2024.03.27.Szerző: D. B. #energiahatékonyság #fenntarthatóság

Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok

Ez így áttörés a magyarországi otthoni autótöltésben - megszűnhetnek a sorok

Nagy levegőt vett az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő, és megépítette Magyarország legnagyobb villanyautós töltőállomását, egy lakópark alatt. Minden lakáshoz tartozik egy korszerű töltőhely, így a beruházás teljes elkészültekor egyszerre 800 elektromos autót lesz képes kiszolgálni. Ez áttörés az otthoni autótöltésben.


Az elektromos autók terjedése minden bizonnyal a lakóházak kialakítását is meghatározza a jövőben, sőt, Budapesten már részben elkészült egy világszinten is úttörőnek számító lakópark, a villanyautós lakók igényeihez idomuló világ első hazai szeglete. A jövőbe mutató projekt a XI. kerületben, a Duna mellett épül, és igazi különlegességnek számít, mert a mélygarázsában Magyarország legnagyobb autótöltő állomását alakították ki. A Metrodom River lakópark márciusban bemutatott új ingatlanjának föld alatti tereiben 336 autó számára építettek ki korszerű töltőpontot, az ingatlanbeuházás további részeinek elkészültével pedig több mint 800 EV autó töltésére lesz lehetőség. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanokban már nem csak külön igény esetén extraként nyújtott szolgáltatás az elektromosautó-töltő, hanem az ingatlan alapfelszereléséhez tartozik.

2024.03.river-163.jpg

A villanyautós lakástulajdonosok, ha otthon szeretnék “megtankolni” a kocsijukat, azt egyszerűen, a beállóhelyük mellett kialakított, egyedi elszámolású töltőkre csatlakozva tehetik meg. Egyszerre maximális teljesítményfelvétel esetén 38 autós vételezhet a lakópark energiarendszeréből, de a teljesítménymegosztásra kidolgozott informatikai megoldás lehetővé teszi, hogy ennél több kocsit is töltőre tegyenek, és mindegyik járműnek jusson elég kilowatt, amíg épp nem közlekedik vele a tulajdonosa.

A lakóparkban egy ma kapható elektromos autó akkumulátora egyetlen éjszaka, 8-10 óra alatt teljesen feltölthető.

A töltési infrastruktúrát kialakító cég, a Smart Digital ügyvezetője, Hoffmann Zsolt szerint mivel az elektromos autózás jelenleg tipikusan városi műfaj, és az autótöltés 80 százalékban otthoni töltés, míg csak 20 százalékban publikus töltés - például az autópályák mellett -, alapvető fontosságú a helyi rendszerek kiépítése minden új lakóparkban. Erre az igényre reagált szerinte ez a mostani, világon is egyedülálló fejlesztés.

2024.03.river-143.jpg

A Metrodom fejlesztési igazgatója, Pongrácz Tamás szerint egyértelmű, hogy a már nem túl távoli jövő is a villanyautózásé, még ha e téren jelenleg van is lemaradásunk a nyugat- és főleg észak-európai országokhoz képest. A fejlődés azonban itthon is impozáns, tavaly augusztusi adatok szerint a forgalomban lévő elektromos autók száma egy év alatt közel 50 százalékkal nőtt. Az ingatlanfejlesztő tehát vett egy nagy levegőt, és meghozta a döntést, hogy a lakásai alapfelszerelésévé teszi a villanyautó-töltőket. A fejlesztési igazgató szerint a most átadott töltőrendszer is azt a törekvésüket támasztja alá, hogy lakóprojektjeiket jövőállóvá tudják tenni. Fenntartható okoslakásaik ma és tíz év múlva is tökéletesen kiszolgálják a lakók és a kor igényeit.

A Metrodom River lakópark további tekintetben is progresszívnek számít. A fejlesztő cég más lakóparkjainak lakásaihoz hasonlóan ezek az ingatlanok is fel vannak szerelve a fűtést és hűtést, a redőnyöket és a világítást is vezérlő okosotthon-rendszerrel. A portaszolgálattal és kerítéssel védett lakópark köztes tereinek kialakítása szintén új trendet mutat, úgy tervezték, hogy belső felszíni parkjai teljesen autómentesek legyenek, így a szabadtéri edzőparkot vagy a tai chi teraszt a lakók korlátok nélkül szabadon élvezhetik. Az autóforgalom kizárása különösen fontos lehet családos beköltözők számára, akiket nem csak az épületen belüli baba-játszószoba és külső játszótér vár, hanem helyi bölcsőde és, óvoda is.

