2023.09.15.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #eladólakás #ingatlantörténelem

Megkínálhatunk egy téntával? Gyere velünk irodalmi ihletettségű kulináris sétára

Megkínálhatunk egy téntával? Gyere velünk irodalmi ihletettségű kulináris sétára

Se szeri, se száma a meséinkben, regényeinkben említett jellegzetes magyar ételeknek és a vendégszeretetnek. Egyes íróink az egyszerű klasszikusokról is olyan érzékletességgel mesélnek, hogy az embernek összeszalad a szájában a nyál. Jöjjön a mi menünk!


Táfelspicc

Krúdy önmagáról mintázott alakját, Szindbádot, öt köteten keresztül követhetjük nyomon. Kalandjai legalább olyan olvasmányosak, mint a gasztronómiai jelenetek. A húsleves tetején gyöngyöző zsírcseppek, a pirítóson röcögő velő olvasók ezreinek hozza meg az étvágyát. Krúdy egyik legkedvesebb fogása, a Táfelspicc is szerepel a regényben, amit mi is ismerhetünk a menzáról.

A Táfelspicc levesben főtt marhafartő, amit kivesznek a léből és krumplival, gyümölcs- vagy zöldségszószokkal tálalnak. Táfelspiccnek nevezhetjük a sóskát, spenótot is, ha főtt hússal és burgonyával kerül a tányérra.

Vendégmarasztalás és kávé

A török hódoltság pozitív hozadéka a kávé elterjedése Magyarországon. Gárdonyi az Egri csillagokban szemléletesen téntaként említi, hiszen színe olyan sötét, mint az íráshoz használt tintáé.

A kávé és a kávézás szokása egyre népszerűbb lett a magyarok körében is. Annyira, hogy nem csak saját élvezetünkre isszuk, hanem vendégeinket is ezzel kínáljuk. A vendég kávéval kínálása szintén török hagyomány, ezzel marasztalták a látogatót, hogy egy jóízűt tudjanak beszélgetni.

A többszemélyes kanapén kényelmesen lehet ücsörögni egy finom fekete mellett elado-csaladi-haz-pecs-urog-96820883-t6.webp

Omelette à Woburn – rántotta

Hangzatos elnevezések, amik valójában rém egyszerű dolgot takarnak már Kosztolányi idejében is akadtak. Híres novellahősét, Esti Kornélt is megtréfálta vele, amikor az éhesen, alig néhány frankkal a zsebében betévedt egy kései órán is nyitva tartó vendéglőbe.

A háromféle tojásétek közül Kornél az omelette à Woburnra bökött, amit háromnegyedórás várakozás után tettek elé az asztalra. Ekkor világosodott meg a főhős, hogy amit rendelt, az lényegében nem más, mint rántotta. Csak méretében volt jelentősen kisebb, mint amit odahaza az édesanyja kiadós reggelireszolgált fel neki.

Indítsd a napod egy kiadós, igazán magyaros rántottával elado-teglalakas-erd-95516419-t6.webp

Görög olvasó és angyalbakancs

A kőszívű ember fiaiból megismert étel magának Jókainak is nagy kedvence volt. A regényből azt is megtudhatjuk, hogy a görög olvasó nem más, mint paszuly, tehát bab, amit jó vastag rántással készítenek. Fenséges ízét pedig a belefőtt angyalbakancs, azaz disznóláb adja.

Az eredeti receptben se híre, se hamva csülöknek vagy kolbásznak, a legtöbb háztartásban azonban inkább ezekkel készítik ma már az író nevét viselő levest. Regényeiben szinte kivétel nélkül teret ad a kulináris szokások bemutatásának; kezdve magával a lakomára okot adó eseménnyel, a terítés mikéntjével, majd a furfangos nevű ételekkel.

Jókai hősei nem darás tésztát kapnak a tányéron, hanem tűzkövet homokkal, a farsangi mulatságon csehpampuskát (fánkot) esznek, amit krampampulival (bóléval) öblítenek le.

