2024.01.12.Szerző: D. B. #ingatlanvásárlás #ingatlantörténelem

Kormányfőnek már nem kell, most a legdrágábban árult ház Magyarországon

Kormányfőnek már nem kell, most a legdrágábban árult ház Magyarországon

Volt miniszterelnöki rezidenciára, magyar Versailles-ba, lakodalmas celeb kastélyába és főúri fészekbe is költözhet, aki közismert és drága ingatlanra vágyik. De ha csak egyszerű kastélyt szeretnél magadnak, a vásárláshoz elég lehet egy közepes méretű budai lakás ára is.


Különleges árú és egyben különleges múltú épületek sokaságát találhatod meg az otpotthon.hu ingatlankínálatában, van amelyiket minden másnál több pénzért, és van, amelyiket, mondhatni, visszafogott áron. A legdrágábban kínált lakóház manapság a fővárosi Andrássy úton álló, Tildy-palotának nevezett épület.

elado-csaladi-haz-budapest-vi-kerulet-diplomatanegyed-87275761-t6.webp

A villákkal és palotákkal szegélyezett sugárút Kodály köröndhöz közeli szakaszán álló ingatlan alapterülete 2230 négyzetméter, a meghirdetett ára pedig 18 millió euró, azaz jelenlegi árfolyamon 6 milliárd 890 millió forint, ami 3 millió fölötti négyzetméterárat jelent.

A kor egyik legsikeresebb kereskedőfamíliája által 1883-ban építtetett és kitűnő állapotban lévő építményben jelenleg négy, bérbe adott luxuslakás van. A 2010-es évek közepén a magánbefektető tulajdonos által felújíttatott palotában a konyhák, gardrób szobák, és vizes blokkok egyedi gyártású, kézi faragású, és aranyozott bútorokkal beépítettek. A hidegburkolatok minden helyiségben márványból vannak, a padlót pedig többféle színű intarziaberakással díszített tölgyfaparketta borítja, a belső nyílászárok egyedi gyártású, aranyozott díszítéssel készültek.

elado-csaladi-haz-budapest-vi-kerulet-diplomatanegyed-87275758-t6.webp

Az alagsorban mélygarázs, wellness -ami gőzfürdő, finn szauna, dézsafürdő, jakuzzi, zuhanyzók komplett kínálatát nyújtja - és borospince is található.

Az épületet már több éve árulják, az ára pedig folyamatosan változik, tavaly tavasszal még 16 millió euró volt az ára, azaz nagyjából 6 milliárd forint, de árulták már 5,5 milliárdért is.

Presztízsévek után tragédia

Aki az egyedi pompa és minőség mellé patinás múltat is szeretne, szintén jó helyen böngészi az ingatlanhirdetéseket. A Feszty Adolf tervezte épület a XX. század első évtizedeiben a Szász-Coburg-Gothai-ház magyar ágához tartozó Fülöp herceg tulajdonában volt, aki egy alkalommal a bolgár cárt is elszállásolta a palotában, feltehetően ingyen, mert a balkáni uralkodó, I Ferdinánd az öccse volt.

Később egy jómódú özvegyé lett a ház, akinek fia, Csornoky Viktor, a negyvenes években feleségül vette az ismert kisgazda politikus, Tildy Zoltán lányát. Tildy így került kapcsolatba az utóbb róla elnevezett épülettel, bár nem sokáig élt benne. A második világháborút követően, miután ő lett az ország kormányfője, majd hamarosan köztársasági elnöke, a palota átmenetileg miniszterelnöki és államfői rezidenciaként is funkcionált. A nagy presztízsű épülethez azonban nemcsak az elismerés és a hatalom emléke fűződik Tildyéknél, hanem a bukás és egy súlyos családi tragédiáé is. A negyvenes évek második felében ugyanis a végül mindent eluraló kommunisták koholt kémkedési vádak alapján perbe fogták, és hazaárulásért kivégezték Tildy vejét, ami aztán az ő politikai megsemmisítéséhez is ürügyül szolgált.

