2023.08.13.Szerző: fá #ingatlantörténelem #eladólakás

Ózd: a város, ami többet érdemelt volna

Ózd: a város, ami többet érdemelt volna

Tudod, miért ilyen rossz a híre a borsodi városnak? És azt tudod, hogy nem is olyan régen még virágzó település volt? Következzék egy kis helytörténet egy borsodi tollából.


Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Ózd Magyarország egyik leghírhedtebb városa. A 30 ezres város sorsa több szempontból is mintaképe annak, amit az előítéleteinkben csak Kelet-Magyarországként írunk le, de Ózdot még külön tragédia is sújtja: a település ugyanis Magyarország egyik legszebb környékén fekszik, és szinte teljesen érthetelten, miért nem inkább ékszerdobozként, hanem haldokló városként vonult be a köztudatba.

Pedig nagyon nem így indult az őskor óta lakott terület története. A várost és környékét elkerülték a történelem nagyobb összecsapásai, és a hegyes-dombos vidéket főleg a dús erdők dominálták, és a nem túl jó szántóföldek jelentették a kihívást. Nagy változás a XIX. század közepén történt, amikor Ózd áldást talált, ami aztán inkább átoknak bizonyult: barnaszéntelepeket nyitottak, majd felépítették a híres vasgyárat. A 150 éven át tartó kohászat rányomta a településre a bélyegét.

Érdekesség, hogy éppen az 1848-49-es szabadságharc késleltette az üzem beindulását: a külföldiek ekkor ugyanis haza, míg a magyarok nagy része harcba ment Ózdról. 1849-ben a magyar kormány Ózdra telepítette a szabadságharc fegyvergyártó kapacitásának jelentős részét, de a termelés már nem tudott elindulni. A Coalitio üzemeiben ugyanakkor több mint 20 000 gránátot állítottak elő.

Jót tett viszont a két világháború nyersanyag-igénye jót tett a kohászatnak, akárcsak az 50-es években előtérbe került nehézipari fejlesztések. Ózdon 1929-ben több mint 350 000 tonna nyersvasat és 500 000 tonna acélt állítottak elő, megelőzve ezzel olyan országokat, mint Ausztrália, Hollandia, Norvégia és Jugoszlávia.

Mivel az akkori kormányoknak éppen az volt a célja, hogy az országot a vas- és acél országává tegyék, nagyon sok vas és acélra lett szüksége az államnak, amit Ózd valamennyire ki tudott elégíteni, így a kohászat államosítása után hatalmasra nőtt a település. Ez a növekedés aztán sajnálatosan a város vesztét is jelentette.

fortepan_215369.jpg

Az Ózdi Kohászati Üzemek (ÓKÜ) az észak-magyarországi iparvidék egyik legjelentősebb kohászati üzemegyüttese volt, és az egész város eköré épült, a sok-sok munka pedig sok-sok új embert is hozott. Amikor a múlt század nyolcvanas éveiben szép lassan csökkenni kezdett a nehézipar jelentősége, egyre kevesebb lett munkahely. Elsők közt itt indultak meg a leépítések, és 1991-ben már a munkaképes korú ózdiak 10 százaléka volt állástalan, két évvel később pedig már a 60,5 százalékuk.

A tömeges munkanélküliség természetesen nemcsak a drasztikus életszínvonal-zuhanásban mutatkozott meg, hanem a gyors elvándorlásban is: 1980-ban még 46 ezren lakták, tehát azóta a város harmada eltűnt. Ezek az emberek többnyire pedig azok voltak, akiknek fel kellett volna virágoztatniuk Ózdot: jól képzett, munkára alkalmas és tanult emberek hagyták el a borsodi várost.

Ózd a mai napig nem került ki ebből az örvényből: a kohászat épületei ma már csak műemlékként funkcionálnak, az ott felnővő fiatalok többségére pedig az vár, hogy vagy elkallódnak, vagy az első adandó alkalommal elmenekülnek a városból.

Hogy mi lesz a várossal, az továbbra sem tudni: különböző irányultságú polgármesterek néha még próbálják feléleszteni a kohászati nosztalgiát, de valójában senki nem képes alternatívát adni a hét völgy városának. A híre miatt ráadásul a turisták is elkerülik, ahogy a legtöbb nagy cég is, ami megmenthetné a települést.

Ez meglátszik az ózdi lakáspiacon is: 15 millió forintnál csak nagyon ritkán kérnek lakásért többet az eladók. Ózd belvárosában háromszobás lakásokat jelent ez, amit akár ki is használhatunk, bízva abban, hogy előbb-utóbb megérkezik a várva várt fellendülés a városba.

