2023.11.03.Szerző: fá #ingatlanbefektetés #ingatlanvásárlás

Raktárat vennél? Közel sem olyan egyszerű a helyzet!

Raktárat vennél? Közel sem olyan egyszerű a helyzet!

A koronavírus-járvány következményeiről nagyon nehéz bármiféle pozitívumot mondani, de egy szektornak biztosan segített a felvirágzásban: az online kereskedelemnek. És ha egy üzlet beindul, ott előbb-utóbb ingatlanvásárlásra is szükség lehet. Ebben a helyzetben pedig érdemes átgondolni néhány szempontot.


Miután tömegek számára vált valósággá, hogy nem muszáj otthonról kimozdulni mindenféle apróságért, hiszen viszonylag gyorsan odaszállítják a lakásba, sőt, a műfaj kísérleti terepén, az USA-ban sokszor már aznap kiviszik vágyott terméket, újabb lendületet kapott a kereskedelem.

És ha a kereskedelem egyszer lendületet kap, az az ingatlanpiacra is komoly hatással lehet: az elmúlt két évben elképesztő szárnyalásnak lehettünk szemtanúi ipari-, logisztikai ingatlanok piacán, miután a bérelhető raktárterületek iránt jelentősen megnőtt az igény. Egy raktárnak, a lakóingatlanoktól eltérőn, még csak különösebben jó helyen sem kell lennie, és annyit sem kell vele törődni, mint egy irodaépülettel, persze azért azt senki ne gondolja, hogy kizárólag egy üres hodályból fog meggazdagodni. Mi más szempontokat és példákat mutatunk.

elado-gyarepulet-hajduhadhaz-97534035-t6.webp Ez az eladó hajdúhadházi raktár 1377 négyzetméteres.

A CBRE őszi tanulmánya szerint a nyár elején a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4,814 millió négyzetmétert tett ki, az üresedési ráta pedig óriásit ugrott a második negyedév alatt, elérte a 8,1 százalékot országosan, Budapest környékén a 8,6 százalékot is. Mostanra már nagyobb a kínálat, mint a kereslet, és bár ez a szám még nem különösebben durva, az online kereskedők arra számítanak, hogy tovább nő majd, hiszen jelenleg is, csak a főváros környékén 135 ezer négyzetméternyi terület épül, és több, mint kétszer ennyi van a tervezési fázisban. Bár az üresedés nőni fog, de a raktárbérlők örülhetnek, hiszen megnő az azonnal beköltözés lehetősége.

Az üresedés emelkedése nem állítja meg a bérleti díjak növekedését, eddig csak a növekedés ütemének a mérsékléséhez volt elegendő. A megnövekedett kivitelezési költségek, illetve a fenntartás költségei pedig további barázdákkal gyarapíthatják az üzemeltetők homlokát.

De egyáltalán, mitől jó egy raktár? Elsőként azt kell tisztázni, hogy mit jelent az, hogy jól működik egy raktár, mik azok az elvárások, amit ki kell szolgálnia a logisztikai központnak? Nagyon fontos, hogy alkalmas legyen a tárolt termékkészlet biztonságban való tárolásra, hiszen értelemszerűen senki nem szeretne elázott, penészes vagy összetört dolgokat kapni a webshopunkból. Ezek olyan apróságokat is jelentenek, mint a páratartalom és a hőmérséklet, ehhez komoly műszaki háttér lehet szükséges. A tűzvédelem és a betörés elleni védelem pedig az első, amit érdemes ellenőrizni.

elado-uzlet-szolnok-belvaros-89375161-t6.webp Szolnok belvárosában található ez az eladó, esetleg kiadó, 116 négyzetméternyi üzlethelyiség, ami raktárnak is ideális: 6,9 millió forintba kerül.

Függetlenül a raktár jellegétől, az alapinfrastruktúra kiépítése és folyamatos karbantartása nagyon fontos, ahogy az informatika is. Tehát érdemes figyelni, megfelelő-e a választható internetszolgáltatás, és alkalmas-e arra a raktár, hogy a rendszerünkben megfelelően tudjuk vezetni az ott lévő vagy épp megrendelt készleteket.

