2023.06.13.Szerző: Bohus Péter #ingatlantörténelem #ingatlanhirdetés

Hogyan vándorol az ország? - Megnéztük, mely megyékből távoznak a legtöbben, és hova

Hogyan vándorol az ország? - Megnéztük, mely megyékből távoznak a legtöbben, és hova

Létezik-e ma Magyarországon jelentős, országon belüli mobilitás? Ez a fogalom arra utal, hogy egy ember a saját lakókörnyezetéből elköltözik-e és mennyire változtat a körülményein. A költözés például egy új munkahely miatt, azzal is együtt jár, hogy az ember új lakhatást keres, vásárol, bérel, vagy beköltözik valahova. Az Otpotthon.hu ingatlankeresője ebben segít. A keresések alapján izgalmas képet kaptunk arról, hogy merre mozog az ország.


A Központi Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt években elsősorban azoknak a vármegyéknek nőtt a lélekszáma, ahol munkahelyeket találni, mint Győr-Moson-Sopron, Fejér. A legnagyobb számban pedig elsősorban a keleti régióból távoztak az emberek: a legtöbben Borsodból, Szabolcsból, Jász-Nagykun-Szolnok valamint Békés vármegyéből. Persze, ha csak ennyi lenne az állításunk, ahhoz különösebb adatbázisra se lenne szükség, ezt a trendet valahogy bárki kitalálhatja.

A Hello, Otthon Magazin azonban nemcsak egy ingatlanos híroldal, hanem egy hatalmas ingatlanadatbázis is egyben, amelyben bárki kereshet magának eladó, kiadó lakást, házat, birtokot, vagy éppen nyaralót. A jelenlegi, közel százhatvanezer ingatlanhirdetés alapján, a keresések, illetve vásárlások szerint a KSH adatai mögé néztük: honnan és mit néztek, vásároltak, vagy éppen adtak adtak el a magyarok szerte az országban.

gyor-belvaros.webp Még Győrben is találni kétszobás lakást 40 millió alatt, kattints a képre a részletekért.

A következő adatok úgynevezett leadeket mutatnak, azaz olyan komoly érdeklődéseket, amikor a lakáshirdetésben szereplő ingatlannak a megvételéért az érdeklődő lépést is tesz, legalább felveszi a kapcsolatot az ingatlannál megadott személyek egyikénél. Nem minden esetben lesz ebből még konkrét házvásárlás is, de viszont aki vásárol, az biztos, hogy előtte felveszi a kapcsolatot az eladóval, esetleg az ügynökkel.

Ezek az adatok azért is érdekesek, mert kirajzolódik belőlük egy mobilitási minta 2023 első öt hónapját nézve, ami arról mond valamit, hogy például a Kárpát-medence átalakuló munkaerőpiaca, mennyire változtatja meg a demográfiai szerkezetét az országnak, hogy melyek azok a régiók, ahonnan a legtöbben elköltöznének, és mely vármegyék a jelenleg legkívánatosabb célpontok Magyarországon.

Először azt néztük meg, hogy hogyan alakult januártól májusig a belföldi migráció. Minden jellemző szerint Budapest és Pest vármegye a hazai ingatlanforgalom két legnagyobb központja, ami nem meglepő, ezért az alábbi trendeknél ezt a tényt olykor figyelmen kívül hagytuk a további részletek miatt.

dabas-gyon.webp Ez az eladó dabasi ház nincs 80 millió forint, a részletekért kattints a képre.

2023 első öt hónapjában azoknak a magyaroknak, akik az ingatlankeresőnk alapján komoly szándékot mutattak egy-egy ingatlan iránt, illetve meg is vették a kiszemelt lakást, házat, telket, több mint a fele Budapesten nézelődött (55 százalék), azután Pest megyét vették a legnagyobb arányban számításba (13 százalék), a sorrendben aztán Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben látható a legnagyobb ilyen jellegű forgalom az ingatlanpiacon.

Magyarország lakói ugyanakkor a legjellemzőbb módon a szűkebb pártiájukban, a vármegyén belül szeretnének otthont keresni, és egy-két kivételtől eltekintve a legnagyobb arányban helyben belül keresnek ingatlant. Ebből a szempontból is kivételes Békés és Hajdú-Bihar vármegyék, ahol az ott lévő ingatlanok 72,2, illetve 71,2 százalékát helyiek célozták be új otthonnak maguknak 2023 első öt hónapjában. Őket a baranyaiak (65,8 százalékban kerestek megyén belül ingatlant), majd Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyeiek követik 62,3 százalékkal.

