2024.02.15.Szerző: fá #eladólakás #ingatlantörténelem

Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?

Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?

Itt az ideje, hogy megismerkedj Budapest egyik legismertebb lakótelepével, ahol már az Ókorban is éltek emberek!


Békásmegyer a nevét egyébként az agyagos talaja miatt kapta, ami a felszínen megtartott csapadék miatt a békáknak remek élőhelyeként szolgált. Talán meglepődsz rajta, de Békásmegyerrel kapcsolatban nem teljesen véletlenül mondják büszkén Budapest belvárosában élő emberek, hogy nem is annyira a főváros része: a III. kerület északi része ugyanis 1950 előtt egy teljesen különálló település volt, és a nagyközséghez Csillaghegy is hozzátartozott. Összességében ma is kitennének egy települést: nagyjából 40 ezren élnek ott, Csillaghegyen pedig 15 ezren, tehát nem is számítana igazán kisvárosnak sem.

Az persze más kérdés, hogy önálló településként nehéz lenne értelmezni, hiszen a régi Békásmegyerre egyedül az Ófalu névre hallgató rész emlékeztet, a nagyobb része viszont a 11-es út által kettészakított lakótelep teszi ki. Hogy mennyire ketté van osztva, azt jól mutatja, hogy még a főterei sem ugyanazok, annak ellenére, hogy ikerterekről van szó: a nyugati oldal főtere a Csobánka tér, a keletié a Heltai Jenő tér. Ezeket a HÉV-állomással és egymással a gyalogos aluljáró köti össze.

bekasmegyer.png 52 négyzetméter, két szoba, erkély: mindössze egy tisztasági festésre és 39 millió forintra van szükséged, hogy birtokba vehesd ezt a lakást.

A területen egyébként már jóval az aluljáró előtt éltek emberek: az Ókorból is vannak emlékek, de az biztos, hogy a terület az 1300-as években az óbudai apácáké volt, hogy aztán átkerüljön a pilisi apátsághoz. A XVII. század felére szinte teljesen megsemmisült a környék, és még az 1727-es népszámlálás is kietlen helyként jellemzi Békásmegyert. Nem sokkal később német telepesek költöztek ide, és megkezdődött a benépesítés, majd a fejlődés, sok-sok szőlővel és gyümölcsössel.

Ennek az idillnek lett végleg vége a II. világháborúval, amikor elzavarták a német családokat, és a deportált sváb lakosság helyére Mezőkövesdről és a határon túli magyar területekről költöztek ide magyarok, ami véget vetett a sváb hagyományoknak és a német nyelv használatának is. Az időközben kiépített új rendszer új társadalmat is jelentett: a többség a környékre épített üzemek munkásaiból került ki, miközben a mezőgazdaság pedig szinte teljesen megszűnt errefelé.

És persze megszűnt a település hagyományos képe is: 1971-ben kezdték az óbudai lakótelep mintájára itt is építkezés kezdődött. Később már nem csak a szokásos tízemeletes panelek, hanem négy- és tizenöt emeletesek is épültek.

elado-panellakas-budapest-iii-kerulet-bekasmegyer-99284316-t6.webp Ez a lakás nemcsak jó helyen van, de még a kilátási szép belőle, hiszen a tizenharmadik emeleten található.

A nyugati oldal csak 1978-ban kezdett el kiépülni. A telepen rengeteg fiatal család kapott otthont. Hogy mekkora fellendülés volt, azt az mutatja a legjobban, hogy az összesen 13 394 család gyermekeinek egy jelentős részét a környékbeli általános iskolák be sem tudták már fogadni. A teljes telep 1983-ra készült el, és nem is kellett várni, hogy teljesen rá legyen kötve Budapest vérkeringésére: a HÉV-állomást már 1981-ben átadták.

A 2000-es években indult panelprogramnak köszönhetően már korszerűen szigetelt lakásokhoz juthatsz itt. A legtöbb panasz így arra érkezik, hogy a nagyságra ellenére nem sok kulturális ajánlatot tud felmutatni, ezért aki moziba szeretne menni, az készülhet a fővárosban megszokottnál valamivel hosszabb buszozásra.

elado-panellakas-budapest-iii-kerulet-bekasmegyer-99435111-t6.webp 64 millió forintért árulják ezt a 72 négyzetméteres, három szobás lakást, ami öt éve teljes körű felújításon esett át.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 069 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
2024.04.14. #eladólakás #ingatlantörténelem
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
Békéscsaba legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek szerencsésen alakult a sorsa, hiszen eleve olyan korszakban épült, amikor már azon kívül is merültek fel szempontok a tervezésnél, hogy legyen négy fala és teteje, így jutott hely a kényelemnek és a mentális egészségnek is. Most a József Attila lakótelepet járjuk körbe ebben a cikkben.
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
2024.04.06. #eladóház #ingatlantörténelem
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
Több száz éves épületek tucatjai hevernek parlagon szerte az országban, amiket az idő, vagy valakik egyaránt kikezdtek, és erős fantázia szükséges ahhoz, milyen lehetett a volt - többnyire nemesi - lakóinak. Kúriák, kastélyok, amiket királyok, főnemesek adományoztak tovább a lojalitásért cserébe. Ezek a jobb sorsra érdemes építmények a gyökereinkre, a történelmünkre emlékeztetnek mindannyiunkat. Örökbefogadható kastélyokat mutatunk.
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
2024.04.03. #eladóház #ingatlantörténelem
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
Lehetőségek végtelen sora nyílik meg ezzel a 11 szobával. A képzeletnek csak szigorú cash flow szabhat határt. Mindenesetre, ha az a terv, hogy befektetsz egy ingatlanba, akkor tudunk mutatni hozzá egy nagyszerű helyszínt, egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlannal. Sőt arra is adunk ötleteket, hogy mi mindent alakíthatsz ki belőle.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
2024.03.27. #ingatlantörténelem #eladóház
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
Eladóvá vált az Esterházy Péter könyveiből is ismert csodálatos családi villa a III. kerületben. Dragomán György író számolt be erről a Facebookon, ahol a kommentek között összefogás indult, hogy megmentsék. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rómaifürdőn található ingatlant.
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
2024.03.06. #luxusingatlan #ingatlantörténelem
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
Heti válogatásunkban a legkülönlegesebb ingatlanokat mutatjuk be hétről hétre. Helyet kapott többek között a Nemzeti Bank egykori épülete Sopronban, és egy szecessziós villaház is Budakeszin.
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
2024.02.20. #eladóház #ingatlantörténelem
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
Izgalmas válogatást állítottunk össze, ahol az ingatlanpiac gyöngyszemeit vonultatjuk fel. Válogatásunkban szerepel egy Makovecz-stílusú családi ház, ami szinte erődítmény. Helyet kapott a Fertő-tóhoz közeli Széchenyi-kastély, egy Bauhaus villa és egy festői szőlőbirtok is.
Loft lakások: tér és stílus a magasban
2024.02.10. #eladólakás
Loft lakások: tér és stílus a magasban
Régen az olcsóságuk miatt voltak népszerűek, ma azonban a luxus megtestesítői a loft lakások. Nem véletlenül, hiszen egy ilyen ingatlan megvásárlása óriási lehetőségeket hordoz magában.