Nem sokkal később az épületet államosították, majd a következő évtizedekben zeneiskola, nyelviskola és napköziotthon is működött a falai között. Már a pár évvel ezelőtti felújítás után pedig rövid ideig az argentin nagykövetség rezidenciáját is ott alakították ki.

Acsa kacsalábon

Az államfői pompa vonzerejére alapozott az ország aktuálisan második legnagyobb összegért árult lakóingatlana, az acsai kastély hirdetése is. A 13,3 millió euróért, azaz valamivel több, mint 5 milliárd forintért kínált, Pest vármegyei épületet, amely 60 kilométerre fekszik a fővárostól, az ismertető a magyar Versailles-ként határozza meg. A mérete, ha el is marad a hivatkozásul említett francia palotáétól, azért igen tekintélyes, a közel 60 ezer négyzetméteres telken 3200 négyzetméternyi épület áll 13 hálószobával, 7 fürdőszobával, 2 fogadóteremmel , 2 nagy méretű alpesi stílusú faházzal, 5 cottage. Az ingatlan 1910-ben épült, de az állapota ma is kiváló, miután 2012-ben nagyon szépen, minden részletre kiterjedően felújították. A hirdetés jelenleg szünetel, ami izgalmas kérdéseket vet fel.

Kádár és Lagzi Lajcsi, helikopterleszálló és őrtorony

Az acsai kastélytól épp csak pár száz millióval lemaradva, a drágasági versenyben a harmadik helyen jelenleg a lakodalmas stílussal befutott zenész, a közüzemi számlák elcsalása, okirat-hamisítás és vesztegetési kísérlet miatt több éves szabadságvesztésre ítélt Lagzi Lajcsi mocsai kúriája áll.

elado-villa-kastely-mocsa-89705708-t6.webp

A 13 millió euróért, azaz kicsivel kevesebb, mint 5 milliárd forintért árult 33 szobás épület alapterülete 1868 négyzetméter, a hozzátartozó birtok nagysága pedig több mint 13 ezer négyzetméter. A Tatától 12 kilométerre lévő Mocsa-Boldogasszonypuszta ősparkjánál fekvő birtok – amelynek kastélyszerű központi épületet még az esztergomi érsek Vaszary Kolos építtette 1904-ben –, a különleges árának megfelelő adottságokkal bír. Az ingatlan pihenő- és vendégházzal, gazdasági és személyzeti épülettel, helikopter-leszállóhellyel, medencével és vízi sportolásra is alkalmas halastóval is rendelkezik. De a telken van tízállásos garázs, valamint őrtorony is.

elado-villa-kastely-mocsa-89680675-t6.webp

A patináját sajátos módon fokozza, hogy a hatalmas birtokot a 80-as évek közepén az ország akkori vezetője, Kádár János kommunista pártfőtitkár tiszteletére újították fel, Lagzi Lajcsi több mint harminc éve egy árverésen vásárolta.

Kifosztották, jöttek a traktorosok, aztán a miniszterek és a pompa

Az előzőekhez képest olcsónak mondható az 1,8 milliárdért árult sziráki kastély. Az 1748-ban emelt főúri épület a legszebb magyarországi barokk lakhelyek egyike. A Teleki-Degenfeld kastély alapterülete közel 3500 négyzetméter, a szobáinak száma 27, a telke pedig több mint 83 ezer négyzetméter. Jelenleg négycsillagos szállodaként üzemel, a lakosztályai száma 8, de kiváló étterme, borospincéje és wellness épületegyüttese is van, konferenciatermében pedig akár 150 fős rendezvényeket is meg lehet tartani.

elado-villa-kastely-szirak-98199096-t6.webp

Az épület, amelynek állapota kiváló, több mint húsz éve egy külföldi befektetőcég tulajdona, de már több éve szeretnének túladni rajta. Hét évvel ezelőtt 1,55 milliárdért hirdették, vagyis, figyelembe véve az inflációt, egyáltalán nem verték fel a különleges épület árát.

