2024.01.06.Szerző: D. B. #ingatlanvásárlás #ingatlantörténelem

Ló a lakásban és egyéb érdekességek az ingatlanpiac korai szakaszából

Ló a lakásban és egyéb érdekességek az ingatlanpiac korai szakaszából

Különleges viszony fűzi az emberiséget több állatfajhoz is, az egyik ilyen biztosan a ló. Számtalan történet, mese, mítosz főszereplője a sokfunkciós állat, nem túlzás azt állítani, hogy a történelem menetét is alapvetően meghatározta az ember és a ló viszonya. Megsokszorozott munka- és harci erőt, művészeti inspirációt, sport és rekreációs lehetőségeket jelentett többek közt az emberiségnek. Vannak, akiknek azonban ennél is sokkal többet, társat az életben, sőt lakótársat. Az talán még nem annyira meglepő, hogy a régmúltban valaki egy fedél alatt élt, legalább átmenetileg, kedvenc paripájával, az talán már inkább, hogy ez manapság is elő-előfordul.


Sok híres-neves ló tarkította a világ történetét, közülük a nyitóköröket két különösen is ismertté vált állat futotta. Legendás a világhódító makedón, Nagy Sándor és csataménje, Bukephalosz viszonya, akárcsak az őrült római császár, Caligula és Incinatus históriája.

Megérdemlik a halhatatlanságot

Bukaphalosz végigharcolta a történelem addigi legjelentősebb hadjáratát, hátán gazdájával, Sándorral, azaz Alexandrosszal, aki bár rövid életű, de előtte soha nem látott méretű impériumot alapított a görög világ és az általa elfoglalt Perzsa Birodalom egyesítésével. Sándor, akárcsak a hős, mitikus előd, Akhilleusz, úgy tekintette lovait, és persze különösen Bukephaloszt, mint akik „felülmúltak mindenki mást, ezért megérdemlik a halhatatlanságot. Poszeidón ajándékozta atyámnak, Péleusznak, aki azután nekem adta őket”.

elado-csaladi-haz-esztergom-esztergom-kertvaros-97448756-t6.webp Igazi kúria: előkelő berendezések és lótartásra alkalmas istálló is része ennek az esztergomi eladó háznak

Sándor, miután lova és egyben barátja egy csatában elpusztult, nagy szabású temetést rendelt számára, majd a katonai pompával kísért búcsúztatás után várost alapított az állat emlékére Bukephalia néven a mai Pakisztán területén, Dzsalapur település közelében.

Arról nincsenek hiteles információk, hogy Sándor hogyan tartotta a lovát, de a későbbi korok egyes uralkodóinak és lovagjainak történeteit alapul véve, legkevésbé sem elképzelhetetlen, hogy alkalmanként egy fedél alatt lakott a király és harci ménje.

Hogy a ló méltón fogadhassa vendégeit

Az elég biztosnak tűnik a korabeli történetírói beszámolókból, hogy a kegyetlen és extravagáns római princepsnek, vagyis a birodalom első emberének, Caligulának a lova nem csak istállóban tölthette az éjszakáit. Az őrült intézkedései miatt hírhedtté vált uralkodó annyira szerette Incinatus nevű lovát, hogy nemcsak márványistállóval, elefántcsont lószerszámmal, bíbor takaróval és drágaköves nyaklánccal látta el, hanem egy római palotát is adományozott a számára, személyzettel és pazar berendezéssel, hogy méltó módon fogadhassa a nevében is meghívott vendégeket.

A római szenátussal rossz viszonyban álló Caligula, talán gúnyolódásból is, római tisztségviselővé tette Incinatust, és szándékában állt, hogy a legmagasabb szenátusi rangra, konzullá is felemelje, azonban erre már nem volt ideje, mert néhány évnyi uralkodás után összeesküvők végeztek vele.

Egy fedél alatt marhákkal, birkákkal, lovakkal

Később, a lovagi korban a páncélos vitézek és paripáik viszonya szintén különlegesen szoros volt. Senki nem lepődött meg, ha a lovag egy sátorban lakott állatával hadjáratok, táborozások idején. Sőt.

De általában is elmondható, hogy legalább a koraközépkorig a falvakban a parasztok a házaikban tartották az állatokat, vagyis emberek és az általuk gondozott jószágok egy fedél alatt éltek. Az sem volt szokatlan, hogy a családtagok vagy a szolgák, esetleg a vándorok, még ha már voltak is külön, csak emberi hajlékul szolgáló szobái egy portának vagy fogadónak, akkor is az állatokkal egy helyiségben töltötték az éjszakát. Erre utalhat Jézus születésének története is, amely szerint a kisded egy istállóban jött világra. Ha a csecsemő nem is pont egy mai értelemben vett istállóban születhetett, arra jó esély van, hogy egy ház vegyes használatú földszintje szerepel az elbeszélésben, ahol a raktár, a konyha és az állatok éjszakai pihenőhelye is elhelyezkedett.

elado-csaladi-haz-gyula-80434027-t6.webp Gyulán találtuk ezt a hatalmas birtokot, amelyen egy háromszobás ház is áll, és ami így is olcsóbb együtt, mint egy külső kerületi panellakás Pesten.

Milyen izgalmas is

Vannak, akiknek a fejében manapság is felötlik a gondolat, miért is ne lehetne egy tehenet vagy éppen lovat a lakásába költöztetni. Hogy az abszurd, és ezért a fantáziát beindító ötlet fiktív történetekben megjelenik, az mondhatni természetes. Milyen izgalmas is elképzelni egy hatalmas állatot az erkélyen vagy a nappaliban.

