2023.06.19.Szerző: fá #építőanyag #budapest

Iszol te csapvizet eleget? A magyar vezetékes jó, de van, ami belerondít a képbe

Iszol te csapvizet eleget? A magyar vezetékes jó, de van, ami belerondít a képbe

Európában szigorú szabályok vonatkoznak az ivóvíz-hálózatokra, így ezek Magyarországra is érvényesek. Azt viszont már nem mindenki tudja, hogy a kiváló minőségű csapvíz éppen az utolsó lépcsőfoknál mehet tönkre, a fogyasztás előtt, úgy, hogy ízre még csak fel sem tűnik.


Magyarországon vannak, akik őszintén hisznek a hazai víz kiváló minőségében, mások pedig még a fürdéshez is palackozott vizet használnának. És persze vannak az olyan kisebb szubkultúrák, mint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, ahol hagyományosan szinte kötelező azt hinni, hogy csak az ottani víz tökéletes, és egyszerre hinni azt, hogy például Budapesten meg mérgező sav jön a csapokból.

Bár a különböző álláspontoknak van alapjuk, de a valóság komplikáltabb valamivel: a csapvíz minőségét ezer dolog befolyásolja, és a csövek állapota miatt pedig még akár lépcsőházanként is eltérő lehet a helyzet.

A csapvíz minőségét a fejlett országokban szigorú előírások szabályozzák. A WHO ajánlása alapján az Európai Unió 1998-as Ivóvíz Direktívája óta megköveteli a rendszeres ellenőrzést és a lakosság rendszeres tájékoztatását is.

elado-csaladi-haz-gyorujbarat-91034202-t6.webp Ennek az eladó győrújbaráti háznak az ivóvíz rendszeréhez vízlágyítót tettek, szűrt és szűretlen csapvíz is elérhető. Kattints a képre a részletekért!

Magyarországon az ivóvíz minőségére vonatkozó követelményeket kormányrendeletben rögzítették, ami az uniós irányelv alapján készült, és az ivóvíz minőségi követelményei mellett a vizsgálandó paramétereket és ezek vizsgálati gyakoriságát is előírja.

A részletekkel nem untatnék senkit, mert a lényeg az, hogy olyan nagyon akkor sem kell félni nálunk a csapvíztől, ha például kissé vasíze van. Ez nem azt jelenti, hogy korlátlanul érdemes fogyasztani, csak azt, hogy ha pár pohárral iszuol belőle, akkor semmi bajod nem lesz tőle.

Mivel a vízhálózat nem steril, zárt rendszer, elengedhetetlen megfelelő mennyiségű fertőtlenítőszert adagolni az ivóvízhez. Ez akadályozza meg, hogy káros mikrobiológiai folyamatok induljanak meg a hálózatban, és így lehet az ivóvízen keresztüli fertőzések veszélyét is kizárni. Ezt leggyakrabban a víz klórozásával intézik, és ha marad benne némi klór, akkor általában azt a szagot vagy ízt érzed. Ez nem jár egészségügyi kockázattal, egy kis folyatással vagy szűrőberendezéssel garantáltan eltávozik.

Ha látványos baj van a vízzel, az a leggyakrabban szennyvíz eredetű fertőzés. Közműves ivóvízbe általában úgy kerülhet szennyvíz, ha a kutak vagy a vezetékrendszer megsérülnek, például extrém időjárás – árvíz, intenzív esőzés – hatására. Itt nincs nagyon kérdés, és gyorsan javítani is kell.

Sokkal veszélyesebb az arzén és az ólom, bár ezek tulajdonképpen váltják egymást: az arzén igazoltan növeli a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Pár éve még 1,5 millió embert érintett az arzénos vízhálózat, de még 2019-ben is 16 településen találtak ilyen problémát.

Jelenleg azonban van egy másik, ennél nagyobb probléma: az ivóvíz ólomszennyezése. A véráramba jutott ólom nagyobb része rövid időn belül kiürül, kisebb része viszont raktározódik a szervezetben, és komoly egészségügyi problémákat tud okozni. Különösen veszélyeztetettek a várandós anyukák, a csecsemők, a kisgyermekek, akiknél mentális fejlődési zavar és magatartászavar fordulhat elő.

tornyiszentmiklos-88117166-t6.webp A fotóra kattintva további részleteket is megtudhatsz erről a mindössze 5,5 millió forintért kínált házról, ahova a víz is be van vezetve.

Felnőtt korban az ólmos víztől hosszú távon krónikus problémák léphetnek fel, például vérszegénység, idegrendszeri panaszok, vesekárosodás.

A vízszolgáltatók a saját szolgáltatási területükön található ólomcsövek nagy részét kicserélték. Ezek általában a fővezetékek, de a problémát elsősorban a fővezetékről leágazó bekötő vezeték, illetve az épületek, lakások belső hálózatában található ólomcsövek jelentik.

  • Ha a vízhálózat és az épület már koros, ezért feltételezhető, hogy ólom kerülhet az ivóvízbe, érdemes a csapvizet bevizsgáltatni.

A szakemberek szerint a magyar ivóvízhálózat jó és tiszta, de a lépcsőházak régi rozsdás csöveiben az utolsó pillanatban, mielőtt kifolyatjuk és elfogyasztjuk, még be tud szennyeződni.

Ha 1970 előtt épült lépcsőházban élsz, akkor mindenképp érdemes bevizsgáltatni a vízet, hogy ne érjenek csúnya meglepetések. Ha elérnek az értékek a normálistól, akkor vedd fel a kapcsolatot a vízszolgáltatóval, és érdemes jelentést tenni a lakóhely szerint illetékes járási vagy megyei kormányhivatal népegészségügyi osztályán is. Minden panaszt kivizsgálnak, és ingyenesen végeznek vízminőség-ellenőrzést.

