2024.05.15.Szerző: Bohus Péter #ingatlanhirdetés #ingatlanárak

Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?

Hogyan vándorolnak az ország új ipari központjai felé az ingatlankeresők?

Jelentősen megnőtt az eladó ingatlanok iránti kereslet az otpotthon.hu ingatlankereső- és hirdetési portál adatai szerint, az év első három hónapjában 40 százalékkal több érdeklődés érkezett egy-egy hirdetésre, mint 2023 első negyedévében. Az első negyedév 2024-ben két vidéki iparváros, Kecskemét és Debrecen, valamint Szeged erősödését mutatja az otpotthon.hu-n található közel 160 ezer ingatlanhirdetés és havi több mint 1 millió oldallátogató adatai alapján.


Az adatok is azt mutatják, hogy 2024 első negyedévében felpörgött az ingatlanpiac Magyarországon. Az otpotthon.hu-n található ingatlanhirdetésekre minden hónapban 35-40 százalékkal több érdeklődő érkezett, mint 2023 első negyedévében. 2024 március végére kevesebb is lett az eladó lakás (-2,8%), mint 2023 első negyedévének végén az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatai szerint. Eközben egyre több eladó házat hirdettek meg (+2,5%) ugyanebben az időszakban. A különféle ingatlantípusokat összehasonlítva az látszik, hogy a meghirdetett ingatlanok között egy év alatt a tégla lakások felől eltolódott az arány (27,8%-ről 25,73%-ra) a családi házak irányába (34,1%-ről 36,2%-ra).

Hol van a legtöbb eladó ingatlan az országban?

Ha a településeket Budapest kerületeivel hasonlítjuk össze, akkor az otpotthon.hu adatai szerint nem a fővárosban, hanem a legtöbb ingatlant Debrecenben hirdették az első negyedévben. Ezt követi a főváros XIII. kerülete, majd Pécs, Kecskemét, Nyíregyháza és Szeged. Az első tízbe a budapesti városrészekből még a XI., a III. és a VIII. kerület került. Egy éve Pécs után a XIII. kerület következett, és Kecskemét nem volt az első ötben a meghirdetett ingatlanok száma szerint. Ha a kiadó ingatlanokat is tekintetbe vesszük, akkor Pécs, XIII. kerület, Debrecen az első három helyezett az otpotthon.hu-n található hirdetések száma alapján.

elado-teglalakas-budapest-viii-kerulet-101995921-t6.webp A VIII. kerületben a megújult Kálvária téren, rendezett, társasház második emeletén található ez a világos és tágas lakás, amelynek két erkélye, és az átlaghoz képest alacsony ára is van.

Összességében az idén azonban a legtöbb ingatlanhirdetést Budapesten adták fel, amit Pest vármegye követett, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében adták fel a legtöbb hirdetést. Hajdú-Bihar, Somogy, Csongrád-Csanád következik sorban. A legkevesebb ingatlanhirdetés Nógrád vármegyében található, előtte Tolna és Vas állnak.

Drágulás?

2022 és 2023 év elejét összehasonlítva azt láttuk, hogy a legjobban az üdülők drágultak, amit az új építésű ingatlanok árnövekedése követett. 2024 első negyedévének átlagos négyzetméterárait összehasonlítva a tavalyi év elejével viszont az üdülőknél már 4,5 százalékos árcsökkenést mutatnak az otpotthon.hu adatai. Az új építésű szektorban 5 százalékos emelkedés volt ugyanebben az időszakban.

2024 elején, országosan az ingatlanok átlagosan 3 százalékkal voltak olcsóbbak, mint 2023 első negyedévében, ami elsősorban a nem lakás célú ingatlanok – kereskedelmi és ipari célú ingatlan, garázs - áresése miatt alakult így. A lakóingatlanokra szűrve országosan 3,7 százalékos hirdetési árnövekedésről beszélhetünk ebben az időszakban.

