2023.06.13.Szerző: Bohus Péter #ingatlantörténelem #ingatlanhirdetés

Hogyan vándorol az ország? - Megnéztük, mely megyékből távoznak a legtöbben, és hova

Hogyan vándorol az ország? - Megnéztük, mely megyékből távoznak a legtöbben, és hova

Létezik-e ma Magyarországon jelentős, országon belüli mobilitás? Ez a fogalom arra utal, hogy egy ember a saját lakókörnyezetéből elköltözik-e és mennyire változtat a körülményein. A költözés például egy új munkahely miatt, azzal is együtt jár, hogy az ember új lakhatást keres, vásárol, bérel, vagy beköltözik valahova. Az Otpotthon.hu ingatlankeresője ebben segít. A keresések alapján izgalmas képet kaptunk arról, hogy merre mozog az ország.


A Központi Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt években elsősorban azoknak a vármegyéknek nőtt a lélekszáma, ahol munkahelyeket találni, mint Győr-Moson-Sopron, Fejér. A legnagyobb számban pedig elsősorban a keleti régióból távoztak az emberek: a legtöbben Borsodból, Szabolcsból, Jász-Nagykun-Szolnok valamint Békés vármegyéből. Persze, ha csak ennyi lenne az állításunk, ahhoz különösebb adatbázisra se lenne szükség, ezt a trendet valahogy bárki kitalálhatja.

A Hello, Otthon Magazin azonban nemcsak egy ingatlanos híroldal, hanem egy hatalmas ingatlanadatbázis is egyben, amelyben bárki kereshet magának eladó, kiadó lakást, házat, birtokot, vagy éppen nyaralót. A jelenlegi, közel százhatvanezer ingatlanhirdetés alapján, a keresések, illetve vásárlások szerint a KSH adatai mögé néztük: honnan és mit néztek, vásároltak, vagy éppen adtak adtak el a magyarok szerte az országban.

gyor-belvaros.webp Még Győrben is találni kétszobás lakást 40 millió alatt, kattints a képre a részletekért.

A következő adatok úgynevezett leadeket mutatnak, azaz olyan komoly érdeklődéseket, amikor a lakáshirdetésben szereplő ingatlannak a megvételéért az érdeklődő lépést is tesz, legalább felveszi a kapcsolatot az ingatlannál megadott személyek egyikénél. Nem minden esetben lesz ebből még konkrét házvásárlás is, de viszont aki vásárol, az biztos, hogy előtte felveszi a kapcsolatot az eladóval, esetleg az ügynökkel.

Ezek az adatok azért is érdekesek, mert kirajzolódik belőlük egy mobilitási minta 2023 első öt hónapját nézve, ami arról mond valamit, hogy például a Kárpát-medence átalakuló munkaerőpiaca, mennyire változtatja meg a demográfiai szerkezetét az országnak, hogy melyek azok a régiók, ahonnan a legtöbben elköltöznének, és mely vármegyék a jelenleg legkívánatosabb célpontok Magyarországon.

Először azt néztük meg, hogy hogyan alakult januártól májusig a belföldi migráció. Minden jellemző szerint Budapest és Pest vármegye a hazai ingatlanforgalom két legnagyobb központja, ami nem meglepő, ezért az alábbi trendeknél ezt a tényt olykor figyelmen kívül hagytuk a további részletek miatt.

dabas-gyon.webp Ez az eladó dabasi ház nincs 80 millió forint, a részletekért kattints a képre.

2023 első öt hónapjában azoknak a magyaroknak, akik az ingatlankeresőnk alapján komoly szándékot mutattak egy-egy ingatlan iránt, illetve meg is vették a kiszemelt lakást, házat, telket, több mint a fele Budapesten nézelődött (55 százalék), azután Pest megyét vették a legnagyobb arányban számításba (13 százalék), a sorrendben aztán Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben látható a legnagyobb ilyen jellegű forgalom az ingatlanpiacon.

