2023.06.25.Szerző: Árgyelán Dorina #ingatlantörténelem

1986-ban költözött ki az utolsó ember a magyar barlanglakásokból - mi maradt utána?

1986-ban költözött ki az utolsó ember a magyar barlanglakásokból - mi maradt utána?

Közel 40 évvel ezelőtt váltak teljesen lakatlanná a barlanglakások Magyarországon. A könnyen kezelhető riolittufa odúk évtizedekig szolgáltak főleg számkivetettek otthonaként. De az Eger és Miskolc között húzódó Bükkalján kívül a Balaton-felvidéken is találhatók barlanglakások, amiket meg szerzetesek laktak. Június 25-e, a barlangok világnapja alkalmából ezeket a különleges, de rendkívül szerény hajlékokat mutatjuk be.


A barlangok nyújtotta biztonságot már az ősember is felfedezte magának. Nem ázott el, és tulajdonképpen mindenféle építészeti ismeret nélkül is sikerült ezek által egy viszonylag komfortos kuckóra szert tennie, ahol tüzet gyújthatott, békésen aludhatott.

Pontos írásos feljegyzés hiányában azt feltételezik, hogy a középkorban lett szükséges az újabb barlanglakások kialakítására. Onnantól kezdve a felszámolásukig folyamatosan lakottak voltak. A 19. században a legszegényebbek húzták meg bennük magukat, gyakran több generáció együtt vészelte át az ínséges időket. Noszvajon és Tibolddarócon a lakosság közel fele élt a ’30-as években ilyen pocemben.

Modern lakópark a noszvaji művésztelep környékén

Egerrel összefonódott a vár, a bikavér, na meg a Szépasszony-völgy. Alig pár kilométerre fekszik tőle Noszvaj, ami az utóbbi években a belföldi turizmus egyik fellegváraként lett újra ismert. Barátságos és igényes szálláshelyekről, kiváló helyi kézműves termékekről áradozik mindenki, aki már megnézte magának. Az egykori barlanglakásokból átalakított művésztelep is vonzza az érdeklődőket.

Egerszalókon is meg lehet tekinteni az egykori lakásokat. A skanzenben gyakoriak a rendezvények, amelyeken a népi zene hallgatása táncra csábít, megmutatják, hogy a gyógynövényekből, hogyan készítettek teát, kencét az elődeink, és meg lehet kóstolni az ínycsiklandó kemencében sült finomságokat is.

elado-ikerhaz-eger-91637489-t6.webp A képre kattintva további részletek is kiderülnek erről az egri ikerházról.

Szoba, konyha, zéró összkomfort

Visszatérve a barlang otthonokra, amelyek többnyire egy szobából, egy konyhából és egy kamraféléből álltak. Az istállót, az ólat is a kőből faragták ki.

A barlanglakások másik típusa, amikor a természet alakította mélyedésekben alakítottak ki házakat. Budafokon és a Gellérthegy lábánál a folyók vájták, formáltak több barlangot, amik később kényszerlakásokként funkcionáltak. Míg a budai részen néhány ilyen lakásba költöztek be, addig Budafokon egy többszintes lakótelep alakult ki.

Viszlát természet adta búvóhelyek!

A faragott vagy a barlangon belül épített házak mindig a szegényebb sorsúak szálláshelye volt. Előfordult, hogy egy-egy ilyen területen ezernél is több ember tengette a mindennapjait. A lakáson belüli fürdőszoba kialakítása csak 1870 után vált Magyarországon elterjedté, így a barlanglakások szinte alig különböztek a hagyományos parasztházaktól. Viszont mivel egy idő után csavargók, hajléktalanok vertek tanyát a megüresedett szálláshelyeken, ezért megkezdődött az illegális telepek felszámolása. A kitelepítés nem haladt gyorsan, tekintve, hogy az utolsó személy 1986-ig élt barlanglakásban.

Mi történt a barlanglakásokkal?

Egy részük az enyészet martalékává vált, köszönhetően a megsemmisítésüknek vagy a beültetésnek. Más részüket borospinceként hasznosítják, illetve, mint fentebb olvasható, a noszvajiból pécsi művészek alkotótelepet hoztak létre. A régmúlt időket Cserépváralján, Szomolyán korhűen berendezett barlanglakás látogatással lehet jobban megismerni, illetve a szálláshelyként funkcionáló épületben kipróbálni.

Ideális lakhelyek barlangimádóknak

A sportszerűen űzött profi barlangászás mellett több helyszínen amatőrként is gyönyörködhetünk ezekben a különleges természeti képződményekben. Gondolj az Aggteleki cseppkőbarlangra vagy a Tapolcai tavasbarlangra, amik ékes bizonyítékai a természet erőinek alkotómunkájára. Ha vonzanak a szűkös, felfedezésre váró járatok, a denevérek, vagy gyakrabban látogatnál sétaúton bejárható barlangokat, akkor mutatjuk, hogy az ország mely részeire érdemes költöznöd.