Címlapkép: Dolgozó hölgyek Ózdon (Fortepan / Erdeti Katalin) középső fotó: A kohászati üzem 1971-ben (Fortepan / Főfotó)


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 163 161 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

3 millió alatti ingatlanok a Dunántúlon
2024.04.17. #eladóház #ingatlantörténelem
3 millió alatti ingatlanok a Dunántúlon
Milyen esélyeid vannak, ha 3 millió forintod van, és ingatlant szeretnél vásárolni? Mutatunk néhány ingatlant a Dunántúlon, amik kész aranybányává fejlődhetnek egy türelmes és tettre kész tulajdonos kezei alatt. Jól sejted, ha úgy gondolod, hogy ezekre az ingatlanokra ráfér egy alapos felújítás. De pont ez a dolog szépsége: meglátni valamiben a lehetőséget, ami mellett mindenki más elmegy.
A legkülönlegesebb ingatlanok pompás környezetben, és eladó lett egy felszentelt templom
2024.04.17. #eladóház #ingatlantörténelem
A legkülönlegesebb ingatlanok pompás környezetben, és eladó lett egy felszentelt templom
A heti válogatásunkban hétről hétre hozzuk az újabb izgalmas ingatlanokat. A héten bekerült egy úszóház és egy felszentelt magántemplom is.
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
2024.04.14. #eladólakás #ingatlantörténelem
A lakótelep, ahol senki nem kényszerből lakik
Békéscsaba legnagyobb lakótelepének, a Lencsésinek szerencsésen alakult a sorsa, hiszen eleve olyan korszakban épült, amikor már azon kívül is merültek fel szempontok a tervezésnél, hogy legyen négy fala és teteje, így jutott hely a kényelemnek és a mentális egészségnek is. Most a József Attila lakótelepet járjuk körbe ebben a cikkben.
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
2024.04.06. #eladóház #ingatlantörténelem
Elherdált örökségünk, amik magánszemélyek megmentésére várnak
Több száz éves épületek tucatjai hevernek parlagon szerte az országban, amiket az idő, vagy valakik egyaránt kikezdtek, és erős fantázia szükséges ahhoz, milyen lehetett a volt - többnyire nemesi - lakóinak. Kúriák, kastélyok, amiket királyok, főnemesek adományoztak tovább a lojalitásért cserébe. Ezek a jobb sorsra érdemes építmények a gyökereinkre, a történelmünkre emlékeztetnek mindannyiunkat. Örökbefogadható kastélyokat mutatunk.
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
2024.04.03. #eladóház #ingatlantörténelem
11 szobás ingatlan eladó Dombóváron - Befektetésre tökéletes
Lehetőségek végtelen sora nyílik meg ezzel a 11 szobával. A képzeletnek csak szigorú cash flow szabhat határt. Mindenesetre, ha az a terv, hogy befektetsz egy ingatlanba, akkor tudunk mutatni hozzá egy nagyszerű helyszínt, egy kiváló adottságokkal rendelkező ingatlannal. Sőt arra is adunk ötleteket, hogy mi mindent alakíthatsz ki belőle.
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
2024.03.31. #dekor #ingatlantörténelem
Amire felfigyelt egy New York-i galéria: a magyar művész térplasztikái – és neked is lehet egy
Dósa Róbert nem csupán művész, hanem igazi kísérletező is. Alkotásaihoz a látást, a tapintást, sőt, akár a szaglást és az ízlelést is beveti. Művészete határokat feszeget, és szó szerint új utakat nyit a magyar otthonoktól a New York-i galériáig. Képei annyira nem sorolhatók be a hagyományos művészeti kategóriákba, hogy még a megnevezésüket is most találják ki. Interjú.
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
2024.03.27. #ingatlantörténelem #eladóház
Összefognak az írók a magyar irodalom egyik legismertebb házának megmentéséért?
Eladóvá vált az Esterházy Péter könyveiből is ismert csodálatos családi villa a III. kerületben. Dragomán György író számolt be erről a Facebookon, ahol a kommentek között összefogás indult, hogy megmentsék. Ebben a cikkben bemutatjuk a Rómaifürdőn található ingatlant.
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
2024.03.16. #ingatlantörténelem #eladólakás
Ismerd meg a nagypolgári lakások történelmét!
A Kiegyezést követően Budapest gyorsan kereskedelmi és közlekedési központtá vált. Ennek folyományaként jelentősen megnőtt a lakosság száma, megélénkült a lakások iránti kereslet, ami új ingatlanok építtetését vonta maga után. Ezek a bérházak lettek az úgynevezett nagypolgári lakások, tipikusan körfolyosóval, belső udvarral és hatalmas belső terekkel. Mi maradt belőlük?
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
2024.03.06. #luxusingatlan #ingatlantörténelem
Otthonok varázslatos világa: fedezd fel a hét legkülönlegesebb ingatlanait!
Heti válogatásunkban a legkülönlegesebb ingatlanokat mutatjuk be hétről hétre. Helyet kapott többek között a Nemzeti Bank egykori épülete Sopronban, és egy szecessziós villaház is Budakeszin.