Magyarország lakói ugyanakkor a legjellemzőbb módon a szűkebb pártiájukban, a vármegyén belül szeretnének otthont keresni, és egy-két kivételtől eltekintve a legnagyobb arányban helyben belül keresnek ingatlant. Ebből a szempontból is kivételes Békés és Hajdú-Bihar vármegyék, ahol az ott lévő ingatlanok 72,2, illetve 71,2 százalékát helyiek célozták be új otthonnak maguknak 2023 első öt hónapjában. Őket a baranyaiak (65,8 százalékban kerestek megyén belül ingatlant), majd Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyeiek követik 62,3 százalékkal.

A legkevésbé kozmopoliták lennének?

A helyi ingatlanokra a legkisebb arányban a budapestiek, majd a Pest és Somogy vármegyeiek voltak "vevők" (35,5, 43,5, 47,3 százalékos eredménnyel). Tehát például a hajdúságii ingatlanokra kétszer olyan arányban céloznak hajdúságiak, mint a budapestiek budapestire.

elado-csaladi-haz-debrecen-86463080-t6.webp A képre kattintva megnézheted ezt a mesés és meglepően olcsó debreceni házat.

Igaz, ezek az arányok csalókák, mert az ingatlanok számát figyelembe véve már mást mutat az eredmény: a 94570 budapesti ingatlanállományhoz képest a 35,5 százaléknyi helyi vevőaspiráns is majdnem 40 ezer embert jelent, míg a hajdúságiak 7124 helyi lakással, házzal kapcsolatban mutatott 71,2 százalékos érdeklődése csak ötezer ingatlant fed le.

A statisztikát a célpontok felé fordítva, azt néztük meg, hogy melyek a legnépszerűbb vármegyék az országban (Budapesten és Pest megyén kívül). Rendelkezésünkre állnak azok az adatok, amik megmutatják, hogy egy tetszőlegesen kiválasztott megyében, mely más vármegyékből érdeklődnek és vesznek ingatlant.

A budapesti lakásokra, házakra, telkekre 78,9 százalékban Budapestről érkezik érdeklődés. A legnépszerűbb vármegyék sorrendje ezután Pest, Békés, Zala vármegyék. Budapest amúgy mind a 19 vármegyében bekerült be a top5 ingatlanvásárlási desztinációba, majd Pest következik és 17, Békés 13, Zala, ami 10 vármegyében szerepel az első ötben valamelyik helyen. Győr-Moson-Sopron az 5. legnépszerűbb célpont, hét vármegyében is bekerült a top5-be.

Győr-Moson-Sopron vármegye az egyetlen hely az országban, ahova a budapestieket követően nem a pest megyeiek érdeklődnek a második legnagyobb arányban, hanem a csongrádiak és a borsodiak. Ez feltehetően a legnagyobb szívóerőt mutatja a keleti régióból, amit a Győr-Moson megyei munkahelyek jelenthetnek.

A legkomolyabb érdeklődők Budapest után Győr-Moson-Sopron, majd Csongrád és Heves vármegyében élnek. A csongrádiak és a hevesiek három másik megyében is bekerültek a legnagyobb arányban érdeklődők közé, míg a győr-moson-soproniak négy megyében is ott vannak a top3-ban.

tanya-bekescsaba.webp A képre kattintva további fotókat nézhetsz meg erről az alig tízmilliós békési tanyáról.

A covid sokakat életük átgondolására késztetett, és újra rendezték az életüket, nagy számban kezdtek például telket, földet vásárolni, hogy a saját lábára állva, az élelmiszert is maguk termesszék. Már nem csak a Balaton és a tópartok, nyaralók, hanem a farmok is nagy vonzó erővel bírnak. Mezőgazdasági területet, telket, házat, nyaralót Pest megye speciális helyzetét nem figyelembe véve, a legtöbben Békésben néztek, majd következik Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Hajdú vármegye. Az ország különféle településeiről ezekben a megyékben kerestek, tárgyaltak és vettek ilyen típusú, telkes túlélő ingatlanokat.

A budapestieknél sem nagyon más a sorrend, Hajdú, Békés és Jász-Nagykun élvez prioritást.

