségének is. Lássuk a leggyakoribb kérdéseket a hőszivattyúkkal kapcsolatban!
Így tartsd életben téli árvácskákat!
2024.01.29. #ingatlaneladás #kertészet
Így tartsd életben téli árvácskákat!
Rengeteg örömet tud adni a leginkább lilában, sárgában, fehérben, pirosban vagy rózsaszínben tündöklő virág, ha megfelelően gondozod. Ebben a cikkben a megfelelő gondozást mutatjuk be.
Az elfoglalt férj alteregója, aki pontos és akkor csinálja meg a munkát, amikor megígéri
2024.01.27. #kertészet #barkácsolás
Az elfoglalt férj alteregója, aki pontos és akkor csinálja meg a munkát, amikor megígéri
Nézted már napokig, hetekig, aztán hónapokig a csöpögő csapokat? A leszakadt függönykarnist? Ahogy megfogalmazódnak bennem a kérdések, tudom, hogy - az interjúig - biztosan nem kapok rájuk választ, így egy kicsit olyan érzésem van, mintha a férjemmel beszélgetnék. Remekül hozza a Pótférj, azaz Urbanovich András még ezt a vonalat is. Ki az a Pótférj és mit is csinál pontosan?