A legkevésbé kozmopoliták lennének?

A helyi ingatlanokra a legkisebb arányban a budapestiek, majd a Pest és Somogy vármegyeiek voltak "vevők" (35,5, 43,5, 47,3 százalékos eredménnyel). Tehát például a hajdúságii ingatlanokra kétszer olyan arányban céloznak hajdúságiak, mint a budapestiek budapestire.

elado-csaladi-haz-debrecen-86463080-t6.webp A képre kattintva megnézheted ezt a mesés és meglepően olcsó debreceni házat.

Igaz, ezek az arányok csalókák, mert az ingatlanok számát figyelembe véve már mást mutat az eredmény: a 94570 budapesti ingatlanállományhoz képest a 35,5 százaléknyi helyi vevőaspiráns is majdnem 40 ezer embert jelent, míg a hajdúságiak 7124 helyi lakással, házzal kapcsolatban mutatott 71,2 százalékos érdeklődése csak ötezer ingatlant fed le.

A statisztikát a célpontok felé fordítva, azt néztük meg, hogy melyek a legnépszerűbb vármegyék az országban (Budapesten és Pest megyén kívül). Rendelkezésünkre állnak azok az adatok, amik megmutatják, hogy egy tetszőlegesen kiválasztott megyében, mely más vármegyékből érdeklődnek és vesznek ingatlant.

A budapesti lakásokra, házakra, telkekre 78,9 százalékban Budapestről érkezik érdeklődés. A legnépszerűbb vármegyék sorrendje ezután Pest, Békés, Zala vármegyék. Budapest amúgy mind a 19 vármegyében bekerült be a top5 ingatlanvásárlási desztinációba, majd Pest következik és 17, Békés 13, Zala, ami 10 vármegyében szerepel az első ötben valamelyik helyen. Győr-Moson-Sopron az 5. legnépszerűbb célpont, hét vármegyében is bekerült a top5-be.

Győr-Moson-Sopron vármegye az egyetlen hely az országban, ahova a budapestieket követően nem a pest megyeiek érdeklődnek a második legnagyobb arányban, hanem a csongrádiak és a borsodiak. Ez feltehetően a legnagyobb szívóerőt mutatja a keleti régióból, amit a Győr-Moson megyei munkahelyek jelenthetnek.

A legkomolyabb érdeklődők Budapest után Győr-Moson-Sopron, majd Csongrád és Heves vármegyében élnek. A csongrádiak és a hevesiek három másik megyében is bekerültek a legnagyobb arányban érdeklődők közé, míg a győr-moson-soproniak négy megyében is ott vannak a top3-ban.

tanya-bekescsaba.webp A képre kattintva további fotókat nézhetsz meg erről az alig tízmilliós békési tanyáról.

A covid sokakat életük átgondolására késztetett, és újra rendezték az életüket, nagy számban kezdtek például telket, földet vásárolni, hogy a saját lábára állva, az élelmiszert is maguk termesszék. Már nem csak a Balaton és a tópartok, nyaralók, hanem a farmok is nagy vonzó erővel bírnak. Mezőgazdasági területet, telket, házat, nyaralót Pest megye speciális helyzetét nem figyelembe véve, a legtöbben Békésben néztek, majd következik Zala, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Hajdú vármegye. Az ország különféle településeiről ezekben a megyékben kerestek, tárgyaltak és vettek ilyen típusú, telkes túlélő ingatlanokat.

A budapestieknél sem nagyon más a sorrend, Hajdú, Békés és Jász-Nagykun élvez prioritást.

A fővárosban kereshetsz házakat is az Otpotthon.hu keresőjében.

Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 148 116 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Hogyan hirdess jól ingatlant?
2023.09.30. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés
Hogyan hirdess jól ingatlant?
Ha gyorsan és megfelelő áron szeretnénk ingatlant eladni, akkor egy jól megírt hirdetés és hozzá az ingatlant reálisan bemutató képek nagyon fontosak. Mai cikkünkben hoztunk pár tippet, hogy mivel tehető érdekessé és informatívvá a szöveg és mi kell ahhoz, hogy a képek felkeltsék az érdeklődők figyelmét.
Most 5000 kreditet adunk ajándékba új ingatlanközvetítő partnereinknek
2023.09.29. #ingatlanhirdetés
Most 5000 kreditet adunk ajándékba új ingatlanközvetítő partnereinknek
Hirdess az egyik legnagyobb ingatlankereső portálon ingatlanközvetítőként! Most 5000 kredittel támogatunk.
Szekszárd, a boron túl - miért nem kedvence a régió a helyieknek?
2023.09.28. #ingatlantörténelem #ingatlanvásárlás
Szekszárd, a boron túl - miért nem kedvence a régió a helyieknek?
A város, amelyről mindenkinek elsőre a bor jut eszébe, a borkóstolókon kívül rengeteg programmal, kulturális látnivalóval kényeztet minket. Ezeket nézd meg, ha arra jársz, és még eladó szekszárdi ingatlanokat is mutatunk!
Vennél garázst egy belvárosi lakás áráért? Megfontolandó és elképesztő ajánlatok
2023.09.27. #ingatlanhirdetés #barkácsolás
Vennél garázst egy belvárosi lakás áráért? Megfontolandó és elképesztő ajánlatok
Az ingatlanpiaci megtorpanás leginkább a nagy értékű családi házak piacán érezhető, viszont a lakások és a még kisebb ingatlanok továbbra is forognak. Nem meglepő, hogy ebben az méret- és árkategóriában a garázsok piaca is élénk, hiszen sokan a nagy értékű autójukat is meg szeretnék védeni a külső hatásoktól, főleg, ha ehhez nem kell egy kisebb latin-amerikai ország fél éves GDP-jét elkölteni. Hogy lehet ma garázshoz jutni?
Ez a mór villa, vagy egy rózsadombi kacsalábon forgó kastély illik jobban hozzád?
2023.09.25. #eladóház #ingatlantörténelem
Ez a mór villa, vagy egy rózsadombi kacsalábon forgó kastély illik jobban hozzád?
Csillogás at its best, a legtöbbször nem is sejtjük, micsoda luxussal vagyunk körbe véve. Mivel ezen a héten is elkészítettük válogatásunkat, amiben a legkülönlegesebb eladó ingatlanokat mutatjuk be, most megtudhatod a választ. Ezek a pazar villák elfeledtetik minden gondodat.
Bár a fejedben most felcsendült az ismert zene, de Gazdagrét akkor is érdekes, ha nem a Szomszédokról van szó
2023.09.22. #ingatlanvásárlás #budapest #ingatlantörténelem
Bár a fejedben most felcsendült az ismert zene, de Gazdagrét akkor is érdekes, ha nem a Szomszédokról van szó
Sokan talán nem is tudják, milyen mintaszerű lakótelepről van szó.
Kerülj a találati listák élére és érj el még több ingatlankeresőt 50% kedvezménnyel!
2023.09.19. #ingatlanhirdetés
Kerülj a találati listák élére és érj el még több ingatlankeresőt 50% kedvezménnyel!
Tudtad, hogy a kiemelt ingatlanhirdetések átlagosan kétszer annyi megtekintést kapnak?
Magyarország 12 legjobb panorámája +1 - tudsz ennél szebbet?
2023.09.18. #luxusingatlan #ingatlantörténelem
Magyarország 12 legjobb panorámája +1 - tudsz ennél szebbet?
Vízpart, hegyek, erdő közepe: mind olyan tulajdonság, ami egy ingatlan értékét jelentősen növelheti, az adu ász viszont vitán felül az örök panoráma. És ebből Magyarország alaposan ellátott, nézzük, az otpotthon.hu ingatlanhirdetései közül, melyek rendelkeznek a legcsodásabb panorámával!
Slambuccal és nemzetközileg elismert felsőoktatással hívogat Debrecen
2023.09.17. #eladóház #eladólakás #lakópark #ingatlantörténelem #családiház
Slambuccal és nemzetközileg elismert felsőoktatással hívogat Debrecen
Irodalmi nagyjaink közül sokan voltak a debreceni református kollégium diákjai; ez és a Virágkarnevál valószínűleg egybeforrt Debrecen nevével. Hajdú-Bihar vármegyeszékhelye mindemellett igyekszik megújulni is. A cívisváros az utóbbi években új lendületet kapott, ami kétségtelenül előnyére vált. Nézzük, milyen területeken fejlődött a város!