2024.01.21.Szerző: S. E. #építőanyag #kertészet

Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen

Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen

A szú igen komoly károkat tud okozni egy házban, lakásban, de akkor sincs minden veszve, ha már hallod a sercegést a fában. Ebben a cikkben a szú elleni védekezéshez adunk tanácsokat.


Mi utal szú jelenlétére?

  • A visszatérően hallható sercegő, zizegő hang a lakás fa bútorai, ablakkeretei, ajtói vagy gerendái felől.
  • A fa felületén megjelenő nagyon apró, 1-2 milliméteres lyukak.
  • A folyamatosan hulló, porra hasonlító miniatűr faforgács púpok minden felületet láthatóak akár a takarítás másnapján is.

Jó fát válassz!

A szú a párás közeget szereti, így a nedves faanyagban érzi jól magát, azt tudja könnyen fogyasztani, tehát inkább drágább, tömör és száraz fát válassz gerendának, padlónak, ablaknak és ajtónak. Tökéletes a tölgy, tik vagy az éger erre a funkcióra. A fenyőt viszont kerüld!

elado-hazresz-budakeszi-viragvolgy-98250848-t6.webp Pompás lehetőségnek ígérkezik ez a Budakeszin található eladó ház, prémium minőségben, kezelt fa építőnyaggal.

A bútoraidat is úgy válogasd össze, hogy minél ellenállóbb anyagból készüljenek.

Lárvafrász

A fára valójában nem a kifejlett rovar jelent veszélyt, hanem annak apró lárvája, ami szépen évek alatt elfogyasztja a fát. A szú összesen akár 3 évig is élhet egy fadarabban. Ha már látszanak kívülről a járatok, akkor a fán belül már valószínűleg nagy kár keletkezett. A kicsi nyílásokon be tud szivárogni a víz, megtelepedhet a penész, ami teljesen szétkorhasztja a fát. Ilyen esetben hívj szakembert, hogy megállapítsa, milyen rossz a helyzet és cserére van-e szükség!

Régi recept

A szútól nem nehéz megszabadulni, de egy napot rá kell szánni az alapos nagytakarításra és a fák lekezelésére. Első körben próbálkozz a kártevő kiirtásával a háztarásodban megtalálható alapanyagokkal: mixelj össze 10:1 arányban vizet és ecetet, tegyél hozzá pár csepp mosogatószert és pár csipet borsot. Márts egy rongyot a keverékbe és töröld át a fafelületet!

Bútortologatás

Amennyiben észrevetted, hogy az egyik bútort eszi a szú, húzd el a többi fából készült dologtól, beleértve az ajtókereteket és ablakokat is.

elado-csaladi-haz-asvanyraro-99072224-k6.webp Csodálatos kis házikót vehetsz meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Ásványrárón, ahol minden adott a harmonikus és nyugodt élethez.

Menj biztosra!

Ha a házi praktikák nem válnak be, akkor vegyél a legközelebbi barkácsboltban olyan faimpregnáló szert, amit kifejezetten a kártevők elleni védelemre fejlesztettek. Minden készítményen olvasd el a használati utasítást, mert vannak koncentrátumok is a piacon, amiket hígítva kell a fára kenni!

Így vidd fel!

Ha szét tudod szerelni a fabútort, akkor szedd darabokra és mártsd bele a fadarabokat a vegyszeres oldatba. Amennyiben nagy felületeket kell kezelned, akkor szórófejes palackot használj és spricceld be fát a vegyszerrel, várd meg, hogy megszáradjon, majd ismételd meg az irtószeres kezelést.

Négyfázisú irtószer

Vannak már nagyon profi vegyszererek is, amelyek a szú minden formáját megölik: a petét, a lárvát, a bábot és a rovart is, emellett pedig mindenféle más kertevőtől is védenek. Arra figyelj, hogy a kártevő érzi, ha méreggel kezeled a fát és a fa belsejébe fogja fúrni magát a túlélés érdekében, ezért meg kell ismételni a kezelést és törekedni kell rá, hogy a fa minden résébe bejusson a folyadék. Mivel egy büdös, mérgező vegyi anyagról van szó, jobb ha a szabadban végzed a fa kezelését.

elado-csaladi-haz-budapest-xviii-kerulet-ganztelep-97234658-t6.webp Igazán méltányos áron értékesítik ezt a XVIII. kerületi házat, amiért 39,9 millió forintot kérnek. Ennyiből házat? Pesten? Az így megspórolt pénzből számos fakezelési módszert megfizethetsz.

