2024.01.03.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #fenntarthatóság

Mit tehetsz ha már messziről bűzlik a szomszéd füstje?

Mit tehetsz ha már messziről bűzlik a szomszéd füstje?

Jól esne mélyen beszippantani a hideg, friss téli levegőt? Ne tedd! A hőmérséklet csökkenésével minden családban beindult a fűtés. Sajnos azonban még mindig akadnak olyanok, akik nem törődnek vele, hogy mit szabd a tűzre dobni és mit nem. Emiatt a légszennyezettség a napokban több településen egészségtelen minősítést kapott, de van, ahol már veszélyes kategóriába sorolták.


Egyre több településen egészségtelen a levegő

Nemcsak nyáron, hanem télen is tud fojtogató lenni a levegő, és viharos gyorsasággal romlik egész régiókban a levegő minősége. És nemcsak a nagyvárosokban. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ adatai szerint a Sajó völgyében - Putnok, Sajószentpéter, Miskolc - veszélyes, míg Ajkán és Kazincbarcikán egészségtelen a levegő minősége.

Mi ennek az oka? A vegyestüzelésű kazánok helytelen használata. A tűzben égő műanyag - nylon zacskó, PET palack -, gumi és kezelt fa, mérgező anyagokat bocsátanak ki. Ezek egyrészt jellegzetes szúrós, fojtogatós szagot árasztanak, amit aztán tovább visz a szél, másrészt az egészségünket is veszélyezteti.

De miért veszélyezteti?

  1. A műanyag, amit a tűre dob, kőolajból készült. Amiből véges mennyiség áll a rendelkezésre. Inkább vedd a fáradságot a szelektálásra, hogy újra lehessen hasznosítani!

  2. Ezeknek az anyagoknak a fűtőértéke szinte nulla: sötét füst, erős szag, viszont meleget nem ad.

  3. Annak ellenére, hogy az ártalmas molekulák nem látszanak, az égés során keletkezett anyagok belélegezve komoly légzőszervi betegségeket okozhatnak. Annál is, aki tüzel, de akár több településsel távolabb élőket is megbetegíthet.

Albertirsán elfogadható a levegő minősége a mérőállások szerint elado-csaladi-haz-albertirsa-97850116-t6.webp

Mit tehetsz, ha észreveszed, hogy valahol műanyagot égetnek?

Ha észreveszed, hogy a szomszédod nem tartja be a szabályokat, próbálj meg vele beszélni! Ha ez nem segít, akkor fordulj a hatóságokhoz. Vidéken a kormányhivatalok területileg illetékes járási hivatalaihoz, Budapesten pedig a kerületi hivatalokhoz mint levegővédelmi hatósághoz tudsz menni panaszt tenni. Ha a szabályszegő jogi személy, akkor a vármegyei kormányhivatalok megyeszékhelyen működő járási hivatalok környezet- és természetvédelmi főosztályaihoz fordulhatsz.

Arra az illegális égetőre, akit tetten érnek, illetve a szabályszegés megállapítása egyértelmű, arra 300 000 forint bírságot is kiszabhatnak. A lakosság a nap 24 órájában tehet bejelentést a 112-es telefonszámon.

A Balaton mellett fekvő Marcaliban sincs még ok aggodalomra elado-ikerhaz-marcali-83353892-t6.webp

Így tisztíthatod az otthoni levegőt

Ha odakint mérgező a levegő, akkor mit tehetsz, hogy az otthonodban tiszta levegő legyen? Először is, használj légtisztítókat. Ezek a készülékek segítenek eltávolítani a levegőben lévő szennyeződéseket, allergéneket.

A rendszeres szellőztetés is kulcsfontosságú, de ha a külső levegő minősége rossz, akkor inkább válassz olyan időpontot, amikor kevésbé szennyezett a levegő! Például, ha az illegális fűtés miatt emelkedik a légszennyezettség, akkor a nappal alkalmasabb erre. A szobanövények is segítenek a levegő tisztításában, ráadásul még a hangulatot is javítják.

Ebben a debreceni luxus családi házban központi légtisztító biztosítja folyamatosan a jó levegőt elado-csaladi-haz-debrecen-92629056-t6.webp

Címlapkép: Shutterstock.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
2024.04.09. #fenntarthatóság #tippektrükkök
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
Használd azokat a természetes tisztítószereket és citrom is! Mindezek nagyon hatékonyak és biztonságosak a vegyszermentes tisztításhoz.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
2024.03.27. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
2024.03.24. #kertészet #fenntarthatóság
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
2024.03.15. #dekor #fenntarthatóság
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
Valószínűleg hallottál már a feng shuiról, a tárgyak elrendezésének ősi kínai művészetéről. Ezen gyakorlat alapjait képező nézetek szerint néhány dologgal könnyen a javadra billentheted a szerencsédet, mellette pedig az egészségi állapotodat és az anyagi életedet is pozitív irányba fordíthatod. Mivel mindezeket biztos, hogy szeretnéd, a legközelebbi nagybevásárlás alkalmával a következő holmikat tedd a kosaradba.
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
2024.03.12. #fenntarthatóság
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
Annyira megnyugtató, hogy egyik finomsághoz sem kell idegen szavak gyűjteménye, és biztosan kapható a hozzád legközelebb található élelmiszerüzletben is. Akkor meg, miért ne ennéd? Teljesen nyilvánvaló, hogy a hal, a gomba, a bab és a lencse egészséges étek, de azt tudtad, hogy a táplálkozási szakértők, melyiket kiáltották ki szuperételként?
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
2024.02.23. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Fedezd fel a Nap erejét: útmutató az új napelem pályázathoz
Eloszlottak a felhők, végre kisütött a Nap, és újra lehet pályázni napelemrendszer telepítésére. Lássuk a részleteket!
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
2024.02.17. #fenntarthatóság #tippektrükkök
7 dolog, amit elfelejthetsz bedobni a mosógépbe
Ha nem tisztítod ezeket a darabokat rendszeresen, akár meg is betegíthetnek a sok por és szennyeződés miatt.