Képernyőkép 2024-05-14 143406.png Forrás: otpotthon.hu

Mely vármegyékben nőtt a legjobban a négyzetméterár?

2024 első negyedévét nézve az ingatlanjukat eladni szándékozók a legnagyobbat Csongrád-Csanád vármegyében emeltek a hirdetési áron, ahol a családi házak négyzetméterára átlagosan 37 százalékkal nőtt 2023 első negyedévéhez képest, utána drágulásban Békés vármegye következik. A harmadik legnagyobb arányú áremelkedés Somogyban volt (25%) a családi házaknál.

A használt lakások négyzetméterára a legnagyobb arányban Zala vármegyében drágult (35%), utána Hajdú-Bihar vármegye következik, ahol átlagosan 25 százalékkal nőttek a lakásárak, a harmadik Fejér, ahol 21 százalékos volt a növekedés egy év alatt.

elado-teglalakas-tatabanya-ujvaros-100046177-t6.webp Egy pár éve épült lakópark egyik 44 négyzetméteres lakását nézheted meg a képre kattintva. A lakás a város szívében található, gyakorlatilag "rezsimentes" és tartozik hozzá egy belső kocsibeálló is.

A városokat nézve a hirdetési ár a legnagyobbat Salgótarjánban nőtt a családi házaknál (79%), igaz, nagyon alacsony négyzetméterárról indulva (2023: 139 ezer forint/nm), ahogy Tatabányán is harminc százalék fölötti volt a hirdetési árakban az emelés (39%), majd Szolnok 25 százalékkal a harmadik ezen a listán. A használt lakások Tatabányán (10%) és Siófokon (40%) drágultak a legjobban.

Sokat mondanak ezek az adatok arról is, hogy miképpen alakul egyes városok potenciálja. És Egy jó példa erre Hajdú vármegye, valamint az ország egyik legsikeresebb vármegyéjének számító Győr-Moson-Sopron összehasonlítása. Egy évvel ezelőtt a lakások átlagos négyzetméterára ebben a két vármegyében ugyanakkora volt, egy évvel később viszont Hajdú sokkal jobban megdrágult (Győr-Moson-Sopron csak 9 százalékot). Hajdú vármegye és Debrecen vonzerejét az odaköltöző nemzetközi cégek jelenthetik - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások ügyvezetője.


Az OTP Otthon ingatlankereső portálról

Az OTP Otthon az egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlődő hazai ingatlankereső portál, ahol eladó házak, lakások és kiadó ingatlanok is elérhetőek országszerte. Az OTP Otthon célja egy olyan egyedülálló otthonteremtési portál kialakítása, amely iparágakon átívelő megoldásokkal vezeti végig az ügyfeleket az ingatlaneladás, ingatlanvásárlás, bérbeadás és bérlés folyamatán, az új otthon gondolatának felmerülésétől az ingatlan keresésen át egészen a beköltözésig.

ingatlankereső portáleladó házaklakások és kiadó ingatlanok
Vissza a Hello, Otthon! főoldalra