Ha szennyezett a víz, akkor van egy rossz hírünk: a legbiztosabb megoldás a legköltségesebb is, hiszen az ólomcsövek teljes cseréjére lenne szükség. Tényleg a teljes cserére: az ólomcsövek részleges cseréje ugyanis akár még ronthat is a helyzeten, mivel a sárgaréz csővel való részleges javítás az ólom kioldódását megnövelheti.

Vannak azért kárminimalizáló megoldások is: ha vannak az épületen belül ólomcsövek, mindenképp folyasd 1-2 percig a vizet, ezzel eltűnhet a szennyezett rész. Iváshoz, főzéshez, ételek és italok készítéséhez kizárólag hideg vizet használj, a meleg víz ugyanis nagyobb mértékben oldja a fémeket.

Várandós nők, anyukák számára pedig egyáltalán nem javasolt a fogyasztás ólmozott víznél.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
2024.02.19. #építőanyag #finanszírozás
Mit hozhat az új otthonfelújítási program? Ez az irány
Az Országos Építőipari Szakember Találkozón az építőipar kilábalásáról, a jegybanki alapkamat által okozott problémákról és a kormány által belengetett új támogatásról is szó esett.
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
2024.02.01. #építőanyag #felújítás
Ebben a sorrendben célszerű felújítani a lakást
Nehéz eldönteni, melyik helyiséggel kezd, de a szakértők természetesen erre is tudják a választ. Ebben a cikkben a felújítás menetrendjéhez adunk útmutatót.
Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen
2024.01.21. #építőanyag #kertészet
Szú a lakásban – 8 tanács a faevő kártevők ellen
A szú igen komoly károkat tud okozni egy házban, lakásban, de akkor sincs minden veszve, ha már hallod a sercegést a fában. Ebben a cikkben a szú elleni védekezéshez adunk tanácsokat.
Korszerűsítési hullám előtt áll a magyar ingatlanpiac
2024.01.12. #építőanyag #energiahatékonyság
Korszerűsítési hullám előtt áll a magyar ingatlanpiac
A hazai rezsiterhek hullámot, ám a lakásforgalom összetételén már erős nyomot hagyott. E tendenciák folytatódásával fokozódhat a korszerűtlen otthonok kiszorulása a piacról.
Kéznyomok, firkák a falon – Így szabadulj meg a foltoktól!
2024.01.04. #építőanyag #dekor
Kéznyomok, firkák a falon – Így szabadulj meg a foltoktól!
Az otthon része a rumli, és ahol gyerek van, ott vannak rajzok, karcolások, foltok a falon is. Csak ezek miatt azonban valószínűleg nem szívesen festenéd le az egész felületet, ha nem is szeretnéd látni a rongálást. Hogyan szedd le a filctoll vagy zsírkrétanyomokat, hogy ne tegyél kárt a falfestésben? Több megoldás is van, ebben a cikkben ezeket mutatjuk be.
A legszebb természetes építőanyag – melyik fafajta mire való?
2024.01.02. #építkezés #építőanyag
A legszebb természetes építőanyag – melyik fafajta mire való?
Szeretnéd, ha az új nyaralódban látszódnának a gerendák? Új könyvespolcot építenél natúr fából? Nem minden fa alapanyag alkalmas a különböző barkács- vagy építési projektekhez. Ebben a cikkben megnézzük, melyik fa mihez a legjobb.
Nicsak, ki cincog?! Mi az, ami biztosan bevonzza a házba az egereket?
2023.12.20. #fenntarthatóság #építőanyag
Nicsak, ki cincog?! Mi az, ami biztosan bevonzza a házba az egereket?
Meglepő módon a sajt nem szerepel azon a listán, ami biztosan bevonzza az egereket a házba. Az egerek hideg időben szeretnek behúzódni a házakba, garázsokba, kamrákba, a lényeg, hogy melegben legyenek. Mivel azonban számos betegséget terjeszthetnek és jelentős anyagi kárt is tehetnek a belső terekben, érdemes távol tartani őket. Ebben a cikkben feltárjuk, hogy mivel vonzod be a rágcsálókat a lakásodba, és hogy mitől menekülnek el majd onnan.
Lármás a szomszéd? Így hangszigeteld a lakást!
2023.12.14. #építőanyag #dekor
Lármás a szomszéd? Így hangszigeteld a lakást!
Szerencsésnek mondhatja magát, aki olyan régi építésű társasházban lakik, hogy még sosem volt problémája a lakótársak okozta rendszeres zajjal: éjjeli porszívózással, hétvégi házbulival, gyereksírással, rendszeresen ugató kutyával. Néhány óra barkácsolással te is elérheted, hogy az otthonod újra a nyugalom szigete legyen. Megmutatjuk a módját.
Westend: egy nagyon népszerű szépséghiba Budapest közepén - Quo vadis Westend?
2023.12.09. #ingatlantörténelem #budapest
Westend: egy nagyon népszerű szépséghiba Budapest közepén - Quo vadis Westend?
A köznyelvben már régóta egyszerűen csak Westend, holott 2019-ig hivatalosan WestEnd City Center néven futott Budapest legemblematikusabb bevásárlóközpontja. Nem azért emblematikus, mert sokkal többet tudna, mint a többi hasonló bevásárlóközpont, hanem azért, mert 1999-es felépülése óta ezt tartjuk A Bevásárlóközpontnak. Évtizedekig a városból szinte mindenki ide járt plázázni, a Nyugati-pályaudvar közelsége miatt pedig a vidékiek is első számú célpontja volt, ha Budapestre jöttek venni valamit.