Ha raktárat veszel, akkor már az elején választanod kell: manuális vagy robotizált raktárra vágysz? A manuális sem kizárólag élő munkaerővel működik, hanem azt jelenti, hogy az alkalmazottak sok-sok géppel együtt dolgoznak. Ezek akkor jobbak, ha egyedi vagy nagyon sokféle terméket árulunk a raktárból, a teljesen robotizáltak pedig akkor, ha méretben és mindenben állandó a készlet, amivel dolgozni akarunk. Ezeket mind érdemes felmérni, mielőtt raktárvásárlásra adnád a fejedet.

Kép: Pixabay


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
2024.02.21. #ingatlanbefektetés #albérlet
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik. Hol érdemes és milyen ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként? Ebben a cikkben szakértők válaszolnak.
Újlipótváros legújabb gyöngyszeme: a Duna Pearl
2024.02.18. #ingatlanbefektetés
Újlipótváros legújabb gyöngyszeme: a Duna Pearl
A Duna Pearl projekt Budapest városképének egyik legújabb ékköve, amely a XIII. kerület szívében, az Újlipótvárosban található. Ez a kivételes fejlesztés tökéletesen illeszkedik a környék elegáns és zöldövezeti jellegéhez, amely miatt gyakran emlegetik „Pest Budájaként”. A Duna Pearl nemcsak modern építészeti megoldásaival és kifinomult stílusával tűnik ki, hanem fantasztikus elhelyezkedésével is, közvetlenül a Duna partján. Ennek köszönhetően a lakók lenyűgöző kilátásban részesülhetnek a folyóra és a városra.
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
2024.02.10. #eladólakás #ingatlanvásárlás
Hogy melyik az ország legjobb városa, ott ez az egyik legerősebb versenyző
Arról állandó viták folynak országszerte, hol a legjobb élni Magyarországon. Szombathelyen arra büszkék, hogy a menő osztrák rádiókat hallgathattak, Pécs környékén a sikeres zenekarok, Miskolcon pedig a dacos büszkeség ad identitást. Aztán ott van Szeged, ahol egyszerűen csak jó élni. Az ország egyik legjobb városában bármilyen ingatlantípusból válogathatsz, most öt egészen különbözőt mutatunk.
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2024.02.09. #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés
A vidék legnagyobb ingatlanpiacán minden harmadik árat csökkentették
2023-ban majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak csökkentett a hirdetési áron. 2024 lassan indult a vármegye ingatlanpiacán más vármegyékhez képest, ahol több ingatlan került eladósorba, mint Hajdú-Biharban.
Ez a vármegye az ország legkisebb ingatlanpiaca
2024.02.06. #ingatlanvásárlás #ingatlanárak
Ez a vármegye az ország legkisebb ingatlanpiaca
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a legkisebb az országban a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, és minden harmadik háztulajdonos árat is csökkentett a sikeresebb értékesítés érdekében. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Tolna vármegyében?
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
2024.02.05. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Csongrád vármegyében minden negyedik eladó ingatlan árát csökkentették
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 8. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben minden negyedik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már. 2024 ehhez hasonló hirdetési dinamikával indult.
7 dolog, amit a hatékony munkatársak csinálnak, miután hazaérnek a melóból
2024.02.04. #ingatlanbefektetés #tippektrükkök
7 dolog, amit a hatékony munkatársak csinálnak, miután hazaérnek a melóból
Amikor szakmai sikerekről beszélsz, általában a munkahelyi stratégiákra, viselkedésformákra koncentrálsz, pedig nem csak ettől függ, mikor leszel a hónap dolgozója. Az is sokat számít, mit csinálsz a szabadidődben.
Képeslapra költöznél? Irány észak, ahol királyként élheted le az életedet
2024.01.31. #eladóház #eladólakás #ingatlanvásárlás #ingatlanhirdetés
Képeslapra költöznél? Irány észak, ahol királyként élheted le az életedet
Nem véletlenül az ország egyik leginkább körülrajongott települése a város: szép, tiszta és az elhelyezkedése is szinte tökéletes. Szentendréről öt eladó ingatlant ajánlunk.
Milyen ingatlanok lesznek keresettek az idei évben?
2024.01.24. #ingatlanvásárlás #családiház
Milyen ingatlanok lesznek keresettek az idei évben?
A következő tényezők is befolyással lehetnek 2024-ben arra, hogy milyen ingatlanok lesznek népszerűek a vevők körében: változás történt a CSOK-nál, a hitelek kamatai mérséklődnek. Mindez általában a nagyobb ingatlanok felé tereli a keresletet. De mit mondanak a szakértők?