Modern módszerek

Léteznek már mikrohullámmal működő és gamma sugaras szúirtási módszerek is, ám ezek önmagukban nem elegendőek, kezelés után még kell rovarirtós impregnálót is használni kell.

Ahol egyszer megjelentek a szúbogarak, ott rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nem tértek-e vissza!


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
2024.02.14. #dekor #kertészet
Igazi túlélő növényt akarsz, vagy inkább a trendet követed?
Ez a két kategória idén egy és ugyanaz. Hogy a szakma mi alapján választotta éppen a Filodendront az év szobanövényének, egyelőre rejtély, mindenesetre jó hír ez a kevésbé tehetséges kertészeknek, akik továbbra is ragaszkodnak az élő növényhez az otthonukban. Irány egy megbízható kertészet, ha egy igazi túlélő ráadásul trendi növényt kerestél idáig!
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
2024.02.12. #kertészet #dekor
Eukaliptusz a zuhanyrózsa alá?
Az illatos növény csökkenti a stresszt, enyhíti a légúti problémákat és növeli az energiaszintet – csak, hogy gyorsan meggyőzzünk az előnyeiről. Mi mást is mutathatnánk, ha nem olyan ingatlanokat, amelyeknél már ráéreztek az eukaliptusz előnyeire, még ha más formában is.
Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!
2024.02.11. #kertészet #tippektrükkök
Bórax a háztartásban – így takaríts vele otthon!
Elsőre kissé furán hat a neve annak a bórvegyületnek, ami nátrium-tetraborát vagy dinátrium-tetraborát néven is ismert. Azonban nem csak az elnevezése különleges, hanem az is, hogy mennyi mindent megtisztíthatsz vele a lakásban. Ebben a cikkben felhívjuk a figyelmet a veszélyeire, és megmutatjuk, hol lehet hasznos.
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
2024.02.09. #kertészet #fenntarthatóság
Tegyél a jövőért, telepíts madárlakot!
Drasztikusan csökken a hazai madárállomány. A jelenségnek ránk, emberekre nézve is komoly következményei lehetnek. Ennek apropóján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az otpotthon.hu közös projektbe kezdett. Az együttműködés célja, hogy a természetben élő szárnyasok is fedélhez jussanak. Szeretnél az ablakod, teraszod körül csivitelő fecskékben, színes cinkékben gyönyörködni? Olvass tovább, hogy megtudd mit kell tenned!
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
2024.02.01. #építőanyag #felújítás
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
Nehéz eldönteni, melyik helyiséggel kezd, de a szakértők természetesen erre is tudják a választ. Ebben a cikkben a felújítás menetrendjéhez adunk útmutatót.
Így tartsd életben téli árvácskákat!
2024.01.29. #ingatlaneladás #kertészet
Így tartsd életben téli árvácskákat!
Rengeteg örömet tud adni a leginkább lilában, sárgában, fehérben, pirosban vagy rózsaszínben tündöklő virág, ha megfelelően gondozod. Ebben a cikkben a megfelelő gondozást mutatjuk be.
Az elfoglalt férj alteregója, aki pontos és akkor csinálja meg a munkát, amikor megígéri
2024.01.27. #kertészet #barkácsolás
Az elfoglalt férj alteregója, aki pontos és akkor csinálja meg a munkát, amikor megígéri
Nézted már napokig, hetekig, aztán hónapokig a csöpögő csapokat? A leszakadt függönykarnist? Ahogy megfogalmazódnak bennem a kérdések, tudom, hogy - az interjúig - biztosan nem kapok rájuk választ, így egy kicsit olyan érzésem van, mintha a férjemmel beszélgetnék. Remekül hozza a Pótférj, azaz Urbanovich András még ezt a vonalat is. Ki az a Pótférj és mit is csinál pontosan?
Milyen a vidéki élet a főváros közvetlen közelében?
2024.01.22. #eladóház #kertészet
Milyen a vidéki élet a főváros közvetlen közelében?
Vidék, mégis szinte mindig együtt emlegetik a fővárossal Pest vármegyét. Akik itt élnek, élvezhetik a főváros előnyeit, ugyanakkor vannak hátrányok is. Például a szolgáltatások és az ingatlanok magasabb ára. A fővárost körülölelő területeken tavaly megtorpant az áremelkedés, de továbbra is vonzó célpontnak számít.