A fővárosban kereshetsz házakat is az Otpotthon.hu keresőjében.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 241 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Miközben gyűlölték, iszonyatosan sokat segítettek Magyarországnak
2024.06.14. #ingatlantörténelem #albérlet
Miközben gyűlölték, iszonyatosan sokat segítettek Magyarországnak
Sokszor szeretjük a lakótelepeket valami természeti csúfságként kezelni, pedig felfoghatatlanul nagy szolgálatot tettek, tesznek a mai napig. Lakóteleptörténelem.
Azt hiszed, láttál már ronda házakat? Biztosan tudunk ebben is újat mutatni
2024.05.26. #dekor #ingatlantörténelem
Azt hiszed, láttál már ronda házakat? Biztosan tudunk ebben is újat mutatni
Belgium legendásan csúnya épületeket termel ki, így már külön rajongói oldala is van ezeknek a leírhatatlan stílusú műremekeknek. Ezekre, és az ellenkezőjére is mutatunk példákat az otpotthon.hu portálon található ingatlanhirdetések közül.
Tudtad, hogy Siófok egykor csak Fok volt?
2024.05.24. #eladólakás #vízpart #ingatlantörténelem
Tudtad, hogy Siófok egykor csak Fok volt?
A Sió-csatorna közelsége alapvetően meghatározta a Balaton fővárosának életét. Olyannyira, hogy a csatorna egyben megyehatár is volt, így a város két eltérő megyében feküdt 1950-ig. Ingatlanokat mutatunk innen és onnan.
Pest határában - amit Széchenyi után a második legnagyobb adakozónak köszöntek meg
2024.05.21. #budapest #ingatlantörténelem
Pest határában - amit Széchenyi után a második legnagyobb adakozónak köszöntek meg
Budapest több mint kétszáz városrésze közül a XVII. kerületben található Akadémiaújtelep gróf Vigyázó Sándor és Podmaniczky Zsuzsanna házassága révén került a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonába. A városrész különlegessége, ahogy központjában lévő teret és utcáit kialakították.
Életmódkísérlet Budafokról - tudod, hogy miért lett szemétledobó a társasházakban?
2024.05.16. #eladólakás #budapest #ingatlantörténelem
Életmódkísérlet Budafokról - tudod, hogy miért lett szemétledobó a társasházakban?
Már a neve is izgalmas a budafoki lakótelepnek, hiszen a kísérletről többnyire valami szokatlan dolog juthat az ember eszébe. A budafoki kísérleti lakótelep több újdonságot vezetett be, amiknek egy része ma már alapvetés. Ebben a cikkben ezekről az újdonságokról lesz szó néhány környékbeli ingatlanon keresztül bemutatva.
Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
2024.05.15. #ingatlanhirdetés #ingatlanárak
Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?
Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.
Majkától Azahriahig zengi minden haver, innen indult, mégiscsak szerethető a panel
2024.05.06. #eladólakás #ingatlantörténelem
Majkától Azahriahig zengi minden haver, innen indult, mégiscsak szerethető a panel
Valamikor korszerűnek számított, majd egyre inkább a lecsúszás szimbólumává vált, és noha manapság is sok múlik a szomszédságon, de egyre szerethetőbb keretet tud nyújtani az élethez egy panelház. Azahriah is az újpalotai panelrengetegben írta az első számait. A panelházakról és lakásokról lesz most szó.
Tudod, hol található Budapest első panelházrengetege?
2024.05.03. #ingatlantörténelem #eladólakás
Tudod, hol található Budapest első panelházrengetege?
A város egyik legélhetőbb lakótelepét, a József Attila-lakótelepet egy nyomornegyed helyén húzták fel. Ebben a cikkben bemutatjuk a mintaprojektet, ami évtizedekre meghatározta a magyar városok arculatát.
Rejtett gyöngyszem Budapest szívében: fedezd fel a Tisztviselőtelepet!
2024.04.24. #eladólakás #ingatlantörténelem
Rejtett gyöngyszem Budapest szívében: fedezd fel a Tisztviselőtelepet!
A főváros VIII. kerületét, a Palotanegyedet, a Magdolna-negyedet és a Tisztviselőtelepet más-más ingatlankínálat jellemzi. Megnéztük az utóbbi területet, amelyet 140 éve álmodtak meg maguknak kis pénzű tisztviselők.