Ha pedig a jövőben a Duna-parton fekvő ingatlanegyüttes lakói a természetbe vágynak, akkor a futás, kerékpározás mellett az evezést is választhatják, mert a lakóparknak közvetlen lejárata van a folyóhoz, ahol közösségi csónakház is tartozik hozzá.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
2024.04.22. #tippektrükkök #energiahatékonyság
Kérsz egy presszókávét? – Vigyázz, mert egyáltalán nem mindegy, mikor iszod!
Kétféle kávéfogyasztó van, az egyik kizárólag reggel iszik illatos frissítőt, a másik egész nap kortyolgatja a kávéját. Te tudod, melyik a legalkalmasabb napszak a kávézásra és miért? Ha nem, akkor most itt a válasz.
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
2024.04.09. #fenntarthatóság #tippektrükkök
8 konyhatakarítási trükk, amivel rengeteg időt és bosszúságot spórolhatsz meg
Használd azokat a természetes tisztítószereket és citrom is! Mindezek nagyon hatékonyak és biztonságosak a vegyszermentes tisztításhoz.
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
2024.04.06. #tippektrükkök #fenntarthatóság
Zöldebben tisztítunk: Útmutató a környezetbarát tisztítószerek világába
Az utóbbi időben trendi zöldnek lenni. Menő, ha valaki akár csak apróságokkal igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. A közlekedési mód megváltoztatásán, a szelektív hulladékgyűjtésen kívül is tudsz tenni azért, hogy unokáid még élvezni tudják ennek a gyönyörű bolygónak a kincseit. Például azzal, hogy a környezetre - és az egészségedre - rendkívül ártalmas tisztítószereket zöldre cseréled. Sokan úgy gondolják, hogy ezek pont a természetességük miatt kevésbé hatékonyak, így ebben a cikkben megmutatjuk, hogy mennyire (nem) jogos ez a fenntartás.
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
2024.03.26. #energiahatékonyság #tippektrükkök
Ezt csak akkor olvasd el, ha tiszta indukciós főzőlapra vágysz!
Az üveg- vagy kerámialapos szupertűzhelyek rendkívül érzékenyek, tisztítás során különleges odafigyelést igényelnek, ezért most eláruljuk, hogyan kerüld el a felületkárosodást.
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
2024.03.24. #kertészet #fenntarthatóság
Könnyen lehet avokádómagból saját fácskád otthon
Némi földdel, vízzel és fogpiszkálóval már el is indíthatod az avokádóbizniszt. Pontos menetrendért olvass tovább!
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
2024.03.22. #eladóház #kertészet #fenntarthatóság
Ne fájjon a fejed a nyári vízszámla miatt!
A családi házak eszenciája a buja, zöld kert. Az építkezéssel járó kellemetlenségek vagy éppen a nehézkes költözés közben teljesen természetes, ha az tartja benned a lelket, hogy elképzeled, ahogy majd a kerti medencében sütteted magad. Vagy, hogy illatozó rózsaösvény mellett visz az utad a kaputól a házig. A beköltözés után a rezsiszámla azonban felülírhatja ezeket az álmodozásokat. A medence feltöltéséhez, a zöldellő fűhöz, a gyümölcsfákhoz, a virágágyásokhoz ugyanis rengeteg vízre van szükség. Most mutatunk néhány trükköt, amivel a vízhasználaton spórolhatsz.
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
2024.03.17. #energiahatékonyság #barkácsolás
5 lehetséges ok, amiért koszosan veszed ki a mosogatógépből az edényeket
Egy mosogatógéppel jelentős időt és energiát spórolhatsz meg, kivéve, ha a ciklus végén foltosan veszed ki a tányérokat, poharakat, amelyeket aztán kézzel újra el kell mosnod. Veled is gyakran előfordul? Ahelyett, hogy új mosógépet vásárolnál, elég a következő szokásaidon változtatni. Ne habozz, olvass tovább!
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
2024.03.15. #dekor #fenntarthatóság
7 dolog, amit szerencsét hozhat az otthonodban
Valószínűleg hallottál már a feng shuiról, a tárgyak elrendezésének ősi kínai művészetéről. Ezen gyakorlat alapjait képező nézetek szerint néhány dologgal könnyen a javadra billentheted a szerencsédet, mellette pedig az egészségi állapotodat és az anyagi életedet is pozitív irányba fordíthatod. Mivel mindezeket biztos, hogy szeretnéd, a legközelebbi nagybevásárlás alkalmával a következő holmikat tedd a kosaradba.
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
2024.03.12. #fenntarthatóság
Ismerd meg az idei év legújabb szuperételeit!
Annyira megnyugtató, hogy egyik finomsághoz sem kell idegen szavak gyűjteménye, és biztosan kapható a hozzád legközelebb található élelmiszerüzletben is. Akkor meg, miért ne ennéd? Teljesen nyilvánvaló, hogy a hal, a gomba, a bab és a lencse egészséges étek, de azt tudtad, hogy a táplálkozási szakértők, melyiket kiáltották ki szuperételként?