2023.10.22.Szerző: Árgyelán Dorina #eladóház #fenntarthatóság

Szemét dolog a költözés - dobozok, zsugorfólia és a kis lépés neked

Szemét dolog a költözés - dobozok, zsugorfólia és a kis lépés neked

A költözés sokak számára mumus, hiszen irdatlan nagy meló és még költséges is. Abba már lényegesen kevesebben gondolnak bele, hogy a rengeteg doboz és csomagolóanyag nemcsak a költözőnek teher, hanem a környezet számára is. Ebben a cikkben arra vonatkozóan kaphatsz ötleteket, hogy hogyan pakold össze az egész lakást pazarlásmentesen és környezetkímélően.


Doboz kerestetik

A nagyobb áruházakban változatos méretekben kaphatók strapabíró dobozok. Ha ilyeneket vásárolsz, biztosan egységes lesz a szükséges holmik tárolása a szállítás idejére. De tényleg az elsődleges szempont? Több ezer forintért venni néhány dobozt, amitől a költözés után nem győzöl megszabadulni?

Környezetbarátabb (és pénztárcakímélőbb) megoldás, ha a környékbeli boltokat végigjárod és elkéred azokat a dobozokat, amikben az árut kapják. Nekik is könnyebbség, hiszen megszabadítod őket egy plusz körtől a szelektív hulladékgyűjtőig, neked pedig elkezdenek gyűlni a masszív tárolók.

Ne vásárolj feleslegen dobozt, inkább szerezz be a környékeden lévő üzletekből! elado-csaladi-haz-iklad-87366301-t6.webp

Dolgozz abból, amid van!

Ilyenkor veheted igazán hasznát azoknak a frázisoknak, hogy légy hálás azért, amid van. A törékeny tárgyakat, étkészletet fedd be újságpapírral! Ha ezekből sincs, vagy nem elég, akkor konyharuhával, törülközővel, pólókkal is elválaszthatod őket egymástól, hogy ne törjenek össze szállítás közben.

Az itt-ott kallódó bőröndöket, hátizsákokat is hasznosíthatod. Ezekbe mehetnek például azok a ruhák, tárgyak, amikre az új helyen a legkorábban szükség lesz. Ha van hűtőtáskád, akkor azt is üzemeld be, hogy az élelmiszerek közül, amik hűtést igényelnek és nem tudtad őket felhasználni, ne romoljanak meg.

A tányérokat, törékeny holmikat tekerd törölközőbe, konyharuhába! elado-teglalakas-budapest-viii-kerulet-97271569-t6.webp

Akaszd fel a ruhákat!

Sokan ezeket is dobozolják vagy hatalmas, erős kukászsákba teszik a szállítás idejére. Pedig a ruhák elpakolásának van egy sokkal hatékonyabb módja: a vállfázás. Ruhaüzletekben kérhetsz felesleges vállfákat, hidd el szívesen fognak adni- akár több száz darabot.

Egy fogasra elképesztő mennyiségű ruhát fel tudsz akasztani, pláne, ha van nadrág- és szoknyatartó része is. A zsákok aljára csinálj egy kis lyukat, amin átbújtathatod a vállfa fejét, így még koszolódni sem fognak a holmik. Ha már összeszerelt állapotban lesz a szekrény, egyszerűbb lesz a kipakolásuk.

A ruhásszekrény tartalmát vállfástul költöztetheted elado-teglalakas-budapest-ix-kerulet-belso-ferencvaros-96612949-t6.webp

Mi legyen a sok dobozzal, töltőanyaggal, ha már nem kellenek?

Személyenként minimum 8-10 dobozzal lehet számolni, ha mindent ilyen alkalmatosságba szeretnél pakolni. A rengeteg szanaszét vagy egymáson heverő pikszisnek már a látványa is nyomasztó, így érdemes mielőbb megszabadulni tőlük. Üres állapotban is csak az útban vannak, ezért mielőbb célszerű a szelektív hulladékgyűjtő irányába elballagni velük.

A helykitöltő anyagok többsége azonban nem szelektálható. Ha ilyeneket használsz, akkor azok egybe kerülnek a háztartási szeméttel, és terhelik a környezetet. Nyilván nem egy ember nem lebomló hulladéka okozza a globális felmelegedést, de gondolj bele: a KSH adatai szerint csak 2021-ben 600 ezren költöztek Magyarországon.

Ez mennyi zsugorfóliát, ragasztószalagot jelent, amiket nem lehet későbbiekben hasznosítani? Világviszonylatban nézve nem csak a keletkezett szemét ölt óriási méretet, de a fuvarozást biztosító gépjármű károsanyag-kibocsátása sem elhanyagolható tényező.

