2023.09.26.Szerző: Bohus Péter #ingatlanbefektetés #budapest

Három éve még az ingatlanpiac sztárjai voltak, ma a szegmens haldoklik

Három éve még az ingatlanpiac sztárjai voltak, ma a szegmens haldoklik

Ha van egy házad az agglomerációban, és megpróbálod eladni, most szinte lehetetlen vállalkozásba fogsz. A járványban még pont fordított volt a helyzet, és ennél a háztípusnál pörgő kereslet jellemezte az ingatlanpiacot, ami mára tetszhalott állapotba került. Mit tehet ma egy háztulajdonos, aki el szeretné adni a házát?


Az elmúlt évek ingatlanbummjának meghatározó fejezetét jelentette a városok környéki agglomeráció felértékelődése. A pandémia idején ezek a városon kívüli, jellemzően tágas belső terekkel rendelkező házak jelentették a városiaknak az egyik menekülési útvonalat, de aztán a járvány lecsengésével, és az olyan új gazdasági jelenségek felbukkanásával, mint az üzemanyagárak és az energiaköltségek elszabadulása elfordították az emberek figyelmét erről a piacról.

A nehezebb gazdasági helyzetben már kevesebb vevő vállalja az agglomerációs ingatlannal járó hosszabb utazási időt és magasabb utazási költséget - hívta fel a figyelmet Balla Frigyes, a Balla Ingatlan operatív igazgatója, aki szerint a vevők nagy része ezért inkább a fővárosban keres eladó ingatlant.

elado-ikerhaz-kismaros-borzsonyliget-91784814-t6.webp Ez a pazar kis házikó Kismaroson most 36,9 millióért várja gazdáját a természet kellős közepén.

Az agglomerációs ingatlanpiac fénye tehát elhalványult, írja közleményében a Balla ingatlanügynökség, ami szerint az elmúlt években olyan sokan célozták meg a Budapest környéki területeket, hogy az jelentősen leterheli az infrastruktúrát, olyannyira, hogy több település esetében az elmúlt hónapokban megjelentek az újonnan érkezőket érintő különböző korlátozások.

De mi van azokkal, akik most eladnák a városon kívüli házukat? A Balla ingatlaniroda tapasztalata szerint az észak-pesti agglomerációban a korábbi magas árakon hirdetik az eladósorba került ingatlanokat, és ez elriasztja a vevőket mind a családi házaktól, mind a lakásoktól egyaránt. Ezzel szemben a fővárosban a lakáspiacon rugalmasabbak a tulajdonosok, akik a megváltozott piaci helyzetre tekintettel csökkentik az árakat.

Balla Frigyes szerint az észak-pesti agglomerációs ingatlanpiaca lélegeztetőgépre került, ahol csak olyan készpénzes vásárlókkal találkozhatunk, akik saját lakhatási helyzetüket akarják megoldani.

Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője szerint a dél-pesti agglomeráció ingatlanpiaca az elmúlt hónapokban nagyon belassult, havi egy vagy jó esetben két eladásra került sor, és csak olyan ingatlant sikerült értékesíteni, aminek ár/érték aránya nagyon jó, tehát a tavalyi év elején kialakult árszinteknél jóval olcsóbb.

elado-ikerhaz-gyomro-94096848-t6.webp Gyömrőn vált eladóvá ez az ikerház fél, 63,9 milliót kérnek érte.

A kínálat ennek következtében egyre nagyobb, miközben a kereslet 40 százalékkal biztosan csökkent az elmúlt egy évben.

  • A keleti agglomerációban hasonló árakkal találkozni, mint Budapest külső kerületeiben, minimális a különbség a XVII. kerület széle vagy Pécel árai között.
  • Az új építésű ingatlanokat tekintve szinte egyáltalán nem is beszélhetünk különbségről.
  • A telekárak magasra kúsztak, és az agglomerációs települések szinte teljesen beépültek, így például Maglódon már nem is adnak ki új építési engedélyt.

Érden is nagyon lelassul az ingatlanpiac, és ezt a helyzetet tovább nehezíti az, hogy változtatási tilalom is életbe lépett a városban, így bizonytalan ideig még értéknövelő beruházásra sem kerülhet sor ingatlanoknál.

Mindez egészen addig tart, amíg el nem készül az új építési szabályzat, ami lehet néhány hónap vagy akár néhány év - mondta Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője.

A lépésre egyébként azért volt szükség, mert Érd lakossága valamivel több mint 30 év alatt közel kétszeresére duzzadt, miközben ennek kiszolgálásához már 15 éve nincs meg a megfelelő infrastruktúra. A változtatási tilalom ugyan legfeljebb három évig maradhat hatályban, ez azonban az ingatlanpiac szempontjából meglehetősen hosszú idő.

elado-csaladi-haz-koka-97217259-t6.webp Budapest közelében ház, és csupán 23,9 millió? Ez a kókai ház ezt is tudja.

Az önkormányzati döntés közvetlen hatása, hogy akadt olyan ügyfél, aki úgy döntött, hogy mivel most felesleges próbálkoznia telke eladásával, így inkább felfüggeszti az értékesítést, amíg ki nem derül, miként alakulnak a szabályok. Így most teljes a bizonytalanság.

  • Érden most leginkább az olcsó ingatlanokra mutatkozik némi kereslet, de azt nem lehet állítani, hogy ha felbukkan egy alacsony ár, akkor arra egyből lecsapnának a vevők.
  • Emellett a kisebb, felújítandó ingatlanokra is folyamatos a kereslet, mert most az a legfontosabb, hogy egyrészt energiatakarékosak legyenek, tehát kontroll alatt tudják tartani a rezsiköltséget, másrészt pedig az, hogy ne kelljen felújítani, átalakítani őket.
  • Az agglomerációban a családi házak piacán jelentős alkukkal lehet találkozni. Kivételt csak az energiahatékony ingatlanok képeznek, melyekből nagyon kevés az eladó, és “horroráron” kínálják őket.

Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Élet 20 négyzetméter alatt - minilakások a hazai ingatlanpiacon
2024.04.12. #eladólakás #ingatlanbefektetés
Élet 20 négyzetméter alatt - minilakások a hazai ingatlanpiacon
Továbbra is könnyen lehet eladni a kis alapterületű, 10-20 négyzetméter közötti minilakásokat Magyarországon, írja közleményében a Duna House. Míg azonban Budapesten elsősorban befektetésként, addig vidéken az életvitelben adódó változás, a kisebb lakásba költözés igénye volt a vásárlások célja 2023-ban. De mi a helyzet 2024-ben?
A luxusingatlanpiacon hozhat átrendeződést a rákosrendezői ingatlanberuházás    
2024.03.28. #luxusingatlan #ingatlanbefektetés
A luxusingatlanpiacon hozhat átrendeződést a rákosrendezői ingatlanberuházás   
A kormány és az Egyesült Arab Emírségek megállapodása értelmében rendbe hozzák és teljesen felújítják a Rákosrendező pályaudvar környékét, ezáltal egy új városközpont jöhet létre a fővárosban, bevásárlóközpontokkal és lakóingatlanokkal. A beruházás jelentős hatással lehet nem csupán a XIV. kerület, hanem a közvetlenül vele határos szomszédos kerületek ingatlanpiacára is. Az otpotthon.hu adatai szerint jelenleg is sokan keresnek otthont maguknak ezekben a kerületekben.
Lakóparki lottózás Józsefvárosban – mindenki nyer?
2024.03.01. #újépítésű #ingatlanbefektetés
Lakóparki lottózás Józsefvárosban – mindenki nyer?
Az új lakások piaca az idén némi állami segítséget kapott a CSOK Plusz formájában. Hogy mire lehet elég ez a Józsefvárosban, azt ebben a cikkben néztük meg.
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
2024.02.21. #ingatlanbefektetés #albérlet
Akiket már nem érint meg az állampapírok hozama - ismét megjelennek a befektetők az ingatlanpiacon
Míg a korábbi években az állampapírpiac jelentős befektetői pénzt szippantott ki az ingatlanpiacról, addig a helyzet most változni látszik. Hol érdemes és milyen ingatlanok jöhetnek szóba befektetési célpontként? Ebben a cikkben szakértők válaszolnak.
Újlipótváros legújabb gyöngyszeme: a Duna Pearl
2024.02.18. #ingatlanbefektetés
Újlipótváros legújabb gyöngyszeme: a Duna Pearl
A Duna Pearl projekt Budapest városképének egyik legújabb ékköve, amely a XIII. kerület szívében, az Újlipótvárosban található. Ez a kivételes fejlesztés tökéletesen illeszkedik a környék elegáns és zöldövezeti jellegéhez, amely miatt gyakran emlegetik „Pest Budájaként”. A Duna Pearl nemcsak modern építészeti megoldásaival és kifinomult stílusával tűnik ki, hanem fantasztikus elhelyezkedésével is, közvetlenül a Duna partján. Ennek köszönhetően a lakók lenyűgöző kilátásban részesülhetnek a folyóra és a városra.
7 dolog, amit a hatékony munkatársak csinálnak, miután hazaérnek a melóból
2024.02.04. #ingatlanbefektetés #tippektrükkök
7 dolog, amit a hatékony munkatársak csinálnak, miután hazaérnek a melóból
Amikor szakmai sikerekről beszélsz, általában a munkahelyi stratégiákra, viselkedésformákra koncentrálsz, pedig nem csak ettől függ, mikor leszel a hónap dolgozója. Az is sokat számít, mit csinálsz a szabadidődben.
Most megvalósíthatod életed álmát, és tiéd lehet a Szívek szállodája
2024.01.17. #eladóház #ingatlanbefektetés
Most megvalósíthatod életed álmát, és tiéd lehet a Szívek szállodája
Egy szálloda mindennapi működése már számos írót, filmkészítőt megihletett. Így ismerhettük meg a Grand Hotelt vagy éppen az olyan, néhány szobás meghitt panziókat, mint amilyen a Szitakötő szálló a Szívek szállodájából. Ha már te is eljátszottál a gondolattal, hogy milyen izgalmas lehet egy szállodát működtetni, akkor most mutatunk hozzá néhány létező és lélegzetelállító ingatlant.
Eladó álomotthon, luxus és stílus a zalai dombok között
2024.01.09. #eladóház #ingatlanbefektetés
Eladó álomotthon, luxus és stílus a zalai dombok között
Egyedülálló lehetőség, most féláron kínálják ezt a luxus ingatlant Söjtörön. Az ingatlan egy luxus, minden igényt kielégítő családi házból és egy autókereskedésből áll. Söjtör község Zala megyében, a Zalaegerszegi járásban, az Észak-Göcseji-dombság peremén, a Válicka völgyében húzódik 3615 hektáron.
A drága VI. kerület másik arca – a hét legjobb ajánlatai
2024.01.06. #budapest #ingatlanbefektetés
A drága VI. kerület másik arca – a hét legjobb ajánlatai
Gyönyörű 20. század eleji házak, az Opera és színházak sokasága – Terézváros megannyi kulturális izgalmat nyújt, amik a legforgalmasabb városrészek egyikévé teszik Budapesten. És mennyiért lehet a VI. kerületben most ingatlant venni, és milyet? Ebben a cikkben ennek jártunk utána.