Az ízléses tálalás meghozza az étvágyat elado-csaladi-haz-budapest-xxi-kerulet-89279452-t6.webp

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Szekszárd, a boron túl - miért nem kedvence a régió a helyieknek?
2023.09.28. #ingatlantörténelem #ingatlanvásárlás
Szekszárd, a boron túl - miért nem kedvence a régió a helyieknek?
A város, amelyről mindenkinek elsőre a bor jut eszébe, a borkóstolókon kívül rengeteg programmal, kulturális látnivalóval kényeztet minket. Ezeket nézd meg, ha arra jársz, és még eladó szekszárdi ingatlanokat is mutatunk!
Ez a mór villa, vagy egy rózsadombi kacsalábon forgó kastély illik jobban hozzád?
2023.09.25. #eladóház #ingatlantörténelem
Ez a mór villa, vagy egy rózsadombi kacsalábon forgó kastély illik jobban hozzád?
Csillogás at its best, a legtöbbször nem is sejtjük, micsoda luxussal vagyunk körbe véve. Mivel ezen a héten is elkészítettük válogatásunkat, amiben a legkülönlegesebb eladó ingatlanokat mutatjuk be, most megtudhatod a választ. Ezek a pazar villák elfeledtetik minden gondodat.
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
2023.09.23. #eladóház #kertészet
Hangulatos télikertes házak a hideg napokra
Javában tart az ősz, és már úgy érzed, hogy hónapok óta bezárva élsz? A következő időszak elszigeteltségére adhat megoldást egy jól szigetelt télikert. A télikert sokféle lehet, kialakíthatjuk az erkélyünkből, beépíthetjük a teraszunk, vagy hozzá is építhetjük a házunkhoz. Minden évszakban élvezhetőek, megfelelő fűtéssel, árnyékolókkal és a nyitható üvegfelületekkel, tökéletes kényelmet biztosítanak télen és nyáron is.
Bár a fejedben most felcsendült az ismert zene, de Gazdagrét akkor is érdekes, ha nem a Szomszédokról van szó
2023.09.22. #ingatlanvásárlás #budapest #ingatlantörténelem
Bár a fejedben most felcsendült az ismert zene, de Gazdagrét akkor is érdekes, ha nem a Szomszédokról van szó
Sokan talán nem is tudják, milyen mintaszerű lakótelepről van szó.
Magyarország 12 legjobb panorámája +1 - tudsz ennél szebbet?
2023.09.18. #luxusingatlan #ingatlantörténelem
Magyarország 12 legjobb panorámája +1 - tudsz ennél szebbet?
Vízpart, hegyek, erdő közepe: mind olyan tulajdonság, ami egy ingatlan értékét jelentősen növelheti, az adu ász viszont vitán felül az örök panoráma. És ebből Magyarország alaposan ellátott, nézzük, az otpotthon.hu ingatlanhirdetései közül, melyek rendelkeznek a legcsodásabb panorámával!
Slambuccal és nemzetközileg elismert felsőoktatással hívogat Debrecen
2023.09.17. #eladóház #eladólakás #lakópark #ingatlantörténelem #családiház
Slambuccal és nemzetközileg elismert felsőoktatással hívogat Debrecen
Irodalmi nagyjaink közül sokan voltak a debreceni református kollégium diákjai; ez és a Virágkarnevál valószínűleg egybeforrt Debrecen nevével. Hajdú-Bihar vármegyeszékhelye mindemellett igyekszik megújulni is. A cívisváros az utóbbi években új lendületet kapott, ami kétségtelenül előnyére vált. Nézzük, milyen területeken fejlődött a város!
Ha már nem zakatol a vonat, pattanj biciklire a Dunakanyarban ezen a szakaszon
2023.09.14. #eladóház #ingatlantörténelem
Ha már nem zakatol a vonat, pattanj biciklire a Dunakanyarban ezen a szakaszon
Veszélybe került a vonatközlekedés az Esztergom-Almásfüzitő-szakaszon is. Arra kell készülni, hogy a Dunakanyar ezen részét a jövőben buszos, autós vagy a kerékpáros közlekedéssel lehet majd elérni. Esetleg gyalogolva. Akárhogy is, az itt található települések semmit sem veszítenek a vonzerejükből. Mutatunk is két ingatlant, amiket érdemes meglátogatni.
Már nem a Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete
2023.09.02. #építkezés #ingatlantörténelem
Már nem a Pentagon a világ legnagyobb irodaépülete
Az új győztes Indiában épült meg egy olyan versenyben, aminek egyetlen komolyanvehető európai versenyzője a romániai parlament.
Karibi hangulat: a kelet-európai panelrengeteg prototípusa, ami egyre vonzóbb
2023.09.01. #ingatlanhirdetés #budapest #ingatlantörténelem
Karibi hangulat: a kelet-európai panelrengeteg prototípusa, ami egyre vonzóbb
A város egyik legrosszabb hírű lakótelepén ma már a budapesti átlagot mutatja a közbiztonság, egyes részeire pedig sokan már kifejezetten célpontként tekintenek.