Találd meg új otthonod 162 176 ingatlanhirdetés között

Keresek
Eladok
Találd meg új otthonod

Hasonló cikkek

Már országosan is egymillió forint a lakásoknál az átlagos négyzetméterár a hirdetésekben
2024.06.05. #eladólakás #ingatlanárak
Már országosan is egymillió forint a lakásoknál az átlagos négyzetméterár a hirdetésekben
Áprilisban a lakáshirdetésekben országosan is átlépte az egymillió forintot az átlagos négyzetméterár. Az otpotthon.hu ingatlanhirdetési portál adatait elemezve az látszik, hogy meghatározó súlyt jelentenek a balatoni ingatlanok, ahol 2024 első negyedéve után áremelés kezdődött a különféle ingatlankategóriákban. A Balatontól 10 kilométeres sávban és azon túl azonban már jóval alacsonyabbak az ingatlanárak.
Így küzdöttek a túlárazottság ellen a lakáspiacon, de ismét történik valami
2024.05.23. #ingatlanárak #gazdaság
Így küzdöttek a túlárazottság ellen a lakáspiacon, de ismét történik valami
A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb lakáspiaci jelentése szerint míg két éve még jelentősen túlárazottak voltak az ingatlanárak Magyarországon, ez tavaly év végére mérséklődött, de az idén ismét nyílhat az olló az átlagárak és a realitás között.
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
2024.05.15. #ingatlanvásárlás #ingatlanárak
Így tudsz jelentősen rövidíteni egy ingatlan értékesítési idején
A külsőbb kerületek egyik legvonzóbb tulajdonsága a sok zöld és a kertes házas övezetek, de a jelenlegi ingatlanpiaci helyzetben például a XIV. és XVI. kerületekben a leginkább a kisebb, egy-másfél szobás lakásokat keresik a vevők.
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
2024.05.14. #ingatlanárak #energiahatékonyság
7 dolog, amivel akaratlanul is csökkentheted az ingatlan értékét
Ingatlanértékesítés előtt a legtöbb lakástulajdonos célja az, hogy növelje otthona értékét. Ha azonban nem gondolja át, pontosan mit és hogyan, úgy akár pont az ellenkezőjét is elérheti. Mielőtt meghirdetnéd a lakásod, gyorsan fusd át az alábbi hibákat.
Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat
2024.05.10. #ingatlanárak #budapest
Az új sztár a fővárosi lakáspicon már 7 kerületben lökte egymillió fölé a négyzetméterárat
Budapesten a használt ingatlanok 80 százalékában téglalakásra szerződtek 2024-ben. A Duna House ingatlanügynökségi hálózatnál az adásvételi szerződéseket átlagosan 992 ezer forintos négyzetméteráron kötötték, de hét kerületben már egymillió forint feletti négyzetméteráron kínálják őket. De melyik a legdrágább kerület?
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
2024.05.09. #ingatlanpiac #ingatlanárak
Mi folyik itt, Salgótarjánban?! És miért változik Zala Zalaegerszegen kívül?
Ha rögtön válaszolnod kellene, hogy szerinted hol adják el a legtöbb ingatlant és hol nőttek a legjobban a lakásárak, valószínűleg Budapestet említenéd és az új iparosodó városokat, de a statisztika szerint máshol van a fókusza a magyar piacnak. Például Salgótarjánban, ahol az utolsó fél évtizedben a legnagyobb arányban adtak-vettek otthonokat, csakúgy, mint Zalában, ahol a megyeszékhelyen kívül ugyancsak kiemelkedően pörgött a használtpiac.
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
2024.05.07. #ingatlaneladás #ingatlanárak
Ez a plafon, amennyiért még házat hajlandóak venni az emberek
Csepelen és a főváros déli agglomerációjában némileg élénkült az ingatlanpiac, de a közvetítők szerint a kereslet csak egy bizonyos árszintig érzékelhető. Mennyi a határ?
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
2024.04.30. #ingatlaneladás #ingatlanárak
10-ből csak egy ingatlant tudtak eladni a meghirdetett áron, 80 százalékukat olcsóbban
Az eladott ingatlanok jelentős része, 80,8 százaléka olcsóbban cserélt gazdát, mint amennyiért meghirdették 2024 első negyedévében. Az alku mértéke átlagosan 7 százalék körül alakult, írja közleményében a Duna House.
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
2024.04.21. #ingatlaneladás #ingatlanhirdetés #tippektrükkök
Hirdess úgy, mint egy profi – ilyen egy igazán jó ingatlanhirdetés
A következőkben abban nyújtunk segítséget, hogyan rakj össze egy ingatlanhirdetést, hogy az elérje a célját és meggyőző legyen a potenciális érdeklődőidnek. Tarts velünk!