2024.01.04.Szerző: Bohus Péter #energiahatékonyság #fenntarthatóság

Ez sem az a helyzet, hogy a rendszer pontatlansága miatt majd a szolgáltató fizet

Ez sem az a helyzet, hogy a rendszer pontatlansága miatt majd a szolgáltató fizet

Hiába készült tavaly a lakásodra tíz évre szóló energetikai tanúsítvány, az már nem érvényes. Nagyon nagy változások jöttek a tanúsítvány megszerzésében.


Mit hoz az energetika 2024-ben? Ahogy a boltban a megvásárolt termék csomagolópapírján lévő információkat is megnézed, úgy lakásvásárlásnál is érdemes egy pillantást vetni az energetikai tanúsítványra, hiszen minden ingatlannak más és más a környezete.

Vései Eszter, az OTP Otthon konferenciáján arról beszélt, hogyan tört be egyik évről a másikra az energiakrízis és lett az életünk egyik fontos szempontja, hiszen az energiaválság a rezsit befolyásolja. Ezért is lett mára az egyik legfontosabb szempont ingatlantvásárlásnál, hogy mennyi a rezsije, rögtön azután, hogy mennyibe is kerül maga az ingatlan.

A rezsikérdés tehát még szinte új kérdés, hiszen csak azóta kúszott be ténylegesen mint szempont, amióta komolyabban emelkedni kezdtek az árak.

411546651_327351220206453_495461721069319040_n.jpg Részlet Vései Eszter előadásából.

Csak a hűtés-fűtés számít?

Eladásnál ne a betű összesített energetikai jellemzői nézd! A tanúsítások értelme, hogy meghatározzák, hogy átlagos fogyasztás mellett mennyi energiát használ fel a háztartás az otthon fenntartásához, amibe a meleg víz, a fűtés, a háztartási gépek működtetése is beleszámít. Az új rendszer, négyzetméterre lebontva, a napi várt energiafogyasztást fogja mutatni. Hogy minél kevesebb legyen a széndioxid-kibocsátás, és minél nagyobb a megújuló részarány. A cél, hogy minél kevesebbet fogyasszunk.

A tanúsítvány kiállításához tehát szemrevételezik a csomagolópapírt, azaz hogy a ház mely részein távozik a meleg, belekalkulálják az ingatlan környezetének az arányát is, de ebbe még a tájolást és a falra árnyékot vető fát is beleértik, majd beleszámolják a gépészeti rendszereket. És ebben van a legnagyobb újítás, hiszen a korábbi fűtőrendszerek, a melegvíz-szolgáltatás mellett egyre nagyobbat hasít ki magának az alternatív energia.

  • A legszembetűnőbb változás az lesz, hogy a korábbi kettős betűjelzés helyett egy betű áll majd a tanúsítványon

  • Tíz év helyett csak öt évig lesz érvényes, illetve addig a pillanatig, amíg nem nyúlsz hozzá a gépészethez, mert akkor új időszak és új tanúsítási eljárás kezdődik.

  • Az új energetikai tanúsítványt legkésőbb a lakásszerződés aláírásáig be kell szerezni. Már nem fog működni, hogy a hitelesítéshez előre beírnak egy kódot, mivel az mostantól ugyanis egyedi, és a tudásközpont generálja.

  • Sok fénykép van az új tanúsítványban.

  • És a hirdetők számára fontos kérdéshez érkeztünk, a törvény ugyanis elvárja, hogy a hirdetésekbe is feltüntessék a tanúsítvány jelzését, de ennek szabályai, részletei még váratnak magukra, ez jelenleg egy joghézag.

A legnagyobb gond éppen az, hogy tekintélyes hibalistával tudnak szolgálni a szakemberek, hiszen az új rendszer még tele van pontatlanságokkal és a szoftverek sem teljesen álltak még át az új rendszerre. Ugyanakkor a szakember óva intett bárkit, aki azt gondolja, hogy emiatt majd az MVM fog nekik kártérítést fizetni a hibák miatt!

Címlapkép: Shutterstock


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
2024.04.22. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
Kétféle kávéfogyasztó van, az egyik kizárólag reggel iszik illatos frissítőt, a másik egész nap kortyolgatja a kávéját. Te tudod, melyik a legalkalmasabb napszak a kávézásra és miért? Ha nem, akkor most itt a válasz.
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
2024.04.09. #fenntarthatóság #tippektrükkök
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
Használd azokat a természetes tisztítószereket és citrom is! Mindezek nagyon hatékonyak és biztonságosak a vegyszermentes tisztításhoz.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
2024.03.27. #energiahatékonyság #fenntarthatóság
Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok
Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
2024.03.26. #energiahatékonyság #tippektrükkök
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
Az üveg- vagy kerámialapos szupertűzhelyek rendkívül érzékenyek, tisztítás során különleges odafigyelést igényelnek, ezért most eláruljuk, hogyan kerüld el a felületkárosodást.
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
2024.03.24. #kertészet #fenntarthatóság
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
2024.03.17. #energiahatékonyság #barkácsolás
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
Egy mosogatógéppel jelentős időt és energiát spórolhatsz meg, kivéve, ha a ciklus végén foltosan veszed ki a tányérokat, poharakat, amelyeket aztán kézzel újra el kell mosnod. Veled is gyakran előfordul? Ahelyett, hogy új mosógépet vásárolnál, elég a következő szokásaidon változtatni. Ne habozz, olvass tovább!
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
2024.03.15. #dekor #fenntarthatóság
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
Valószínűleg hallottál már a feng shuiról, a tárgyak elrendezésének ősi kínai művészetéről. Ezen gyakorlat alapjait képező nézetek szerint néhány dologgal könnyen a javadra billentheted a szerencsédet, mellette pedig az egészségi állapotodat és az anyagi életedet is pozitív irányba fordíthatod. Mivel mindezeket biztos, hogy szeretnéd, a legközelebbi nagybevásárlás alkalmával a következő holmikat tedd a kosaradba.