Egy kis odafigyeléssel a manőver során nem fogsz nagy mennyiségű nem, vagy csak nehezen lebomló szemetet termelni. Ha pedig nincs kapacitásod ennyire megtervezni a költözést, viszont fontos szempont a környezet megóvása, akkor keress egy zöld költöztető céget, akik nem csak a bútorok cipelésében, hanem akár lebomló vagy újrahasznosított anyagokba csomagolják a holmidat!


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 176 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
2024.06.16. #tippektrükkök #fenntarthatóság
A banánhéj 7 meglepő felhasználási módja
Évente több mint 100 milliárd banánt fogyasztunk el világszerte, ez a legkelendőbb gyümölcs az összes többi közül. Lehet sárga, zöld, sőt akár piros, ami sokkal egészségesebb és finomabb a másik két fajtához képest. Ám mielőtt a banánhéjat a kukába dobnád, tedd félre, mert egy igazi csodaszer, amit az otthonodban is felhasználhatsz!
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
2024.06.14. #lakberendezés #fenntarthatóság
Hosszantartó illatokra vágysz felmosás után? Ezt tedd a vízbe!
Nézd meg a padlót, és válaszd ki a kamrából, konyhából vagy fürdőszobai szekrényből azt a terméket, amivel biztosan dolgozhatsz! Mindig a padlótípushoz kell a terméket kiválasztani, de mit tegyél a vízbe, hogy sokáig tiszta és jó illatú maradjon a padló?
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
2024.06.10. #ingatlanbefektetés #fenntarthatóság
Folytatódik a harc a parkolóhelyekért Budapesten, de van, aki örülhet
A fővárosi autós közlekedésnek és parkolásnak megvannak a maga szabályai, ami néha olyan, mintha nem is lenne. Vagy mintha mindenki más kiadású KRESZ könyvből tanult volna. Az autókkal telített Budapesten a kormány mögül vívják az utcai harcot az elsőbbségért, a haladásért és a parkolásért. Az utóbbival kezdődnek igazán a bajok: a kerületek nagy részében kétszer annyi gépjármű van, mint parkolóhely, ha az állandó lakosokat vesszük figyelembe. Most itt a lehetőség a saját parkolókra, ezekből mutatunk néhány eladósorba került helyet.
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
2024.06.09. #fenntarthatóság #kertészet
Akár egy panelben is működhet a hidrokultúrás növénytermesztés
Egész évben friss uborkát, epret vagy koriandert tennél az asztalra rakni? Akár egy kis lakásban kialakíthatsz egy saját kertészetet.
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
2024.05.24. #eladóház #fenntarthatóság
Miért akarna bárki cohousingban élni? Válaszol a Z generáció
Mi abban a buli, hogy több idegen közösségként él egy fedél alatt? A 2010-es évek elején néhány építész hallgató hazatérve külföldről itthon is elkezdte megvalósítani és népszerűsíteni az együttélés ezt a formáját.
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
2024.05.16. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Citromhéjjal és ecettel is védekezhetsz az otthonodat ellepő hangyák ellen
Egyre nehezebb összeegyeztetni a környezetünkkel kapcsolatos igényeket a környezet tiszteletben tartásával, de az alábbi DIY-szerekben az a legjobb, hogy semmilyen vegyszert nem tartalmaznak, és otthon is gyorsan elkészítheted őket.
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
2024.05.10. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Így spórolhatsz a vízzel a lakásban és a kertben
Egy átlagos család naponta több mint 1130 liter vizet használ el az Egyesült Államokban, és Európában sem sokkal kevesebb megy le belőle a lefolyón. Pedig a víz az egyik legértékesebb természeti erőforrásunk, ami elengedhetetlen az emberek, állatok és növények létfenntartásához. Most eláruljuk, hogy miért fontos óvatosan bánni a vízzel.
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
2024.05.04. #fenntarthatóság #tippektrükkök
Tudtad, hogy a kávézacc eltűntetni a bútorkarcokat és húst is puhíthatsz vele?
A nyugodt kávézás az élet egyik legegyszerűbb örömforrása, de a kávézacc eltávolítása a gépből már kevésbé közkedvelt tevékenység. Mielőtt azonban a zaccot kivinnéd a komposztba vagy kiöntenéd a kukába, inkább kezdd el gyűjteni egy tiszta edénybe, ugyanis számos felhasználási módja van a ház körül!
Így építik a jövőt az építőiparban
2024.05.02. #építőanyag #fenntarthatóság
Így építik a jövőt az építőiparban
A klímaváltozásért felelősnek tartott szén-dioxid egy jelentős részét az építőipar bocsátja ki. Persze távolról sem kizárólagosan ez a szektor tehető felelőssé, de része van benne, és éppen ezért olyan üdvös itt minden olyan innováció, ami hozzájárul a fauna és a flóra élettartamának meghosszabbításához. A következő cikkben éppen egy ilyen, nemzetközi szinten elismert vállalatot és termékét mutatunk be, amely proaktívan keresi a környezetkímélő megoldásokat, ráadásul meghatározó építőipari szereplő.