A Szemlő-hegyi- és a Pál-völgyi barlangot akár minden hétvégén felkeresheted ebből a II. kerületi, erdős telken épült finn faházból. Az ingatlan félkész állapotú, de ha ezt magadra vállalod, akkor egy páratlanul különleges otthon tulajdonosa lehetsz.

elado-csaladi-haz-budapest-ii-kerulet-szepvolgy-85706570-t6.webp A képre kattintva kívül és belül megnézheted ezt a II. kerületi, félkész házat.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 146 270 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
2024.02.20. #eladóház #ingatlantörténelem
Erődítménytől a Széchenyi családig - piacra dobták a legszebb magyar kastélyokat
Izgalmas válogatást állítottunk össze, ahol az ingatlanpiac gyöngyszemeit vonultatjuk fel. Válogatásunkban szerepel egy Makovecz-stílusú családi ház, ami szinte erődítmény. Helyet kapott a Fertő-tóhoz közeli Széchenyi-kastély, egy Bauhaus villa és egy festői szőlőbirtok is.
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
2024.02.15. #eladólakás #ingatlantörténelem
Tudod, miről kapta Békásmegyer a nevét?
Itt az ideje, hogy megismerkedj Budapest egyik legismertebb lakótelepével, ahol már az Ókorban is éltek emberek!
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
2024.02.10. #eladóház #ingatlantörténelem
Lakatlanul állt idáig, most bekukkanthatsz, mit kezdett vele az idő
Soha senki nem lakott még abban az amerikai otthonban, amit 26 évvel ezelőtt építettek. A nem mindennapi ház így teljesen új. Vagyis még nem volt használatban. Megmutatjuk.
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
2024.01.23. #eladóház #ingatlantörténelem
Stílusok sokasága: mesés kastély, hangulatos rönkház és Balaton-felvidéki vintage otthon
Különleges ingatlanokat tartalmazó válogatást mutatunk, amelybe bekerült többek között egy Provence-i hangulatú ikerház és a Pokvári-kastély is. Nézelődj és gyönyörködj ezekben a magyarországi villákban!
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
2024.01.19. #energiahatékonyság #ingatlantörténelem #újépítésű
Búcsú a fegyverektől - tisztek helyett most a stílus parancsol Győrben
Idehaza korántsem ritkaság egy-egy volt szovjet laktanya látványa. A katonaság kivonulásával ezek elhagyatottakká váltak, rendbehozatalukra és fenntartásukra pedig sok esetben nem futja, így lepusztulnak, benövi őket a gaz és némelyik akár igazi szellemvárossá is válik. A győri Vadász-laktanya néven elhíresült komplexum azonban szerencsére nem maradt teljesen kihasználatlanul.
Szegényeket gyógyítottak itt, majd Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála gondolt egyet
2024.01.16. #eladóház #ingatlantörténelem
Szegényeket gyógyítottak itt, majd Királyfalvi Roth Tamás és Wattay Borbála gondolt egyet
Bármennyire is különleges és mesés egy ingatlan, előbb-utóbb eljön a pillanat, hogy a tulajdonosa értékesíteni szeretné. Ezeket az ingatlanhirdetéseket aztán hétről-hétre összegyűjtjük. Ebben a cikkben pedig bemutatjuk a Sziráki-kastélytól kezdve az Érdligeten található organikus villán át, egy vilonyai mesebeli kúriáig, hogy milyen csodálatos épületekkel, otthonokkal vagyunk körülvéve.
Igazi barátok közt - mesés házikók és a közösség teszi a főváros egyik legnyugodtabb környékévé
2024.01.15. #ingatlantörténelem #eladólakás
Igazi barátok közt - mesés házikók és a közösség teszi a főváros egyik legnyugodtabb környékévé
A Kispest - Wekerletelep azon kevés magyarországi lakótelepek egyike, ami nem hírhedt, sötét és veszélyes utcákról lett ismert, sőt: az Óbudai Gázgyári Lakótelephez hasonlóan kedves, néha szinte mézeskalácsház-szerű épületei, és a Barátok közt című sorozat intrójában két évtizeden keresztül látható társasháza tette népszerűvé.
Kormányfőnek már nem kell, most a legdrágábban árult ház Magyarországon
2024.01.12. #ingatlanvásárlás #ingatlantörténelem
Kormányfőnek már nem kell, most a legdrágábban árult ház Magyarországon
Volt miniszterelnöki rezidenciára, magyar Versailles-ba, lakodalmas celeb kastélyába és főúri fészekbe is költözhet, aki közismert és drága ingatlanra vágyik. De ha csak egyszerű kastélyt szeretnél magadnak, a vásárláshoz elég lehet egy közepes méretű budai lakás ára is.
Ló a lakásban és egyéb érdekességek az ingatlanpiac korai szakaszából
2024.01.06. #ingatlanvásárlás #ingatlantörténelem
Ló a lakásban és egyéb érdekességek az ingatlanpiac korai szakaszából
Különleges viszony fűzi az emberiséget több állatfajhoz is, az egyik ilyen biztosan a ló. Számtalan történet, mese, mítosz főszereplője a sokfunkciós állat, nem túlzás azt állítani, hogy a történelem menetét is alapvetően meghatározta az ember és a ló viszonya. Megsokszorozott munka- és harci erőt, művészeti inspirációt, sport és rekreációs lehetőségeket jelentett többek közt az emberiségnek. Vannak, akiknek azonban ennél is sokkal többet, társat az életben, sőt lakótársat. Az talán még nem annyira meglepő, hogy a régmúltban valaki egy fedél alatt élt, legalább átmenetileg, kedvenc paripájával, az talán már inkább, hogy ez manapság is elő-előfordul.