2023.09.15.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #eladólakás #ingatlantörténelem

Megkínálhatunk egy téntával? Gyere velünk irodalmi ihletettségű kulináris sétára

Megkínálhatunk egy téntával? Gyere velünk irodalmi ihletettségű kulináris sétára

Se szeri, se száma a meséinkben, regényeinkben említett jellegzetes magyar ételeknek és a vendégszeretetnek. Egyes íróink az egyszerű klasszikusokról is olyan érzékletességgel mesélnek, hogy az embernek összeszalad a szájában a nyál. Jöjjön a mi menünk!


Táfelspicc

Krúdy önmagáról mintázott alakját, Szindbádot, öt köteten keresztül követhetjük nyomon. Kalandjai legalább olyan olvasmányosak, mint a gasztronómiai jelenetek. A húsleves tetején gyöngyöző zsírcseppek, a pirítóson röcögő velő olvasók ezreinek hozza meg az étvágyát. Krúdy egyik legkedvesebb fogása, a Táfelspicc is szerepel a regényben, amit mi is ismerhetünk a menzáról.

A Táfelspicc levesben főtt marhafartő, amit kivesznek a léből és krumplival, gyümölcs- vagy zöldségszószokkal tálalnak. Táfelspiccnek nevezhetjük a sóskát, spenótot is, ha főtt hússal és burgonyával kerül a tányérra.

Vendégmarasztalás és kávé

A török hódoltság pozitív hozadéka a kávé elterjedése Magyarországon. Gárdonyi az Egri csillagokban szemléletesen téntaként említi, hiszen színe olyan sötét, mint az íráshoz használt tintáé.

A kávé és a kávézás szokása egyre népszerűbb lett a magyarok körében is. Annyira, hogy nem csak saját élvezetünkre isszuk, hanem vendégeinket is ezzel kínáljuk. A vendég kávéval kínálása szintén török hagyomány, ezzel marasztalták a látogatót, hogy egy jóízűt tudjanak beszélgetni.

A többszemélyes kanapén kényelmesen lehet ücsörögni egy finom fekete mellett elado-csaladi-haz-pecs-urog-96820883-t6.webp

Omelette à Woburn – rántotta

Hangzatos elnevezések, amik valójában rém egyszerű dolgot takarnak már Kosztolányi idejében is akadtak. Híres novellahősét, Esti Kornélt is megtréfálta vele, amikor az éhesen, alig néhány frankkal a zsebében betévedt egy kései órán is nyitva tartó vendéglőbe.

A háromféle tojásétek közül Kornél az omelette à Woburnra bökött, amit háromnegyedórás várakozás után tettek elé az asztalra. Ekkor világosodott meg a főhős, hogy amit rendelt, az lényegében nem más, mint rántotta. Csak méretében volt jelentősen kisebb, mint amit odahaza az édesanyja kiadós reggelireszolgált fel neki.

Indítsd a napod egy kiadós, igazán magyaros rántottával elado-teglalakas-erd-95516419-t6.webp

Görög olvasó és angyalbakancs

A kőszívű ember fiaiból megismert étel magának Jókainak is nagy kedvence volt. A regényből azt is megtudhatjuk, hogy a görög olvasó nem más, mint paszuly, tehát bab, amit jó vastag rántással készítenek. Fenséges ízét pedig a belefőtt angyalbakancs, azaz disznóláb adja.

Az eredeti receptben se híre, se hamva csülöknek vagy kolbásznak, a legtöbb háztartásban azonban inkább ezekkel készítik ma már az író nevét viselő levest. Regényeiben szinte kivétel nélkül teret ad a kulináris szokások bemutatásának; kezdve magával a lakomára okot adó eseménnyel, a terítés mikéntjével, majd a furfangos nevű ételekkel.

Jókai hősei nem darás tésztát kapnak a tányéron, hanem tűzkövet homokkal, a farsangi mulatságon csehpampuskát (fánkot) esznek, amit krampampulival (bóléval) öblítenek le.