A sziráki kastélyt a második világháború végén kifosztották, állapota a nyolcvanas évekig sokat romlott, traktoros iskola is működött benne, majd a rendszerváltás előtt pár évvel helyreállították, Azóta szálloda, az elmúlt évtizedekben pedig több fontos esemény helyszíne is volt. A Cserhát hegység lábánál, Budapesttől 75 km-re fekvő épületben a nyolcvanas években nagy presztízsű nemzetközi sakkversenyeket rendeztek, 2002-ben pedig a V4 igazságügyi miniszterei tanácskozását szervezték az impozáns épületbe.

Kastély lakásáron

elado-villa-kastely-gavavencsello-82410226-t6.webp

Nem csak extradrága kastélyok vannak a piacon, egykori nagyúri lakok kaphatók már pár száz millióért is, mint mások mellett az egyébként nagy múltú gávavencsellői Dessewffy-kastély Tokaj közelében 299 millió forintért (fent), vagy Borsodban a putnoki Serényi-kastély 280 millióért (alább).

elado-villa-kastely-putnok-98781382-t6.webp

Igaz, az ilyen épületek általában rossz állapotúak, tehát nagyon sokba kerülhet a felújításuk. És akadnak olyanok is, amelyek ennél is olcsóbbak, nem kerülnek többe, mint egy nagyobb lakás. Utóbbira példa a Somogy vármegyei Vése 1820-ban épült kastélya.

A tornyos épület a Hencz család, Vése község egyik legmódosabb gazdálkodó famíliájáé volt. A 650 négyzetméteres, háromszintes, félig felújított ingatlan 6 ezer négyzetméteres telken áll, az ára 78 millió forint. Hirdetése szerint további kisebb ráfordítással csodálatos kastély lehet a vásárló otthona.

elado-villa-kastely-vese-81361094-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
2024.04.14. #eladólakás #ingatlantörténelem
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
Békéscsaba legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek szerencsésen alakult a sorsa, hiszen eleve olyan korszakban épült, amikor már azon kívül is merültek fel szempontok a tervezésnél, hogy legyen négy fala és teteje, így jutott hely a kényelemnek és a mentális egészségnek is. Most a József Attila lakótelepet járjuk körbe ebben a cikkben.
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
2024.04.06. #eladóház #ingatlantörténelem
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
Több száz éves épületek tucatjai hevernek parlagon szerte az országban, amiket az idő, vagy valakik egyaránt kikezdtek, és erős fantázia szükséges ahhoz, milyen lehetett a volt - többnyire nemesi - lakóinak. Kúriák, kastélyok, amiket királyok, főnemesek adományoztak tovább a lojalitásért cserébe. Ezek a jobb sorsra érdemes építmények a gyökereinkre, a történelmünkre emlékeztetnek mindannyiunkat. Örökbefogadható kastélyokat mutatunk.
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
2024.04.03. #ingatlanvásárlás #vízpart
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
Egyre többen élnek életvitelszerűen a Budapestről kevesebb, mint egy óra autóútra lévő tónál. A Velencei-tó ingatlankínálatát böngészve kiderül, mi a különbség a Balaton és Agárd között.
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
2024.04.03. #eladóház #ingatlantörténelem
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
Lehetőségek végtelen sora nyílik meg ezzel a 11 szobával. A képzeletnek csak szigorú cash flow szabhat határt. Mindenesetre, ha az a terv, hogy befektetsz egy ingatlanba, akkor tudunk mutatni hozzá egy nagyszerű helyszínt, egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlannal. Sőt arra is adunk ötleteket, hogy mi mindent alakíthatsz ki belőle.
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
2024.04.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
Márciusában 11 046 lakóingatlant sikerült értékesíteni a Duna House tranzakciószámbecslése szerint, ami ötven százalékkal jobb első negyedévet jelent, mint a tavalyi.
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
2024.04.01. #ingatlanvásárlás #tippektrükkök
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
Így szerezhetsz magadnak értékes énidőt a gyógyfürdőn, az edzőtermen és a szórakozóhelyen kívül.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
2024.03.27. #ingatlantörténelem #eladóház
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
Eladóvá vált az Esterházy Péter könyveiből is ismert csodálatos családi villa a III. kerületben. Dragomán György író számolt be erről a Facebookon, ahol a kommentek között összefogás indult, hogy megmentsék. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rómaifürdőn található ingatlant.
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?