2023.09.22.Szerző: OTP Otthon #ingatlanpiac #ingatlanárak

Százezer forintot alkudtál? És mit szólsz ahhoz, aki 26 milliót?

Százezer forintot alkudtál? És mit szólsz ahhoz, aki 26 milliót?

Nyáron átlagosan 6,5 százalékos árcsökkentéssel mentek el az eladó ingatlanok. Ötből négy lakást árengedménnyel tudnak eladni.


Míg 2021-22 fordulóján átlagosan 4,1 százalékot tudtak az ingatlanvásárlók lealkudni, az elmúlt egy évben – leszámítva a december-februári 7,2 százalékos kiugrást –, országosan stabilan 6,5-6,6 százalékos alkuképességet mutatnak a tranzakciók adatai, írja közleményében az ingatlanügynökségi-hálózat, az OTP Ingatlanpont.

Az ingatlanhirdetési portálon, az otpotthon.hu-n több mint 140 ezer ingatlan között válogathatsz.

Időszakosan az átlagos engedmény:

 • A családi házaknál az elmúlt egy évben 8,6 százalék volt az átlagos árengedmény mértéke, és 7,4 százalék volt az átlagos árengedmény mértéke most nyáron. A nyár végére a kisvárosoktól a fővárosig egyaránt 7,1 százalékos lett az alkumutató.
 • A hagyományos építésű lakásoknál a tavaszi negyedévben 4,4 százalékot, a nyáron ennél nagyobbat lehetett alkudni, és már 5,2 százalék volt az átlagos engedmény.
 • A panellakásoknál 3,8 százalékról 4,2 százalékra nőtt az átlagos engedmény.

elado-panellakas-budapest-iii-kerulet-96729862-t6.webp Ez a háromszobás panel Óbudán a Duna-parton, tizedik emeleten található csodás panorámával.

Településtípusok szerinti engedmény:

 • Budapesten 3,9-ről 4,6 százalékra nőtt az átlagos engedmény
 • megyei jogú városoknál 5,4 százalékról 6,2 százalékra
 • kisebb városoknál 6,8-ról 6,7 százalékra
 • a községeknél 8,4-ról 7,8 százalékra változott az átlagos alku mértéke június és augusztus között, a megelőző három hónaphoz viszonyítva.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint az alkuk gyakorisága és mértéke a piac kiszámíthatóságát és a dinamikáját is tükrözi. A magasabban állandósuló átlagos alkuszint magyarázható a pénzügyi és energetikai környezet bizonytalanságaival, az viszont stabilitásra vall, hogy az alkuk szerepe lényegében állandósult: az utolsó három negyedévben a sikeres tranzakciók 75-79 százalékában játszott szerepet a végső engedmény. A maradék közel egyharmadában az eladók már maguk mérsékelték az igényüket az első meghirdetés után.

elado-csaladi-haz-vigantpetend-97017229-t6.webp Igazi kuriózum ez a szépen felújított és eladósorba került parasztház a Művészetek Völgyében.

Százból 2-3 esetben pedig felfelé mozdult az ár. A felárazódás az esetek felében abból fakadt, hogy az eladó az első meghirdetés kudarca után egy nagyobb összeget engedett, majd a végső alkuban ebből sikerült valamit visszanyernie.

Néhány példa, hogy alkudoznak ma a lakáspiacon a szereplők:

 • A legkisebb alku, 0,4 százalékos volt, ami 100 ezer forintot jelentett egy átlagos állapotú Balaton-felvidéki lakásnál.
 • A legnagyobb arányú árcsökkentést pedig egy felújítandó dunántúli családi háznál jegyezték fel, a kétharmadát engedték el a hirdetési árnak, így végül egymillió forintért kelt el.
 • A legnagyobb összegű megtakarítást egy Balaton-parti település százéves, kiváló állapotú családi háza kínálta, ahol az árból 19 százalékot lefaragva 26 milliót spórolhatott meg a vevő.
 • Budapesten a XVIII. kerületben lehetett felújítandó nem panel lakást venni (a hirdetetthez képest) közel féláron, 8,5 millió forintért
 • Jó állapotú hetvenéves házat egy Duna-menti városban 24 milliós megtakarítással.
 • A rekorder egy észak-magyarországi város átlagos állapotú családi házának tulajdonosa, aki eredeti várakozásához képest 18 százalékos árnövekedést ért el, így végül 6,1 millióért adta el az ingatlanát.

Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
2024.04.18. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A magyar piac Európa egyik legpezsgőbb lakáspiaca jelenleg
A múlt év végére megállt a magyar lakáspiac forgalmának hanyatlása az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A nemzetközi összevetésből kitűnik, hogy a magyar számított a kontinens egyik legpezsgőbb nemzeti piacának.
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
2024.04.14. #családiház #ingatlanárak
Ebben a külvárosi kerületben két valóság létezik egymás mellett - de melyik a valódi?
Kezd talpra állni az ingatlanpiac a külső kerületekben is, a 18. kerületben, ugyanakkor komoly gondot okoz a vevők számára a gyenge kínálat, a túlárazottság és a még mindig túl magasnak tartott hitelkamatok, írja közleményében a Balla Ingatlaniroda.
Csúcsot döntött a hazai lakáspiac
2024.04.11. #ingatlanpiac #hírek
Csúcsot döntött a hazai lakáspiac
Tavaly október-decemberben történelmi csúcsra ért az új otthonok árszintjét jellemző index, miközben a használt lakásoknál árcsökkenést regisztráltak. Az ellentmondás ellenére a hazai lakáspiac nagyjából belesimul az európai trendbe, írja közleményében az OTP Ingatlanpont.
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
2024.04.02. #ingatlanvásárlás #ingatlanpiac
Az első negyedévben berobbant az ingatlanpiac Magyarországon
Márciusában 11 046 lakóingatlant sikerült értékesíteni a Duna House tranzakciószámbecslése szerint, ami ötven százalékkal jobb első negyedévet jelent, mint a tavalyi.
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
2024.03.29. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Mesés szerencse vagy más áll ezeknek 30 millió forint alatti házaknak a megvásárlása mögött?
Mi kapható ma vidéken 30 millió forintos keretösszegből? A Duna House elemzésében sorra vették a vármegyéket, és kiderült, ekkora összegből a legnagyobb ingatlant Békéscsabán lehet vásárolni. De melyik nagyvárosunk a csúcstartó? A cikkből kiderül.
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
2024.03.26. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Akár ötödével is csökkenteni lehetne a lakásárakat a jól működő ingatlanpiachoz
A várakozások szerint csökkenő hitelkamatok hatására lassan megmozdulhat az ingatlanpiac a kelet-pesti kerületekben is. De ebben reménykednek az eladó ingatlanok tulajdonosai is, így kitartják az irreális hirdetési árakat, ami jelentősen megnehezíti most az értékesítést.
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
2024.03.19. #eladóház #ingatlanárak
Családi házak 50-100 millió között – Budapesten
Budapesten 173,5 millió forint a családi házak átlagos ára, így nem véletlen, hogy az 50 és 100 millió forint közötti sávban hirdetett fővárosi ingatlanok esetében igencsak szélsőséges a kínálat. Az alsó határ közelében, ha nem is szorulnak éppen felújításra, de egy korszerűsítés rájuk fér. Akár a 10-15 éves külső szigetelés is lehet elavult, amit ma már bontás nélkül is fel lehet újítani. Mutatunk néhány ingatlant ebben az árkategóriában.
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
2024.03.17. #ingatlanárak #ingatlanpiac
Heves vármegye ingatlanpiaca hullámvasútnak bizonyult: erős emelés után radikális csökkenések jellemzik
Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak a 13. legnagyobb a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában, miközben kisebb a hajlandóság az itteni ingatlanoknál az árcsökkentésre, mint az országban máshol általában. Milyen dinamikával kezdődött az ingatlanpiac 2024-ben Hevesben?
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
2024.03.14. #ingatlaneladás #ingatlanárak
A lefelé alku egyre ritkább, viszont a meghirdetése után még jelentősen emelkedhet egy ingatlan ára
Utoljára 2022-ben voltak annyira hajthatatlanok az ingatlanjukat eladni szándékozók, mint most, amikor a vevői oldalról alkudozással találkoznak. Hogy ez az ingatlanpiac újbóli megerősödését jelzi-e, arra a következő cikkben kerestük a választ.