Az ízléses tálalás meghozza az étvágyat elado-csaladi-haz-budapest-xxi-kerulet-89279452-t6.webp


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 241 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Miközben gyűlölték, iszonyatosan sokat segítettek Magyarországnak
2024.06.14. #ingatlantörténelem #albérlet
Miközben gyűlölték, iszonyatosan sokat segítettek Magyarországnak
Sokszor szeretjük a lakótelepeket valami természeti csúfságként kezelni, pedig felfoghatatlanul nagy szolgálatot tettek, tesznek a mai napig. Lakóteleptörténelem.
Azt hiszed, láttál már ronda házakat? Biztosan tudunk ebben is újat mutatni
2024.05.26. #dekor #ingatlantörténelem
Azt hiszed, láttál már ronda házakat? Biztosan tudunk ebben is újat mutatni
Belgium legendásan csúnya épületeket termel ki, így már külön rajongói oldala is van ezeknek a leírhatatlan stílusú műremekeknek. Ezekre, és az ellenkezőjére is mutatunk példákat az otpotthon.hu portálon található ingatlanhirdetések közül.
Tudtad, hogy Siófok egykor csak Fok volt?
2024.05.24. #eladólakás #vízpart #ingatlantörténelem
Tudtad, hogy Siófok egykor csak Fok volt?
A Sió-csatorna közelsége alapvetően meghatározta a Balaton fővárosának életét. Olyannyira, hogy a csatorna egyben megyehatár is volt, így a város két eltérő megyében feküdt 1950-ig. Ingatlanokat mutatunk innen és onnan.
Pest határában - amit Széchenyi után a második legnagyobb adakozónak köszöntek meg
2024.05.21. #budapest #ingatlantörténelem
Pest határában - amit Széchenyi után a második legnagyobb adakozónak köszöntek meg
Budapest több mint kétszáz városrésze közül a XVII. kerületben található Akadémiaújtelep gróf Vigyázó Sándor és Podmaniczky Zsuzsanna házassága révén került a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonába. A városrész különlegessége, ahogy központjában lévő teret és utcáit kialakították.
Életmódkísérlet Budafokról - tudod, hogy miért lett szemétledobó a társasházakban?
2024.05.16. #eladólakás #budapest #ingatlantörténelem
Életmódkísérlet Budafokról - tudod, hogy miért lett szemétledobó a társasházakban?
Már a neve is izgalmas a budafoki lakótelepnek, hiszen a kísérletről többnyire valami szokatlan dolog juthat az ember eszébe. A budafoki kísérleti lakótelep több újdonságot vezetett be, amiknek egy része ma már alapvetés. Ebben a cikkben ezekről az újdonságokról lesz szó néhány környékbeli ingatlanon keresztül bemutatva.
Majkától Azahriahig zengi minden haver, innen indult, mégiscsak szerethető a panel
2024.05.06. #eladólakás #ingatlantörténelem
Majkától Azahriahig zengi minden haver, innen indult, mégiscsak szerethető a panel
Valamikor korszerűnek számított, majd egyre inkább a lecsúszás szimbólumává vált, és noha manapság is sok múlik a szomszédságon, de egyre szerethetőbb keretet tud nyújtani az élethez egy panelház. Azahriah is az újpalotai panelrengetegben írta az első számait. A panelházakról és lakásokról lesz most szó.
Tudod, hol található Budapest első panelházrengetege?
2024.05.03. #ingatlantörténelem #eladólakás
Tudod, hol található Budapest első panelházrengetege?
A város egyik legélhetőbb lakótelepét, a József Attila-lakótelepet egy nyomornegyed helyén húzták fel. Ebben a cikkben bemutatjuk a mintaprojektet, ami évtizedekre meghatározta a magyar városok arculatát.
Rejtett gyöngyszem Budapest szívében: fedezd fel a Tisztviselőtelepet!
2024.04.24. #eladólakás #ingatlantörténelem
Rejtett gyöngyszem Budapest szívében: fedezd fel a Tisztviselőtelepet!
A főváros VIII. kerületét, a Palotanegyedet, a Magdolna-negyedet és a Tisztviselőtelepet más-más ingatlankínálat jellemzi. Megnéztük az utóbbi területet, amelyet 140 éve álmodtak meg maguknak kis pénzű tisztviselők.
3 millió alatti ingatlanok a Dunántúlon
2024.04.17. #eladóház #ingatlantörténelem
3 millió alatti ingatlanok a Dunántúlon
Milyen esélyeid vannak, ha 3 millió forintod van, és ingatlant szeretnél vásárolni? Mutatunk néhány ingatlant a Dunántúlon, amik kész aranybányává fejlődhetnek egy türelmes és tettre kész tulajdonos kezei alatt. Jól sejted, ha úgy gondolod, hogy ezekre az ingatlanokra ráfér egy alapos felújítás. De pont ez a dolog szépsége: meglátni valamiben a lehetőséget, ami mellett mindenki más elmegy.