A témába vágó ismertebb alkotások közé tartozik Lázár Ervin Ló a házban című groteszk humorú elbeszélése vagy Török Sándor A varázsló című meséje a mágus Csilicsala bácsi és a nebuló Balogh Gyuszi közös kalandjairól. Utóbbi egyik epizódjában egy beszélő ló jelenik meg a pesti emeletes ház gyerekszobájában aztán teljesen belakja az ingatlant, aminek varázslattal még a méretét is megnövelik az állat kedvéért. Ebbe a körbe sorolható Mándy Iván Csutak és a szürke ló című története is, amelyben pedig a főszereplő gyerekcsapat először egy lakótelepen, majd egy pincéjében rejtegeti talált lovát, hogy megmentse a vágóhídtól.

Lovas mutatványok panelban

Nem csak Meseországban látni azonban lovakat és egyéb nagy testű állatokat a lakásban. A 2010-es évek közepén egy német nő azzal került be a hírekbe, hogy a családi házába fogadta Nasar nevű arab telivérét. A ló egy vihar elől menekült be gazdájához a több szobás épületbe, majd a fura helyzet annyira megtetszett mindkettejüknek, hogy a nemes állatnak állandó bejárása lett az emberi lakrészekbe is.

Néhány évvel ezelőtt pedig egy szatmárnémeti házibulizó társaság gondolta jó ötletnek, ha a negyedik emeltre felvisznek magukkal egy hátast is, ráadásul egy garzonlakásba. Az állatkínzásnak is minősíthető esetből botrány lett, miután a szomszédok jelezték a rendőrségnek, hogy egy lovat láttak bemenni a lépcsőházba. A kiérkező közegek egyből keresni kezdték az állatot, amit végül a konyhában találtak meg. A házigazda állítólag csak a sógorát akarta meglepni. A férfit pénzbüntetésre ítélték rendzavarásért, a lovat pedig egy közeli faluba vitték rokonokhoz, hogy panel helyett számára megfelelő körülmények között tudják tartani.

Szintén néhány éve, szintén Romániában, szintén egy lakásban és szintén lóval mulatozott egy italozó társaság. Ők is pénzbüntetést kaptak, de lehetett volna belőle nagyobb bajuk is, mert a vigadozás közben az egyik résztvevő megpróbálta a vállára venni az állatot, de közben ráesett az asztalra, onnan a padlóra, végül pedig a lovat is magára rántotta. Nagy szerencséjükre se ember, se állat nem sérült meg.

Több más példát is lehetne hozni, erkélyes borjú-, disznó-, és kecsketörténeteket is. Ezek egy része igazolt, más részük feltehetően csak városi szóbeszéd. Szolnokon például a Széchenyi lakótelepen masszívan tartja magát egy legenda, amely szerint a kezdeti időkben, valamikor a nyolcvanas évek elején levágtak egy lovat az egyik lépcsőházban, és hasonló történet kering a budapesti Havanna-lakótelep induló éveiről is. Ki tudja? Elképzelhető.

Állattartásra alkalmas eladó házakat ezen a linken találsz.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
2024.04.14. #eladólakás #ingatlantörténelem
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
Békéscsaba legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek szerencsésen alakult a sorsa, hiszen eleve olyan korszakban épült, amikor már azon kívül is merültek fel szempontok a tervezésnél, hogy legyen négy fala és teteje, így jutott hely a kényelemnek és a mentális egészségnek is. Most a József Attila lakótelepet járjuk körbe ebben a cikkben.
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
2024.04.06. #eladóház #ingatlantörténelem
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
Több száz éves épületek tucatjai hevernek parlagon szerte az országban, amiket az idő, vagy valakik egyaránt kikezdtek, és erős fantázia szükséges ahhoz, milyen lehetett a volt - többnyire nemesi - lakóinak. Kúriák, kastélyok, amiket királyok, főnemesek adományoztak tovább a lojalitásért cserébe. Ezek a jobb sorsra érdemes építmények a gyökereinkre, a történelmünkre emlékeztetnek mindannyiunkat. Örökbefogadható kastélyokat mutatunk.
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
2024.04.03. #ingatlanvásárlás #vízpart
A Velencei-tó már rég nem csak nyaralóhely - Sikerül-e a lakóházakat az idén eladni?
Egyre többen élnek életvitelszerűen a Budapestről kevesebb, mint egy óra autóútra lévő tónál. A Velencei-tó ingatlankínálatát böngészve kiderül, mi a különbség a Balaton és Agárd között.
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
2024.04.03. #eladóház #ingatlantörténelem
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
Lehetőségek végtelen sora nyílik meg ezzel a 11 szobával. A képzeletnek csak szigorú cash flow szabhat határt. Mindenesetre, ha az a terv, hogy befektetsz egy ingatlanba, akkor tudunk mutatni hozzá egy nagyszerű helyszínt, egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlannal. Sőt arra is adunk ötleteket, hogy mi mindent alakíthatsz ki belőle.
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
2024.04.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
Márciusában 11 046 lakóingatlant sikerült értékesíteni a Duna House tranzakciószámbecslése szerint, ami ötven százalékkal jobb első negyedévet jelent, mint a tavalyi.
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
2024.04.01. #ingatlanvásárlás #tippektrükkök
7 módszer az öngondoskodásra úgy, hogy ehhez még csak ki sem kell lépned a lakásból
Így szerezhetsz magadnak értékes énidőt a gyógyfürdőn, az edzőtermen és a szórakozóhelyen kívül.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
2024.03.27. #ingatlantörténelem #eladóház
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
Eladóvá vált az Esterházy Péter könyveiből is ismert csodálatos családi villa a III. kerületben. Dragomán György író számolt be erről a Facebookon, ahol a kommentek között összefogás indult, hogy megmentsék. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rómaifürdőn található ingatlant.
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?